Meer nieuws

Pletinckx Marc & Angie - Deftinge 1e Nationaal Argenton 12.936 jaarse - snelste 23.570d.

18 Jun 2022

 

Deftinge: De editie van deze nationale vlucht zal niet als een “gemakkelijke” vlucht in de geschiedenis boeken komen te staan. Niet alleen waren er de hoge temperaturen (+ 30 graden) maar tevens moeten er toch nog enkele andere obstakels geweest zijn want s’ avonds waren er bij alle liefhebbers meer dan teveel lege woonbakken te bespeuren. Gelukkig bracht de nacht verkoeling en regen waardoor ’s anderdaags het merendeel van de duiven toch veilig hun thuishaven bereikten.

Nationaal winnaar tegen 12.936 jaarse duiven werd Marc en dochter Angie Pletinckx uit het Oost-Vlaamse Deftinge. Met een snelheid van 1367.41m/m was hun blauwe duiver “Joske” (B21-4059608) eveneens de snelste van alle 23.570 Argenton vliegers. De andere podium plaatsen worden ingenomen door de duiven van Demedts-Steenhoudt (Moerbeke – 1366,02 m/m) en Vandenheede Freddy & Jacques (Zingem – 1365,28 m/). Allen jaarse duiven!

Even voorstellen:
In 2018 is Marc in Deftinge komen wonen en aangezien hij een verleden had waar de duivensport een belangrijke rol speelde heeft hij ook in Deftinge de nodige installatie uit de grond gestampt en zich volop op de duivensport gericht. Marc is chauffeur (containervervoer) en elke vrije minuut gaat naar zijn gevleugelde vrienden waarbij hij steun en hulp heeft van zijn dochter Angie. 
Marc geniet ten volle van de duivensport en de liefhebbers uit de streek van Lierde en Geraardsbergen weten dat het “kwaad kersen eten is” met deze dochter/vader combinatie. 
Marc: “we hebben een groep van 36 koppels die op totaal weduwschap gespeeld worden. Nu is het wel zo dat er van de 36 duivinnen er maar 15 gespeeld worden. Mijn duivers doen het nu eenmaal beter dan mijn duivinnen. Persoonlijk vind ik dat ik nog volop in mijn “opbouw faze” ben. Na 4 jaar kweken en spelen kan ik eindelijk strenger beginnen te selecteren. Ik speel vanaf Quievrain (45km) tot en met Limoges, met andere woorden… niet zo simpel om deze “allround duif” op uw hok te toveren. 

Nationaal winnaar “Joske”
Marc vertelt verder: “Als basis heb ik duiven van Gaby Vandenabeele en Jos Thoné. Mijn nationale winnaar is geboren op de hok van Jos maar kreeg een van mijn ringen rond zijn poot en eens speenklaar verhuisde hij van het verre Limburg naar Deftinge. 
“Joske” is middelmatig type en een eerder nerveuze duif. Aangezien de duiven van Sermaises niet vlot vielen had ik de duiven van Argenton nog niet verwacht. Ik was op het jonge duivenhok toen hij ineens in het gezelschap van een vreemde jonge duif op de spoetnik viel. Gelukkig ging hij zeer vlot binnen want de concurrentie zat hem heel dicht op de hielen.”

Systeem
Als voorbereidende wedstrijden werd er 2x Noyon, Ecouen, 2x Sermaises, Orleans, Vierzon, Bourges en Chateauroux gevlogen. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen van 15 minuten tot een half uur samen. Na aankomst van een wedstrijd kan het samenzijn variëren van vier uur tot de volgende dag. Bij aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven sportmengeling gevoederd + Tollyamin Forte in het drinken. Daarna volgen nog twee dagen met een lichte mengeling, dan een dag met 50% sportmengeling + 50% lichte mengeling en daarna een dag met 100% sportmengeling. De medische begeleiding wordt beperkt gehouden en voor aanvang van het seizoen werd er acht dagen behandeld tegen trichomonas en acht dagen tegen luchtweginfecties
 

Marc en Angie…geniet ten volle van jullie eerste nationale zege en nu op naar de volgende. Het is jullie van harte gegund

 

B21-4059608
1e Nationaal Argenton 12.936 jaarse - snelste  23.570d.

Afstand: 494km
Snelheid: 1367,41 m/m

Afstamming

Is geboren bij Jos Thoné 

 

Hokken

Stefan Mertens