Meer nieuws

GEBR. HERBOTS JO & RAF SUPERSTAR VAN HET JAAR HALVE FOND

19 Mar 2020

Halle-Booienhoven - Het is al decennia lang een duivennest bij uitstek en duivensport van hoog niveau wordt er geassocieerd met de naam Herbots. Hun succesvolle carrière wordt gekruid met asduiftitels, nationale overwinningen, Olympiadetitels en vermeldingen in nationale kampioenschappen en in 2009 werden ze Gouden Duif-winnaar België. 

Wij ontmoetten een dolgelukkige Filip Herbots die 2019 het beste jaar uit de carrière noemde. De jonge duiven deden het super op Bourges II en er werden 8 jonge duiven geklokt in de "top tachtig" nationaal. Maar de kers op de taart was ongetwijfeld de titel van "Superstar van het jaar halve fond" in de Gouden Duif-competitie !

Een solide basis

De basis van de kolonie Jo & Raf Herbots gaat terug naar de B86/6260314 "Nationaal I" van Karel Schellens. Topkweker "Yvan" B07/2103401 is een zoon van de B04/3230936 "Son Bliksem" (Gaby Vandenabeele) x B06/2233543 (V.d. Smissen en Zn) lijn "Nationaal I" (via Jos Deno). Die andere topper B91/6371155 "Den 155" (5e Nat. Asduif halve fond KBDB 1995) is een rechtstreekse duif van Jos Soontjens. Topkweker B04/2116092 Kenzo is een duif van Frans Nyns, Geetbets en werd 1e nat. Asduif halve fond KBDB 2007. Hij werd vader van  B09/5163265 "Young Kenzo" en van B16/2146231 die 5e Olympiadeduif cat. C en 12e Nat. Asduif All Round Jaarlingen werd bij Bart & Nance Van Oeckel. "Young Kenzo" werd vader van B13/2172612 "Young Kenzo Jewel". "Kenzo" werd op 15-jarige leeftijd met twee verschillende duivinnen vader van de 11e nat. Bourges en de 22e nat. Bourges tegen 28446 d.

Een topkweker van de jongere generatie is B14/2338770 "New Nationaal 1" en die werd o.a. vader van 1e Nat. Limoges 10554 d, 2e Interprov. Chateauroux 602 d, 3e interprov. Argenton 1155 d, 33e nat. Libourne 4354 d, 65e nat. Tulle 7155 d, 65e nat. Jarnac 5117 d, enz.

Dit is hoe ze Superstar van het jaar halve fond werden

12-5          Etampes           2,286b : 20, 65 , 19
21-7          Issoudun          1,053b : 2, 14 , 1 
19-8          La Ferté               535b : 2, 23, 4

Totaal weduwschap

De Gebr. Herbots komen aan de start van het seizoen met een ploeg van 64 doffers en 75 duivinnen die op totaal weduwschap gespeeld worden, 200 jonge duiven en 50 kweekparen.

De duiven op totaal weduwschap worden op 6 december gekoppeld. De eieren van de beste kwekers gaan onder de weduwnaars en er wordt een ronde jongen groot getrokken. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer. In 3 à 5 etappes worden doffers en duivinnen opgeleerd tot 20 à 30 km.

Zowel doffers als duivinnen worden in de loop van het seizoen 1x per week (op woensdag) weggevoerd en worden met een tussenpauze van 10 minuten gelost. Ze blijven dan 1u samen maar naarmate het seizoen vordert kan dat oplopen tot 4 à 5 u. Op de dag van inkorving (donderdag) komen doffers en duivinnen niet meer bij elkaar. Het niet meer tonen van de partner op de inkorvingsdag doet zowel doffers als duivinnen meer in de spits vliegen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze in het begin van het seizoen 1 u samen. Naargelang het seizoen vordert kunnen ze ook tot de volgende morgen bij elkaar blijven.

