Bourges I Oude duiven

Nationaal

  • TEAM PLATTEEUW
  • 27 May 2021 00:00
  • 29 May 2021 00:00
  • Oude duiven

Platteeuw Kurt & Raf (Rumbeke): 1e Nat. Bourges 34.315 oude duiven

Stefan Mertens

Rumbeke: Je moet het toch maar doen, met Bourges nationaal konden Kurt en papa Raf Platteeuw hun 8e nationale palm tegen het spreekwoordelijk plafond spijkeren. Aurillac, Gueret, Chateauroux, Limoges, Tulle, Argenton en Souillac waren de voorgaande zeges! Geen wonder dat we in de Kwadestraat te Rumbeke een overgelukkige Kurt aantreffen. “Mijn doel is om zoveel mogelijk nationale zeges op de fondvluchten (700km) te behalen” begint Kurt zijn verhaal “met andere woorden dit seizoen staan de nationale vluchten zoals Limoges en Périgueux met fluor aangeduid op de vluchtkalender. De wind zal bepalen waar de kopduiven gaan zitten, maar als er oost in zit zal mijn motivatie des te groter zijn.”
Team Platteeuw kunnen we gerust in het mapje van de “grote hokken” klasseren. Al sinds enkele jaren wordt het principe van “veel kweken, veel spelen” gehanteerd. “Het is simpel” legt Kurt met het nodige enthousiasme in zijn stem uit “gedurende 4 opeenvolgende weken wordt alles wat pluimen heeft ingekorfd. Zelfs een duif die de dag voordien nog maar thuis gekomen is zal terug de binnenzijde van de reismand zien. Na deze 4 weken krijgt de gehele ploeg een week rust. Dan worden ze terug voor 4 opeenvolgende weken ingekorfd, terug een week rust om dan met 2 vluchten te eindigen. Brut gerekend kom je op 6.000 kilometers en ik kan u garanderen de duiven selecteren zichzelf als ze dit programma voorgeschoteld krijgen.”
Net zoals vorige jaren wordt het systeem van totaal weduwschap gehanteerd. Met een groep van 125 duivers en 125 duivinnen wordt er ten strijde getrokken. Alle duiven gaan op dezelfde vlucht mee, ook zij die minder ervaring hebben dan hun hokgenoten en dat kan de uitslag van Kurt wat “beïnvloeden”. Zo had hij op Bourges een groep van 63 onervaren jaarlingen (nestpenders) mee. Van deze duiven kun je niets verwachten en het is dan ook niet verwonderlijk dat toen de prijzen verdeeld waren er nog maar 5 thuis waren. “Laat ze maar ervaring opdoen, dat is het belangrijkste” verdedigt Kurt zijn systeem.

“Greta”

De nationale winnares luistert naar de naam “Greta”. “Greta” (B19-4184164) werd gekweekt door Pascal Ariën (PEC) en had voor haar Bourges exploot al de 139e Nat. Brive 4.238d. en de 306e Nat. Argenton 23.258d. op haar palmares staan. Haar nest zus “Lieve” (B19-4184163) won afgelopen weekend de 68e Nationaal Bourges en had vorig seizoen ook al de 125e Nat. Limoges tegen 9.756 duiven gewonnen.
De vader van beide dames is “B18-4194588”, een zoon van “Porsche 911” (B14-2230911 – won 5e Nat. asduif KBDB jaarse grote halve fond en is vader van 9e Nat. asduif KBDB Fond) x “Ellis” (1e Nat. asduif KBDB grote halve fond bij Jo Bauters). 
Moeder is “Sister Norma” (B10-5170894), een dochter uit “James Bond” (4e Nat. asduif KBDB grote halve fond) x “Gina” (72e Nat. Bourges 16.023d.).
Qua voeder staat de eigen Platteeuw mengeling (Van Robaeys) op het menu en de laatste dagen wordt deze verrijkt met maïs en pinda’s. Medisch gezien kregen de duiven de gekende inentingen en voor de rest blijft de medicijnenkast dicht. Bij thuiskomst gaan er “gele druppels” over het voeder en tijdens de andere dagen worden er redelijk veel vitamines verstrekt. 
Als de duiven op zaterdag een vlucht afgewerkt hebben, komen ze op zondag niet buiten. Op maandag en dinsdag wordt er 1 x getraind en op woensdag 2 x daags. Op de dag van de inkorving mogen ze eerst nog eens trainen aan huis. Nadien worden ze volle bak gevoederd. Om 11u30 worden alle duiven in de mand gestoken en gaat Kurt ze op 10km los laten. Bij thuiskomst blijven de geslachten samen en kunnen ze doen wat ze willen. Rond 16u wordt er nogmaals gevoederd en dan gaan ze ’s avonds de mand in richting inkorflokaal.

De volgende opdracht wordt Chateauroux en ook “Greta” zal terug ingekorfd worden. We zijn benieuwd maar weten zeer goed dat dit niet de laatste stunt van Team Platteeuw zal zijn.

Nog veel succes vanwege het hele Herbots team

 

Stefan Mertens

"Greta" B19-4184164: 1e Nat. Bourges 34,315 oude duiven

"Great": Stamkaart

De hokken