Herbots Artikels

GEBR. HERBOTS
1e OLYMPIADEDUIF ALL ROUND (cat. D)

Halle-Booienhoven - Halle-Booienhoven is een gemeente onder de rook van Sint-Truiden. Naast appelen en peren hadden ze in die regio ook een resem bekende duivenmelkers zoals daar waren Gebr. Clerinx, Nieuwerkerken; Jef Kempeneers, Nieuwerkerken; Emiel Matterne, Overhespen en apotheker Daenen, Landen. Zij schreven mee de geschiedenis van een succesvolle duivensport in de fruitstreek.
Nieuwe namen kwamen er aan bod en een van de blikvangers van de laatste decennia zijn ongetwijfeld Jo en Raf Herbots die spelen onder de naam Gebr. Herbots. Na een succesvol seizoen 2018 was de 1e Olympiadeduif All Round (cat. D) Polen 2019 de kers op de taart !

Vader Leon Herbots

Vader Leon Herbots was duivenmelker en moeder Elise was voor 110 procent duivenmelker. De drie broers van moeder waren allemaal duivenmelker. Ook grootvader langs moederskant, Jozef Boyen, was een melker met een groot hart voor duiven. Ooit beloofde hij zijn vrouw dat hij zondag een nieuw kleed voor haar zou winnen met de duiven. Toen ze zondag allemaal de duiven stonden op te wachten zag Jozef zijn kampioen komen aanstormen en hij riep "Tilleke, daar zijn ze met uw nieuwe jas !" Een mooi nostalgisch moment dat Filip zeker niet vergeten is!Herbots Jos, Leon en Filip

Filip (10) en zijn broer Jos (12) hadden goede resultaten behaald op school en in 1953 mochten ze zelfstandig met duiven beginnen. Hun eerste koppel duiven kwam er via eieren van beenhouwer René Beckers, Sint-Truiden. De broers Herbots gingen die ophalen met hun brommer. Er kwamen ook duiven bij van moeders broer en zo begonnen ze te spelen op een klein hokje boven het "snijhuis" van vader die ook beenhouwer was. Filip en Jos speelden samen tot Jos trouwde. Vader Leon speelde samen met zijn broer maar van zodra Filip en Jos met duiven begonnen is hij met hen gaan samenspelen.
Jos bouwde zich een huis en duivenhokken in Nieuwerkerken en vader Leon is bij hem gaan wonen in 1977. Filip ging zelfstandig verder onder de naam Gebr. Herbots en Jos speelde onder de naam Jos en Filip Herbots in Nieuwerkerken. Toen Jo en Raf 12 en 13 jaar oud waren speelden ze zelfstandig met duiven onder de naam Gebr. Herbots. Filip stelde één voorwaarde en dat was dat ze nooit hun resultaten zouden insturen voor het jeugdkampioenschap !

Basis van de kolonie

In 1970 kwamen de eerste duiven van Kamiel Dendoven, Zuienkerke. In 1973 kwamen duiven van Gebr. Clerinx, Nieuwerkerken de gelederen versterken. Miel Clerinx en Jos Herbots waren dikke vrienden. In 1973 werden duiven gehaald bij Frans Stoces, Winterslag en in 1975 hadden ze reeds 110 rechtstreekse Stocesduiven op de hokken.
In 1980 werd er aangeklopt bij Pros Roosen, Kermt. Maar er werden nog meer grote namen ingelijfd zoals Jan Gondelaers, Opglabbeek (1980); Jos Soontjens, Wommelgem (1988) en Karel Schellens, Kessel (1991). De bekendste Schellensduif was de "Nationaal I" met 1e nationaal Bourges, 1e Provinciaal Orleans en drie eerste prijzen.op andere vluchten..
In 1991 is Jos Soontjens gestopt met duiven en het hele hok werd via Herbots naar Taiwan verhandeld nadat ze de hokken in Halle-Booienhoven gepasseerd waren. Door deze Soontjensduiven zijn via Herbots enkele topmelkers ontstaan met Soontjens aan de basis zoals Denis Sapin. De beste aankoop ooit was het totaal hok van Karel Schellens in 1991.

Er kwamen nog duiven bij van Van Avondt & Zoon, Haacht (1999) met o.a. "Queen 2000" (1e Nat. Asduif Grote Halve Fond bij Gebr. Herbots). Later werden er nog twee asduiven van Van Avondt aangekocht. "Million" (1e Nat. asduif Grote Halve Fond KBDB) en "Super Million" (2e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB) kwamen het kweekhok versterken. Gebr. Herbots en Jos Deno vormden de tandem Deno-Herbots. Met de tandem Deno-Herbots werden enkele duiven uitgewisseld om te spelen. Een daarvan is de "Yvan" die ten huize Herbots in 2008 de 4e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB en in 2009 de 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond KBDB werd. Recent werd er versterking gehaald en ontstond een uitstekende samenwerking met Johny Jonckers, Oplinter; Bart Van Oeckel, Oud-Turnhout en Antony Maes, Waregem.

