Meer nieuws

Weduwe Delbar-Raevens (Kluisbergen) wint met glans de 1e Nationale asduif zware fond 2022

31 Dec 2022

Het zou m.i. zinvol zijn om toch eens in de regio Ronse-Kluisbergen een onderzoek te doen op de inhoud en kwaliteit van het grondwater.  Het is namelijk zo dat (en dat was ook het geval in het verleden) op de zware fond keihard wordt gespeeld in deze omgeving.
Vorig jaar was Yvan Eeckhout uit Ronse laureaat asduif zware fond KBDB en in 2022 wordt dezelfde titel behaald door Jeannine Delbar – Raevens uit Kluisbergen op amper 2 km in vogelvlucht van het hok van Yvan. 
De natuur heeft blijkbaar deze streek niet alleen begenadigd met heel mooie hellingen en vergezichten, maar tevens met steengoede duiven op de fond en de zware fond. Een lijstje opmaken van de topspelers op het zware werk in deze regio zou een bijna onbegonnen zaak zijn, maar in 2022 zitten de Gouden Vleugel Barcelona, de nationale winnaar Tarbes (Sint-Vincent), de asduif zware fond en zoveel meer op een zakdoek van elkaar.
Oude krijgers met veel ervaring op het vlak van zware fond herhaalden het reeds meermaals… bij warm en hard weer moet je in Oost-Vlaanderen zijn voor de topresultaten….en stilaan moeten we dit toch erkennen als zijnde het geval.

Een rijke duivengeschiedenis
Jeannine (afkomstig uit Zulzeke) huwde in 1966 met Raoul Delbar uit Ronse. De famllie Delbar,  een zeer gekende familie in de textielindustrie en in de duivensport. 
Raoul was genoemd naar zijn vader die ook Raoul heette en op zijn beurt een broer was van Maurice Delbar. Naast ontelbare topresultaten die op de Delbar-hokken werden behaald zijn ook wereldwijd velen gelukt met deze duiven. Gunther Prange uit Duitsland, die zowat als de beste speler van Duitsland in de laatste 30 jaar mag worden beschouwd, zweert nog steeds bij de Delbar-Tauben die de basis van zijn succeskolonie zijn….en vele anderen met hem.
Jeannine en Raoul runden samen vanaf 1978 hun eigen textielbedrijf in de verderzetting van de familie-activiteiten. Raoul had de klantencontacten en was actief op het vlak van het commerciële, Jeannine runde het thuisfront zoals productie, administratie, personeel enz…   Hard werken en niet kijken op een inspanning.
In het jaar 2000 verhuisden ze naar een mooie villa in de Zandstraat in Kluisbergen op de grens van Ronse en Kluisbergen met een prachtig zicht op Ronse en achterliggende heuvels van Wallonië. Op deze locatie werd onmiddellijk gestart met duiven en als basis de duiven van de vroegere kolonie Delbar uit  Ronse.
In 2012 is Raoul overleden en besloot Jeannine om op het ingeslagen duivenpad verder te gaan onder de naam van Weduwe Delbar-Raevens. Jeannine is een dame van het principe “handen aan de ploeg en vooruit”. Ze heeft haar ganse beroepsleven hard gewerkt, heeft zich in goede en moeilijke omstandigheden samen met Raoul staande gehouden in het bedrijfsleven en doet dit verder in haar leven en ook in de duivensport. Ze is een fervent aanhanger van de natuur en naast de duivensport is de jacht eveneens haar passie. Ze doet dit alles met gedrevenheid, daadkracht en veel mordant.

Een passionele hobby

Zoals hiervoor reeds vermeld is Jeannine een liefhebber van de natuur en dieren maken daar uiteraard een zeer groot onderdeel van uit. Ook de passie voor de duiven en de duivensport zit in haar hart gebeiteld. Dit alles wordt met de nodige zorg en discipline uitgevoerd en dit binnen een beheersbare duivenkolonie. Met 16 koppels kweekduiven (die eind december worden gekoppeld), 55 oude en jaarse duivers (35 oude duiven en 20 jaarse) en jaarlijks een 80 a 100 jonge duiven is dit geen “klein hok” maar ook geen megakolonie. Het moet beheersbaar blijven en er moet nog tijd resten voor heel veel andere boeiende zaken in het leven.
De duivers worden op klassiek weduwschap gespeeld en er wordt uit de vliegduiven niet gekweekt voor het seizoen. Einde maart worden de duiven voor enkele dage gekoppeld om het opleren te vergemakkelijken. Hier wordt het klassieke weduwschap met duivers gespeeld nl. in het voorjaar éénmaal trainen per dag, bij warmere temperaturen tweemaal daags. De duiven worden in een viertal kleine etappes met eigen vervoer opgeleerd en gaan nadien via de klassieke route van Noyon, Pont-St-Maxence, Vierzon op weg naar het programma van de dagfond en zware fond.
Bij het inkorven krijgen de duivers enkele minuten hun nestschotel maar nooit een partner te zien. Bij thuiskomst blijven ze samen en is dit tijdsduur afhankelijk van de intensiteit van de vlucht. 
De duivers worden afzonderlijk in de nestbak gevoederd en krijgen het voer uit het Beyers-gamma. Opvoederen ifv de inkorving doet Jeannine met nog wat fijnzaad en Bordeaux-mais (wat ze ook in de reismanden als voer krijgen). 
Alle duiven worden jaarlijks gevaccineerd tegen paratyfus en de verplichte vaccinaties tegen paramyxo. De jonge duiven worden gevaccineerd tegen het pokkenvirus met het borsteltje omdat men ervan overtuigd is dat dit een quasi levenslange resistentie tot gevolg heeft.
Tweemaal per jaar wordt Vincent Schröder bezocht voor controle van de duiven nl. voor het kweekseizoen en voor het vliegseizoen. Zijn raad wordt steeds integraal goed opgevolgd waarbij, bij voorkeur, nooit blind wordt gekuurd. 
De ploeg jonge duiven wordt heel goed opgeleerd met als doel enkele vluchten van 300 kilometer in hun geboortejaar. Voldoende ervaring is het enige doel en aan de resultaten van deze jonge garde wordt weinig belang gehecht. Als jaarduif is het terug heel wat ervaring opdoen en bij voorkeur 1 nationale dagfondvlucht om ze voor te bereiden op volle inzet vanaf 2 jaar.

