Meer nieuws

Stefan Mertens (Geraardsbergen) wint Argenton Provinciaal en Nationaal Zone !

30 Aug 2022

28 jaar, dag in dag uit een loopbaan in de duivensport…wie kan dergelijke adelbrieven aan ervaring en kennis voorleggen ?
Jawel, dat kan de allersympathieke Stefan Mertens uit Onkerzele – Geraardsbergen. Wonend aan de achterzijde van de beroemde muur van Geraardsbergen, op de rand van een stiltegebied is Stefan iemand die in alle bescheidenheid zeer actief is in de duivensport en dit zowel beroepsmatig en maar ook evenzeer als hobbyist-speler.

Wanneer bescheidenheid en inzet echt je talenten zijn
Eenvoud, bescheidenheid, en oerbetrouwbaar zijn etiketten die we met graagte op de “mens” Stefan kleven. Wanneer hij een sterk resultaat neerzet en we een proficiat in zijn richting sturen, dan is het antwoord in veel gevallen “als klein melkerke…”.  In aantallen zal dit wel het geval zijn, maar in prestaties is dit geenszins zo.
Hoe eenvoudig en bescheiden hij zich opstelt, des te meer groeit hij in vertrouwen, aanpak, gedrevenheid, motivatie enz….  Ook wel een beetje bezeten van de duiven is hij een vat vol ervaring in de duivenwereld. Gedurende 17 jaar was hij product-manager bij Versele-Laga, ontwikkelde voederschema’s, gaf raad aan spelers, vertegenwoordigde zijn werkgever op alle duivenbeurzen ter wereld en leerde op deze wijze ook het wereldje door en door kennen.
Nadien een mooie transfert naar de familie Herbots om daar in vaste dienst Pigeon Bids (online verkopingen) op te starten en te beheren. Ook daar dragen ze ondertussen reeds 11 jaar Stefan op handen en kunnen niet genoeg benadrukken welke betrouwbare pijler hij is binnen alle activiteiten van de familie Herbots.
Naast deze meer dan dagtaakvullende functie bezoekt Stefan tijdens het vliegseizoen alle nationale winnaars (met uitzondering wanneer hijzelf even vakantie heeft) voor het nemen van foto’s, maken van filmreportages, leggen van contacten enz…. Op sommige dagen, weekends zijn dit tot 4 bezoeken per dag verspreid over België.  Ook hierin blijkt zijn toewijding.
Buiten het vluchtseizoen is hij volop actief met het leggen van contacten, onderhandelen, voorbereiden van de online-veilingen die toonaangevend zijn wereldwijd.

Zot van het spelletje
Voor wie het mogelijks reeds zou vergeten zijn…in 2006 werd Stefan Nationaal Kampioen KBDB kleine halve fond jonge duiven. Toen nog in zijn vroegere woonst vloerde hij alle jongeduivenspecialisten van België voor deze zeer mooie titel. Het is op de snelheid en halve fond dat je de stiel leert…..is een wijsheid die nog geregeld bevestigd wordt.
Ook bij Stefan is dit het geval. In een latere fase werd de focus verlegd van de snelheid naar de halve fond en zware halve fond. Deze vluchten zijn het speelterrein bij voorkeur van Stefan….en laten hem ook toe om nadien (later op de dag na de thuiskomst van zijn duiven) nog de nationale winnaars te bezoeken.
Stefan is een zeer gemotiveerde maar nog meer realistische speler. Hij kan als geen ander een uitslag lezen en is ook in zijn selectie vrij rigoureus. Als ingezetene in de duivenwereld weet hij goed genoeg dat kwaliteit van de duiven en inzet en een zeer goede opvolging sleutels tot succes zijn.

Esther (BE22-4110014) wint 1e provinciaal en 1e nationaal zone Argenton
….laat Esther nu niet toevallig de naam zijn van de jongste dochter van Stefan en Ilse. Was de winnares een winnaar (lees duiver) geweest dan was het kiezen tussen Jens of Jonas (de 2 zonen van Stefan).

Argenton nationaal van vorig weekend zou een vrij harde kraker worden voor jonge duiven. De weersomstandigheden waren zoals ze in de voorbije maanden zijn geweest nl. vrij warm en wind op kop of op de vleugel, dus werken geblazen. Voor jonge duiven zijn vluchten van het kaliber Chateauroux, Argenton, La Soutteraine reeds vrij zwaar en kop vliegen is enkel voor de echt goeie weggelegd.

