Meer nieuws

Versele-Laga viert haar 90-jarig bestaan met de aanwinst van een nieuwe extruder

30 Apr 2023

Vrijdag 28/04 waren we aanwezig op de viering van het 90-jarig bestaan van duivenvoederfabrikant Versele-Laga te Deinze. Een groot feest verdient vele genodigden en om die reden spaarde Versele-Laga kosten noch moeite om de talrijke klanten zowel nationaal als internationaal en hun personeelsleden te bedanken met een groot feest. Een immense tent werd sfeervol ingedeeld zodat iedereen zich "thuis" voelde en kon genieten van drank en spijs. 
'S avonds trakteerde Versele-Laga zijn wederverkopers met een uniek feest vol ambiance. 
Maar er was nog een reden om "het beste pak" aan te trekken. Zoals iedereen weet is Versele-Laga niet enkel de nr. 1 wereldwijd in de duivenvoeding maar hebben ze tevens een zeer groot aandeel in markt van de honden- , katten-, vogels-, paarden- en kleine huisdieren voeding . 
De sterkte van Versele-Laga is dat ze de kennis en productie mogelijkheden hebben om voeding te ontwikkelen die specifiek voor bepaalde diersoorten nodig is. Dankzij o.a. de toevoeging van geëxtrudeerde korrels aan graanmengelingen of zelfs de productie van volledige geëxtrudeerde voeding kan men aan alle noden van ieder dier voldoen. Een ongekende troef die onlangs nog versterkt werd door de aankoop van een 2e extruder. Hiervoor werd een nieuw gebouw van maar liefst 32 meter hoog gebouwd. 

Samen met andere persmensen vanuit diverse sectoren kreeg ook het Herbots team de kans om via een rondleiding in de enorme fabriekshallen van Versele-Laga kennis te maken met het gehele productie proces. Meer dan indrukwekkend !
Na de rondleiding werd de pers samen met o.a. gesponsorde duivenliefhebbers en gesponsorde projecten uit andere sectoren een kijk op het verleden en de toekomst van deze dierenvoeding gigant gegeven door Mevr. Lanckman Sarah en CEO Dhr. Boone Frederic. 

Het Herbots team dankt Versele-Laga voor de uitnodiging en wenst hen nog veel commercieel succes toe want zoals CEO Dhr. Boone zei "the future looks bright" 

 

 

CEO Versele-Laga Dhr Boone Frederic 

Ook gesponsorde duivenliefhebbers waren op het event uitgenodigd

VERSELE-LAGA VIERT 90 JAAR PASSIE VOOR DIEREN MET LANCERING UNIEKE PRODUCTIELIJN VOOR GEËXTRUDEERDE PLANTAARDIGE DIERENVOEDING DEINZE 

In 1932 startte het bijzondere ondernemersverhaal van de familie Versele. Wie negentig kaarsjes uitblaast, mag al eens trots terugblikken op zijn levensverhaal, een verhaal dat werd geschreven door vier generaties en honderden gepassioneerde medewerkers. Met hun pionierswerk stonden ze aan de wieg van een familiebedrijf dat vandaag kwalitatieve voedings- en verzorgingsproducten maakt voor miljoenen huis- en prestatiedieren wereldwijd. Van China, Hongarije en de Verenigde Staten tot in het hoofdkwartier in Astene, waar het allemaal begon, malen, mengen, persen, sorteren en extruderen de machines onophoudelijk. De 1.100 medewerkers van Versele-Laga zijn wereldwijd gedreven door dezelfde passie: elke dag de band voeden tussen mens en dier met kwaliteitsvolle producten en advies. 