Er wordt slechts 1x daags getraind en de duivinnen trainen van 7.30 u tot 8.30 u en de doffers van 8.30 u tot 9.30 u. De duivinnen trainen eerst, ze worden binnengeroepen en gevoederd op het hok, de doffers komen los en wanneer de doffers binnenkomen om te eten gaan de duivinnen terug naar de volière. Vader Filip houdt het trainen van doffers en duivinnen heel goed in de gaten. Ge geniet veel maar ge ziet ook veel zijn de wijze woorden van de patriarch van de Herbots-familie.

Naarmate het seizoen vordert wordt er ook aan de motivatie gesleuteld. Er komen kartonnen dozen op de hokken, de motivatiebakjes gaan open en er komt al eens een nestschotel in de gang voor de hokken.

Bij de doffers zijn de woonbakken tijdens de week met twee deuren volledig afgesloten en er worden schabjes op de deuren bevestigd. De doffers zien alleen hun woonbak op woensdag en bij thuiskomst van een wedstrijd.

De duivinnen zitten de ganse dag, met uitzondering van het uur dat de doffers trainen, in de volière. Tijdens de nacht zitten ze op stokken in hun hok. Er zijn weinig problemen met het onderling paren van de duivinnen.

Het totaal weduwschap wordt gespeeld met 10 duivinnen meer dan doffers en dat is ideaal om de jaloezie aan te wakkeren. De duivinnen zijn beter dan de doffers en vliegen meer kop. Van de totale ploeg van doffers en duivinnen op weduwschap gaan 20 duiven naar de fond. De andere vliegen de grote halve fond.

 

Jongen deden het prima

De jonge duiven worden gekweekt uit de kweekduiven en de belangrijkste vliegduiven. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 24 à 25 dagen. Ze worden verduisterd van 1 april tot 21 juni. Daarna worden ze bijgelicht tot einde seizoen. Van het opleren van de jongen wordt degelijk werk gemaakt en in 15 etappes gaan ze tot 30 km.

De schuifdeur wordt twee weken voor Bourges II ingevoerd. Bij de inkorving komen jonge doffers en duivinnen een halve dag samen. De jongen trainen van 9.30 u tot 10.30 u. Het is een verplichte training maar er moet niet veel moeite gedaan worden om ze te doen vliegen. Wanneer ze moeilijk in de lucht blijven dan is dat zeker geen goed teken wat de conditie betreft.

Om de motivatie te stimuleren komen er kartonnen dozen en zijn er motivatiebakjes op het hok. Tijdens de week zitten de doffers halfbak en de duivinnen zitten op schabjes voor de gesloten woonbakken. Bij de inkorving gaan op beide hokken de woonbakken open. De jongen blijven dan 1 u samen tot een halve dag op het einde van het seizoen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze tot zondagmorgen samen.

 

Geoffrey Janssens

Geoffrey Janssens is de hoofdverzorger van de kolonie Herbots en hij wordt van alle kanten met lof overladen. Hij komt uit een duivenmelkerfamilie en vader Patrick is een heel goede duivenmelker. Ook opa was een gehaaide vitesser.

Zonder blikken of blozen zegt men ten huize Herbots dat ze 50 procent van de successen aan verzorger Geoffrey te danken hebben. Hij kent alle duiven van binnen en van buiten. Hij kent de duiven in de lucht en weet hun afstamming. Hij kan de duiven extra motiveren en meerdere duiven zijn hier met de melker gepaard. Hij is ook zeer nauwgezet wat de hygiëne op de hokken betreft en de duiven zijn altijd heel goed in orde zeggen de aanpakkers in het lokaal en zij kunnen het weten.

Geoffrey is een duivenmelker met een winnaars mentaliteit en hij legt de lat zeer hoog, in de eerste plaats voor zichzelf. Zo'n verzorger is goud waard op een duivenhok !

