Chateauroux I Jaarlingen

Nationaal

  • STEENBERGEN STEFAN
  • 02 Jul 2020 00:00
  • 04 Jul 2020 07:30
  • Jaarlingen

Steenbergen Stefan (Herk-De-Stad): 1e Nationaal Chateauroux 33.220 jaarse - snelste van 54.633 duiven

Afstand: 521km
Snelheid: 1812.02 m/m

Stefan Steenbergen – Herk-de-stad
1e Nationaal Chateauroux 33.833 jaarse – snelste van 54.633d.

Herk-de-Stad: Je moet het toch maar doen… na 1e nationaal Argenton ’06 tegen 4.093d. - 1e Nationaal La Souterraine ’07 tegen 4.331d. – 1e, 2e, 9e Nationaal Bourges ’15 tegen 21.522d. en 1e Nationaal Narbonne ’17 tegen 3.471d. mag de Belgische driekleur terug wapperen boven de prachtige hokinstallatie in Herk-de-Stad want afgelopen werd er niet enkel de 1e nationaal Chateauroux tegen 33.833 jaarse duiven maar tevens ook de snelste van alle 52.633 Chateauroux vliegers ! Als dit niet kicken is weten we het ook niet meer… 

JALOERSE DAMES

We kennen Stefan al enkele jaren en je voelt zo het fanatisme en de gedrevenheid waarmee Stefan de duivensport beoefend. Zijn jarenlange ervaring gecombineerd met zijn feeling voor duiven lijkt wel de succesformule te zijn om dit indrukwekkend palmares bijeen te vliegen. Stefan weet perfect wat hij doet … zijn doelen zijn gericht uitgestippeld.

De vliegploeg 2020 wordt samengesteld uit 40 duivinnen, 14 duivers en een 80 jonge duiven. Bij de duivinnen die op weduwschap gespeeld worden wordt volop de kaart van “jalousie” getrokken want voor deze groep dames zijn enkel 12 duivers ter beschikking. Tijdens de week huizen de “ladies” op een speciaal gestructureerd duivinnenhok met enkel kapelletjes aan de muur en rollen op de vloer zodat er niet kan samen gehokt worden. De “jaloezie” wordt voornamelijk gestimuleerd als de duivinnen bij de duivers komen. Stefan doet er dan nog een schepje boven op door op de vloer verschillende houten “wegkruipbakjes” te plaatsen. Eens ze dit systeem kennen zijn de duivinnen niet te houden en zouden ze zich bij manier van spreken dood vechten op zo’n bakje te veroveren. Dit was waarschijnlijk ook het geval bij de nationale winnares “Ghost Lady” want zij en haar zus deden niets anders dan vechten om bij de duiver die in een van de “wegkruipbakjes” verscholen zat te geraken. Ze duldden elkaar niet… zelfs enkele uren na hun aankomst van Chateauroux zagen we hoe de 2 zussen elkaar geen blik van hun duiver gunden. Schitterend om te zien en blijkbaar de motivatie om meer dan 54.000 duiven uw staart te laten zien ! 
Stefan haar thuiskomst meegemaakt… als een steen liet “Ghost Lady” zich uit de lucht vallen en verspeelde geen seconde. De klap op de spoetnik was zo hard dat Stefan dacht dat deze stuk zou zijn… “nooit meegemaakt” wist Stefan te zeggen.

SYSTEEM

Via de firma Natural worden de “Steenbergen-mengelingen” gecommercialiseerd. Een eenvoudig maar zeer doeltreffend voedersysteem. In het begin van de week gaat de lichte mengeling “Steenbergen 1” in de voederbak en de laatste 4 voederbeurten staat “Steenbergen Boost” (een sportmengeling met 38 verschillende granen) op het menu. Voor de rest met de regelmaat van de klok Tarwekiemolie, lookolie en biergist over het voeder. Stefan maakt ook zijn eigen brouwsel bestaande uit jenever, look, kandijsuiker en ajuin. Hiervan gaat er tweemaal per week een scheut van in de drinkpot.
Medisch gezien wordt het advies van Dr. Henk De Weerd opgevolgd. Alle duiven krijgen begin februari een 12-daagse kuur met Parastop. Voor de start van het seizoen worden ze gedurende 7 dagen gekuurd met B.S. (tegen tricho) over het voeder en tegelijkertijd Orni-Special en Belga Tai in het drinkwater. 

STEVIGE BASIS

Wijlen vader Albert was de stichter van de Steenbergen kolonie, maar veel veranderde toen Stefan in 2001 zich met het duivenspel ging bemoeien. De duiven van papa werden door de fijne selectie kam gehaald en in plaats van snelheidsvluchten kwamen de halve fond- en fond vluchten op het programma te staan. Albert en Stefan investeerden bij volgende liefhebbers succesvol: Van Camp-Govaerts (St. Kathelijne Waver) – Vandersmissen Maurice en Yvan (Rummen) – Revermann Franz Werner (Duitsland) – Irmer en zoon (Duitsland) – Vervoort Flor – Voets Maurice (Kessel) – Engels Jos en Jules (Engels) – Verreckt Ariën en Marc Janssens (via samenkweek).

Stefan… uw vorige nationale overwinning vanuit Bourges was indrukwekkend maar nu winnen tegen meer dan 54.000 duiven is ook niet iedereen gegeven. Pure klasse en nogmaals proficiat van het hele Herbots team ! 

Stefan Mertens

 

BE19-5042610 : 1e Nationaal Chateauroux 33.220 jaarse - snelste van  54.633 duiven

BE19-5042610: kop en vleugel

Stamkaart

De hokken