Meer nieuws

Het Herbots Team is klaar om van 2020 toch nog iets moois te maken

15 Apr 2020

In Halle Booienhoven is het ook iets rustiger dan anders, meestal waren ze nu in aanloop richting de halve fond aan het gaan maar Covid-19 heeft hier anders over beslist. Het hele Team van Herbots wil in de eerste plaats aan de families die van iemand uit hun familie hebben moeten afscheid nemen hun deelneming betuigen. Gezondheid en familie krijgen nog steeds voorrang. 

Voor tekst en uitleg gingen we eens luisteren bij loft manager Geoffrey Janssens. 

De vliegploeg van de oude en jaarlingen werd net zoals de andere jaren hier op Sinterklaas gekoppeld om de 1ste ronde van de kwekers groot te brengen. Van de beste vliegduiven werden hun eitjes niet weggegooid en moesten ze deze zelf grootbrengen. De vliegploeg hier bestaat uit ongeveer een 40-tal oude duiven en 120 jaarlingen inclusief de vliegploeg voor de ééndaagse fondvluchten. 

Nadat de jongen begin februari werden gespeend zijn ze dagelijks bij mooi weer opnieuw aan hun dagelijkse trainingen begonnen. Dit hebben we tot nu toe nog niets aan verandert, de duivinnen vliegen nu 1u tot 1u30 en de duivers zijn verplicht 1 uur buiten waarvan ze makkelijk 40 minuten trainen.

Na het spenen zijn de vliegduiven overgeschakeld op de winter / rust mengeling. Tot nu toe hebben ze nog niets anders gekregen, er wordt steeds gevoederd op gevoel. Als er wat gerst blijft liggen wordt er gestopt. Als de opleervluchten eraan komen gaan we overschakelen naar de vliegmix mengelingen. 

Wat hebben jullie dan wel aangepast door het opschuiven van het seizoen ? 

Voor het eerst zijn we onze oude en jaarlingen aan het verduisteren, dit van 17u30 ’s avonds tot 8u30 ’s morgens. Als we de forme een beetje willen tegenhouden is dit toch alvast een hulpmiddel.

Daarnaast zagen we dat de laatste week van maart de weduwnaars moeilijker begonnen binnen te komen. Waarschijnlijk waren ze op zoektocht naar een duivin waardoor we hebben beslist om het eerste weekend van maart ze 3 nachten samen te laten. Zo worden ze opnieuw wat kalmer en dit heeft effect gehad bij de weduwnaars. Ze weten terug waar het om gaat en luisteren terug zoals het hoort. 

De duivinnen zitten zoals altijd overdag in de rennen en gaan ’s avonds naar hun rusthok op stokken. 

Hoe gaan jullie het nu aanpakken moest het seizoen terug van start gaan ? 

Omdat onze oude en jaarse altijd vlot trainen in het voorjaar rijden we hier nooit veel mee om ze op te leren. Op één week tijd rijden we 2 tot maximum 3 keer en kunnen ze op vrijdag naar Momignies. Dus als de opleervluchten starten gaan we dit ook zo toepassen. 

Pas nadien als de echte wedvluchten eraan komen gaan we pas stoppen met verduisteren. Eerder heeft dit geen nut om gewoon hun trainingsvluchten af te werken. 

Wat hebben ze al gekregen van entingen ? 

De oude kregen hun jaarlijkse inenting tegen paramyxo als ze aan het broeden waren en pokken hebben ze gehad half maart. In het voorjaar hebben ze enkel 5 dagen iets voor tricho gekregen omdat we elk jaar zo doen. 

De jonge duiven werden bij het spenen geënt tegen paramyxo / herpes en kregen een spartrix opgestoken. Nadien werden ze nog een 2de keer geënt tegen paramyxo en kreeg de 1ste ronde ook al hun entingen tegen pokken en paratyphus. 

Hoe gaat het met jullie jong geweld ? 

Die doen het opnieuw heel goed, de jonge bende is ongeveer 250 stuks groot en zij ondervinden tot nu toe geen invloed van de wedstrijden. Bij ons is het pas vanaf juni dat belangrijk wordt dus hebben we nog wel eventjes. De 1ste ronde traint nu 45 a 60 minuten en de 2de ronde begint nu stilaan in groep te trainen. Onze jongste duiven zijn gespeend 1 maart waardoor deze nog iets achter liggen maar dat komt helemaal goed tegen dat het seizoen van start zal gaan. 

De jongen worden verduisterd vanaf 16u00 in de namiddag en om 23u00 gaan de automatische rolluiken terug omhoog. Zo komt er terug voldoende zuurstof op de hokken en worden ze ’s morgens wakker met het ochtendlicht. 

Het hele Herbots Team houdt de moed er alvast nog in en hoopt dat we snel verlost zijn van alle problemen. Tot snel…