En de winnaars Asduif zware fond oude duiven 2022 is…. Blackfire !
In 2020 had Jeannine bij “buurtspeler” Yvan Haelters uit Maarkedal 5 jonge duiven gehaald.  Yvan is een man van vele oorlogen in de duivensport. Hij behaalde al heel wat topresultaten op de dagfond maar vooral op de zware fond. Met een zeer sterk gevormde kolonie, gebaseerd op de beste fondrassen, blonk hij reeds menigmaal uit met topresultaten op de 7 vluchten van de zware fond en dit zowel met duivers maar ook en vooral met duivinnen. Bijkomend is Yvan een speler die een stam fijn kan slijpen en zijn duiven zijn dan ook pareltjes in de hand.
Deze jonge duiven werden in maart 2020 gehaald en werden in hun geboortejaar netjes en voorzichtig opgeleerd tesamen met de andere jonge duiven bij Jeannine.
Het was het doel ze rustig te laten groeien en rijpen om ze zoals de normale handelswijze hier is ze vanaf 2 jaar volop te spelen. En zo geschiedde…
In het seizoen 2022 waren ze 2 jaar en mochten ze volop aan de bak. De gekende voorbereiding en met de internationale vlucht uit Agen als eerste ijkpunt.
En op Agen (een heel mooie, eerlijke en normale vlucht) was het er reeds “boenk” op.

Blackfire (BE20-4200981) arriveerde als eerste op het hok en behaalde :

  • 1e club
  • 5e provinciaal 1.625 d
  • 15e nationaal 6.657 d
  • 27e internationaal 16.864 d

Lichtjes in zijn schaduw kwam zijn nestbroer (BE20-4200982) als 3e aan op het hok met een 602e nationaal als resultaat (en klein voorteken dat ook deze duif uit het goede hout was gesneden).

Met veel positieve verwachting werden deze duiven terug ingekorfd op de internationale vlucht uit Narbonne en dan was het feest compleet. Een zware vlucht met heel wat uitdagingen onderweg werd bezegeld met aankomsten om 8u02 en 8u16u in de morgen wat resulteerde in :

  • 5e en 9e plaats nationaal 5.749 duiven
  • 33e en 49e internationaal van 13.783 duiven

Blackfire kwam als tweede aan werd door zijn nestbroer geklopt. Wat een koppel duiven die beiden nationaal en internationaal top vliegen bezat Jeannine plots.

Euforie alom omwille van de prestatie, maar het was nog geduldig wachten tot na de vlucht uit Perpignan om een asduivenklassement te kunnen maken.

Blackfire werd met succes afgevlagd als 1e asduif zware fond KBDB 2022, een titel als een klok !

Hij klopte hierbij andere fondiconen als Joost De Smeyter-Restiaen en Stijn en Jeroen Rans. Een prachtig podium.

Blackfire (en zijn nestbroer) zijn prachtige duiven in de hand. Sterk gemaakt, ruime vleugel, lange spieren, kortom alles wat van een fondduif wordt verwacht. Ook hun afkomst is er één om te likkebaarden.

Hun vader is een samensmelting van de lijnen van Gouden Vleugel Nouwen-Paesen met de een dochter van Cesaer van Eric Vermander (Cesar vloog 10e nationaal Barcelona in 2013).

De moeder is een kruising van de Teletekst-soort van Jan Ernest met de zus van de zeer sterke kweeklijn Grand Cru van Joost Desmeyter – Restiaen. Duiven die kilometers kunnen verteren en op de zware fond hun echte talenten kunnen botvieren.

Met deze prachtige asduiftitel kan Jeannine fier terugblikken op een onvergetelijk seizoen 2022, kan ze volop genieten van de vele vieringen die dit met zich meebrengt en vooral als bezitter van deze 2 topduiven. Met een mooie knipoog naar Raoul liggen ongetwijfeld nog veel mooie duivenmomenten te wachten.

Van harte proficiat met deze titel vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens