Meer nieuws

Marc & Geert Pollin (Snellegem) bezitten met Michiel terug een echte topduif !

18 Nov 2023

Soms is het geen evidentie om de juiste titel bij een reportage te schrijven. In een titel moet je zowat een gans seizoen samenvatten en op sommige hokken is dat niet zo simpel. Wanneer je te gast bent bij spelers die jaren na elkaar de top behalen, jaren na elkaar zichzelf terug uitvinden, jaren na elkaar asduiven, topduiven uit hun kweekstam toveren dat moet je een algemene globale titel kiezen en die spreekt dan in feite minder aan.

Daarom dat wij kozen om heel speciaal het exploot van topduif Michiel in de verf te zetten op de hokken van Diane, Marc en Geert. Deze nieuwe crack is er namelijk in geslaagd om twee jaar na elkaar de 2e nationaal te vliegen op de vlucht uit Agen. Vorig jaar (2022) deed hij dit als jaarduif en dit jaar werd deze prestatie hernieuwd als tweejaarse duif. Maar straks meer daarover

De zekerheden van het hok Pollin

Om toch het kader van een tophok te schetsen hierna een aantal kenmerken van dit hok dat zich al meer dan 40 jaar staande weet te houden aan de top van de duivensport over alle disciplines heen.

 • De duiven van Pollin zijn netjes mee geëvolueerd met de evolutie van de duivensport. Gestart op snelheid en halve fond zijn ze doorgegroeid naar de fond en zware fond.
 • Het zijn duiven die top vliegen van 200 km tot 1.000 km. De Barcelonas van deze wereld zijn niet het favoriete terrein maar de andere vluchten op de zware fond worden niet gevreesd (wij verwijzen naar de 1e nationaal Perpignan, 1e nationaal Sint Vincent, asduif zware fond enz….).   Echter van bij de aanvang van het seizoen en dit op de vluchten van de halve fond vind je ze reeds terug in de snuit van de uitslag.
 • Ten huize Pollin worden geen toppers verkocht ! Een gouden regel als je jaren na elkaar aan de top willen blijven. De toppers verhuizen netjes naar het kweekhok en uit de goede duiven (of de meest dichte verwantschap) wordt gekweekt.

Eén keer is een uitzondering gemaakt met de verkoop van New Belgian Pride (1e asduif zware fond jaarlingen en nationaal winnaar Libourne) in een seizoen toen maar liefst 4 eerste prijzen nationaal werden behaald. De nakweek evenwel van New Belgian Pride vinden we nu terug in de stambomen van de best presterende duiven.

 • Inzake het spelsysteem en verzorging wordt alles zo dicht mogelijk in een vaste organisatie gehouden. Er wordt in principe gespeeld met duivers op weduwschap. Sommige duivinnen worden wel eens gespeeld tussen de jonge duiven maar de focus ligt op het spelen met duivers.  Marc is met zijn 77 lentes zeer sterk vertrouwd met dit systeem en is niet van zin om dit nog allemaal te hertekenen in de toekomst. De resultaten die jaren na elkaar worden behaald nopen dit ook niet. Marc vertrouwt ons toe “duivensport is een kwestie van goede duiven en voor het overige een eigen organisatie waarin je zo weinig mogelijk fouten mag maken, hou je dus vast aan waar je goed mee bent”.
 • Inzake voeding is men hondstrouw aan het voer van Versele-Laga. Dit voer bewijst op deze hokken reeds decennialang zijn degelijkheid en wat goed is moet niet worden gewijzigd. In het kweekseizoen kweekmengeling, in het ruiseizoen ruimengeling en in het vliegseizoen de sportmengelingen. Zo simpel is het.
 • Inzake supplementen krijgen de duiven ook reeds jarenlang Kaucabam in het drinkwater. Het is een natuurlijk product dat de duiven steeds in een zeer goede basisconditie houdt (zacht pluimenkleed, roze borstvlees, weinig duiven die in een dip zakken enz…).  Puur natuur, jarenlang zijn nut bewezen en dagelijks in de drinkpot bij alle duiven.
 • De basis van het kweekhok wordt nooit ondergraven en de lijnen met resultaat worden gekoesterd. De basis zijn nog steeds de lijn Dortmunder, Mortifer, Perpignan, Limoges. Hun nakweek is nog steeds nadrukkelijk aanwezig in de stam. Uit deze duiven volgden New Belgian Pride, Joe, Brother Joe, Saint Junien, Cadel, Bruce, Montauban II, Limo 301, en in een meer recentere fase Brutus, Mister Jarnac en nog enkele topvliegers-topverervers.  Aan deze lijnen wordt sterk vastgehouden en deze worden dan naargelang de gelegenheid zich voordoet gekoppeld aan wat vreemd bloed met een origine uit de zware halve fond, fond of zware fond. Heel selectief worden duiven bijgehaald. Meestal niet bij de “grote namen” maar heel kieskeurig duiven die zelf sterk hebben gevlogen of heel dicht uit sterke presteerders (zie hiervoor ook de pedigree van het nieuwe fenomeen Michiel).
 • De natuur moet soms zijn werk doen. Hiermee bedoelen we vooral de ligging van de vlieghokken.  Het zijn tuinhokken zonder verwarming die in een open vlakte staan. De kustwind is meestal aanwezig en kan vervelend zijn om de formefee te lokken naar Snellegem. De weersomstandigheden in het voorjaar kunnen nogal wispelturig zijn en dan dient er geduld geoefend tot wanneer het weer warmer en stabieler wordt. Zo ook was dit het geval in 2023. De beginfase verliep lastig met weinig indicaties voor forme. Maar eens het warmer werd en de wind zich in het oosten had genesteld kwamen de duiven zienderogen in forme met topresultaten als gevolg. Het starten van de trein duurde even, maar eens op gang was er geen houden meer aan. Marc kent zijn hokken door en door, panikeert niet bij een dergelijk voorjaar en weet zich, gesterkt door de kwaliteit, geduldig te zijn tot wanneer het warmer wordt. Dan komen de duiven, zonder discussie, vooraan in de uitslagen.

