Meer nieuws

Herbots Gebroeders Jo & Raf beleefden een fantastisch seizoen in 2020

05 May 2021

 Met 59 duiven geklasseerd in de TOP 100 op de Nationale vluchten  bij de oude en jaarse duiven op de grote halve fond en dag fond mag je spreken van een uitmuntend seizoen, een seizoen waarvan er velen onder ons van dromen ! Wij legden onze oren te luisteren bij het Herbots team ! 

1e Nationale Olympiade Asduif halve fond (Cat.B) 
2e Nationale Olympiade Asduif Fond ( Cat.C) 
3e Nationale Olympiade Asduif Allround (Cat.D)
4e Nationale Olympiade Asduif Allround (Cat.D)
4e Nationale Olympiade Asduif Jaarlingen (Cat.G) 
4e Nationaal Kampioen KBDB Grote Halve Fond Oude + Jaarlingen
6e Nationale Asduif KBDB Allround Oude+Jaarlingen
11e Nationale Olympiade Asduif Jaarlingen ( Cat.G)
13e Nationale Olympiade Asduif Jaarlingen (Cat.G)
13e Nationale Asduif KBDB Allround Oude + Jaarlingen
28e Nationale Asduif KBDB Allround Oude + Jaarlingen
28e Nationale Asduif KBDB Grote Halve Fond Oude + Jaarlingen

Top 100 Nationale resultaten 
17 x 1ste Interprovinciaal of Semi – Nationaal 
59 x TOP 100 Nationaal ( 28 x TOP 50 ) Jaarse en oude duiven 2020 

Hoe ging het voorjaar voor de oude en jaarse duiven ?  

Net zoals andere jaren koppelen wij onze vliegduiven altijd rond Sinterklaas, de 1ste leg van de kwekers wordt door de vliegers grootgebracht en daarna gaan ze op  weduwschap. In de winterperiode kiezen we er ook voor indien het weer dit toelaat om zoveel mogelijk onze duiven uit te laten. De jonge duiven van 2020 zijn tevens nu al overgewend naar hun nieuw hok voor 2021. 

De laatste dag van seizoen 2020 is de eerste dag van seizoen 2021, wat wil zeggen dat nog meer dan vroeger er ook in het dood seizoen hard gewerkt wordt om de duiven in een optimale basisconditie te houden. 

Dit jaar moesten jullie verduisteren om de rui tegen te houden ? Zijn jullie dit nog van plan ? 

We moesten dit inderdaad doen om onze duiven tot het einde van het seizoen ( 12 september) te kunnen spelen, het seizoen was uitstekend dus zal het zeker en vast geen impact gehad hebben op de prestaties. Maar of we dit volgend seizoen nog zullen doen, die kans lijkt heel klein volgens Geoffrey. Ze moeten vliegen van begin april tot half augustus sowieso, dus veel vliegen betekent een tragere rui en vanaf de langste dag worden ze toch bijgelicht tot einde seizoen, dus misschien kunnen we ze zo ook in de pluimen houden.

Hoe belangrijk is de dagelijkse training ? 

Voor ons een heel belangrijk gegeven, vanaf de jongen gespeend worden bij de oude en jaarse vliegduiven (einde januari)  mogen ze bij goed weer trainen. Eénmaal het seizoen dan op gang is trainen ze altijd maar 1x per dag. Op maandag en dinsdag is dit meestal met de vlag (verplicht trainen)  en op donderdagochtend trainen ze sowieso nog één uurtje vrij. De duivinnen van 7u30 tot 8u30 en de doffers van 8u30 tot 9u30. 

Is extra rijden een uitzondering of vaste regel ? 

Vanaf het seizoen van start gaat is dit een vaste regel, elke woensdag rijden we tot 30-35km. Eerst gaan de vliegduivinnen los en dan de doffers. Bij thuiskomst lopen ze in het begin een half uur lang kriskras door elkaar maar naarmate het seizoen vordert laten we ze op woensdag 2 a 3 uur samen. 

Werken jullie met vaste koppels of niet ? 

