Meer nieuws

Leutenez Eddy & Maarten (Ruien) - 1ste Nationaal Chateauroux 13.852 jonge (snelste 16,183 duiven)

09 Sep 2023

De laatste nationale vlucht met de jonge duiven van het seizoen, spanning alom voor de zege en de strijd met de nationale asduiven. Het werd een spannende strijd in een toch wel keiharde vlucht met de warme temperaturen. De winnaar met de jonge duiven is “New Oscar” die eigendom is van de topkolonie Eddy & & Maarten Leutenez uit het Oost Vlaamse Ruien. Voor hen is dit de 8ste nationale overwinning uit hun carrière maar wel de eerste op de nieuwe locatie waar nu met de vliegduiven wordt gespeeld. De winnaar is een werkelijke superduif, “New Oscar” won voordien ook 2 topresultaten op de nationale vluchten waardoor hij nog vol in de running was voor nationale asduiven en als 1ste getekende de mand inging. Net zoals een 40-tal anderen die met 2 vluchten laag scoorden was het spanning alom maar door het winnen van de 1ste Nationaal Chateauroux tegen 14.183 jonge duiven zou hij natuurlijk hoog kunnen eindigen in het klassement en werd het op het einde van de rit zilver. Hij wordt dus 2de Nationale Asduif zware halve fond jonge KBDB 2023 was toch wel de kers op de taart is voor deze kolonie met hun topseizoen met de jonge duiven. 

De winnaar zelf is een prachtige doffer die alles heeft wat men kan dromen, zachte pluimen, sterk gebouwd, goed gesloten, … de eigenschappen die men allemaal wil hebben bij een echte topduif. 

Systeem met de jonge duiven

De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld net zoals vele hokken. Voor de vlieghokken zijn volières gebouwd waarin de duiven meestal wel vertoeven en die met windbreekgaas kunnen worden afgeschermd. Als de wind echt te hard waait dan komen de duiven er gewoonweg niet in. 

Voor “New Oscar” zelf was het heftige periode. Na de eerste nationale vlucht vanuit Bourges verloor hij zijn duivin, op de volgende Bourges was zijn volgende duivin weer weg. Je zou denken dat een duif hierdoor gedemotiveerd geraakt maar tegen Argenton had hij al een nieuwe duivin aan de haak geslagen maar op Chateauroux was het helemaal raak. Hij miste vorige week nog vanuit Montoire wat onze slechtste vlucht met de jonge duiven dit seizoen was op gebied van kopduiven en op donderdag reden we terug met de duiven om ze vertrouwen te geven. We vertrokken vroeger dan voorzien vanwege de warme temperaturen en “New Oscar” ontfermde zich over 2 bakken, de doffer van de andere bak hadden we afgenomen zodat hij volledig zijn gang kon gaan en had dus ook 2 duivinnen volledig voor hem waarin hij op en af ging. Dit zal de juiste motivatie zijn om deze topprestatie te leveren. 

De duiven trainen elke dag 1x, altijd in de ochtend. Na de vlucht van vorige uit Montoire mochten de duiven niet zo lang bij elkaar blijven met het oog op Chateauroux. Herstellen was de boodschap en alles op alles voor de laatste vlucht. Bij de inkorving variëren we meestal van motivatie, ofwel in de ochtend een uurtje bij elkaar, ofwel net voor de inkorving een kwartiertje samen, ofwel rijden we er eens mee zoals nu hadden gedaan. 

Begeleiding

In het begin gebruiken vooral Vliegmix 1 en 3 van Aidi voor de kortere vluchten, maar éénmaal het zwaarder wordt schakelen we over naar de Vanrobaeys mengelingen. Dit is dan Vlucht Exclusief en Top Energy. Op gebied van extra producten gebruiken we heel veel van het Röhnfried gamma, dit is dan vooral Mumm, Rotosal, Hexenbier ( bij jonge duiven voor het seizoen heel veel ), Gerwit-W, BT-Amin. Daarnaast gebruiken we ook nog Hepasan van Probel-Fly en Tolyaminn Forte van Schroeder – Tollisan. Deze laatste gaan we 1 of 2 keer per jaar bezoeken in Kerkrade, in het seizoen zelf gaan we op controle bij Van der Cruyssen omdat dit dichterbij is. De duiven worden voor het seizoen zuiver gezet tegen tricho en luchtwegen, tegen tricho gebruiken we om de 3 weken een pilletje en om de 4 weken ééntje tegen coccidiose. De duiven zitten vaak 2 nachten in de mand of nog meer waardoor we hier toch geen risico willen nemen. Er wordt niet blind gekuurd tegen luchtwegen, daarvoor gaan we altijd op controle.

De jonge duiven worden geënt tegen Paramyxo Rota, Parmayxo, Paratyphys en dan nog pokken.

BE 23-4180041 “New Oscar” Duiver  
1ste Nationaal Chateauroux 13.852 jonge (snelste 16,183 duiven)

Won also 4 Nat (z) Bourges 2.986d – 14 Nat (z) Bourges 1.937d

2de Nat Asduif Zware halve fond jonge KBDB 2023

Aankomst : 12:58:24
Afstand : 458,178 km
Gem.Snelheid : 1535,45 m/min