Maar hierbij willen we zeker Miet en Jo niet vergeten. Die twee zijn natuurlijk ook dag in dag uit van s' morgens tot s' avonds begaan met de duiven en helpen Geoffrey waar ze kunnen.

Vooral het inkorven nemen zij voor hun rekening want elke duif die wordt ingekorfd gaat wekelijks door Jo zijn handen en welke vluchten ze zullen spelen beslissen ze gezamenlijk met Geoffrey. Ook de kweek neemt Jo volledig voor mijn rekening. Alle kwekers worden door hem gekoppeld en de 30 kweekboxen worden hier alle 3 weken door hem persoonlijk herkoppeld, natuurlijk met assistentie van Björn en Maarten.

Twee basismengelingen

Het voederschema bij oude en jonge duiven is nagenoeg identiek. De mengelingen van Beyers en AIDI (Eddy Noël) zijn de twee mengelingen die er gevoederd worden. Oude en jonge duiven worden iedere week gespeeld.

Op zaterdag na aankomst van een wedstrijd wordt het vetrijke mengeling en zijn er elektrolyten (Herbo Recovery) in het drinkwater. Op zondag wordt het 50 % vetrijke mengeling + 50 % licht verteerbare mengeling (iets sterker dan zuivering) gevoederd en is er Herbo Aqua Control in het drinken. Op maandag 100 % licht verteerbare mengeling met Herbo Aqua Control in het drinkwater. Op dinsdag en woensdag staat er 50 % licht verteerbare mengeling + 50 % eiwitrijke mengeling op het menu en er gaat Herbosol in het drinken. Op donderdag wordt het dan 100 % vetrijke mengeling en is er Herbo MMK in het drinken. De duiven krijgen dagelijks verse grit en mineralen.

Na thuiskomst gaat er op zondag Tarsin (eiwitten) en 4 Oliën over het voeder. Probiotica (Prodiges), bietensap (Herbobeets), Sedochol en conditiepoeder worden met regelmaat verstrekt.

In Halle-Booienhoven blijven de duiven nooit thuis. De 20 duiven voor de fond vliegen 450 km - 700 km - 450 km - 700 km - enz. De rest van de ploeg gaat iedere week de mand in voor de grote halve fond.

 

Dierenarts Raf Herbots

We kregen dierenarts Raf Herbots op de praatstoel en vroegen zijn mening over de meest voorkomende problemen in de duivenliefhebberij.

Adeno : De jongen worden bij het spenen ingeënt met het herpes/paramixo vaccin. Twee à drie weken later wordt er ingeënt met het gewoon paramixo vaccin en nog 2 à 3 weken later wordt er ingeënt met het paratyfus vaccin. Nog eens 2 à 3 weken later wordt er ingeënt tegen de pokken. Veel vaccineren verhoogt de weerstand. Medicijn is o.a. Adeno/Coli. Gedurende twee dagen krijgen de duiven geen eten en daarna wordt er gestart met een lichte mengeling. Het is ook aangewezen om veel verse grit en mineralen te verstrekken. Het is best de duiven op te sluiten tot algemene genezing en de erg aangetaste duiven te elimineren. De hokken reinigen, ontsmetten en schroeien is uiteraard een goede zaak. Bij een serieuze besmetting niet wachten met antibiotica en zo coli aanpakken.

Paramixo : Voor paramixo is het aangewezen om de duiven 2x te vaccineren met o.a. paramixo/coli en paramixo/ herpes. Wat boosteren betreft lukt het soms en soms niet.

Paratyfus : De beste periode om te behandelen is februari en het is aangewezen om dit ieder jaar te doen. Na de behandeling met medicijnen is een inenting aangewezen. Alleen de vliegduiven ? Ja, wanneer er geen andere paratyfusproblemen zijn op het hok.

Pokken : Ieder jaar inenten in de maanden februari/maart met het borsteltje is aangewezen.