Totaal weduwschap

De Gebr. Herbots kwamen aan de start van het seizoen 2018 met 30 oude duivinnen en 25 oude doffers die op het totaal weduwschap gespeeld werden. Daarbij kwamen nog 60 jaarse duivinnen en 45 jaarse doffers. Het merendeel van de jaarse ploeg werd ook op het totaal weduwschap gespeeld maar 24 duivinnen werden op het weduwschap gespeeld met 12 doffers die thuis bleven. Daarbij kwamen nog 200 jonge duiven (bij aanvang) en 25 kwekers in boxen en 25 koppels kwekers (kinderen van de duiven in de boxen waarvan de meeste zelf gevlogen hadden) vormden de achterban. De 55 oude duiven en 105 jaarse duiven werden op dezelfde manier voorbereid op het komende seizoen. De eerste koppeling vond plaats op 6 december en ook de kwekers werden toen gekoppeld. Ze trokken allemaal een koppel jongen groot. Daarna volgde voor de vliegduiven geen tweede koppeling meer. Bij goed weer werd er einde maart gestart met opleren en in 4 etappes ging het naar 35 km. Bij thuiskomst van de opleervluchtjes kwamen doffers en duivinnen samen in de gang voor de hokken. Daarna werd het 2x 100 km, 2x 200 km en vervolgens de wedstrijden van de grote halve fond. Er werd iedere week ingekorfd en een 12-tal oude duiven ging ook naar de ééndaagse fond.
Vanaf half april trainen duivinnen en doffers tweemaal daags een vol uur. Doffers en duivinnen komen de dag voor de inkorving zo'n 1 à 2 u samen en bij de inkorving komen ze niet meer samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners 1 u samen maar naar mate het seizoen vordert kan het ook 's anderendaags worden. Eens opgeleerd wordt de ploeg oude en jaarse op woensdag gelost op 25 km en doffers en duivinnen komen dan gewoonlijk samen. De woonbakken worden tijdens de week gesloten en er worden schabjes opgehangen. De woonbakken gaan alleen open bij de inkorving en bij aankomst van een wedstrijd.
Zeer belangrijk is het oog van de verzorger die op woensdag of na aankomst van een wedstrijd het gedrag van alle doffers en duivinnen evalueert. De "Olympic Boss", olympiadeduif 2017, dankt deze prestatie aan het kennersoog van verzorger Geoffrey. Hij had opgemerkt dat deze doffer twee duivinnen had. Hij had er eentje in zijn eigen woonbak en had ook nog een liefje onder een doos in de gang voor de hokken. Daardoor had hij zijn handen vol met het verdedigen van zijn territorium en dat resulteerde in zijn Olympiadetitel.

1e Olympiadeduif "Chantal"

"Olympic Chantal" B16/3122016 is de 1e Olympiadeduif All Round Polen 2019. Zij kwam op de hokken in Halle-Booienhoven door uitwisseling van duiven met Antony Maes, Waregem. Zij werd gekweekt door Antony Maes en gespeeld door de Gebr. Herbots. Zij verzamelde een schitterend palmares met 1e Interprov. Nevers 774 d, 1e Sourdun 740 d, 1e Vierzon 595 d, 2e Interprov. Bourges 3799 d, 2e Momignies 468 d, 2e Sourdun 449 d, 2e Sourdun 275 d, 3e Interprov. Bourges 2620 d, 4e Interprov. Bourges 2083 d, 6e Interprov. Chateauroux 1460 d, 11e Bourges 915 d.
"Olympic Chantal" is een eerder kleine duivin met veel pluimen. Het is een alerte duif met een pienter kopje. Het is een kalme duivin die goed gesloten en goed gespierd is. Ze heeft aan beide kanten "2 werkpennen" in de vleugel en heeft een perfect oog. Naast "Chantal" hebben de Gebr. Herbots met "Golden Sixteen" B16/6056655 ook nog de 4e Olympiadeduif Halve Fond. Deze duif komt rechtstreeks van Bart & Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout. Door de uitwisseling met Bart & Nance Van Oeckel hebben deze laatste met B16/2146231 "Dochter Kenzo" en B16/2146310 "Zuster 1e nat. Limoges" (inteelt Nationaal I) de 5e en 6e Olympiadeduif Fond.

