Chateauroux I Jaarlingen

  • BRUNINX ROGER
  • 06 Jun 2019 00:00
  • 08 Jun 2019 07:00
  • Jaarlingen

BRUNINX ROGER - GENOELSHELDEREN 1e NATIONAAL CHATEAUROUX 24.908 JAARSE

Het is een glunderende Roger die we mogen feliciteren met zijn nationale overwinning vanuit Chateauroux. Het kan de laatste tijd niet op in dit mooie dorpje gelegen in de schaduw van het beter gekende Tongeren want twee weken geleden won Roger ook al de 1e Nationaal Zone op Bourges. De “forme fee” is duidelijk aanwezig op de hokken in de Kasteelstraat en wie weet wat de toekomst nog zal brengen.
Voor Chateauroux had Roger 12 duiven (6 oude en 6 jaarse) in de korven zitten en lokaal plaatsten er 8 hun ringnummer op de uitslag. De grote triomfator is natuurlijk het “Chateaurouxke”(B18-2060524) de nationale winnares tegen maar liefst 24.611 jaarse duiven. Dit klein geschelpt duivinnetje maakt deel uit van een vliegploeg welke op totaal weduwschap gespeeld wordt. Deze vliegploeg wordt gevormd uit 27 doffers en 18 duivinnen. Om het verschil tussen duivers en duivinnen aan te vullen worden een 10-tal zomerjongen gehouden. De vliegers werden in Januari gekoppeld en brachten een koppel jongen groot.

“HET CHATEAUROUXKE”
De nationale winnares is van het kleinere type… een brokje “dynamiet” met trillende spieren. Deze nationale Chateaurouxvlucht was haar debuut op nationaal niveau. “Het Chateaurouxke” komt rechtstreeks van de kolonie Lossignol-Kemerlinck en heeft heel veel bloed van de succesvolle Willem de Bruijn duiven door de aderen lopen.
De nationale winnares werd niet speciaal gemotiveerd. Net zoals steeds werd ze samen met alle andere duivinnen op woensdag gelapt en bij thuiskomst van deze korte leervlucht mogen ze dan enkele minuten in de gang voor het hok van de duivers lopen. Op de dag van de inkorving worden ze gewoon van het hok geplukt in ingekorfd. Enkel na aankomst van een vlucht komen duivers en duivinnen gedurende een 4-tal uren samen.
En voor de rest wordt het duivenspel zo simpel mogelijk gehouden. Als basis mengeling is er 50% sport en 50% super dieet (er worden mengelingen van 5 verschillende fabrikanten aangekocht) en de laatste 2 dagen wordt er 100% sportmengeling gevoederd. Medisch gezien wordt dierenarts Raf Herbots geconsulteerd maar buiten een kuur tegen tricho en de opvolging via het toedienen van de gele druppels (via het drinkwater) werd er nog niets speciaals gedaan. Wel verdwijnt er op regelmatige basis een druppel in de ogen van de vliegers.

Roger… nogmaals proficiat met deze schitterende overwinning.

Stefan Mertens

BE2060524-18 : 1e NATIONAAL CHATEAUROUX 24.908 JAARSE