Oogdruppels : Wij doen het driemaal per week. Bij inkorving, bij thuiskomst en in het midden van de week. Linco Spectin is in veel gevallen afdoend maar veel hangt af van de resistentie van de bacteriën.

Gele druppels : Ze zijn doeltreffend en een toediening van 1x per week is voldoende. Het is best om ze toe te dienen via de bek omdat dat meer direct is.

Trichomonas : Voor aanvang van het seizoen de duiven vrij zetten (10 dagen behandelen) en daarna de gele druppels gebruiken. De behandeling met een pilletje is aangewezen omdat het meteen de juiste dosis is die wordt toegediend. Wie weinig last heeft van trichomonas speelt doorgaans goed.

Luchtweginfecties : Behandelen wanneer de prestaties verminderen maar niet blind kuren. Medicijnen tegen luchtweginfecties zijn Suanovil, Linco Spectin en Tylan. Het is best de behandeling te herhalen na een slechte vlucht.

Voedseladditieven : Ze zijn belangrijk ! Zoals elektrolyten en eiwitten bij thuiskomst. Herbochol om de duiven te ontlasten. Opbouwen met Optimix en Zell Oxygen en de laatste twee dagen Herbosol of Aminovit. Herbo Helitte Pigeon is aangewezen in de maanden juni, juli en augustus.

 

Keiharde selectie

Van de ploeg van 139 duiven op totaal weduwschap blijven er slechts 30 à 40 duiven over. Van de oude en jaarse duiven worden prijzen per 100-tal verwacht. De blijvers hebben minimaal 3 x per 100-tal gevlogen. In 2019 gingen er weinig jongen verloren en met geeft liever een kans aan een jaarling dan aan een oude duif.

Van de jonge duiven worden er meerdere prijzen per tiental verwacht en ook een paar kopprijzen. Een jonge duif die goed prijs vliegt wordt meestal een topper als jaarling. Een jonge duif die veel vroeg vliegt ontgoochelt meestal als jaarling maar is er meestal terug als oude duif.

Van de kwekers wordt verwacht dat ze binnen de twee jaar bruikbare jongen gegeven hebben. De handkeuring is hier ook belangrijk.

 

De ideale duif

De ideale duif is een duif met veel en zachte pluimen. Ze moet een kop met uitstraling hebben en ze moet in balans liggen. Ze moet achteraan goed gesloten zijn en ze moet een vleugel hebben waar je niet doorgrijpt en met een perfecte ventilatie tussen de laatste 4 pennen.

Strenge hygiëne

Doffers en duivinnen op totaal weduwschap zitten op 14 m hok, de jonge duiven op 18 m hok en de kwekers op 7 m hok. Er zijn ook nog 33 kweekboxen. Het zij allemaal tuinhokken die goed geïsoleerd zijn. De hokken hebben een plankenvloer wat gemakkelijker is om de mest te controleren. In het midden van het hok is er een verluchtingstrook van 60 cm. Er zijn overal volières voor de hokken die elke dag open zijn. Alleen de weduwnaars komen slechts op maandag in de volière om een bad te nemen.

De hokken worden tweemaal daags gereinigd en met de stofzuiger onder handen genomen. Bij manier van spreken kun je er van de grond eten. Na de kweek wordt het binnenwerk van het hok uitgebroken en gepoetst en ontsmet met Dettol. De hokken worden niet meer geschroeid met de vlam want met een mesttransportband uit rubber is dat niet aangewezen. Wanneer de duiven ingekorfd zijn voor een wedstrijd worden de hokken verneveld met Dettol. De hokken van de jonge duiven worden tweemaal uitgewassen met Dettol.

