Meer nieuws

Rene Sterckx uit Begijnendijk slaat dubbelslag op Blois en Vierzon

25 May 2023

Voor Rene Sterkx uit Begijnendijk kon het seizoen van de zware halve fond niet beter beginnen dan 2x met een zege in de Brabantse Unie. Twee weken geleden stond de eerste vlucht op het programma en was het een jaarse duivin die de palm binnenhaalde tegen 855 jaarse duiven en de snelste was van 2.051 duiven. Eén week later is het de beurt aan een oude duivin die de beste was tegen 1.788 oude duiven en snelste was van 2.617 duiven in Brabantse Unie maar ook de snelste Semi-Nationaal bleek te zijn bij de oude duiven. Voor Rene die houdt van zware vluchten een ijzersterke start met zijn madammen. 

Duivinnen liggen hier vaak de basis

Rene speelt zowel met doffers als duivinnen en op alle terreinen. Hij is een vaste naam in de kampioenschappen van de Brabantse Unie door het hoge ritme dat hij aan duiven oplegt. Natuurlijk wordt dit meestal gedaan door duivinnen die iets meer tegen een stootje kunnen. 

De vliegploeg van de duivinnen zitten op een tuinhok waar ze aan gewone winterkweek doen, ze brengen één ronde groot en daarna komen ze enkel nog 4 dagen samen als ze worden opgeleerd tot in Gembloux. Dit opleren gaat ook in snel tempo van 4 keer en dan kunnen ze mee naar Momignies. 

De duivinnen worden niet verduisterd en voor diegene die geen plaats hebben om te kweken worden er enkele duivinnen tussen de jonge duiven gespeeld als jaarling. Dit zijn er nooit veel, 5 of 6 maximum. Maar de oude winnares van Vierzon nu is zo ééntje van vorig jaar, die vloog toen gewoon op de schuifdeur tussen het jong geweld en nu dus echt op weduwschap met een thuisblijvende partner. Meestal kiest Rene voor de laatste jongen met de minste ervaring om deze rustig op te leren als jaarling omdat die iets meer tijd nodig hebben. 

De duivinnen trainen 2x per dag en na de training krijgen ze 20 minuten de tijd om te eten, daarna worden ze terug opgesloten in hun woonbak voor de hele dag. Tot 14 dagen geleden trainde ze 1x per dag en was dit een vol uur, nu doen ze dit dus 2x per dag gedurende een half uurtje. 

Tot nu toe kregen de duivinnen nog geen doffer te zien bij de inkorving, hij zit gewoon klaar bij thuiskomst en dan mogen ze 4 a 5 uur samenblijven. Na Vierzon zijn ze voor de eerste erbij mogen blijven tot de dag erna ’s morgens. 

De duivinnen krijgen dagelijks gewoon een sportmengeling en net voor het opsluiten krijgen ze ook nog wat snoep met één pinda. Ze kennen dit systeem zo goed en Rene heeft ze helemaal naar zijn hand. Verder krijgen ze 2 dagen voor de inkorving Omega Olie over het voer samen met Aminozuren net zoals bij thuiskomst. 

Op medisch gebied heeft hij ze al behandeld tegen tricho voor het seizoen en krijgen ze wekelijks een gele druppel. Voor de luchtwegen beschikt hij over goede hokken met weinig problemen waardoor er tot nu toe nog niks gegeven is. 

Winnaressen Blois en Vierzon 

BE 21-2078126 Blauwe Duivin

1ste Br.Unie Vierzon 1.788 oude ( snelste van 2.617 duiven )
1ste S.Nat Vierzon oude 
67ste Br.Unie Blois 1.196 oude

Dochter van “109/11” 1 Nat (z) Poitiers 2.108 en 6de Nationaal 12.379d in 2014

BE 22-2080286 Blauwe Duivin 

1ste Br.Unie Blois 855 jaarse ( snelste van 2.051 duiven )

Rene, van harte proficiat met deze mooie overwinningen vanwege het hele HERBOTS TEAM. 

Buelens Kim