Het waren rillingen die over de rug van Stefan liepen toen vorige zaterdag op klokslag 15 u Esther als een raket naar het hok dook. Gelost om 8 u in de morgen in Argenton was ze na 7 uur uur hard werken thuis in Onkerzele. De 495 km had ze met een minuutsnelheid van 1.180,32 meter achter zich gelaten om zeer gemotiveerd zich naar een 6e nationaal te knokken.

  • 1e club                                  1.441d
  • 1e provinciaal                      3.857 d
  • 1e nationaal zone               1.998 d
  • 6e nationaal                       13.393 d
  • 6e snelste van                     15.669 d

Het was nog wat zenuwachtig afwachten hoe de verdere afstanden zouden scoren maar alras bleek dat Esther zich niet zomaar zou laten wegdrummen in het klassement ..met een 1e club, 1e provinciaal, 1e nationaal zone en 6e nationaal als prachtig resultaat.

Esther is gekweekt uit 2 duiven die rechtstreeks van Jan Pappens uit Zwalm komen, en is een halfzus, zelfde vader, van o.a. 9e prov. Orleans tegen 19.203d. en een halfzus, zelfde moeder van o.a.: 4e Melun 1.067d. - 5e Chevrainvilliers 812d. enz..

Haar pedigree toont de beste basisduiven van het hok van Jan.

De goeie komen van de goeie

Is hier terug voor 100 % het geval. Enkele jaren terug haalde Stefan duiven bij Jan en Marleen Pappens in Zwalm.  Jan is reeds jaren voor velen in de Vlaamse Ardennen een schrik op de halve fond en zware halve fond met nationale toppen en asduiven op het rijkgevulde palmares. De referenties van spelers die met de duiven van Jan zijn geslaagd mogen er ook zijn.  Eentje pikken we er toch graag uit nl. Tom & Marnix Van Gaver uit Moortsele die ook aan de bron in Zwalm gingen putten en formidabel slagen met deze duiven.
Vrij vlug na de aanschaf gaf Stefan te kennen dat de eerste resultaten heel goed en heel hoopgevend waren. De laatste 2 seizoenen is dit bevestigd met heel sterke resultaten op de halve fond en zware halve fond. Er worden gemakkelijk 1e prijzen gespeeld en een groot percentage van de duiven plaatsen zich met gemak vooraan in de uitslagen.  Een zeer geslaagd acquisitie van de duiven van Jan. Stefan is Jan en Marleen dankbaar voor deze goede duiven en voor het betrouwbare advies.
Ook buurman Eric Brootcoorens betrekt Stefan graag in de bedanking. Enerzijds voor de duiven van Eric en anderzijds voor de steeds bereidwillige helpende hand van Eric voor het binnenbrengen van de klokken enz….  “Beter een goede buur dan een verre vriend”…….!

De 20 à 25 kweekkoppels die voor de nodige munitie moeten zorgen bestaan uit duiven van 

  • Jan Pappens (35 originele)
  • 1 duiver van buur Eric Brootcoorens (waar Stefan super is mee gelukt)
  • 1 duivin van Eddy & Maarten Leutenez (dochter nationale Argenton-winnaar Oscar)
  • 2 originele duiven Willem De Bruyn
  • 1 duivin van John Meurysse
  • 1 duiver uit samenkweek met Geert Dhaenens

Uit deze kweekstam worden jaarlijks een 80-tal jonge duiven gekweekt (in 2 ronden).

Naast de jonge duiven worden nog 12 koppels op totaal weduwschap gespeeld (als jaarling of oude duif). Na een paar halve fondvluchten werden enkel nog de duivinnen gespeeld in het seizoen 2022. Dit is meestal uit noodzaak omdat Stefan de bezoeken van de nationale winnaars ook in zijn planning dient te verwerken. Het spel met de jaarlingen en oude was ook dit seizoen van hoog niveau. Gestart op 17 april met 3 duiven in de Top-10 en gedurende 5 opeenvolgende weken werd er steeds lokaal Top-10 gestart.  Een topper was de provinciale Orléans waar er met de 17e provinciaal tegen 21.087 oude en jaarse begonnen werd. Een relatief kleine korf maar uitpuilend van kwaliteit !

Hoe behaal je successen met de jonge duiven ?