B13-2172001 ‘Christianne’ 

1 Nat. Argenton ’14                4,651d
1 Momignies ’14                        282d
         fastest                                1,974d
1 I Prov Chateauroux ’14       1,056d
         7th National                       5,884d
4 Momignies ‘14                        200d
5 Momignies ’14                        170d
9 I Prov  Bourges ’14                 930d
10 Lorris ’14                               658d

V: B11-2186632 ‘Yvanke’ 
         G.V. : B07-2103401 ‘Yvan’
                  1 Nat Ace bird Middle Distance KBDB 2009 
                  4 Nat Ace bird Middle Distance KBDB 2008
                  Won ao. 1st I Prov Salbris 2,281b, 1st I Prov Orleans 
                  3,132b, 1st I Prov Toury 781 (fastest against 3,256b) 
                  and so on..
                  Son ‘Venus’ (son ‘Bliksem’ Vandenabeele) x 543-06 
                  (strain ‘Nationaal I’ and ‘Worldchamp’ via 
                  Vandersmissen) 

         G.M. B05-3006542 ‘Daughter Bliksem’
                  Gaby Vandenabeele 
                  Out B98-062 ‘Bliksem’ x B02-477 ‘Rosa’                

M: B11-2122510 Deno-Herbots 
         G.V. B00-3200704 ‘zoon Wittenbuik’
                  Gaby Vandenabeele
                  Out B88-112 ‘Den Wittenbuik’ x B95-678 ‘Rosanna’ 
                  (daughter ‘Ronker’)

         G.M. B07-2103346 ‘Geena’
                  Uit B02-886 ‘Blauwe Bliksem’ (Vandenabeele) x 
                  B04-502 ‘Kim’ (1st Orleans 1,557b) 

B18-2135111 ‘Manuela’

1 Interprovinciaal Ace bird 1/2 fond jaarduiven
2 Provinciaal asduif All Round jongen KBDB 2018 

1   S Nat. Montluçon I   8,334d     (22-6-19)
1   I Prov Montluçon II   2,412d     (6-7-19)
         3 Nationaal            14,108d
2   I Prov Bourges          1,524d
2   I Prov Issoudun        1,080d
         125th National       11,480d
7   I Prov Bourges           1,305d
11 Prov Faye                   1,159d
22 I Prov Chateauroux  1,430d
23 I Prov Chateauroux  1,131d
21 Soissons                     2,512d

V: B16-2146541 ‘Son Super F16’ Kobe&Kato Herbots 
         G.V. : B15-2044158 ‘Erwin’
                  6 Nat Bourges 36,307b (1st Nat Bourges Youth).
                  Raced door K&K Herbots – Bred by Erwin Schepmans
                  Son to 12-485 (Paul Jamar) x 10-329 (daughter 1st 
                  Nat. La Souterraine) 

         G.M. B14-2199514 ‘Super F16’
                  Co-breeding met Bart&Nance Van Oeckel
                  Dochter to ‘F16’ (1-5-10 Nationaal en basis kweker
                   Van Oeckel) x ‘Super One’ (2x 1st and 44th Nat. 
                  Argenton, best young bird K&K Herbots bred by 
                  Bart&Nance Van Oeckel out of ‘Gaston Jr’)           

M: B13-2185638 ‘Sister Golden Arrow’
         Zus ‘Golden Arrow’ 2 Nat asduif >1/2 fond jongen KBDB 2013 (Ronny Menten) 
         G.V. B06-2259341 ‘Son Brad Pitt’
                  Zoon ‘Brad Pitt’ (1st Olympiad bird All round) x 
                  ‘Mother Filipo’ (daughter ‘Fenomenale’ and mother 
                  ‘Filipo’ 5th Nat Ace bird GMD KBDB ) 

         G.M. B11-2077248 ‘Daughter Golden Pair’
                  Zus ‘Cavendish’ 1st Nat Zone Bourges 11,797b
                  Dochter ‘Roberto’ (top breeder Ronny Menten, 
                  origine Robert Van Eycken) x ‘Paulette’ ( top breeder 
                  Ronny Menten, Houben x Deno-Herbots) 

B17-2140481 ‘Million Bliksem’

