Meer nieuws

Gebr. Herbots, België, 1 Nationaal Chateauroux 2021 tegen 21.070 duiven

14 Dec 2021

Alleen een klein, bijna onopvallend bedrijfsbordje aan de muur van het huis in de Dungelstraat toonde me dat ik op de juiste plaats was. Een beetje scepsis is altijd op zijn plaats als het om navigatiesystemen gaat, sinds de  keer toen zo'n systeem mij jaren geleden in een SUV met een caravan op een veerboot over de Rijn loodste, vertrouw ik deze elektronische hulpjes niet helemaal. Naar Halle Booienhoven werd ik correct genavigeerd en stond ik voor een deur met een al even eenvoudige deurbel: Herbots. Het wereldwijd opererende merk Herbots met verschillende bedrijfstakken - zoals bekend is er de productserie "Herbots-dierproducten", het veilingplatform "Herbots IMEX" en natuurlijk de "Herbots-duiven", d.w.z. de verkoop van kwaliteitsduiven - presenteert zich aan de buitenkant bescheiden, dacht ik. 

Eerst en vooral waren de eersteklas vliegduiven de reden voor mijn bezoek, want in 2020 waren de Herbots Gebr. in staat om verschillende Olympische nationale asduiven te plaatsen en een sensatie te veroorzaken. 

1e nationale Olympische asduif Halve Fond Cat. B, "Olympic Manuela”
3e Nationale Olympische Asduif Fond Cat. C, "Olympic Golden Gusta”
5e Nationale Olympische duif jaarlingen cat. G, "Million Alaphilippa".
11e Nationale Olympische Duif Jaarlingen Cat. G, "Olympic Lu”

Daarnaast 1e prijzen en topuitslagen op de vluchten Bourges, Chateauroux, Argenton, Issoudon, La Souterraine en Salibris tegen grote aantallen duiven. 

Ze kunnen ook bogen op een opmerkelijke prestatie in 2021 met de 1e en 2e provinciale asduif op de grote halve fond bij de oude duiven KBDB, de 2e provinciale asduif op de grote halve fond bij de  jaarlingen KBDB en 3 klasseringen bij de beste duiven ter wereld op verschillende afstanden en 2 voorklasseringen bij de nationale asduiven KBDB, alsook 23 top 100 klasseringen op nationale vluchten en ze wisten de 1e nationaal Chateauroux te winnen tegen 18.741 jonge duiven. Gefeliciteerd.

Broer en zus Jo en Miet Herbots zijn de zaakvoerders van de Herbots-vennootschappen.

De "Bachelor" BE 21-2130289

Het verhaal van de overwinning bij Chateauroux is de moeite van het vertellen waard. Het ganse seizoen was vliegen voor jonge duiven nogal moeilijk. Slecht weer, veel tegenwind, gepaard gaande met verliezen, de jonge duiven kwamen dit seizoen zelden verder dan 250 km. De voorbereiding op de Nationale vluchten was voor alle liefhebbers dan ook zeer slecht.

