Bourges II Jaarlingen

Nationaal

  • HENRIX JOZEF
  • 27 Jul 2023 00:00
  • 29 Jul 2023 00:00
  • Jaarlingen

Henrix Jozef - Stokrooie: 1e Nationaal Bourges 12.094 jaarse - snelste van 19.364d.

B22-5082661
1e Nationaal Bourges 12.094 jaarse - snelste van 19.364d.

Afstand: 476km

Snelheid: 1,687.39 m/m

Met een overwegende westen wind wreven de Limburgse liefhebbers in hun handen. En terecht want zowel de nationale winnaar categorie oude als jaarse dienden we in die prachtige provincie te gaan bezoeken. 
Voor Bourges II, dit jaar enkel voor oude en jaarse, kende een deelnemersveld van 12.094 jaarse duiven en winnares werd het blauw duivinnetje “B22-5082661” van Jozef Hendrix uit Stokrooie (deelgemeente van Hasselt). Met een snelheid van 1.687 m/m klopte ze tevens alle 19.364 Bourges vliegers. 
Sympathieke Jozef was helemaal van zijn melk toen we hem bezochten. “Wie had dat ooit gedacht” begon hij zijn verhaal “ik meld mijn duiven telefonisch aan en kan je geloven dat ik, omdat ik helemaal mijn kluts kwijt ben, enkele van mijn latere aangekomen duiven vergeten aan te melden ben. Mijn telefoon staat roodgloeiend, niet te geloven.”

“Via mijn vader ben ik in contact gekomen met de duivensport. Mijn vader, mijnwerker van beroep, is veel te vroeg van ons heengegaan en met zijn overlijden verdween ook de duivensport uit mijn leven. Tot 2010…toen besloot ik om terug met de duiven te beginnen. Ik las gespecialiseerde literatuur en had bewondering voor de uitslagen van Luc en wijlen Johny Daans. Mijn “Vale Daans” werd de stambeer van mijn huidige kolonie. Naast de duiven van Daans werd er ook versterking gehaald bij Vandenheede, Van Renterghem – Goeteyn, Van Rompaey Karlo, Clicque Gino, Davy Tournelle, enz…

Nestspel

“Ik ben een liefhebber van de oude stempel en speel al mijn duiven op nest. Ik ben het seizoen met 70 duiven begonnen maar de roofvogel zit dagelijks op de loer en momenteel heb ik er nog een 40-tal om te spelen. Geheimen gaat u hier niet ontdekken, want van verduisteren, wegvoeren, enz… is hier helemaal geen sprake.  Meestal speel ik de kleine halve fond en met de regelmaat van de klok staat mijn naam bovenaan de uitslag en om die reden stimuleerden vrienden me om het ook eens op een nationaal te wagen en zie…nu win ik Bourges nationaal. Mijn nationale winnares was 10 dagen aan het broeden en dit met een extra ei als stimulans. 
Ik doe alles wat in mijn mogelijkheden ligt om de duiven gezond aan de start van iedere wedstrijd te brengen. Qua voeder koop ik mengelingen van verschillende merken en voeder ik zwaar mengeling bij thuiskomst om dan over te stappen naar 50% licht + 50% sport en de laatste dagen terug 100% sportmengeling. 
Medisch gezien komt de dierenarts enkel langs voor de verplichte inentingen en iedere maandag en dinsdag gaat er een Belgavet product in het drinkwater. 

En de toekomst van mijn nationale winnares zal zich op mijn kweekhok afspelen. Ze wordt zeker en vast niet meer vrij gelaten want ik heb schrik dat de roofvogel zal toeslaan”

Jozef, proficiat met uw eerste nationale zege. Deze smaakt naar meer en we hopen dat de 2e niet lang op zich zal laten wachten

Proficiat van het gehele Herbots team

 

Stefan Mertens