Brive Oude duiven

Nationaal

  • VERMANDER ERIC
  • 06 Jul 2022 00:00
  • 09 Jul 2022 06:55
  • Oude duiven

Vermander Eric - Oekene: 1e Nationaal Brive 6.117 oude - snelste van 12.002 duiven

Eric Vermander is een zeer gekend figuur in de internationale duivenwereld. Hij is al duivenmelker van jongs af aan. Toen vader op jonge leeftijd ziek werd nam Eric eerder uit respect voor zijn vader de verzorging over en onmiddellijk bleek dat hij talent had. Op de halve fond speelde hij de pannen van het dak en speelde ook direct mee voor de knikkers in de regionale en provinciale wedstrijden.
Na het overlijden van Eric’s vader stond het vast dat hij verder zelf zijn duivenweg zou kiezen en dat hij niet voor spek en bonen zou spelen. Wat toen ook reeds opviel was zijn permanente zoektocht naar de ideale sterke duif met heel veel mordant en die in staat is kop te vliegen van Arras tot Barcelona.  Bestaat dit dergelijke type duiven ? Spreken we meestal niet van vitessers, halvefondduiven, dagfondduiven, de ‘hangers’ voor de zware fond ? Bij Eric is dit niet het geval, Eric kent slechts twee soorten duiven nl. goede en slechte. Zijn zoektocht was dan ook gericht op de complete duif, de allrounder waar hij op elke vlucht kan mee uitpakken.

Zoals het moet onder vrienden

Een andere topspeler met een fijne neus voor topduiven is en was Noël Lippens. En laat die nu toevallig een goede vriend zijn van Eric. Zoals het moet onder vrienden zouden de vruchten van hun samenkweek en vriendschap voor beide partijen tot sterke successen leiden. Noël kreeg een dochter van de “Oude Wittepenne” van Eric en zij werd de moeder van de “Vital”, de 1e nationale asduif fond KBDB 1993. “Vital” werd dan op zijn beurt de grootvader van de wereldberoemde “Bliksem” van Gaby Vandenabeele. En zo leggen we de link met de duiven van Gaby die (uit de lijn van de “Bijter”) ook pakten als boter op de duiven van Eric. Later werd ”Falco” (100 % Eric Vermander) een topduif bij Gaby en kocht Gaby de “Napoleon” van Eric nadat deze de 1e nationaal Montauban had gevlogen.

De vriendschap met Noël Lippens leidde tot topduiven zoals “Noël”, “Broer Noël”, “Bolero”, “Clijsters”en “Mathilde”. “Mathilde” was een inteeltresultaat naar de “Oude Wittepenne”.  Het droomkoppel werd “Noël” en “Mathilde” met nazaten als “Falco” (topvlieger bij Gaby Vandenabeele), “Broer Falco” die vader is van “Napoleon” (1e nationaal Montauban). “Mathilde” is moeder van 23e nationaal Barcelona 2007, 6e internationaal San Sebastian 2004. Zij is ook de moeder van Junior Barabas die een een crack is met topklasseringen van Tours tot Perpignan. 
Met nog een andere adept van het Lippens-ras namelijk Frederik Everaert wordt ook geregeld samengekweekt en worden duiven uitgewisseld.

Strak plan

“Hou je bezig met goede duiven en zorg voor een doorzichtige strakke organisatie en verzorging en dan zal het vet op de soep wel komen bovendrijven” is de strategie van Eric. Eric staat volledig in voor de verzorging en Eric is graag bij en onder de mensen. Zodus moet het allemaal nogal strak gaan en is de verzorging eenvoudig.  Geen 10 soorten voer, geen ingewikkelde voederschema’s, niet van dat alles, maar rechttoe rechtaan en vooral een beheersbare kolonie duiven. Zo voedert Erik de gekende “Platteeuw mengeling” (Van Robaeys) + 20% maïs, dit vanaf thuiskomst tot en met inkorving en gaat er soms tot 3 x week “Elixir De Reiger” in de drinkpot. 
Er wordt uit alles gekweekt, kweek-en vliegduiven. Het kweekhok bestaat uit een 10-tal kweekkoppels met als basiskweekduiven de reeds vermeldde “Broer Falco”, “Junior Barabas” en “Cesar”.

Met 15 oude en 32 jaarse (duivers en duivinnen) gaat Eric in de arena voor een seizoen dat start medio maart tot en met de laatste dagfondvlucht. Er wordt 1 ronde jongen gekweekt (een 50-tal) en dan later in de zomer nog een klein ploegje als reserve. 
De vliegduiven worden rond 1 april terug gekoppeld en mogen vuil broeden en worden zo opgeleerd en in het seizoen opgestart.

“Wout”
En dan zijn we bij de nationale winnaar Brive beland. De overwinning van “Wout” is geen toevalstreffer want eerder dit seizoen won hij reeds de 15e Nationaal Limoges 17.356d. en 246e Nat. Tulle 9,763d. Vorig seizoen won hij o.a. 204e Nat. Limoges 15.547d..
Eric beschikt over veel hokken maar deze zijn telkens door weinig duiven bevolkt. Zo zit “Wout” op een ruim hok met slechts 3 andere weduwnaars. Ik hoef er waarschijnlijk geen tekening bij te maken dat de onderlinge strijd en nijd tussen die 4 weduwnaars meer dan te voelen is. 

Eric, nogmaals van harte proficiat van het hele Herbots team

 

B19-3087602
1e Nationaal Brive 6.117 oude - snelste van 12.002 duiven

Afstand: 653km

Snelheid: 1,107.88 m/m

Afstamming + prestatie lijst

De hokken

Stefan Mertens