We spelen voornamelijk het zogenaamde totaal weduwschap met onze doffers en duivinnen. In de winter hebben ze gekweekt dus zijn de koppels gevormd, natuurlijk door het seizoen zijn er verliezen waardoor sommige duiven op zoek moeten gaan naar een andere partner. Dit kan leiden tot een extra nieuwe motivatie. 

Normaal laten we ze na een 2de of 3de vlucht eens 2 nachten bij elkaar (zaterdag en zondag), zo leren ze elkaar terug goed kennen en dit verstevigt de band tussen de partners,  op woensdag doen ze dan terug een vlucht en blijven ze tot ’s avonds bij elkaar en dan zit het goed tot einde seizoen. 

Gebruiken jullie extra motivatie of andere variatie ? 

Wij durven op het hok wel een paar dingen te veranderen, zoals een extra doos op het hok of ergens een schotel zetten zodat het instinct van territorium wordt aangewakkerd. 

Na de vlucht is een snelle recuperatie zeer belangrijk en de duiven blijven bij elkaar tot in de late voormiddag op zondag. (thuiskomst op zaterdag)  Maar zeker de laatkomers krijgen nog steeds de beste zorg omdat elke goede duif wel eens kan missen. 

Op Tulle maken jullie een superuitslag met 18 x TOP 100 Nationaal, is er toch iets speciaal gedaan ?

De duiven vlogen de zaterdag voor Tulle ( 685 km) de nationale vlucht vanuit Chateauroux (510 km)  het plan was toen om na deze vlucht te stoppen maar op maandag besliste we hier anders over. Na thuiskomst van Chateauroux kwam er stro op het hok en bleven alle vliegduiven bij elkaar. Op maandag en dinsdag  werd er niet getraind en enkel op woensdag werd er met de duiven gereden tot 30-35km, tot woensdagmiddag bleven ze bij elkaar, dan werden ze gescheiden  om nog goed te eten en s’avonds de mand in voor Tulle met het gekende resultaat. 

Op de laatste 2 vluchten bij de oude duiven speelde jullie met een kleine ploeg oude duiven ? Vertel eens… 

Dat is een apart hokje duivinnen dat we voor het 2de jaar op nest spelen, zij worden voor Bourges II ( 8 augustus) gekoppeld en vliegen Bourges II op 10 dagen broeden. Dit zijn niet de allerbeste duivinnen want deze stoppen we half augustus. Deze kleine ploeg werken dan verder de nationale kalender af en tegen de laatste vlucht zitten ze op grote jongen. Op gebied van training is dit geen verschil tegenover de andere duiven. Deze trainen gewoon mee tijdens de start van het seizoen met de andere en wanneer ze aan het broeden zijn laat ik deze in de namiddag alleen trainen. Wanneer de duivin weg is laten we de doffer de jonge voeren zodat de duivinnen minimaal afzien. De laatste weken van het seizoen zijn we dan met de andere duiven gestopt zodat er helemaal geen probleem is.

Hebben jullie veel problemen met onderling paren ? 

Nee eigenlijk niet, onze duivinnen zitten overdag buiten in de volière en ’s avonds gaan ze naar het rusthok met stokken. Als er toch zijn die leggen laten we deze doen en stopt dit meestal vanzelf omdat ze wekelijks meegaan en toch wat afzien door de vele kilometers. 

Toppers van het seizoen 2020

BE 18-2135111 “Manuela” Duivin

BE 19-2131115 “Million Alaphilippa” Duivin 

4 NAT OLYMPIADEDUIF CAT G ( 5 vluchten + 100 km in 1 jaar als jaarling )
28 Nat Asduif Zware halve fond KBDB 2020

BE 19-2131092 Zwarte witpen Duivin
13 Nat Asduif All Round KBDB 2020

1                      Laon                     399d
2          S.Nat Chateauroux    2.508d ( na hokgenoot = 1st ) 
12        Nat                             33.833d 
4                      Salbris                 454d ( na 3 hokgenoten = 1st )
4          Snelste                            968d
6          S.Nat Tulle                       556d ( na 5 hokgenoten = 1st )
66        Nat                                4.451d
13                    La Ferte            1.404d