Jongen met de schuifdeur

De 200 jonge duiven worden gekweekt uit de kwekers en de voornaamste vliegers. Van de topkwekers worden er eieren onderlegd bij de vliegduiven. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van circa 25 dagen en wanneer de pluimen onderaan de vleugels dicht gegroeid zijn. De jonge bende wordt verduisterd van 1 april tot 21 juni. Om 16 u gaan de rolluiken automatisch dicht. Om 23.30 u gaan die terug omhoog en de jongen ontwaken met het daglicht. Vanaf 21 juni tot einde seizoen wordt er bijgelicht van 5.30 u tot 22.45 u. Van het opleren wordt er wel degelijk werk gemaakt. In een 20-tal etappes gaat het van 3 km tot 45 km. Daarna gaan ze met de maatschappij op stap. Eens opgeleerd worden ze 2 à 3 keer per week gelost op 45 km. De schuifdeur wordt geïntroduceerd de week voor aanvang van de nationale vluchten. Ook komen er kartonnen dozen op de hokken waarin het jonge volkje naar hartenlust kan stoeien. De jonge duiven komen soms samen de dag voor de inkorving maar het kan ook gebeuren op de dag van de inkorving zelf. Alles hangt af van de conditie en het oog van de verzorger. De jongen trainen na de weduwnaars en er wordt verplicht 1 u getraind. Trainen is uiteraard belangrijk en het is de maatstaf van de conditie. In het begin wordt er getraind met de vlag.
Filip Herbots : "Zeer belangrijk bij dit alles is de verzorger. In de lucht kent Geoffrey van alle duiven de ringnummers en afstamming van buiten. Dat is het verschil tussen een normale verzorger en een super verzorger !".

Beyersmengelingen

Nagenoeg alle duiven worden wekelijks ingekorfd en volgen bijna allemaal dezelfde voedermethode. De Gebr. Herbots stellen hun vertrouwen in de Beyersmengelingen. Zaterdag na aankomst van een wedstrijd wordt er Energy Galaxy (vetrijke mengeling) gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op zondag wordt het dan 50 % Energy Galaxy + 50 % Energy Galaxy Light. In het drinken is er Herbo Aqua Control. Als voedingssupplementen gaan er 4 Oliën + Eiwitten Pro Recup HAP afgewisseld met Tarsin (Herbovet) over het voeder. Op maandag wordt het 100 % Energy Galaxy Light met Herbo Aqua Control in het drinken en dezelfde voedingssupplementen van zondag gaan over het voeder. Op dinsdag blijft het 100 % Energy Galaxy Light met Herbosol in het drinken en Zell Oxygen en Optimix over het voeder. Op woensdagmorgen schaft de pot 100 % Energy Galaxy Light + Herbosol in het drinken. Op woensdagavond wordt het dan 50 % Energy Galaxy Light + 50 % Energy Galaxy met ook Herbosol in het drinken. Over het voeder gaan dan 4 Oliën + Optimix. De duiven krijgen dan ook kempzaad en pinda's bijgevoederd. Op donderdagmorgen wordt er overgeschakeld op 100 % Galaxy Energy +MMK (hoogwaardige elektrolyten Herbovet). Donderdagavond blijft het 100 % Galaxy Energy en gaat er een soeplepel "gele druppels" over 1 kg voeder. Dan worden er ook kempzaad en pinda's bijgevoederd.
Verder krijgen de duiven iedere dag verse grit (Herbomineralenmix). Oude en jonge duiven volgen dezelfde voedermethode. Alleen in het begin krijgen de jongen veel probiotica zoals Prodigest en Probac 1000. Verder wordt ook nog oregano en Bio en Vita (zuren) verstrekt.

Medisch Raf Herbots

Raf Herbots is uiteraard de dierenarts van dienst. Hij wordt wekelijks geconsulteerd en twee duiven van iedere afdeling worden onderzocht. Maar ook hier geldt het gezegde "hoe minder je moet geven, hoe beter ze vliegen" De vliegploeg wordt voor de kweek 10 dagen behandeld met Emdotrim en daarna ingeënt tegen paratyfus. Tijdens het broeden worden de duiven ingeënt tegen paramyxo. Half februari wordt er 8 dagen behandeld met Dokamox (zuiver zetten van de duiven) en daarna wordt er 7 dagen Herbochol verstrekt om de lever te zuiveren. Half maart wordt er met het borsteltje ingeënt tegen de pokken. Daarna gaat er 3 weken Herbial in het drinken om de donsrui te stimuleren en roos borstvlees te bekomen bij de duiven.
Half april werd er 4 dagen behandeld tegen trichomonas met Trichovit en deze behandeling werd in de loop van het seizoen niet meer herhaald. Maar de duiven kregen wel de "gele druppels" en de wekelijkse controle wees uit dat de duiven trichovrij waren. Via dierenarts Raf Herbots kregen de vliegduiven in de loop van het seizoen 2x een inspuiting met Respitory tegen luchtweginfecties. Wanneer de vliegploeg in een dipje zat werd er enkele dagen Herbochol verstrekt.

