Meer nieuws

Vervaeke Guido (Wervik): 1e Nat. Bourges 25.106 jaarse - snelste van 59.421d.

29 May 2021

Stefan Mertens

Wervik: De kop van het nieuwe seizoen is eraf…de eerste nationale wedstrijd is vervlogen en snelste van alle 59.421 Bourgesvliegers werd doffer “Jacques” van Guido Vervaeke uit het West-Vlaamse Wervik. Met een snelheid van 1268,19 m/m klopt hij de duiven van Clicque Gino (1261,81m/m) en Platteeuw Kurt & Raf (1260,12m/m). Voor Guido, 70 jaar jong, is de duivensport pure hobby en hij is dan ook ontzettend blij dat zijn “Jacques” hem deze eer bracht. Met amper 2 oude en 9 jaarse weduwnaars  werd het seizoen 2021 gestart en Guido heeft nogmaals bewezen dat men in de duivensport nooit op voorhand tegen de “grotere hokken” verloren is. Kwaliteit en top conditie is en blijft de bepalende waarde om een grootse overwinning te behalen. 

Eenvoud

Ten huize Vervaeke ligt er alles piekfijn bij. Het huis, de tuin, de duivenhokken…alles wordt met de nodige liefde verzorgd. Ook op het duivenhok ligt er bij wijze van spreken “geen pluimpje verkeerd”. Guido: “Het is 13 jaar geleden dat ik begonnen ben met de duiven en ondanks mijn klein duivenbestand kan ik toch uitpakken met 1 provinciale en 4 zonale zeges. Deze nationale overwinning is natuurlijk een stapje hoger. Dit had ik toch nooit verwacht, wat kan de duivensport toch mooi en dankbaar zijn.
Laat het me heel duidelijk stellen dat duivensport hier pure ontspanning is en ik beperk me tot het spel met de weduwnaars. De weduwnaars kweken niet vroeg maar komen enkel voor de start van het seizoen samen. Qua verzorging gaat u niet veel geheimen ontdekken. Tweemaal daags gaan de weduwnaars gedurende een vol uur de lucht in en aan de manier waarop ze trainen ziet een liefhebber al genoeg. De weduwnaars worden individueel gevoederd en zoals op vele plaatsen is dat licht in het begin van de week en opvoederen als de inkorfdatum dichter komt. Tegen de “kopziekten” werd er niets gegeven en 14 dagen geleden kregen ze tegen tricho een pilletje “Trichocure” (Oropharma) opgestoken. Als het me opkomt gaan er vitaminen in het drinkwater en voor de rest doe ik niets speciaals. “

“Jacques”

De vedette van de dag. “Jacques” (B20-3100337) werd geboren op de hokken van Jacques Callewaert-Van Oost uit Torhout en kwam via de aankoop van een bon bij Guido terecht. “Jacques” is een duiver van het grotere postuur maar dat wordt gedragen door een stevige karkas en krachtige vleugels. Via snelheidsvluchten Arras, Clermont en halve fond vluchten Fontenay en Chateaudun ging het richting Bourges nationaal. Zoals steeds krijgen alle duivers op de dag van de inkorving hun nestschotel en gedurende enkele minuten mogen ze hun duivin knuffelen. Bij thuiskomst zit mevrouw haar partner op te wachten. Nadien blijven ze sowieso enkele uren samen en als het een zware vlucht geweest is mogen ze van baasje zelfs tot s’ anderdaags ochtend samen blijven. 

De aankomst van “Jacques” schepte wat verwarring want Guido dacht dat het nog een nakomer van Chateaudun was, maar toen hij zijn geschelpte witpen duiver zag wist hij het meteen dat het een Bourgesvlieger was en sloeg zijn “tikker” een paar slagen over. 

Guido, van harte proficiat van het hele Herbots team en we weten dat je met volle teugen van uw eerste nationale zege zal genieten want toen we u bezochten waren de eerste champagnekurken al door de staalblauwe Wervikse hemel gevlogen. Gelijk heb je!

Stefan Mertens

B20-3100337: 1e Nat. Bourges 25.106 jaarse - snelste van 59.421d.

Pedigree 1ste Nat. Bourges 25.106 jaarlingen - snelste tegen 59.421d.

Hokken