Vader BE 16-2146451 Son Yvan
Gr.V. BE 07-2103401 Yvan – Stamvader 
            1 Nat Asduif H.F. KBDB 2009 -  4 Nat Asduif Zw.H.F. KBDB 2008
            Zoon van “BE 04-936” Venus Zoon Bliksem Gaby Vandenabeele x “BE 06-543” Jewel
             M & Y Vandersmissen
Gr.M. BE 12-6123310 Belgian Star – 100% Leo Heremans
            2 Nat Asduif H.F. KBDB 2013 – 8 x 1ste 
            Dochter van “BE 10-282” Zoon Jan Leo Heremans x “BE 08-190” 3 x 1ste 

Moeder BE 18-2135480 Blauw
Gr.V. BE 08-2169207 Multi 155 – Herbots Jo & Raf
            4 Olympiadeduif All Round 2011 
            Zoon van “329-03” Junior 155 x “BE 04-528” Dochter Number 2
Gr.M. BE 16-3136585 Dochter Papillon – Anthony Maes
            Superkweekduivin
            Dochter van “BE 15-300” Zoon Rudy Gaby Vandenabeele x “BE 13-971” Papillon
            1 Prov Asduif KBDB 2013 won 2 x 1ste Provinciaal

BE 17-2140481 “First Figo Bliksem” Duiver
4 Nat Asduif Gouden Veer oude

Systeem jonge duiven 

We hebben dankzij de ondersteuning van Raf Herbots een beetje een vast schema dat we bij onze jonge duiven gebruiken. Bij het spenen krijgen ze een rota / paramyxo enting , 14 dagen later een herpes enting, 14 dagen later pokken en 14 dagen later paratyphus. Door dit systeem ondervinden wij zelf heel weinig hinder van adeno of coli problemen. 

Wat vooral de laatste jaren een grote surplus is geworden zijn de grote volières voor de hokken. De duiven zijn veel gezonder, hebben meer zuurstof, leren sneller de omgeving verkennen en met een geïsoleerd dak blijft het in de zomer hier heel aangenaam in. 

In 2020 vlogen de jonge duiven iets minder snel dan 2019, des te sneller ze trainen des te sneller krijgen ze discipline ! Een belangrijke factor bij de jonge duiven zegt Filip, maar Geoffrey heeft dat perfect onder de knie. 

Rijden jullie meer met de jonge duiven dan met de oude ? 

Ja zeker en vast zegt Filip, daar zijn 3 belangrijke woorden voor, VERTREK, ORIËNTATIE en ONDERVINDING. Je kan een jonge duif niet genoeg leren waar ze naartoe moet, als je jonge duiven gaat lossen en ze draaien bijna niet als ze uit de manden komen, dat zie ik graag. Maak je maar geen zorgen, ze zullen er staan de volgende prijskamp.

Dus we rijden veel met onze jonge duiven, we beginnen hier op 2x 2km, 5km, 10 km enz tot max 35km. Als ze niet vlot naar huis komen rijden we de volgende leervlucht opnieuw naar dezelfde plaats. We doen dit vaak zodat ze goed geleerd zijn voor hun eerste prijsvlucht. Eénmaal ze op de halve fond meegaan rijden we minstens 2x tot op 35km vanaf maandag tot woensdag. Bij het thuiskomen mogen ze dan een kwartiertje los door elkaar lopen en op donderdagvoormiddag ( dag van inkorven) laten we ze dan bij elkaar gedurende enkele uurtjes. S’middags worden ze gescheiden zodat ze opnieuw goed kunnen eten voor het inkorven. Na de vlucht blijven ze altijd bij elkaar tot in de late voormiddag de dag na thuiskomst. 

Moeten ze echt goed gepaard zijn als jonge duif ? 