Met een zwaar gemoed werd de Nationale Vlucht Bourges door de Gebroeders Herbots ingesteld, omdat zij de jonge duiven niet wilden verliezen. Toen de laatste Nationale Vlucht Chateauroux in september was gepland, betekende dit een grote sprong in afstand voor alle duiven. Team Herbots was niet per se zeker of ze moesten inzetten of niet. Maar het weer en de wind waren niet zo slecht voor hen en de duiven trainden fantastisch. Dus besloten ze alle 159 jonge duiven te laten vliegen. Op de dag van de lossing in Chateauroux zag het er echter niet zo goed uit. Om 9.30 uur werden in totaal 21.070 duiven gelost waarvan 18.741 jonge duiven en het zou geen gemakkelijke vlucht worden. Met een afstand van 500 kilometer werden de eerste duiven om 14.00 uur in Zuid-België verwacht. Maar er waren geen rapporteringen op dat moment. De familie Herbots was vanaf 14.00 uur 's middags op de "Bachelor Party", d.w.z. een vrijgezellenfeest van de zoon van Jo Herbots, en kon de aankomst alleen via de smartphone live volgen. Jo dronk af en toe een biertje en verwachtte, gezien het verloop van de vlucht, pas om 16.00 uur een duif van hem. Om 15.30 uur kwam er een melding op de smartphone en het eerste wat op de live-lijst stond was: Gebr. Herbots "Dat kan toch niet?" hijgde Jo. "Een half uur eerder dan we dachten." Minuten gingen voorbij, maar geen enkele duif vloog sneller. Dus het was de eerste nationaal. Dit was heel bevorderlijk voor de stemming op het "vrijgezellenfeest". Tegelijkertijd kwam de winnaar BE 21-2130289, later "Bachelor" genoemd, slechts met een beetje geluk op het hok van Herbots terecht. Kweker Fernand Schroyen van het hok Schroyen-Henderix wilde eind 2020 zijn kweek en beste vliegduiven verkopen wegens een fusie. Enigszins met tegenzin nam Herbots de 32 duiven over voor wederverkoop en ze veranderden van hok. Maar omdat een verkoop in China niet mogelijk was vanwege Covid, werden de duiven gekruist volgens de ideeën van Fernand Schroyen in Booienhoven. De nakomelingen moesten ook later met de ouders worden verkocht. Maar toen dat door de pandemie nog steeds niet mogelijk was, wilde Fernand Schroyen de duiven rechtstreeks aan Herbots verkopen. Jo Herbots ging akkoord met de deal. Intussen waren de oude duiven nog in België, er was een tweede ronde Schroyen duiven en deze gingen over naar het jonge duiven hok en onder deze duiven zat de "Bachelor". "Dat is geluk. Wie kan zoiets raden. Het kwam er alleen door de pandemie. Maar het zijn ook uitstekende duiven. De moeder van de "Vrijgezel", de "Diva Belgica" was de beste jonge duif van België," vertelde Jo me in de ontvangstkamer, die me natuurlijk niet voor de deur liet staan.

"Bachelor", de nationale winnaar van Chateauroux.
De moeder van de duif de "Diva Belgica" was de beste jonge duif van België.

Bliksem en Nationaal 1

De basis van vele successen tot op de dag van vandaag is de stamvader "Yvan" (B07-2103401). Hij werd de 4e nationale asduif KBDB in 2008 en de 1e nationale asduif KBDB in 2009 en siert sinds 2010 elk jaar de cover van de Herbots kweekcatalogus! De beroemde "Yvan" is een kleinzoon van de legendarische "Bliksem" van Gaby Vandenabeele en heeft aan moederszijde de lijn van Karel Schellen's "Nationaal 1".  De "Nationaal I" stamt af van "De Argenton" B 83-6114062 met "Bibberke" B 85-6043216, een super kweekkoppel bij Schellens. Met de volledige aankoop van alle kweekduiven van Karel Schellens in het begin van de jaren '90, verhief de familie Herbots zichzelf naar het "volgende niveau", aldus Jo Herbots. Een deel van de kweekduiven werd verkocht aan Heinz Meier uit Rahden. Het buitengewone succes dat Heinz Meier met de nakomelingen van deze duiven heeft behaald is natuurlijk niet alleen bij Heinz Meier fans bekend. De combinatie van de Vandenabeele "Bliksem" en de Schellens "Nationaal 1" lijn inspireert Jo Herbots vandaag nog steeds. Niet alleen in de eerste, maar ook in de volgende generaties scoort de "Yvan kweeklijn". In 2020 werd een kleinzoon van "Yvan" de 13e nationale asduif KBDB Allround! Daarom waren de broer en zus Jo en Miet Herbots, die nu het bedrijf leiden, bijzonder getroffen door "Harry" NL07-2007621 van Jan Hooymans. Net als de "Ivan" is het een kleinzoon van de "Bliksem" en past dus zeer goed in de Herbots lijn. Reden genoeg voor "Herbots-Pigeons" om zes kinderen aan hun kweekteam toe te voegen.