START IN ASTENE MET ‘DE GULDEN STER’ 
Meer dan 90 jaar en vier familiegeneraties terug startte Prudent Versele in de Kapellestraat in Astene “De Gulden Ster”, een groothandel in kruidenierswaren. Dat was de start van het bijzondere ondernemersverhaal van de familie Versele. In deze groothandel startte Prudent Versele met het verhandelen en mengen van veevoeders. Al snel werd de vraag groter dan het aanbod, en in 1937 besloot hij een eerste veevoederfabriek te bouwen. De eerste- steenlegging op Rechteroever in Astene was de start van een mooie geschiedenis van groei en succes. Een eerste uitbreiding van de fabriek volgde in 1957 en de capaciteit werd opgedreven tot 200.000 ton zakgoed per jaar. Over vier generaties heen werd het levenswerk van Prudent Versele stelselmatig uitgebreid, aan de fabriek in Deinze werden vleugels toegevoegd en de productiecapaciteit telkens opgevoerd. De zonen van Prudent Versele schaalden niet enkel de fabriek op, ze gingen ook op overnamepad. Halfweg de jaren 1960 fusioneerde Versele met een veevoederfabriek uit Hasselt, maar vooral de fusie van 30 december 1966 zindert nog altijd na. Op die dag fusioneerde Versele met de fabriek van Joseph Laga-Houtekier. Laga-Houtekier richtte twee jaar na Prudent Versele een 2 veevoederfabriek op aan het kanaal Roeselare-Leie. De maatschappelijke zetel van Laga verhuisde naar Deinze, vanaf dan ging de tandem door het leven als Versele-Laga

 

HET DNA VAN VERSELE 

Kwaliteit zat van bij de start ingebakken in het DNA van het bedrijf. Een advertentie die Versele in 1949 in Het Nieuwsblad liet afdrukken, geeft het aanvalsplan van de firma prijs: ‘Versele werkt op kwaliteit, koopt alleen prima grondstoffen, heeft een eigen laboratorium en levert alleen gegarandeerde voeders. Versele doet praktische proeven op de eigen boerderij en doet niet mee aan de wedloop naar de laagste prijs ten nadele van de kwaliteit.’ Kwaliteit was niet het enige criterium waarop Versele zich onderscheidde van de concurrentie. Het bedrijf was erop gebrand zijn expertise te delen met zijn klanten. Zo richtte Versele een voorlichtingsdienst op die landbouwers een technische opleiding gaf via lezingen, persoonlijke bezoeken en films. Klanten die worstelden met het beheer van hun veestapel, konden een beroep doen op een van de dierenartsen. Landbouwingenieurs hielpen dan weer bij de inrichting van de stallen en ondersteunden klanten met technisch advies en managementtools. Doorheen de jaren werd er een boekenkast vol aan tijdschriften en boeken ontwikkeld om de kennis van de experten van Versele-Laga over voeding en verzorging van dieren te kunnen delen met anderen. Vandaag staat het delen van expertise nog steeds centraal om dierenliefhebbers te helpen om hun dier de beste zorg te kunnen geven. Centraal hierin staat de website met alle informatie over hun kwaliteitsvolle producten tot nuttige tips over de voeding en verzorging van elk type huisdier, van voedingstips, over wat je moet weten voordat je zo’n dier in huis neemt, hoe je het beschermt tegen de hitte, welke huisvesting best geschikt is, tot hoe je de beste bodembedekking kiest. Wekelijks beantwoorden specialisten tientallen vragen die binnenkomen via de sociale media en de website van Versele-Laga. De bedoeling is niet alleen producten te verkopen, maar ook erover te waken dat ze op de juiste manier worden gebruikt

DE WERELD VERKENNEN MET DUIVENVOEDING EN EVOLUTIE NAAR SPORT- EN HOBBYDIEREN. 

Bij Versele-Laga in Astene werkten gepassioneerde medewerkers, die al gauw de familie Versele konden overtuigen om ook mengelingen te ontwikkelen voor de duivensport. Snel daarna volgden producten voor andere sport- en hobbydieren, zoals vogels, boerderijdieren, paarden en honden, die ook op de erven van de landbouwers vertoefden. Al snel werden dieren niet alleen als hobby of voor de sport gehouden. In de jaren 70 werden dieren steeds meer een onderdeel van een gezin en werden er meer en meer vogels, knaagdieren, honden en katten in huis genomen. Bij Versele-Laga volgden ze de trend en investeerden ze in eigen kwalitatieve merken. Er volgde een reeks van overnames om hun positie bij de huisdieren en prestatiedieren verder te versterken. In 1981 drong zich de bouw van een specifieke petfoodfabriek op. Aan de overkant van de Leie in Deinze werd op ‘linkeroever’ een tweede fabriek gebouwd. Het steeds groter wordende gamma producten vereiste niet enkel de bouw van een extra fabriek, maar ook de start van eigen distributiecentra. Intussen telt het bedrijf elf distributiecentra die verspreid zitten over verschillende landen in Europa, China, de Verenigde Staten en Canada. 