4 asduif Gouden Veer Old 2019

1 Prov Fay-aux-Loges    2,497d
         fastest                       4,222d
28 Nat Bourges              7,253d
48 Nat Bourges              8,978d
3 Soissons                          393d
3 Soissons                          737d
4 Soissons                          613d
5 Soissons                          274d
5 Sourdun                          532d
15 Argenton                      965d
23 Chevrainvillers          2,705d

V: B14-3109519 ‘Figo Bliksem’
2 Nat Argenton 9,228b, 2 Prov Chateaudun 5,374b, 2 Prov Argenton 1,511b, 2 I Prov Chateauroux 924b, 3 Prov Chateaudun 2,229b, 3 Prov Chateaudun 2,157b (raced by Ignace Slots). Ook vader van 1 I Prov Bourges 4,418b en 1 I Prov Argenton
         G.V. : B09-3087109
                  Son 07-519 (Rik Cools/Chris Debacker) x 07-118 (out 
                  of 05-563 Chris Debacker, brother 1st Prov. Ace bird) 

         G.M. B10-3029693
                  Chris Debacker
                  Daughter ‘Son Nick’ (out base breeder ‘Nick) x ‘Rosa’ 
                  (strain ‘Figo’ Reynaert) 

M: B14-2177272 ‘Sister Super + Million’
Also mother to ao. 2nd I Prov Chateauroux, 4th I Prov Argenton, 65th Nat. Tulle, and so on…
Sister to ‘Super’ (2nd Nat. Ace bird GMD KBDB H&D Van Avondt) and ‘Million’ (1st Nat. Ace bird GMD KBDB H&D Van Avondt)
         G.V. B04-2180228 ‘De Flor’
                  H&D Van Avondt
                  Son to 97-326 (Engels x Van Avondt) x 98-478
                  (daughter 1st S-Nat Argenton 9,335b)
         G.M. B05-6079766 ‘Daughter Cippollini’
                  L&M Baertsoen
                  Daughter to ‘Cippollini’ (6x 1st) x ‘Sonka’ (3x 1st )

(S-) Nationaal Top resultaten 2019

1st S. Nationaal Montluçon I     8,334 o + yl      525km
1st S. Nationaal Montluçon I       4,415 yl           525km
3rd Nationaal Montluçon II        14,104 yl          525km
6th Nationaal Bourges II             28,446 yb         458km
7th Nationaal Vierzon                 20,956 o           456km
11th Nationaal Montluçon II      14,104 yl          525klm
11th Nationaal Bourges II           28,446 yb         458km
15th Nationaal Bourges II           10,393 yl          458km
20th Nationaal Chateauroux      20,520 yl          509km
22nd Nationaal Bourges II          28,446 yb         458km
26th Nationaal Chateauroux II   4,203 o            509km
28th Nationaal Bourges II             7,253 o           458km
34th Nationaal Bourges II           10,393 yl          458km
43rd Nationaal Bourges II           28,446 yb         458km
50th Nationaal Bourges II           28,446 yb         458km
53rd Nationaal Bourges II           28,446 yb         458km
55th Nationaal Bourges II           28,446 yb         458km