Boven in het bedrijfsgebouw bevindt zich de kweekruimte met 30 individuele afdelingen en hier worden uitzonderlijke duiven gehuisvest. Ik telde 12 nationale asduiven en 10 Olympische titels alleen al. Daarnaast zijn er nog andere prestatieduiven en veelbelovende duiven uit de "Kittel" en "Harry" lijnen.  Alle duiven, waarvan sommige een fortuin hebben gekost, zitten op deze afdeling. Het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Vraag om een catalogus of download hem van de homepage. Maar naast de "Yvan" wil ik nog drie andere duiven onder de aandacht brengen.

De "Supreme" BE 16-3031667 vliegt 1e prijs nationaal op Tulle 615 km 2019 tegen 6.206 duiven en 2e prijs nationaal op Argenton 504 km 2018 tegen 11.838 duiven. Hij komt uit de James Bond, natuurlijk niet uit de jaren 80 duif van Eijerkamp, maar de James Bond BE 10-3002007 die zich 8 keer bij de top100 van de nationale vluchten kon plaatsen. Deze duif werd gekweekt en gevlogen door Godfried van der Stichele en zijn zoon won de 2e Nationaal te Souillac bij Herbots in 2021!

Een ander hoogtepunt is de "Alaphilippe" BE 16-4157919, genoemd naar de uitmuntende wielrenner Julian Alaphilippe uit Frankrijk die in 2020 en 2021 wereldkampioen wielrennen op de weg werd. De duif "Alaphilippe", aangekocht door E & M Leutenez, was beste jaarling van België op de eendaagse fond over 3 vluchten in 2017. Tevens 1e provinciale asduif KBDB fond 2017, oud en jaarling. 3e nationale asduif KBDB fond 2017, oud en jaarlingen en 8e beste nationale asduif van België op eendaagse fond. "Alaphilippe" is vader van "Million Alaphilippe" deze werd 5e nationaal Olympiade Asduif jaarlingen cat. G. voor Herbots, nu "Alaphilippe" met "Million" heeft gepaard, of een dochter "Yvan", of dochter of kleindochter "New Nationaal 1", waar ik zo dadelijk op kom, de nakomelingen vliegen topprijzen. De stamboom van "Alaphilippe" bestaat uit louter topduiven, Eagle Eye van E Limbourg (Beste duif België Allround 2007-2009), supervererver Bolleken van Leutenez en Albert x Paola De Rauw Sablon!

Yvan: De basis van vele successen tot op heden is de stamvader "Yvan" (B07-2103401). Hij werd de 4e nationale asduif KBDB in 2008 en de 1e nationale asduif KBDB in 2009 en siert sinds 2010 elk jaar de cover van de Herbots kweekcatalogus!

"New National 1" BE 14-2338770. Als een duif zo'n naam krijgt moet er wel iets meer achter zitten dan alleen maar een lijntje getrokken afdalen naar het origineel van Karel Schellens. Een absolute top kweker. Op de foto links is zijn box met zijn foto.

New National 1 en Geoff

Last but not least is er de "New Nationaal 1" BE 14-2338770. Als een duif zo'n naam krijgt moet er wel iets meer achter zitten dan alleen een afstamming naar het origineel van Karel Schellens. De "New Nationaal 1" doet denken aan de "Yvan", alleen een beetje groter en gedrongener. Een droomduif wiens kinderen topprestaties leveren. Het beste kind is BE 16-2146310 die de 1e nationaal Limoges 700km won tegen 10.554 duiven in 2017. De "New Nationaal 1" werd gekweekt uit een kleinzoon "Nationaal 1" gekoppeld aan een andere kleindochter en tegelijkertijd door de familie Herbots zelf ingeteeld op de "Nationaal 1". 