Het fenomeen Michiel

Even voorstellen, Michiel (BE21-3052027) is een prachtige tweejaarse duiver die erin lukte om twee jaar naeen de 2e nationaal op de internationale vlucht uit Agen (825 km) te vliegen. Hij deed dit als jaarduif en dit jaar als tweejaarse herhaalde hij deze stunt opnieuw 

 • 2022   Agen
 • 1/535 club
 • 2/1820 provinciaal
 • 2/7331 nationaal
 • 3/163932 internationaal
 • 2023  Agen
 • 1/432 club
 • 1/1.137 provinciaal
 • 2/5851 nationaal
 • 5/15387 internationaal
 • Hiermee kroont Michiel zich tot de beste Agen-duif van de laatste 2 seizoenen
 • Agen ’22       int       3e       16.932
 • Agen ’23       int       5e       15.317

De vlucht uit Agen was algemeen een knaller het hok Pollin met niet alleen Michiel maar ook nog enkele andere goede in zijn kielzog. Vermeldenswaardig is dat zijn nestbroer ook vooraan gevlogen was op Agen / (BE21-3052028)  26e  nationaal en 47e internationaal.
Nationaal  5.851d.: 2 – 11 – 26 – 64 - …  (6/8)
Internationaal  15.317d.: 5 – 17 – 47 – 123 - … (6/8)

Hij is terug een typisch voorbeeld van de bewezen kweekstrategie van het hok Pollin. Zijn vader is Roi (zelf tweemaal top 100 nationaal fond) die op zijn beurt een kleinzoon is van Mortifer gekoppeld aan de topkweekduivin Harriette (ook moeder van o.a. Mister Jarnac).  De oude lijn van Mortifer.  Zijn moeder is een dochter van de Blauwe Barcelonaduivin van Van Haeken-Petre die maar liefst 4 maal Barcelona won zonder falen.  Een gerichte aankoop die nadien gemonteerd is op de oude eigen basisstam.

“Roi” B19-3015100 heeft eerst zelf zijn klasse op de fondvluchten getoond want zijn palmares is o.a. versierd met 

 • 3e Nat (z) Limoges 1.418d. – 83e Nationaal 17.356d. 
 • 3e Nat (z) Limoges 568d. – 67e Nationaal 6.986d.
 • 3e Nat (z) Chateauroux 2.185d. – 55e provinciaal 5.555d.

"Roi" is een volle broer van winnaars van:

2e Provinciaal Jarnac ’19 tegen 1.139d.
3e Nationaal Jarnac ’18 tegen 5.371d.
8e Nationaal Angouleme tegen 5.030d.
10e Nationaal Angouleme tegen 4.525d.
59e Nationaal Libourne tegen 3.176d.