VAN ASTENE TOT CHINA MET VOLLEDIGE FOCUS OP HUISDIERENVOEDING 

Begin eenentwintigste eeuw stak het familiebedrijf met de vierde generatie de oceaan over. Het opende in 2011 een eerste productievestiging in China, en met zijn Cavalorvoeders en -supplementen voor paarden kreeg het bedrijf ook voet aan de grond in de Verenigde Staten. Dankzij twee overnames (Goldenfeast en Higgins Premium Pet Foods) produceert het in de VS vogel-, kleine-zoogdieren-, duiven- en paardenvoeders. Vandaag produceren tien fabrieken verspreid over Europa, China en de Verenigde Staten de producten van Versele-Laga, telkens voor de lokale markten. Elf distributiecentra brengen de meer dan tweeduizend producten voor huis- en prestatiedieren tot bij de eetkommen en -troggen van meer dan vijfentwintig miljoen dieren. Niet slecht voor een negentigjarige! Versele-Laga is met succes geëvolueerd van een veevoederfabrikant tot een producent van voedingsen verzorgingsproducten voor huis- en prestatiedieren. In 2019 werd afscheid genomen van de mengvoederactiviteiten en sinds dan focust Versele-Laga zich volledig op huisdierenvoedings- en verzorgingsproducten. Maar dat is niet alles. Het bedrijf wil niet enkel voeding produceren, maar zet zich ook in om de relatie tussen mens en dier te voeden. De succesformule van Prudent Versele om expertise op te bouwen en gretig te delen met de buitenwereld, werd doorheen de jaren ingebakken in het DNA van de firma. Respect, passie, verantwoordelijkheid en expertise lopen als een rode draad door het bedrijfsverhaal van Versele-Laga.

PIONIER EN EXPERTISE IN GEËXTRUDEERDE PLANTAARDIGE DIERENVOEDING MET LANCERING VAN UNIEKE SOORTSPECIFIEKE EXTRUSIELIJNEN 

Extrusie is een moderne technologie die al vele decennia wordt toegepast in de diervoederindustrie. Deze technologie maakt het mogelijk om volledig uitgebalanceerd diervoeder te formuleren dat alle noodzakelijke voedingsstoffen in hun optimale verhouding bevat. De eerste geëxtrudeerde voeders voor huisdieren werden in de jaren vijftig in de VS gemaakt. De technologie werd eerst gebruikt voor honden- en kattenbrokken. Honden- en kattenvoer vertegenwoordigt ongeveer 85% van de markt voor huisdiervoeding en wordt gedomineerd door internationale bedrijven zoals Mars en Nestlé. De meeste extrusielijnen in de petfoodindustrie zijn volledig aangepast aan de eisen van honden- en kattenvoer en zijn geconfigureerd om een maximale zetmeelontsluiting te verkrijgen. Versele-Laga heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van extrusie in de voeding voor vogels en kleine zoogdieren. Het bedrijf was namelijk de eerste Europese producent van geëxtrudeerde voeding voor vogels. In 1994 lanceerde Versele-Laga NutriBird, de eerste volledige, geëxtrudeerde vogelvoeding. NutriBird biedt vogels een complete en evenwichtige all-in-one-voeding voor elke vogelsoort en voor elke levensfase. 5 In 2004 ontwikkelde Versele-Laga voor kleine zoogdieren met Complete een uniek concept om o.a. lange vezels te verwerken in extrudaten voor herbivoren. Konijnentanden blijven immers een leven lang groeien, waardoor er veel tandproblemen kunnen ontstaan. De unieke korrel zorgt dus naast een optimale spijsvertering ook voor voldoende tandafslijting. Door de stijgende vraag naar hun producten en de ambitie van de firma om steeds te groeien werd een investering in een tweede extrusielijn in de fabriek in Deinze noodzakelijk. Vandaag lanceert Versele-Laga zijn nieuwste extrusielijn waardoor ze de eerste wereldwijde producent is met twee plantaardige extrusielijnen voor specifieke dierenfamilies, één voor vogels en één voor kleine zoogdieren en paarden. Dankzij de nieuwe extrusielijn worden de extrusiemethoden verder gespecialiseerd, door één extrusielijn te wijden aan vogelvoer en een aparte 6 extrusielijn aan vezelrijke voeding voor plantenetende soorten (kleine zoogdieren en paarden). 