Een goed hokklimaat

Ook de hokken zijn een belangrijk onderdeel van een succesvolle duivensport. De duiven op totaal weduwschap vliegen op een hok van 14 m, de jonge duiven op een hok van 16 m. De kwekers krijgen onderdak in de kweekboxen. Belangrijk is dat een melker zich goed voelt op zijn hok en dat is een aanduiding voor een uitstekend hokklimaat. Voor bijna alle hokken staan er hier volières en die hebben een belangrijke inbreng in het gezond houden van de duiven. De duivinnen zitten dagelijks in de volières. Zij komen alleen binnen om te eten en om te slapen. De doffers komen alleen op maandag in de volières om een bad te nemen. Op de hokken is nooit direct zonlicht. Het zonlicht wordt gebroken door melkglas.
Wat betreft de verluchting is er een smalle opening vooraan de hokken. Op de achterzijde van het puntdak werden er om de 3 m schouwtjes geplaatst. Er is een verluchtingstrook van 50 cm boven de duiven in het midden van het hok. De verwarmingsplaten ATX worden ingeschakeld bij vochtig weer en bij thuiskomst na een regenvlucht. De hokken worden dagelijks tweemaal gereinigd en met de stofzuiger onder handen genomen. De duiven krijgen dagelijks een verse drinkpot. Er wordt met twee series drinkpotten gewerkt ... een staat op het hok terwijl de andere staat te drogen. In de winter staat er een "grote kuis" met ontsmetting gepland op de hokken.

Varia

Alleen uitzonderlijke vliegduiven gaan na een carrière van 5 jaar naar het kweekhok. Zit er na één jaar geen nakweek op het vlieghok dan worden de duiven herkoppeld. Zit er na twee jaar geen nakweek in de vliegploeg dan worden de duiven verwijderd. Compensatiekweek wordt zoveel mogelijk vermeden want er wordt gepoogd om de perfecte duif te fokken. Inteelt zoals vader x dochter en moeder x zoon kan alleen met echte toppers. De ruggengraat van de Herbots-kolonie wordt gevormd door de "Nationaal I" (Schellens) met de "King" (Grondelaers/Soontjens) en "Kenzo" (1e Nat. Asduif KBDB 2007). Voor wie het Herbotsteam aan het werk ziet is de vraag naar de ambitie een overbodige vraag. Deze ploeg zit boordevol ambitie en de Olympische gedachte sneller, hoger, sterker is die mannen op het lijf geschreven.

Blikvangers op het kweekhok

"Young Kenzo 5163265-09 , zoon van KENZO 2116092-04 1e Nationale Asduif KBDB kleine halve fond KBDB 2007 . Young Kenzo zelf een verdienstelijk vlieger is vader van :

" B13/2172612 was super op de wedstrijden met 1e Interprov. Vierzon 2402 d, 1e Interprov. Bourges 1241 d, 1e Argenton 328 d, 2e Interprov. Bourges 1517 d, 2e Interprov. Chateauroux 1056 d, 2e Sourdun 2482 d, 3e Interprov. Argenton 1895 d, 4e Interprov. Montlucon 1114 d, 8e Interprov. Bourges 2620 d, 9e Interprov. Chateauroux 1012 d, 10e Interprov. Chateauroux 1550 d. Won ook 34e Nat. Bourges 9256 d, 47e Nat Chateauroux 5884 d, 56e Nat. Chateauroux 3933 d, 64e Nat. Argenton 13629 d, 83e Nat. Argenton 1759 d, enz.

Hij werd vader van :
- "Blauwe Parel" B11/2186203 met 4e Olympiadeduif Cat. B Nitra 2013, 5e Olympiadeduif Cat. D Nitra 2013, 1e Asduif LCB jaarlingen 2012 en 1e Interprov. Asduif halve fond jaarse Luik-Haspengouw

- "B18/2135035" met 2e Argenton 138 d, 8e Chateauroux 1430 d, 10e Bourges 1524 d, 45e Chateauroux 1131 d. Hij werd ook 1e Interprov. Asduif Jonge Duiven halve fond 2018 en 3e Prov. Asduif KBDB Halve Fond 2018.

