Issoudun Oude duiven

Nationaal

  • DOBBELAERE-MARTENS
  • 23 Jun 2022 00:00
  • 26 Jun 2022 09:00
  • Oude duiven

Dobbelaere-Martens (Zomergem): 1e Nationaal Issoudun 8.151 oude - snelste van 20.590d.

Zwijnaarde: Eerlijk gezegd we hadden de duiven van Issoudun niet die kant van het land zien binnen komen. Blijkbaar hebben de weersomstandigheden in Frankrijk ervoor gezorgd dat de grenslijn Oost/West Vlaanderen het aller gunstigste was. 
De eerste duiven worden dan ook op die lijn geklokt met als groot overwinnaar de tandem Danny Dobbelaere & Jacky Martens (Zomergem – 1377,24 m/) gevolgd door de tandem Van den Bossche José en Frank (Zwijnaarde – 1377,24 m/m) en Team Leus (1376,20 m/m). 

Vervoerder
De naam Jacky Martens zal misschien velen onder jullie bekend in de oren klinken…inderdaad…Jacky is de eigenaar van vervoersmaatschappij Martens welke ook wekelijks duiven naar verschillende lossingsplaatsen brengt. Jacky heeft als druk zakenman geen tijd om duiven te houden en vond de perfecte partner in dorpsgenoot Danny Dobbelaere. Danny is een gepensioneerd kinesist en samen investeerden ze succesvol in duiven van o.a.: Jozef Verheye (Wareem), Deseyn-Vandemeulebroecke (Vichte), Sierens Norbert (Zwevegem), Philippe Dobbelaere (Olsene) en Erik Denys (Beveren-Leie)

“Stijn” B19-4144082 
En dan hebben we het over nationaal winnaar Issoudun. “Stijn” is een stevige blauwe duiver. Bezit een krachtige vleugel en een goed spierenstelsel. Qua afstamming is zijn vader een zoon van de 1e nationaal Souillac en zijn moeder komt van het hok Dobbelaere Philippe. 
“Stijn” is volgens baasje Danny een kalme duif. Als jaarling liet het zich niet direct opvallen en als 2-jaarse had hij de pech om zwaar gekwetst te worden. Gelukkig heeft Danny het nodige geduld en zie nu beloont “Stijn” hem met een eerste nationale zege. 

Systeem

Er wordt te Zomergem zowel met duivers als duivinnen (allen met een thuis blijvende partner) gespeeld. Onze nationale winnaars kwamen aan de start van het seizoen met een ploeg van 44 weduwnaars, 12 duivinnen en 150 jonge duiven. Danny heeft wat een “eigen systeem” ontwikkelt, zo worden de doffers om de veertien dagen gespeeld en de duivinnen worden gespeeld op de rustdag van de doffers. Danny zegt zelf dat dit niet het ideale systeem is, maar een weekend geen duiven zien toekomen kan niet en daarom wordt deze speelwijze wel aangehouden. 
Als voorbereidende wedstrijden werden er 2x Arras, Clermont, Fontenay, Chateauroux gevlogen.
Bij aankomst van een wedstrijd wordt er superdieet gevoederd. Maar Danny verwedt zijn kansen vooral op de “Kurt Platteeuwmengeling” van Vanrobaeys en die wordt gevoederd tot twee dagen voor de inkorving. De laatste twee dagen wordt er dan “Super Special” gevoederd. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er ook electrolyten in het drinkwater.
De medische begeleiding is in handen van dierenarts Wim Boddaert. Dit seizoen werd er al 1 x behandeld tegen trichomonas en 1 x tegen luchtweginfecties. De duiven werden ingeënt met het klassiek vaccin tegen paramixo en tegen paratyfus werd er niks ondernomen. Er worden ook regelmatig “Beute-oogdruppels” toegediend.

Jacky en Danny, proficiat van het hele Herbots team met deze zege en op naar de tweede nationale zege zouden we zeggen. Succes! 

 

B19-4144082
1e Nationaal Issoudun 8.151 oude - snelste van 20.590d.

Afstand: 477km

Snelheid: 1395.10 m/m

Afstamming  

De hokken

Stefan Mertens