ELKE DAG 25 MILJOEN DIEREN VOEDEN, MET DE AMBITIE VOOR MEER

Elke seconde wordt ergens wel een dier gevoed met een van de producten van Versele-Laga. Dagelijks geeft het bedrijf dus 25 miljoen dieren te eten. Een duizelingwekkend cijfer, maar geen wonder als je weet dat het bedrijf de voorbije decennia een breed aanbod van tweeduizend zorgvuldig gespecialiseerde voedingsproducten ontwikkelde op maat van elk dier: vogels, duiven, kleine zoogdieren, honden, katten, paarden, boerderijdieren, ... Vandaag biedt Versele-Laga in 85 landen een brede waaier aan kwalitatieve merken waarmee het wereldwijd sterke marktposities heeft en zelfs marktleider is in verschillende niche dierenfamilies zoals kleine zoogdieren, vogels, paarden, neerhof en duiven. “Het is de ambitie om dé wereldmarktleider in duivenvoeding te blijven en Europees en Amerikaans marktleider voor vogels en kleine zoogdieren te worden.” “De toekomst ziet er goed uit, want steeds meer gezinnen schaffen een of meerdere huisdieren aan en tezelfdertijd merken we een stijgende belangstelling voor gezonde voeding en verzorging”, deelt Frederic Boone – CEO, mee. 7 “Parallel daarmee constateert Versele-Laga dat de wetgeving in Europa het huisdierenbezit steeds meer reglementeert en daarnaast het kweken en commercialiseren van huisdieren verstrengt.” Stefan Versele (Sales Manager), Frederic Boone (CEO), Lode Versele (Supply Chain Manager), Gwijde Versele (CFO) aan de nieuwste productielijn in Deinze. Versele-Laga is in eerste plaats ‘producent’, dat wil zeggen dat meer dan 95% van wat ze commercialiseren, ook zelf fabriceren. Hierdoor hebben zij kennis vanaf de sourcing van grondstoffen, over het formuleren van voeders, tot en met het produceren, het verpakken en het verzenden van eindproducten. Door alles zelf te doen, kunnen ze nog beter en sneller innoveren. Deze expertise hebben ze ondertussen over 90 jaren opgebouwd. Doorgedreven kennis, voortschrijdend inzicht en veel ervaring die ons elke dag concurrentieel voordeel oplevert. 

VERANTWOORDELIJKHEID OPNEMEN IN DE MAATSCHAPPIJ 

Versele-Laga ondersteunt op een structurele manier sociale projecten van organisaties die dezelfde waarden delen, namelijk de unieke band tussen mens en dier versterken en beschermen. Eerst en vooral zet het bedrijf zich grenzeloos in voor 8 vogelconservatie, dankzij hun meer dan twintigjarige samenwerking met Loro Parque Fundación. Versele-Laga vindt het bovendien belangrijk om zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij en zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Een mooie illustratie daarvan zijn talrijke initiatieven waar Versele-Laga zijn schouders onder zet. Een greep uit het aanbod: • Blindengeleidehondenschool Genk • Canisha (assistentiehonden) • Hachiko (assistentiehonden) • Helga’s Poezenhuis • Zwerfkat in Leuven • Nally’s Papegaaienopvang • Canine-Assisted Therapy in het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate • Weltvogelpark Walsrode • Steunpunt Levend Erfgoed Uiteraard ondersteunt het ook lokale initiatieven, zoals de jeugdploegen van voetbal-, basket- maar ook de atletiek-, en tennisclubs, …