Uit zulke duiven moeten natuurlijk steeds weer topduiven vallen. Maar niet alles in het leven kan gepland worden en zeker niet in de duivensport. Jo Herbots zegt: "We weten niets van de duiven" en onderstreept daarmee de belangrijkste uitspraak van de "levende legende", zoals Rik Hermans hem laatst noemde, Günter Prange, die zich altijd op dezelfde manier uitdrukt. In de familie Herbots doen zich soms gelukkige toevalligheden voor, zoals beschreven. "Mijn broer heeft een goede kweker die "Geoff" heet", vertelt Jo. "Omdat hij goed bevriend is met Van den Abbeel - van Paesschen, wordt daar een jong van "Geoff" gevlogen. De duif wordt 6e beste jonge duif daar op de nationale vluchten en wordt sindsdien "SuperGeoff" genoemd. Mijn broer vroeg me of ik deze duif wilde kopen, want hij was in de aanbieding. Ik was blij dat te doen en vond er een koper voor uit China. Maar de koper heeft niet betaald. Het was nogal vervelend, ik had die dure duif gekocht en nu zat hij hier in de volière. In de herfst vroeg mijn broer me of de "SuperGeoff" er nog was. Ik heb ja gezegd. Hij zei tegen mij: "Geef hem terug aan mij met een bijpassende super duivin". Ok, ik dacht, ik doe dat voor mijn broer en hij kreeg de duif "SuperGeoff" en een dochter van "New Nationaal1" erbij. Dit jaar heeft Raf twee jonge duiven uit dit koppel, één blijft bij hem en de andere gaat naar Van den Abbeel - van Paesschen. En ze winnen met de jonge duif de 1e nationaal La Souterraine tegen 14.513 duiven op 563km in 2021. En de nestbroer vliegt bij Raf ook de 77e nationaal Bourges. Wat een geluk en toeval moet je soms hebben om goede duiven te krijgen."

Een mislukte zakendeal omgezet in winst. Trouwens, de potentiële koper nam later contact op toen hij van het succes hoorde en wilde de duif natuurlijk hebben. Omdat hij al vele jaren klant is, kreeg hij de "SuperGeoff". 

 

Een andere asduif uit deze lijn kwam ook uit een geluksmoment. De 30 vakken in het kweekhok waren gevuld met de 29 beste vrouwtjes, alleen de topkweker "Geoff" had nog geen vrouwtje. Maar Jo wilde de andere paren ook niet veranderen. Dus besloot Jo om wat hij beschouwde als de 30e beste duivin te koppelen aan "Geoff". Maar het resultaat was ongelooflijk, want er kwam een absolute topduif uit, de "Olympic Manuela". De "Olympic Manuela" vliegt de 1e halve fond Monlucon 529 km tegen 8.334 duiven en 2 weken later vliegt de duif de 3e fond Montlucon 529 km tegen 14.104 duiven. Daarnaast nog andere 1e prijzen en topprijzen. Ze wordt wereld beste duif van België in de categorie allround 2019 en 1e nationale Olympische duif halve fond cat. B, 4e nationaal Olympisch duif Allround cat. D, 1e provinciale jaarling asduif halve fond 2019 en 2e provinciale jonge asduif allround 2018. Chapeau, zou men willen zeggen. Uiteindelijk is dat precies wat zo bijzonder en geruststellend is aan de duivensport, dat niet alles te plannen valt. Uit een gemiddelde duif zal men zeker geen asduif krijgen, maar het is niet duidelijk welke koppeling uiteindelijk de "winnaar" zal opleveren.