* "B14/2313090" x B11/2186012. De vader is een inteeltproduct van "Nationaal I" en de moeder stamt uit de oude lijn van "Number 2"("Zoon Den 155 Soontjens") met De Rauw-Sablon. Zij werden de ouders van B17/2140001, B17/2140002 en B17/2140336 en samen

wonnen zij 2e Nat. zone Argenton 2855d/4e Nat. Argenton 8818 d, 1e Interprov. Chateauroux 721 d, 2e Argenton 191 d, 3e Vierzon 621 d, 4e Momignies 329 d, 11e Interprov Tulle 1527 d, 14e Chevrainvilliers 846d, 25e Interprov. Vierzon 4407 d, 43e Interprov. Vierzon 1528 d, 57e Interprov. Bourges 2731 d.

* "Super Argenton" B11/6329744. Hij werd vader van :
- "B18/2135089" met 3e Interprov. Chateauroux 1430 d
- "B18/2135310" met 5e Interprov. Chateauroux 1430 d
- "B16/2146298" met 6e Interprov. Argenton 2251 d
- "B16/2146765" met 1e Interprov. Bourges 1517 d, 1e Bourges 339 d, 1e Chevrainvilliers 101 d, 2e Vierzon 283 d, 4e Soissons 340 d, 5e Chateauroux 835 d, 5e Sourdun 740 d, 7e Interprov. Bourges 1397 d, 9e Interprov. Vierzon 2394 d. Hij werd 5e Olympiadeduif cat. H 2019, 1e Prov. Asduif KBDB Grote Halve Fond Oude 2018 en 4e Prov. Asduif KBDB All Round 2018

Een paar toppers

* "Yvan" B07/2103401 met 1e Interprov. Salbris 2281 d (snelste van 4774 d), 1e Interprov. Orleans 3132 d, 1e Melun 1946 d, 1e Interprov. Toury 781 d (snelste 3256 d), 1e Argenton 434 d, 1e Nanteuil 253 d, 1e Pithiviers 172 d, 1e Momignies 130 d, 7e Interprov. Chateauroux 2995 d, 9e Interprov. Argenton 2804 d, 16e Interprov. Montlucon 1570 d, 20e Interprov. Bourges 1224 d, 21e Interprov. Toury 1212 d, 32e semi-nat. Chateauroux 9030 d, 43e Interprov. Chateauroux 1817 d, 52e Interprov. Orleans 1058 d, 54e Interprov. La Souterraine 1174 d, 57e Nat. Argenton 6177 d. Werd 4e Nat. Asduif Grote Halve Fond 2008 en 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond 2009.

* "Big Boss" DV1274-272-10 met 1e /2127 d( (615 km), 1e/3496 d (329 km), 1e/2080 d (420 km), 1e/1874 d (313 km), 2e/3159 d (429 km), 2e/1237 d (313 km), 6e/3587 d (154 km), 7e/4168 d (544 km), 9e/5183 d (429 km), 11e/2219 d (313 km), 13e/2649 d (420 km), 16e/3756 d (429 km), 23e/3262 d (233 km), 31e/4928 d (315 km), 37e/3517 d (233 km).

Hij werd 1e Nat. Asduif Duitsland 2012, 1e Olympiadeduif Halve Fond Nitra 2013 en 1e Olympiadeduif All Round (11 wedstrijden) 2013

Kinderen van "Big Boss" wonnen 1e Interprov. Chateauroux 1511 d, 1e semi-nat Vierzon 1997 d, 2e Interprov. Chateauroux 1131 d, 3e Interprov. Argenton 1029 d, 4e Interprov. Chateauroux 1535 d, 4e Interprov. Argenton 854 d, 5e semi-nat. Bourges I 2715 d, 5e Interprov. Bourges II 1817 d, 7e Interprov. Chateauroux 1993 d, 7e Interprov. Bourges 1236 d, 10e Interprov. Bourges 3799 d, 10e Interprov. Chateauroux 1460 d.

Met Geoffrey, Bjorn, Maarten, Filip, Miet en Jo hebben ze in Halle-Booienhoven een fantastisch team achter hun succesvolle kolonie. Zonder dat team zouden we niet staan waar we nu staan zeggen de Gebr. Herbots in koor !

HERBOTS GEBROEDERS… LAAT DE TOEKOMST MAAR KOMEN !

Halle-Booienhoven: Het zal u misschien nog niet onmiddellijk opgevallen zijn, maar toen we het schitterende kweekboek van Herbots Gebroeders in de hand kregen viel onze aandacht op het overzicht van de Olympiade deelnames van deze Vlaams-Brabantse kolonie. Sinds de Olympiade in Utrecht (1995) tot en met de laatst georganiseerde Olympiade te Brussel werden er door familie Herbots maar liefst 12 duiven afgevaardigd (enkel top-3 plaatsen ) ! Voor alle duidelijkheid… deze Olympiade cracks hebben allen gevlogen te Halle-Booienhoven ! We spreken hier niet over aangekochte Olympiade duiven.

