Chateauroux I Oude duiven

Nationaal

  • HENNES KRISTIAAN
  • 02 Jul 2020 00:00
  • 04 Jul 2020 07:30
  • Oude duiven

Hennes Kristiaan(Rotselaar) : 1e Nationaal Chateauroux 22.339 oude duiven

Afstand: 511km
Snelheid: 178728 m/m

Rotselaar: De 2e nationale vlucht van het seizoen kreeg 20.800 oude duiven aan de start en het was de schitterende blauwe duiver “B17-2039084” van Kristiaan Hennes die de palm mee naar huis nam. Zijn baasje Kristiaan is zeker en vast geen onbekende naam in de internationale duivenwereld. Voorheen was hij reeds nationaal kampioen kleine halve fond KBDB en verschillende provinciale zeges sieren zijn palmares maar die ene nationale overwinning ontbrak nog en deze leegte is nu dankzij de knalprestatie van de “Chateauroux” opgevuld. 

Hij kwam van bij Verbruggen

Je ziet zo dat onze 87-jarige sportgenoot volop van deze overwinning aan het genieten is. “Ik ben blij dat ik zijn aankomst meegemaakt heb” begint Kristiaan zijn verhaal “we waren juist beginnen te letten toen we hem als een pijl uit een boog zagen aankomen. Hij kwam van bij Gommaire Verbruggen zei ik tegen mijn vrouw… en mocht een mens het allemaal weten … het zou misschien nog kunnen kloppen ook want Gommaire won de 2e nationaal tegen 33.83 jaarse. 
“De Chateauroux” was niet aan zijn proefstuk toe want voorheen won hij al 1e Chevrainvilliers 103d. – 8e Melun 425d. – 8e Chevrainvilliers 448d. – 14e Laon 577d. – 15e Soissons 823d. – 39e Chevrainvilliers 1.147d. – 101e prov. Bourges ’18 tegen 1.103d. . Dat hij de conditie te pakken heeft bewees hij reeds op de nationale vlucht vanuit Bourges want daar staat zijn ringnummer achter plaats 72 en dit tegen 23.190 oude duiven. 
“De Chateauroux” oogt zeer kalm… vooral als hij zijn duivin in de buurt heeft…hij is van het middelmatige type en perfect gebouwd, maar wat vooral opvalt dat de pigmentatie in zijn staart zeer sterk is. 

Tweede start

“Een drietal jaar geleden heb ik wegens mijn leeftijd een groot deel van mijn duiven van de hand gedaan” gaat Kristiaan verder “een kleinere ploeg was meer dan nodig om het nog allemaal de baas te kunnen. Voor dit seizoen heb ik 14 weduwnaars, 3 vliegduivinnen en 38 jonge duiven zitten. De duiven huizen op zolder…daar werden de hokken volgens het systeem van “een hok in een hok” gebouwd. Mijn hokken zijn eerder donker… maar dat heb ik graag. Het zijn zeer luchtige hokken. Het enige nadeel is dat het tijdens de zeer warme dagen het soms te droog kan zijn… en dan is het aan mij om de hokken wat te bevochtigen. 

Mijn systeem is al jaren hetzelfde… puur weduwschap zonder franjes. De weduwnaars trainen 1 x daags en als voorbereiding op het seizoen werd er enkel gebroed. De weduwnaars brengen geen jongen groot. Qua voeding wordt er enkel sportmengeling gevoederd en nu en dan gaan er eens vitaminen over de granen. Medisch gezien werd er enkel een pilletje tegen tricho gegeven. Tegen ornithose werd er nog niet behandeld. 
Voor de inkorving komt er slechts 1 duivin op de hokken. Alle weduwnaars vliegen dan in hun bak en laten zich makkelijk pakken… wat nodig is voor mij want een duif stevig vasthouden is niet altijd eenvoudig. Na de vlucht mogen ze gerust gedurende enkele uren elkaar knuffelen. 
Mijn basis is opgebouwd met duiven van Gaby Vandenabeele (Dentergem), Jespers-Vanderwegen (Holsbeek), Ariën-De Keyser (Houwaert) en Gaston Van de Wouwer (Berlaar).

 

Kristiaan… vanwege het hele Herbots team van harte proficiat met uw nationale overwinning en wie weet wat de komende weekends nog brengen …

BE17-2039084 : 1e  Nationaal Chateauroux 22.339 oude duiven