Resultaten 2019 

Vierzon          I Prov  1,643 o : 1,7,9,14,15,24,26,31,50,65,69,…(62%) 
Bourges         I Prov  2,481 o : 2,6,8,24,44,52,61,71,… (71%)
Chateauroux I Prov  1,900 o : 1,8,12,21,27,30,34,40,81,86,…(59%)
Montluçon     I Prov      976 o : 1,2,3,5,7,8,13,15,16,19,23,25,27,29,…(46%)
Montluçon     S Nat   8,334 o : 1,14,16,25,34,34,61,66,68,76,94,…
Montluçon     S Nat   4,415 yl : 1,4,5,12,25,28,33,45,49,57,…
Fay au Loges     Prov 2,497 o : 1,9,11,15,32,33,39,42,43,47,…(59%)
Argenton       I Prov      695 o : 1,5,6,25,27,90,105,…(78%)
Tulle               I Prov  1,460 o : 3,8,16,29,45,86,184,222,264,277,…(48%)
Bourges         I Prov  1,305 yl : 2,4,7,8,9,15,17,22,25,26,….(44%)
Montluçon II I Prov  1,405 yl ; 1,2,11,17,18,19,32,34,46,…(52%)
Issoudun        I Prov  1,053 yl : 1,2,4,7,11,12,13,14,15,17,19,20,…(70%)
Bourges         I Prov  1,021 yl : 1,2,4,5,7,9,14,23,27,29,…(67%)
Bourges *      I Prov  1,222 yb : 1,2,3,6,7,8,9,10,12,13,14,15,17,18,19,…(46%)
Chatearoux* I Prov  1,046 yb : 3,7,12,13,15,20,21,22,25,30,31,…(43%)
La Ferté          S Nat   1,404 yb : 1,7,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,…(67%)
Argenton *    I Prov  1,155 yb : 1,2,3,5,6,7,9,10,11,13,14,16,17,18,19,20,…(52%)
Chateauroux*I Prov     959 yb : 2,3,6,7,8,9,10,11,12,13,14,16,19,20,…
(*) 4 National races KBDB Young birds

Superduif naar het kweekhok

Een duif die super gevlogen heeft over meerdere jaren gaat naar het kweekhok. Ook de handkeuring is hierbij belangrijk.

Een uitzonderlijke vlieger met een schitterende pedigree uit een familie die ook goed gevlogen hebben trekt wel de aandacht. Het is wel belangrijk dat deze duif in de stam past. Zo'n topper is wel "Suprème" B16/3031667 met 1e nat. Tulle 6206 d en 2e nat. Argenton 11838 d.

Er wordt wel aan familiekweek gedaan met o.a. moeder x zoon, vader x dochter, broer x zuster en neven x nichten. De nakweek van deze koppelingen wordt aan een strenge keuring onderworpen.

De duiven op het kweekhok worden op 6 december gekoppeld. Het zijn bijna allemaal duiven van hetzelfde type en er moet niet aan compensatiekweek gedaan worden. De duiven worden voor de kweek niet voorgekoppeld. Het Herbots-team heeft nog grote honger om te presteren. Altijd de lat hoger leggen is hun doel. Men speelt er graag met veel duiven en het percentage prijzen is heel hoog.

Een top kweekkoppel is ongetwijfeld B16/2146408 "Son Orange King" x B12/2030127 "Magda" (5e nat. Asduif Halve Fond KBDB 2013). Zij zijn de ouders van :

* B18/2135097 met 10e Interprov. Chateauroux II 1131 d, 13e Soissons 1408 d, 24e interprov. Bourges 1524 d, 38e interprov. Chateauroux I 1430 d. Werd 5e interprov. Asduif jonge duiven halve fond 2018

* B19/2131006 met 3e Nat. Argenton 23260 d bij Eddy en Maarten Leutenez

* B19/2131143 met 2e Momignies 380 d

* B19/2131144 met 17e prov. Chateauroux 1477 d. Werd 5e interprov. Asduif halve fond jonge duiven 2019

* B18/2135143 met 4e Bourges DH 1524 d, 11e Soissons 2512 d, 12e Soissons 1408 d, 18e Sourdun 437 d, 91e nat. Bourges 23854 d.

B18/2135144 met 5e Chevrainvilliers 866 d, 14e interprov. Bourges 1524d.

B18/2135629 met 1e Interprov. Argenton 695 d, 7e Interprov. Issoudun 1080 d.

"Magda" werd met B12/2030114 ook nog moeder van B16/2146100 met 1e Melun 959 d, 6e Soissons 237 d, 6e Laon 106 d.