De meer dan indrukwekkende lijst van Olympiade deelnames ziet er als volgt uit:

Utrecht 1995 Allround cat. “Olympus” 2053422-93
Bazel 1997 Allround cat. “Boemerang” 1051557-92
Bazel 1997 ½ Fond cat. “Den 155” 6371155-91
Blackpool 1999 Allround cat. “Lucky Number” 2087113-97
Zuid-Afrika 2001 Allround cat. “Number 1” 5090216-98
Porto 2005 ½ Fond cat. “Filip” 2101107-03
Oostende 2007 Allround cat. “Champion B.P.” 2107204-00
Oostende 2007 Allround cat. “Olympia” 2267115-05
Nitra 2013 Cat. H. “Els” 2192630-10
Budapest 2015 Cat. B. + C + H. “Yva” 2177058-12
Budapest 2015 Cat. Allround “Yvonne” 2186136-11
Brussel 2017 Cat. Allround “Olympic Boss” 2313054-14

OLYMPIADE DUIVEN … ZE HEBBEN ELK HUN EIGEN VERHAAL

Filip…aan u een eerste vraag. Vanwaar jullie voorliefde voor Olympiade duiven ?

Dat is zeer makkelijk te verklaren… een nationale asduif is een super duif…top prestaties leveren gedurende 1 jaar is altijd pure klasse…maar een Olympiade duif die moet gedurende 2 seizoenen superieure prestaties uit zijn vleugels schudden en dat is natuurlijk niet iedere duif gegeven om 2 seizoenen na elkaar uiterst goed te presteren.
Volgens mijn bescheiden mening zijn Olympiade duiven de nationale asduiven welke nogmaals door de “fijne kam” gehaald zijn. De echte supers onder de supers… doch er moet ook wat geluk bij zijn want de prestaties moeten in de juiste jaren behaald worden. Neem als voorbeeld onze huidige stamduiver “Yvan”… hij werd 4e Nationale asduif KBDB grote ½ Fond 2008 en 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond 2009… doch dat waren niet de seizoenen welke voor de Olympiade telden, dus “Yvan” is nooit Olympiade duif geweest !

Als men als liefhebber zoveel Olympiade duiven gedurende hun hele vlieg carrière begeleid heeft dan moet er toch iets zijn waaraan men een toekomstige Olympiade duif kan herkennen ?

Ja…nu moet ik even denken… iets gemeenschappelijk… mijn antwoord zal misschien wat ontgoochelend overkomen maar ik kan enkel antwoorden dat iedere Olympiade duif zijn eigen verhaal heeft en dat het nooit lelijke duiven in de hand zijn. We hebben als duivenmakelaar al heel veel Olympiade duiven in de hand gehad en deze waren van alle maten en gewichten. Mocht er hierin een “gemeenschappelijke noemer” bestaan, dan was de duivensport van vandaag op morgen iets voor de geschiedenisboeken want dan zouden enkel de goed gefortuneerde liefhebbers zich de toppers kunnen aanschaffen.

U zegt… iedere Olympiade duif heeft zijn verhaal… wat bedoelen jullie exact hiermee ?

Wel…laten we als voorbeeld onze Olympiade duif Brussel categorie Allround “Olympic Boss” (B14-2313054) nemen. Als jonge duif presteerde hij goed maar niet opvallend sterk. Er werd over hem het meest gesproken toen hij achterbleef op die zeer slecht verlopen Gueret van 2014. De duiven werden toen maar om 10u30 gelost en dit met sterke kopwind en betrokken weer. In geen enkel lokaal kon men de vlucht dezelfde dag sluiten… dus dat zegt genoeg ! “Olympic Boss” werd enkele dagen later aangemeld op 3km van zijn hok. Hij werd door een varkensboer bij de vlerken gegrepen…hij was volledig leeg gevlogen en graat mager. Doch we gaven hem nog een kans en hij recupereerde uitzonderlijk snel wat altijd een zeer goed teken is. “Olympic Boss” ging perfect door de rui en kreeg een 2e kans als jaarling. Hij ontgoochelde niet en twee jaar later mogen wij naast een indrukwekkende erelijst ook een Olympiade nominatie op zijn palmares noteren.

Net zoals bij vele top prestaties was de “Olympic Boss” steeds super gemotiveerd toen hij de mand inging voor een vlucht. U weet dat we het chaos systeem van totaal weduwschap spelen. Nu was het zo dat de “Olympic Boss” twee duivinnen had… een in zijn woonbak op het hok en een 2e dame waarmee hij in een omgekeerde kartonnen doos in de gang van het hok knuffelde. Hij wist niet waar eerst te kruipen…als hij bij zijn duivin in zijn woonbak zat, zag hij dat een andere duiver op zijn kartonnen doos in de gang ging zitten en dan joeg hij hem natuurlijk onmiddellijk weg. Een super motivatie met super resultaten als gevolg. Doch ook wij maakten de fout om zijn beiden duivinnen steeds mee in te korven voor een concours en toen een van deze duivinnen van een vlucht achterbleef, kreeg de motivatie van de “Olympic Boss” een serieuze deuk. Gelukkig had hij de nodige prestaties voor zijn Olympiade nominatie al op zak.