De garage

"Herbots Imex" en "Herbots Pigeons" brengen duiven wereldwijd op de markt, de sterkste markt voor de Belgen is China. Het begon allemaal toen Jo, 18 jaar oud, zijn vader Filip vergezelde op diens reizen naar Taiwan om voor hem te vertalen tijdens de gesprekken. Hij vond dat erg leuk. In Brussel studeerde hij handelsingenieur en hielp hij zijn vader bij het beantwoorden van brieven en het versturen van faxen, meestal over de aankoop van Herbots duiven. Geleidelijk aan werd ook aan Filip Herbots gevraagd of hij contact kon leggen met andere sterke Belgische liefhebbers. Tijdens de eerste bezoeken werd dit gedaan zonder enige vergoeding. Natuurlijk wilde hij niets voor zijn bemiddeling en wuifde het vaak weg. Maar van tijd tot tijd, gaven de kopers of verkopers hem een commissie. Zo ontstond bij toeval een zaak. In het begin van de jaren '90 bemiddelde Filip Herbots 1 à 2 duiven per week en vandaag hebben "Herbots Pigeons" en "Herbots IMEX" 10.000 duiven per jaar. Maar dit ontwikkelde zich langzaam. Na een paar jaar verhuisde het bedrijf van Taiwan naar China. Herbots begreep al vroeg dat daar een nieuwe markt aan het ontstaan was. In het begin werden verschillende ervaringen opgedaan en vandaag, na meer dan 25 jaar, zijn ze daar zeer goed met elkaar verbonden. In 1993 kwam zuster Miet Herbots in de zaak, en met haar kwalificatie als landbouwkundige verwierf zij ook de kennis van aanvoer en veehouderij. De ondernemingsgezinde vader Filip kwam steeds meer op het idee om zijn eigen producten op de markt te brengen, omdat hij vaak om middelen en producten werd gevraagd. Doordat één van Filips broers apotheker was, zoon Raf dierenarts, zoon Jo industrieel ingenieur en dochter Miet landbouwkundige, was er een schat aan expertise binnen de familie. Samen met apotheker Herbots ontwikkelden zij de eerste producten, die een jaar lang werden getest op de akkers in de Dungelstraat, en toen ze effect bleken te hebben en de familie Herbots ervan overtuigd was dat er een positief effect was, werden de producten op de markt gebracht. Dus er waren 1 of 2 producten in het begin en het groeide met de tijd. "De basisvoorwaarde om producten te verkopen is dat je goed je eigen ritme volgt, anders werkt het niet", weet Jo Herbots. In de beginperiode bestond de dagelijkse routine van Jo en Miet uit het schoonmaken van duivenhokken 's morgens, stofzuigen, drinkbakken vervangen en de duiven verzorgen. Van 11.00 uur 's morgens tot ongeveer 15.00 uur 's middags hielpen ze hun vader op kantoor en 's middags gingen ze terug naar de hokken om de dieren te trainen. Herbots had een klassiek garagebedrijf. "Moeder zette koffie en het was niet ongebruikelijk dat ze 's morgens eieren met spek maakte voor de gasten," herinnert Jo zich met een lach. Dit ging zo enkele jaren door. Naarmate de vraag toenam en ook het kantoorwerk, werden extra mensen ingehuurd om de duiven te houden. De eerste hokverzorger was de 40-jarige oudgediende Jamar Francois, die als duivenliefhebber al nationaal Limoges had gewonnen. Vandaag werken 4 mensen op de hokken en 6 mensen op kantoor en het begint al vroeg in de ochtend. "We hebben een geweldig team en iedereen trekt samen op", Jo is trots op zijn team. Het werk op de hokken is de hele dag, naast hun eigen duiven hebben ze ongeveer 2.500 verkoopduiven en een variërend aantal quarantaine duiven waarvoor er een extra hok is.

Voor hun verkoop maken zij hoofdzakelijk gebruik van hun website herbots.be die in 3 andere talen is vertaald (Frans, Engels en Chinees).

Op het terrein zijn er, naast het vlieghok, vele ruimtes voor verkoopduiven, jonge duiven en quarantaine duiven. De laatste aanwinst is een grote volière voor een kweekhok.

Kies maar uit.

"Het belangrijkste in zaken is om goed te sturen met duiven. Je kunt het draaien zoals je wilt, het begint met goede duiven, met bijzonder goede duiven" zegt Jo Herbots. Maar in het verleden konden zij het zich niet veroorloven de beste en dus duurste duiven te kopen, zoals de "Alaphilippe" die een fortuin kostte. In het verleden, ten tijde van de garageverkoop, was dit ondenkbaar, ook omdat de ouders het mogelijk wilden maken dat alle 5 kinderen konden studeren.

