Meer nieuws

Speliers Paulien (Herne) 1e Prov. Argenton 1.534 oude

14 Jun 2023

Argenton en familie Speliers uit Herne, blijkbaar is er een klik want nadat ze vorig jaar nationaal wonnen tegen 20.467 oude duiven met hun duivin “Paulien I”, was het nu weer bingo en werd de provinciale zege tegen 1.534 oude duiven behaald. Dit maal was het duiver “Full Try” (B21-2131929) die de champagnekurk door de staalblauwe hemel liet knallen. Met een gemiddelde snelheid van 1.166,54 m/m staat zijn ringnummer op plaats 33 van de nationale uitslag. 

Dochter Paulien en papa Bart hebben hun kolonie opgebouwd met duiven van Etienne de Meyer (Tollenbeek), Wim en Bram Moens (Aspelare), Geert en Ronny Boschmans (Herne) en spelen zowel duivers als duivinnen op puur weduwschap, dus met thuis blijvende partner. Geen winter- of vroege kweek voor de vliegers…nee…er wordt geopteerd om alle energie voor het vluchtseizoen te sparen. Enkel na het seizoen mogen de vliegers een ronde jongen groot brengen. De duivinnen huizen op een afdeling die met panelen perfect in 2 delen kan verdeeld worden. Zo zitten de duivinnen tijdens de week in het voorste gedeelte van het hok op kapellekes en als het moment van inkorven aangebroken is, worden de panelen weg genomen en kunnen ze in hun bakken vliegen. 
Voederen gebeurt zoals op vele plaatsen namelijk van licht naar zwaar. Hiervoor wordt er gewerkt met eiwitarme mengelingen (Gerry Plus en Vandenabeele) en wordt er met sport- en energy mengelingen opgevoederd wanneer de inkorfdatum nadert. Qua bijproducten wordt er wekelijks gebruikt gemaakt van Sliepzand en worden er oogdruppels, vitamines en Turbo Disinfect van Travipharma gebruikt. Op medisch vlak wordt de medicijnenkast zo dicht als mogelijk gehouden en buiten de verplichte inentingen probeert Bart antibiotica te vermijden. 

Provinciaal winnaar “Full Try” was zeker en vast niet aan zijn proefstuk toe want als jonge duif won hij ook al de 3e Argenton 532d. en 42e La Souterraine tegen 777d. . Als jaarling won hij o.a. 4e Gueret tegen 156d.. 

Paulien en Bart, van harte proficiat van het hele Herbots team.

Stefan Mertens