KWEKEN MET LESBISCHE DUIVINNEN

En daar staat u dan… met een Olympische crack in een kweekbox… hoe pakken jullie het aan om hieruit terug goede duiven te kweken?

We moeten eerlijk bekennen dat het ook voor ons een spel met de erfelijkheidswetten van moeder natuur is… veel kweken en streng selecteren is en blijft de snelste weg naar succes… we zijn er 100% van overtuigd dat men veel meer kans maakt om goede duiven te kweken als men met super duiven aan de basis begint… “uit een ezel kan je nooit een koerspaard kweken” zei de boer… en gelijk heeft hij. Om die reden is de selectie van de duivinnen - welke tegen de Olympiade winnaar gekoppeld worden - zeer belangrijk. Hier mag er niet over een nacht ijs gegaan worden… nee… als liefhebber moet je tijd vrij maken om de keuze vast te leggen. De duivinnen gaan meestal uit een bepaalde lijn geselecteerd worden. Wij geloven sterk in de kweeklijn van onze “Yvan” (gaat terug naar de “Bliksem” van Vandenabeele) – de lijn van “Nationaal I” (Schellens) en de oude basis van onze 2e Olympiade duif “155” (Grondelaers x Soontjens). De laatste jaren beginnen ook de Heremans-Ceusters duiven belangrijk te worden op ons kweekhok. Dus bij de selectie van de kweekduivinnen gaan we ervoor zorgen dat hun stamkaart gekruid is met een van deze kweeklijnen.

Dus de Olympiade duiver krijgt voor de rest van zijn leven de stempel van “stier” op de borstkast getatoeëerd?

Nee… zo mag je het ook niet stellen… kijk… we hebben steeds twee duivers klaar zitten waarmee we de “stiermethode” volgen. Het ene moment is dat bijvoorbeeld “Big Boss” en “Yvan” , maar enkele weken later kan dat “Olympic Boss” en “New Belgian Pride “ zijn … als de duivers niet als stier gebruikt worden, dan zitten ze in hun kweekbox samen met een duivin en mogen ze op een normale cyclus een koppel jongen groot brengen.

Wat hebben we nodig om onze “stiermethode” tot een goed einde te brengen. Ten eerste 2 superieure (kweek)duivers…ten tweede 24 lesbische duivinnen (best is om 2-jaarse en 3-jaarse duivinnen te kiezen) welke uit de eerder genoteerde kweeklijnen komen en ten derde meerdere voedsterkoppels.

De duivinnen worden zeer goed voorbereid om tegen elkaar gekoppeld te worden en aangezien we met 2-jaarse en 3-jaarse duivinnen werken, paren deze redelijk snel met elkaar. Eens enkele dagen zeer goed gepaard, worden ze dagelijks in de hand genomen en wanneer ze open beginnen te zitten, gaan ze een voor een bij een van de “stieren” en mag hij zijn werk doen. Zo worden alle 24 duivinnen alle dagen bij de duivers gezet. Eens de duivinnen gelegd hebben, blijft er 1 koppel eieren bij hen en het ander koppel eieren gaat bij een voedsterpaar. Op deze manier hebben we van bepaalde duivers zeer snel veel jongen met verschillende duivinnen. Om helemaal zeker te zijn van ons stuk wordt er van ieder jong een DNA analyse genomen.

KWEKEN UIT OLYMPIADE DUIVEN…GEEN GARANTIE MAAR TOCH MEER KANS OM TE SLAGEN

Kweken uit Olympiade duiven… ik veronderstel dat het niet allemaal goud is wat er blinkt ?

We moeten elkaar inderdaad geen blaasjes wijs maken… niet ieder jong geboren uit een Olympiade duif kan een super zijn, maar - en daarvan zijn we allen meer dan overtuigd – de kans om te slagen is toch veel groter. Uit bijna al onze Olympiade duiven hebben we top duiven gekweekt. Was het niet in de 1e generatie dan was er steeds de 2e en zelfs de 3e generatie waar er succes geboekt werd . Enkele voorbeelden om onze stelling te staven:

“Den 155” (B91-6371155 – Olympiade duif Bazel ’97) werd vader van o.a. “Number 1” (B98-5090216 – Olympiade duif Zuid-Afrika 2001 en 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond 1999)

“Number 1” (B98-5090216 – Olympiade duif Zuid-Afrika 2001) werd grootvader van “Champion B.P.” (B04-2107204 – Olympiade duif Oostende 2007). “Number 1” is ook grootvader van o.a. “Royal Prins” (B10-2192064 – won 4 x Top-100 nationaal)

“Multi 155” (B08-2169207 – 4e Olympiade duif 2011) is een dubbele achterkleinzoon van “Den 155” en een achterkleinzoon van “Number 1”.