Seizoen 2023 was terug een heel sterke episode in het boek Pollin

Ondanks een wat hardnekkige seizoenstart door de weersomstandigheden werden terug heel mooie resultaten behaald met uiteraard als uitschieter de knaller op Agen.

Laten we nog even een korte blik werpen op de kampioenschappen van het seizoen 2022 waar het zowat overal raak was :

 • 1e kampioen KBDB nationaal fond jaarlingen
 • 2e kampioen KBDB nationaal zware fond oude

Elk jaar zoiets neerzetten zou geen evidentie zijn en ook de weersomstandigheden en de richting van de wind (die in veel gevallen bepalend is) zijn nooit dezelfde.

Dit seizoen werden klassementen neergezet die zeker niet verbleken bij andere jaren zoals 1e provinciale asduif fond jaarlingen West-Vlaanderen en dit met Son Limo 301 (BE22-3078093).

Om deze titel te behalen scoorde deze duiver 2 zonale (A1) overwinningen nl.

 • Tulle  (633km)           jl         1e       368 d
 • Aurillac (697km)      jl          1e       316 d

Het is niet echt nieuws dat Limo 301 zich stilaan ontpopt tot een topvererver. De lijn van de Limo heeft dit in het verleden als nog aangetoond. Uit Limo 301 komen o.a. reeds de volle broers van de provinciale asduif Rudolf en Matthias die vorig jaar lid waren van het team dat de nationale titel kampioen fond jaarlingen KBDB nationaal naar Snellegem vlogen.

Een halfbroer (ook een zoon van Limo 301) wint driemaal een zonale zege :

 • Chateauroux           1e       2.185 d
 • Limoges                    1e          775 d
 • Souillac                    1e          307 d

In globo werden in het voorbije seizoen maar liefst 6 zonale overwinningen geboekt 

 • Agen oude               1e       2.404 d
 • Chateauroux jl         1e          778 d
 • Limoges jl                 1e         595 d
 • Tulle jl                         1e         368 d
 • Aurillac jl                   1e         316 d
 • Souillac oude          1e          307 d

Referenties als kers op de taart

Het is geen nieuws en het zou ook zeer onwaarschijnlijk zijn mochten in het verre en recente verleden anderen niet zijn gelukt met de duiven van huize Pollin.

We vernoemen Norbert & Stefan Ally, Bert Vanden Berghe, Team Dejaeger, enz…Meer recent hebben de superprestaties van Coby bij Gerard Koopman (die meerdere goede kweekduiven in Snellegem kwam halen), Youri Deblanc, Marc & Franky Van de Walle, Dhaenens Geert, Dhaenens-De Block.

Ook heel wat duiven in het buitenland scoren top op de One Loft Races en dit zowel uit nakweek van de duiven Pollin bij derden of hetzij duiven die zijzelf inzetten in de wedstrijden.

 • In de finale van de Europa Masters (Roemenië) behaalde Marc & Geert 13e en 78e  plaats in de finale (13e plaats inteelt Joe).
 • Verschillende tevreden hebben hen in de voorbije maanden geinformeerd van topresultaten gespeeld door bezitters van Pollin-duiven bijna de wereldbol rond.

Bewijzen te over dat het kweekhok in Snellegem van de hoogste kwaliteit is.

Op het gevaar af in herhaling te vallen….

Wanneer je even afstand neemt van emoties en passie voor de sport, je helikopter iets hoger laat vliegen en tracht te evalueren wie de echte blijvers zijn in de duivensport dan staan Marc & Geert (en Diane) zonder twijfel mee aan de top. 

Jaarlijks top in de nationale en provinciale kampioenschappen (en in het verlengde reeds enkele malen op de Olympiade). Jaarlijks nieuwe topduiven die ontluiken uit de sterke kweekstam. Jaarlijks duiven die top vliegen op (inter)nationaal, zonaal, provinciaal niveau.  Talrijke referenties de wereldbol rond van personen die slagen met hun duiven. Steeds de vaste sterke kweeklijnen die terugkomen in de stambomen van de topduiven.

Dan is er geen twijfel meer mogelijk, de kwaliteit is aanwezig en evenzeer de kunst om deze kwaliteit te behouden en bij te smeden waar nodig. Echte stielmannen in Snellegem met steengoede duiven !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

EXCLUSIEF OP HERBOTS.BE

POLLIN MARC EN GEERT BIEDEN OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN TOPDUIVEN ALLEN GEKWEEKT UIT HUN BEWEZEN KWEKERS

DEZE VERKOOP EINDIGT DINSDAG 21 NOVEMBER OM 14u