De 80 jonge duiven (er wordt zo vroeg mogelijk gekweekt – gespreid over 2 ronden) krijgen kort na het spenen  1/4 Flagyl wanneer ze goed drinken en eten en nadien de nodige vaccinaties op advies van Raf Herbots. De eerste weken na het spenen een stevige kweekmengeling en heel veel appelazijn en Naturaline in het drinkwater. Op het voer, wanneer ze kleine pluimpjes ruien, regelmatig biergist en olie om de pluimwissel goed te laten verlopen. Nadien krijgen de jongen een jonge duivenmengeling van Beyers. 

Eens april, en bij een goed trainingsritme gaan ze een eerste maal in de mand en indien goed weer worden ze gestaag verder opgeleerd. Voor de eerste vlucht uit Noyon werden de jonge duiven 5 dagen gekuurd tegen tricho om dan altijd wekelijks een gele druppel in de bek te krijgen. Na 2 vluchten uit Noyon gingen ze op 02/07 de eerste maal naar Sermaises en scoorden onmiddellijk de 1e prijs. Week nadien terug Sermaises (mooi resultaat), dan Orleans (2 Top-10 lokaal) en dan provinciaal Orleans (gelost om 11u) die een zeer slecht verloop kende.  Deze slecht verlopen vlucht uit Orléans was een dieptepunt in het seizoen. Er werden maar  6 prijzen van 29 jongen behaald en veel duiven zijn gedurende de week en zelfs de week nadien nog nagekomen. Er werd gekozen voor een rustig en degelijk herstel zonder te forceren. Een week rust en een behandeling tegen tricho en evt “kopzorgen” bracht er terug de schwung in. Dit was een eerste echte kuur die ze kregen in hun nog jonge leven.  De week nadien een mooi resultaat op Toury. Dan terug een weekje rust (er was zeer warm weer voorspeld en er werden enkel kleine halvefondvluchten toegelaten).  Dan terug een halvefond vlucht uit Toury met als resultaat lokaal tegen 291 jonge: 4-5-6-7-9-20-21-22-23-27 (12 vd 24 per tiental). Het was meer dan duidelijk dat de rust, gecombineerd met de voorbije kuur de konditie had aangezwengeld. Argenton werd ingekorfd met toch wel wat sterk vertrouwen dat er een mooi resultaat kon worden neergezet. Naast de hoofdvogel die Esther afschoot werden er lokaal 10 prijzen van 21 duiven behaald (per 3-tal). Na de 2e vlucht van de jonge duiven op Noyon werden de duivers van de duivinnen gescheiden en werd verder op de schuifdeur gespeeld.  De jonge duiven werden verduisterd tot de 1e week van juni en vanaf de week voor Bourges nationaal bijgelicht. 

Opmerkelijk is het feit dat de duiven maar éénmaal per dag worden gevoederd.
Stefan, die we gerust een echte voederkenner mogen noemen hanteert volgend voederschema :

  • bij thuiskomst: Petit France Versele-Laga + Energy Plus + Herbo Omega Oil en K+K Protein 3000 (Röhnfried) en Tarsin (Raf Herbots) - drinken vers gemaakte Thee (Herbots) en honing van bij de imker.
  • nadien: 50% Petit France + 25% Soontjens + 25% Gerry Plus
  • laatste 2 dagen voor inkorving Petit France Versele-Laga + Energy Plus
  • laatste dagen voor de inkorving Herbo Omega oil (Herbovet) + Boost X5 (Oropharma) op het voeder

De week voor de inkorving van Argenton werd er 5 dagen Herbo Beets (rode bietensap) in het drinkwater gemengd. Het was de eerste maal dat de jongen dit product toegediend kregen en het heeft hen blijkbaar geen schade berokkend, wel integendeel !

Zoals je kan lezen wordt zeker niets aan het toeval overgelaten om de duiven optimaal aan de start te krijgen…maar ook dit is nog geen garantie op succes. 

Stefan is een man met veel mordant en dit zowel in zijn beroep, zijn hobby, maar ook als persoon op zich. Vroeg of laat leidt een dergelijke ingesteldheid tot resultaat en succes…wat hier nu duidelijk het geval is.

Ik ben ervan overtuigd dat velen in de duivenwereld Stefan dit succes gunnen !

Van harte proficiat vanwege je Herbotsteam !

Geert Dhaenens