Meer nieuws

Roodhooft Andre (Pulderbos) 1ste Nationaal Argenton 3.994 oude (snelste van 22.871 duiven)

26 Aug 2023

Voor Andre Roodhooft uit het Antwerpse Pulderbos is een nationale overwinning geen verrassing. Zijn carrière in de duivensport is ééntje van lange duur en dit steeds op hoog niveau. Nu afgelopen weekend op Argenton mocht hij zijn 4de nationale zege binnenhalen en dit tegen 3.994 oude duiven, tevens was zijn duivin de snelste van alle 22.871 duiven die om 8u30 in Argenton de vrijheid kregen. Het mooie aan dit verhaal is dat deze duivin een bon is die hij had aangekocht bij de topkolonie Niels Broeckx, de duivin gaan vanaf nu tot op het einde van haar carrière door het leven met de naam “Marleentje”. Een dikke pluim voor kweker en speler van deze topduivin. 

Vliegploeg

Sinds 2022 gaat Andre de duivensport aan een rustiger tempo tegemoet en koos hij ervoor om af te bouwen. Daarom veranderde het speelsysteem ook en ging het van klassiek weduwschap over naar totaal weduwschap, maar maakt hij wel direct een opmerking. Het klassiek weduwschap is voor mijn kolonie beter, ik vind dat de duiven dan beter gemotiveerd zijn dan is dit systeem nu. 

De vliegduiven werden verduisterd van begin maart tot 18 mei, ook een opmerking hier is dat hij ze volgend jaar minder lang zal verduisteren omdat de topconditie een beetje te lang op zich liet wachten. Een duivenman die zo weinig mogelijk fouten maakt heeft een topseizoen, maar iedereen kan fouten maken. Nadien werden ze bijgelicht vanaf eind juni tot einde seizoen. 

In het begin werden de duiven dus op weduwschap gespeeld en kwamen ze soms voor de inkorving kort samen ( 5 a 10 minuten ), maar meestal kwamen ze niet bij elkaar. Na de vlucht liet Andre ze altijd bij elkaar tot ’s avonds. Midden juli werden ze dan gekoppeld omdat ik hoopte ze de laatste 2 nationale vluchten nog op nest te kunnen spelen. Ik moest dan wel één week met de duivinnen thuisblijven omdat ze moesten leggen, maar nadien konden ze terug het ritme opnemen. 

De duiven werden nu op Argenton ingekorfd op einde broeden of jongskes van 4 dagen oud maximum. De winnares was zo ééntje van kleine jongskes van 4 dagen oud. Nu volgende week op Chateauroux zullen we zien welke duiven nog goed in de pennen zitten en deze zullen hun laatste nationale vlucht van het seizoen vliegen. 

De training is hier altijd 1x per dag, normaal is dit altijd in de voormiddag. Nu ze op nest zitten trainen de doffers in de ochtend en de duivinnen in de late namiddag. 

Op gebied van voeding gebruikt Andre al heel zijn leven de Natural mengelingen. Bij thuiskomst is het 2 delen Sport en 6 delen Superdieet waarover Sedochol, Oregano en Biergist gaat. Dit krijgen ze ook nog zondagochtend. Nadien krijgen de duiven elke dag een sportmengeling en is er van licht voederen geen sprake, tussen deze mengeling gaat dan nog wat kleine zaad en pinda’s. 

Medisch is Andre een ervaren rot is zijn vak. De duiven krijgen een tricho kuur voor het vliegseizoen en in het seizoen zelf om de 3 weken anderhalve dag iets tegen tricho, dit zeker als ze 2 nachten mand doen elke week. Voor de luchtwegen gebruik ik enkel iets in het seizoen als ik merk dat de conditie of het trainen door de week wat achteruit gaat. Dan krijgen ze meestal 2 dagen iets tegen de luchtwegen en dit 2 tot 3 keer per jaar maximum. 

BE 22-6060477 “Marleentje” 
1ste Nationaal Argenton 3.994 oude ( snelste van 22.871 duiven )

Origineel Niels Broeckx 

Aankomst : 13:51:56
Afstand : 563,475km
Gem.Snelheid : 1750,74 m/min

Ze won voordien ook al 6 Noyon 520d - 16 Prov Blois 1.350d - 23 Fay Aux loges 1.996d – 65 Prov Vierzon 1.507d – 92 Prov Vierzon 1.189d – 154 Prov Argenton 2.217d - 256 NAT Argenton 13.393d  340 Prov Sermaises 13.368d.