Dat verschil hebben we zelf heel goed ondervonden, na Argenton dachten we niet meer te spelen, we lieten ze een hele week samen en merkte op dat ze heel goed gepaard waren. Last minute besloten we om toch nog deel te nemen aan Chateauroux en het resultaat was  heel goed waardoor we eraan denken om dit volgend jaar misschien eerder te doen om zo nog vastere koppels te hebben. 

Hoeveel ervaring hebben ze nodig voor Bourges ? 

De winnaars hebben altijd gelijk zeggen Jo en Miet. Voor onze groep jonge duiven proberen we altijd op langere termijn te werken. Daarom proberen we ze altijd een provinciale vlucht te laten vliegen voor Bourges. Wanneer Bourges dan zwaar is ben je in het voordeel vanwege de ondervinding, is Bourges makkelijker komen de frissere duiven wat op het voorplan. Een gulden middenweg proberen te vinden is dus de boodschap, maar onze groep vliegt meestal 4 Nationale vluchten waardoor we toch proberen in te zetten op de nodige ervaring alvorens ze aan hun nationale vluchten beginnen. 

Wat na het vliegseizoen ? 

De jonge duiven gaan de hele dag in de volieres en krijgen vooral de producten van Herbots en Herbovet gedurende langere tijd. In oktober staat als eerste 10 dagen Emdotrim en nadien 10 dagen Herbochol op de agenda voor al onze duiven. 

Hebben jullie nog enkele tips ? 

Als eerste de recuperatie, die door het zware vliegseizoen heel belangrijk is, daarom krijgen onze duiven na de vlucht een Super Flight Pil van Herbots Animal Products opgestoken en een oogdruppel ter ontsmetting. 

Laat regelmatig je duiven controleren, wij doen dit om de 14 dagen zodat blind kuren niet aan de orde is zodat je stam sterker wordt. 

Verwaarloos geen laatkomers, ook deze duiven hebben inspanningen geleverd en moet je goed verzorgen. 

Ondersteun de duiven die veel vliegen met de nodige producten zodat hun basisconditie en gezondheid optimaal is. 

Geef de duiven het ganse jaar door regelmatig een bad, in het vliegseizoen doen wij dit op maandag en woensdag na het samenkomen van de duiven. Ze zijn ontspannen en kunnen rustig de korven in. 

Jo, Filip en Miet willen hun verzorgers team van harte bedanken voor alle inspanningen die werden geleverd en de geweldige uitslagen die ze hebben neergezet. Bedankt !

Enkele indrukwekkende uitslagen 2020 : 

Bourges 3.441 Jaarlingen Branbantse Unie (Interprov.)   458 km :
1,7,8,23,25,26,27,36,40,60,63,82,94,96 …(74/131)

Chateauroux 1.730 Oude  (Semi Nationaal ACRWB)  509 km : 1,3,8,10,14,87,129 …  (11/15)  

Chateauroux 2.508 Jaarlingen (Semi National ACRWB)   509 km : 1,2,3,4,5,6,7,8,12,14,15,16,21,23,24,25,26,28,29,30,31,32,33,34  (101/123)   

Argenton 2.005 Jaarlingen Interprov. Luik Haspengouw             538 km :
1,2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16,18,20,21,22,23,24,26,28,29,31,35,37,38,39,40,... (85/123) 

Issoudun       1.484 jaarlinen       S.Nat ACRWB                    485 km :
1,2,6,8,11,13,15,18,22,24,27,28,31,33,35,39,41,44,47,48,51,52,53,54,55,…(83/103) 

La Souterraine 1.624 jaarlingen  S. Nationaal ACRWB      574 km : 
1,2,4,6,8,9,15,16,17,17,20,27,29,30,31,33,36,38,39,40,44 ….  (80/105)  

Salbris 2.027 jongen InterProv Branbantse Unie    438 km :
1,2,8,23,24,26,28,32,47,50,51,52,53,55, …..(72 /132)  

Chateauroux 1.026 Jongen Interprov Luik Haspengouw 509 km : 
1,2,3,4,6,7,8,9,12,14,17,20,21,22,23,24,26,28,29,30,31,32,34,35,36, …