Meer nieuws

Loockx-Verbruggen, Tessenderlo, winnen 1ste Provinciaal Chateauroux oude 2.923d

12 Jun 2021

Loockx-Verbruggen uit Tessenderlo? We kennen topduivenmelkers Guido Loockx en Bart Verbruggen, welnu, 2 jaar geleden hebben ze beslist om de handen in mekaar te slagen en een tandem te vormen. In 2020 speelden ze voor de eerste keer onder hun nieuwe naam, Loockx-Verbruggen, vanop het adres van Guido op de Schoterheide in Tessenderlo. Guido hoeven we echt niet meer voor te stellen, we kennen hem van z’n immense lijst aan gewonnen kampioenschappen, asduiven, olympiade duiven, nationale overwinningen, provinciale en interprovinciale overwinningen, … Bij hem begon het allemaal met stam doffer ‘Pantani’ die in Blackpool op de Olympiade in 1999 voor de primeur zorgde als vertegenwoordiger voor België, later volgden olympiade duiven ‘Mr Blue Sky’ (Dortmunt ’09), ‘Kai-Mook’ (Poznan ’11), ‘Olympic Violetta’ (Budapest ’15). Allemaal toppers die nog steeds de basis vormen van de kwalitatieve duiven die op de hokken te vinden zijn.
Bart kennen we in de internationale duivensport nog niet zo goed niettegenstaande hij ook uit een echte duivenfamilie komt en het duivenspel met de paplepel binnen heeft gekregen door z’n vader, grootvader en oom die allen duivenmelkers waren. Bart z’n verhaal start op z’n 13de toen hij met de ‘slechtste’ duiven van z’n vaders hok mocht spelen. Het is zo dat z’n vader jaarlijks een selectie maakte van de jonge duiven, de ‘goeie’ zou hij spelen en de ‘slechte’ werden door de vrouw des huizes geslacht. Nu bleek dat de vrouw des huizes de verkeerde duiven in de pan had gedaan en dus de ‘slechte, niet geselecteerde’ duiven overbleven. Dit werden Bart z’n eerste duiven en won met deze duiven ook nog eens een 4de op de HAFO tegen 4.000 duiven…zo slecht waren ze dus niet of had Bart het misschien toen al in z’n vingers? 

Hun gezamenlijke verhaal begint toen Bart op zichzelf begon te spelen en daarbij bonnen kocht van Guido Loockx, er was een klik tussen de 2 en Bart bleef bij het ‘innen’ van de bonnen meer en meer plakken bij Guido, er werd over de duiven gespeculeerd en ook bij het inkorven in de club werd samen een pint gedronken.
Nu zoveel jaren later is Guido op de vraag van Bart om samen te spelen ingegaan, zowel Guido als Bart konden wel wat hulp gebruiken om de sport die toch wel zeer arbeidsintensief is uit te voeren. Vorig seizoen werden de duiven van Bart van 2019 over gewend wat verrassend goed was gegaan, met als gevolg dat er in 2020 een ploeg jaarduiven en een ploeg jongen van Bart bij op de vlieghokken van Guido terecht zijn gekomen. 
Aan samen kweek wordt er niet gedaan, ze kweken elks hun eigen jongen, een 200-tal in totaal, komen op hetzelfde vlieghok terecht, krijgen dezelfde opleiding, voeding,…enzovoort.

Dit jaar worden hun gezamenlijke inspanningen meteen beloond met na een 2de Provinciale plaats op Bourges met de jaarlingen en een 3de en 4de Provinciaal Bourges oude, de Provinciale palm op Chateauroux, hier wel de kanttekening dat ze niet zo heel erg van de overwinning konden genieten want op deze zelfde vlucht is hun beste vlieger en 1ste getekende achtergebleven…een overwinning met een kanttekening dus…

BE19-5117732 1ste Provinciaal Chateauroux 2.923d

De winnares, is een laat jong van 2019 dat in haar geboortejaar 1 of 2 Momignies heeft gevlogen. In 2020 werd zij door haar gebrek aan ervaring in het eerste jaar voorzichtig opgeleerd en vloog enkel snelheidsvluchten, halve fond vluchten en 1 nationale vlucht. 

Haar beste resultaat in 2020 was:

1 Sermaises 157d (Hafo vlucht)

In 2021 zette ze reeds onderstaande neer:

1      Provinciaal Chateauroux     2.923d.
105 Provinciaal Bourges              3.576d
6      Soissons                                   1.524d (op 24/04)
39    Soissons                                   1.643d (op 01/05)

Als je even in haar pedigree duikt merk je dat ze het helemaal niet van vreemden heeft en er echt wel edel bloed door haar aderen stroomt dat haar deze resultaten doet neerzetten.
Haar vader vloog zelf o.a. 2de + 3de provinciaal. Een broer van de vader vloog 1ste  prov. Tulle en een zuster vloog 1ste prov. Gien.
Haar moeder komt uit een koppeling Satan (2 x 1ste Provinciaal en 2de Nationaal Montluçon) x Kai-Mook (1ste Olympiadeduif Poznan).
Alle 4 haar grootouders stammen uit de befaamde Pantani-lijn.

Anekdote: De duif die vandaag 2de thuis was en als 6de Provinciaal Chateauroux op de resultaten lijst prijkt is een volle zuster van de provinciale winnares!

De provinciale winnares zal verder het nationale programma afwerken. Aangezien er deze week geen nationale vlucht gepland staat, zal ze waarschijnlijk Momignies of Soissons vliegen, afhankelijk van de weersvoorspellingen.

Chateauroux was een vrij moeilijke vlucht met 's avonds nog verschillende duiven die niet thuis waren. Hopelijk komen ze morgen nog na zodat we binnen 2 weken met de volledige ploeg naar Argenton kunnen.

Maar het seizoen is hier goed begonnen met verleden week 2de  Provinicaal Bourges jaarlingen en 3de en 4de provinciaal Bourges oude. In hetzelfde weekend van Bourges werden ook enkele topnoteringen behaald op de provinciaal Melun met o.a. 9de en 12de provinciaal tegen 7087 jaarlingen.

Medisch werd er nog niets ondernomen. De duiven werden zelfs nog niet behandeld tegen trichomoniasis omdat regelmatig bezoek aan de dierenarts tot op heden niets aan het licht bracht. En blind kuren is niet aan mij besteed. Wel kreeg zij de verplichte paramyxo-enting en werd ze ook met het borsteltje geënt tegen de pokken (alle jongen en alle oude duiven worden jaarlijks geënt tegen de pokken).

Guido en Bart, van harte gefeliciteerd met de resultaten reeds neergezet op Bourges en Chateauroux. Bij deze wensen wij jullie een verderzetting van super resultaten de komende weken!