Argenton Jaarlingen

Nationaal

  • TALLIEU GREGORY
  • 06 Jul 2023 00:00
  • 08 Jul 2023 00:00
  • Jaarlingen

Tallieu Gregory (Ename): 1e Nat. Argenton 14.171 jaarse - snelste van 22.951 duiven

B22-4060425
1e Nationaal Argenton 14.171 jaarse - snelste van 22.951 duiven

 

Distance: 499km
Velocity: 1,549.22 m/m

 

Op het vluchtprogramma stond La Souterraine vermeld, maar inrichter AWC heeft er, wegens de hoge temperaturen die voorspeld werden, er zeer goed aangedaan om de lossingsplaats te wijzigen naar Argenton. Argenton is dichter, minder rijtijden voor de vervoerders en de accommodatie te Argenton leent zich er beter toe om de duiven tiptop te verzorgen tijdens deze warme dagen. 

Nationaal waren er 22.951 duiven ingekorfd en snelste van al werd door de 32-jarige Gregory Tallieu uit het Oostvlaamse Ename geklokt. Gregory is een van die fanatieke kerels die zich naar de top van de Belgische duivensport aan het werken is. Twee seizoenen won zijn “Marco” provinciaal Orleans en was de snelste van 20.000 duiven. Nu is het het weduwnaar “B22-4060425”, later omgedoopt tot “Finn-Li”, die 1e nationaal Argenton tegen 14.171 jaarse won en tevens de snelste van alle Argenton vliegers werd. 
“Ik heb hem spijtig genoeg niet zien komen” begint Gregory zijn verhaal “ten eerste had ik niet verwacht dat de Argenton duiven een snelheid van meer dan 1.500 m/m gingen halen en ten tweede zat ik binnen ontgoocheld in het jonge duivenspel want van mijn 50 jongen welke mee waren op Pont St Maxence waren er rond de middag nog maar een 5-tal thuis. De moed zakte in mijn schoenen, het was zo erg dat ik er barstende koppijn van kreeg en binnen wat ging rusten. Toen ik in de zetel zat begon ik wat te scrollen op mijn GSM en zag dat er in de voorkant al Argenton duiven geklokt waren. Een vlugge berekening waarschuwde me dat ik naar buiten moest gaan wilde ik vroege duiven van Argenton constateren. Ik raapte mijn “courage” bij elkaar, slofte naar buiten en miljaar, er zat al een Argenton vlieger op de spoetnik. Mijn gevoel sloeg over naar euforie! Om zeker te zijn dat alles correct was, liep ik naar het weduwnaarshok en inderdaad de “425” zat in zijn bak. Met een gemiddelde snelheid van 1549,22m/m kwam hij bovenaan de nationale aanmeldingslijst te staan een plaats welke hij niet meer afstond. Mijn geluk kan niet op! Wat een belevenis!

95% Tom Van Gaver

Gregory vertelt enthousiast verder: “ik beschik over 12 meter hok waarvan 3 meter voor de jonge duiven bestemd is. Mijn kolonie is voor 95% opgebouwd met duiven van Tom Van Gaver en de andere 5% met duiven van Davy Neirinck (de schoonbroer van Tom). 
Ad Schaerlaeckens schreef ooit “zeg me tegen wie je wekelijks speelt en ik zal u zeggen of je goede duiven hebt”, wel lokaal (inderdaad u leest het goed “lokaal”) moeten wij hier in de streek op de degens kruisen met nationale toppers zoals Gebr. Vandenheede, Joost De Smeijter, Youri Deblanc, enz… Kan u verzekeren, het is kwaad kersen eten met die melkers.
Ik beschik over een groep van 30 weduwnaars (18 jaarse en 12 oude) en deze trainen eenmaal daags zo rond 16u30/17u. Voederen gebeurt van licht naar zwaar en ik mengel op gevoel de mengelingen van Aïda, Beyers en Versele-Laga. Medisch gezien volg ik volledig het advies van Wim Boddaert (Oostkamp) en qua bijproducten verstrek ik op regelmatige basis “Daflor 3 in 1 Mix” + biergist, Ropa-B, Rookbom (Winners) en “Energy Boost Forte” (Winners).

“Finn-Li”
En dan zijn we bij de nationale winnaar beland. Op de vraag of hij speciaal gemotiveerd was repliceerde Gregory “Awel, ja…ik had hem toch wat gekitteld want de leegstaande bak, net boven zijn bak, werd op de dag van de inkorving opgezet en het was een plezier om te zien hoe hij zich meester maakte over deze extra plaats. 

Gregory, proficiat met uw eerste nationale zege, geniet ervan! 

Stefan Mertens