Dus na het vliegseizoen kwamen de kopers naar de familie Herbots en Filip zei tegen hen: "Ga naar hok en kies wat je wilt," want de ouders hadden het geld nodig voor 5 kinderen. 

Toen Filip Herbots in de jaren '80 in Karlsruhe een zaalveiling hield met 60 jongens en thuiskwam met een deel van 125,-DM, dansten de kinderen van vreugde in de keuken.

"Gelukkig hebben we dit allemaal meegemaakt en zijn we het niet vergeten," zegt Jo enigszins nederig.  De eerste keer dat de familie Herbots echt in duiven investeerde was toen ze in de jaren 90 de Nationaal 1 en Schellens duiven kochten en met deze duivenlijn vliegen ze nog steeds erg goed. Van hun huidige 30 top kweekkoppels in de duivenafdelingen blijven er telkens 4 jongen in Halle-Booienhoven voor eigen vluchten, andere worden getest door bevriende kwekers en alle anderen worden verkocht. De kwaliteit van deze jonge duiven wordt onderstreept door de garantie van 3 jaar die ze op elk jong geven. Dit betekent dat de duif binnen 3 jaar kan worden teruggebracht naar Herbots en dat het betaalde geld minus 10% voor elk jaar zal worden terugbetaald. Dit is een zeer zelfverzekerd gedrag en wordt zeker gerechtvaardigd door het feit dat zelfs overblijvende duiven van het kweekhok nog goed verkocht kunnen worden. Trouwens, alle duiven boven een waarde van 1000€ hebben standaard een DNA certificaat. En zo kunt u wel raden dat niet iedere liefhebber de lift naar het kweekhok mag nemen. Een kind uit de "Supreme" kost 2500,-€. Als bijvoorbeeld de "Diva Belgica" wordt gekoppeld aan de 1e nationale asduif KBDB halve fond jong 2018 en moeder van de "Bachelor" waarvan de jongen 2.000,-€ kosten, komt de prijs voor een jong op 4.500,-€. Kinderen van de "Yvan" worden in het geheel niet getoond, de prijzen worden alleen op verzoek medegedeeld. Over de bedragen die momenteel elders aan de "Kittel"-lijn worden besteed, hoeven we het niet te hebben, die zijn "mindblowing". Ter vergelijking, een kind uit de "Olympic Jules" van Herbots met de beste coëfficiënt van heel België en de prijzen 1,1,1,2,2,3 en 7 lijkt bijna goedkoop. Het is allemaal een kwestie van proportie. Je merkt dat dit een andere wereld van duivensport is, het is fascinerend op zijn eigen manier en veroorzaakt natuurlijk een sensatie, die op zijn beurt publiciteit is voor de duivensport.

Bij Herbots gaat het bij aankopen om prestaties en minder om lijnen. Dus kopen Jo en Miet elk jaar één of twee toppers voor het kweekhok. Meest recent is de "Olympic Rio", 1e nationale asduif, Olympische asduif en werelds beste duif snelheid 2020, een mal uit de beste witte duif ter wereld en tevens werelds beste duif snelheid 2019 de "Witte Man" van Vrancken-Berden aangeschaft. Maar de duiven moeten Jo in hun geheel bevallen, hij hecht veel belang aan een passend oog van de duif. Als het oog niet goed is, wordt de duif niet gekocht. "Het moet iets buitengewoons zijn," zegt Jo. Net als Wolfgang Roeper's "Big Boss", een duif met uitzonderlijke prestaties, die Wolfgang niet zo gemakkelijk wilde weggeven, herinnert Jo zich. Deze duif heeft ook zijn stempel gedrukt op de stam en de kinderen daaruit, de "Big Boss" bestuift niet meer en is terug in zijn thuisland, zitten op het kweekhok zoals bijvoorbeeld de "Best Boss", een uitmuntende zoon.

