Bourges II Jaarlingen

Nationaal

  • PANIS LUDO & ZOON
  • 29 Jul 2021 00:00
  • 31 Jul 2021 00:00
  • Jaarlingen

Panis Ludo - Diepenbeek: 1e en 2e Nat. Bourges 11.592 jaarse - 2e Nat. Bourges 8.409 oude

Diepenbeek: Een uitslag om in te kaderen en op de beste plaats van de woonkamer te hangen! Zeg nu zelf, het is al super moeilijk om een nationale zege te behalen maar dan nog eens 1e en 2e tegen 11.592 jaarse en als extra toetje nog eens de 2e Nationaal tegen 8.409 oude duiven te spelen…dat is meer dan pure klasse…dit is enkel voor top kolonies in super form weggelegd en met vader-zoon combinatie Panis Ludo en Jeroen hebben zulke stuntmannen voor ons zitten!

De nationale zege in de categorie jaarse werd door duivin “Saskia” uit de vleugels geschud. “Saskia” (B20-5068287) werd gekweekt door goede vriend Ronny Smeers. Als laat duivinnetje van vorig jaar ontbrak haar de nodige ervaring maar de laatste weken etaleerde ze haar forme. Dit was Ludo ook opgevallen en twijfelde geen seconde om haar als 1e getekende in te korven. De 2e nationaal jaarse werd behaald door duivin “B20-5071105”, zij werd door Joseph Claeskens gekweekt.
In de categorie oude duiven werd de 2e plaats nationaal behaald door “Fina” (B18-5091338). “Fina” kent de kunst om kopprijzen te behalen als geen ander want op haar erelijst prijken al 1e Laon 474d., 1e Laon 146d., 1e Chateauroux 264d., 1e Nat (z) La Souterraine 941d., 1e Bourges 145d.. Geen wonder dat ze ook al 1e getekende oude duivin ingekorfd werd. 

Familie Panis levert al jaren sterk spel op de snelheid en halve fond maar sinds enkele jaren hebben ze zich ook door de lokroep voor deelname aan de nationale vluchten laten verleiden. Er werd ervaring opgedaan met het duivinnenspel en met deze dames wordt er dan ten strijde getrokken op de “nationaals”. De duivers daarentegen blijven op de halve fond en snelheid hun strepen verdienen. 

De vliegploeg

Ludo en Jeroen kwamen aan de start van het seizoen met 32 vliegduivinnen en 18 weduwnaars. Beiden worden volgens het systeem van puur weduwschap gespeeld, dus de partners blijven thuis. 
De duivinnen deden niet aan winterkweek maar werden half Maart gekoppeld, mochten 8 dagen broeden en toen was het weduwschap een feit. 
Voederen is een kunst…het is voor de liefhebber aanvoelen dat de dames niet met een half opgeladen “batterij” terug ingekorfd worden en daarom wordt er steeds “zwaar gevoederd”. Ludo opteert voor de mengelingen van Beyers. Zuivering of andere eiwitarme mengelingen worden niet aan de vliegduivinnen versterkt. Integendeel zelfs, de eerste dagen na thuiskomst worden er extra eiwitsupplementen gegeven. Deze producten komen zowel van bij dierenarts Raf Herbots als Vincent Schroeder. 
De duivinnen trainen eenmaal daags en als deze training erop zit worden ze gevoederd. Eens de dis geruimd verdwijnen ze in een kleine volière waar ze de rest van de dag vertoeven. S’ Avonds mogen ze terug op het hok en mogen rusten op een afdeling waar alles gedaan werd zodat de duivinnen zeker en vast niet bij elkaar kunnen kruipen.
Van trainen gesproken. Het is meer dan duidelijk dat de formefee zwierig met haar stokje op de hokken van familie Panis zwaait want de duivinnen trainen dagelijks vlot meer dan uur. En als ze eens passeren zit er “power” in de vleugels. Ludo vertelt verder: “we hebben de gewoonte om de duivinnen op de dag van de inkorving nog te laten trainen. De manier waarop ze dan de lucht inschieten bepaalt of ze wel of niet voor een nationale vlucht de mand ingaan, maar de laatste weken trainden ze op die dag zo hard dat ik schrik had om ze nog buiten te laten. “
Aangezien de laatste weken de resultaten super zijn, bleef de medicijnen kast al de hele tijd op slot. Er werd de laatste weken niets tegen tricho (zelfs geen gele druppels) of ornithose gegeven. 
Qua motivatie wordt bij de inkorving de duiver gedurende een 15-tal minuten getoond en bij thuiskomst mogen ze elkaar een paar uur knuffelen. Meer zelfs… om de 3 tot 4 weken mogen ze tot ’s anderdaags bij elkaar blijven. 

Ludo en Jeroen…geniet van deze knaluitslag ! Proficiat van het gehele Herbots team

 

"Saskia"
B20-5068287
1e Nationaal Bourges 11.592 jaarse

Afstand: 478km
Snelheid: 1612.17 m/m

Afstamming 

De hokken

Stefan Mertens