“Filip” (B03-2101107 – Olympiade duif Porto) werd vader van verschillende 1e prijs vliegers maar ook bij Duits kampioen Karsten-Ploog vloog een dochter van “Filip” de pannen van het dak met 1e tegen 7.456d. – 1e tegen 2.318d. – 1e tegen 914d., dit allemaal zonder dubbelingen.

“Lucky Number” (B97-2087113 – Olympiade duif Blackpool) werd vader van o.a. 4e provinciale asduif KBDB .

“Els” (B10-2192630 – Olympiade duif Nitra) is ook al moeder van 1e prijs winnaars

“Big Boss” (DV01274-10-272 – Olympiade duif Nitra) is vader van “Olympic Boss” (B14-2313054 – Olympiade duif Brussel) …

Ik weet dat “Yvan” (B07-2103401) geen Olympiade nominatie heeft… maar mochten zijn prestaties in de “juiste jaren” gevlogen zijn zou hij toch veel kans gemaakt hebben om Olympiade duif te zijn…wel “Yvan” heeft al tal van super duiven gebracht zowel op onze hokken als op tal van andere hokken. Hij is vader van o.a. “Yvonne” (B11-2186136)…Olympiade duif Allround Budapest 2015, maar ook van die andere Olympiade duif “Yva” (B12-2177058 - Olympiade duif Cat. C Fond Budapest 2015). “Yvan” is ondertussen grootvader van “Christianne” (B13-2172001 – 1e Nationaal Argenton en 7e Nationaal Chateauroux) en bij sportvriend Faber is “Yvan” grootvader van de 2e Nationale asduif jaarse duivinnen Duitsland. Ook Anton Ruitenberg (NL) kweekte toppers uit een kind van “Yvan” waarbij 1e NPO Argenton en 10e NPO Chateauroux . A ja…de 4e nationale asduif KBDB jonge duiven 2014 bij Luc Van Mechelen heeft als grootvader “Yvan” en de overgrootvader van de 1e Olympiade duif Brussel voor Tjechië is ook “Yvan”… en zo kunnen we nog eindeloos verder gaan.

Dit kan toch allemaal geen toeval meer zijn….en wie weet wat de toekomst nog brengt?

Jo.. wat overtuigde u om olympiade duif “Big Boss” de vader van “Olympic Boss” aan te kopen?

Ik heb “Big Boss” de eerste maal gezien toen hij zat te pronken in een tentoonstellingskooitje op de Olympiade te Nitra. Zijn sublieme prestaties trokken mijn aandacht… 1e Nationale asduif Duitsland 2012 – 1e Olympiade duif halve fond met een coëfficiënt van 9,36% op 8 vluchten tussen 300km en 600km en 1e Olympiade duif allround (over 11 vluchten). Zonder hem in de hand te nemen en zonder weet van enige pedigree sloeg ik mijn slag en transfereerde deze crack van Wolfgang Roeper naar Halle-Booienhoven. Toen ik zijn stamkaart nadien in de hand kreeg zag ik dat hij veel snelheidsbloed door de aderen stromen had. Zijn vader is de “Blauwe Wouters” (B08-6293402 – een volle broer van “Blue Dream”, 1e nationale asduif KBDB snelheid) en zijn moeder is DV7107-336-09 (een dochter van “De Gus” – B03-6032858 – welke een volle broer van de beroemde “Olympiade 003” van Heremans-Ceusters is).

“Big Boss” is een duiver van het kleinere type, goed gepluimd en met een ongekend karakterkopje op zijn sterke karkas. Gekoppeld tegen “B13-2188001” (een kleindochter van “Olympiade 003”) gaf hij “Olympic Boss”. “Olympic Boss” is iets groter dan zijn vader en heeft een breder karkas onder zijn imposante vleugels zitten. Ik heb een sterk vermoeden dat het met zulke duiven moeilijk verkeerd kan gaan.

Familie Herbots uit Halle-Booienhoven… we zijn er rotsvast van overtuigd dat we er de laatste top prestatie nog niet genoteerd hebben… daarvoor is de motivatie van het hele Herbots team veel te groot ! We kijken al uit naar onze volgende ontmoeting… veel succes !