Een ander hoogtepunt is de "Alaphilippe" BE 16-4157919, gekocht door E & M Leutenez. Hij was beste jaarling van België in 2017 in de eendaagse fond op 3 wedstrijden. Tevens 1e provinciale asduif KBDB fond 2017, oud en jaarling. 3e nationale asduif KBDB fond 2017, oud en jaarlingen en 8e beste nationale asduif van België op de eendaagse fond.

Goede Duiven

De Herbots Gebr. houden 200 stuks jongen, 65 vliegduivinnen en 65 vliegdoffers. Er zijn 30 broedcompartimenten en extra kweekkoppels bestaande uit kinderen van de hoofdkweekkoppels. De duiven worden verzorgd door de hokverzorger Geoffrey. De 30-jarige medewerker, die ook op zondag naar de duiven gaat, voorziet de duiven bij aankomst op zaterdag van vetrijk voer en Herbo MMK en Herbo Recovery Plus (elektrolytenmengeling) van Raf Herbots, dat over het water wordt gegeven. Dit moet spierkrampen voorkomen en het herstel van de duif bespoedigen. Op zondag is er Sedochol om de lever te ontgiften en licht te voeden.

Op maandag gaat er ook licht voer en Bronchofit van Herbots in het water. Dinsdag bestaat het voer uit 50% licht voer en 50% sportmix, Optimix en Aminovit. Vanaf woensdag is er een sportmix, Optimix en Aminovit en aan het eind van de week weer meer vetrijke mengeling. Op deze manier wordt de duif langzaam weer voorbereid. Het aanbod volgt dus een algemeen gebruikelijk systeem. Er is echter één kleine bijzonderheid. Op de laatste dagen van lange vluchten worden de duiven vaker gevoederd met vetrijke granen. "Dat is Geoffrey's kunst." Jo is enthousiast dat de hokverzorger erin slaagt de duiven overdag hongerig te houden. De duiven worden trouwens in voederbakken gevoerd.

Vóór het seizoen worden de duiven veelvuldig afgericht, en als ze eenmaal zijn ingevlogen, voeren de verzorgers geen extra africhtingsvluchten meer uit tijdens de week. Tot slot, stel ik Geoffrey nog een vraag. Wat is het belangrijkste? Zijn antwoord: "Goede Duiven!" Jo voegt eraan toe: "Het begint met goede duiven, het gevoel voor duiven, de kennis van welke duif hoe verzorgd moet worden en welke eigenaardigheden ze heeft. Geoffrey kent de duiven ongelooflijk goed en herkent ze in de lucht, alle 130. Alle vliegduiven worden elke dag door Geoffrey gehanteerd. Je moet je duiven kennen. Veel mensen overschatten zichzelf en houden te veel duiven. Als je alleen bent, moeten 10 kweekkoppels, 50 jongen en 25 vliegduiven het maximum zijn, anders zal het meestal niet succesvol zijn. Je moet het overzicht houden."

Ze hebben ook veel dingen uitgeprobeerd in Halle-Booienhoven. Hun inzicht: Je kunt korte afstand en middellange afstand en lange afstand niet op één plek doen. Dat is de reden waarom hun duiven voor de lange afstand worden uitbesteed. Met de familie Heller in Zweibrücken bestaat al meer dan 20 jaar een zeer goede samenwerking. De naam Herbots Heller is uitgegroeid tot een topper op de internationale vluchten. De contacten tussen Jo en Filip Herbots en Elvira en Ewald Heller begonnen op de beurs van Kassel in 1998.

"Supreme" BE 16-3031667 vliegt 1e prijs nationaal op Tulle 615km 2019 tegen 6.206 duiven en 2e prijs nationaal op Argenton 504km 2018 tegen 11.838 duiven.

Er zijn ook zeer grote volières voor de jonge duivenhokken, gedeeltelijk met windbreeknetten. Het plafond is geïsoleerd, zodat het in de zomer koeler is dan buiten.

“Auteur en foto's Dietmar Timmer"