Meer nieuws

Hans en Evert-Jan Eijerkamp - Pioniers van de internationale duivensport Professionele duivensport gedreven door passie

05 Dec 2023

Het starten van een verslag over een van de meest gerenommeerde duivensportpartners in de internationale duivensportgemeenschap is voor elke schrijver een uitdaging. Talloze teksten hebben al veel informatie en anekdotes behandeld, wat de inleiding van dit verslag er niet eenvoudiger op maakt. Wat boeit de lezer in de zoveelste reportage over Hans en Evert-Jan Eijerkamp? Er is al veel geschreven, maar er gebeurt altijd veel in de wereld, in de duivensport en natuurlijk op de hokken van Eijerkamp.

Ons bezoek begint op een maandagochtend midden juni. De zomer is aangebroken in Europa en de eerste hittegolf van de zomer van 2023 is in volle gang. Toen we deze afspraak maakten, werd ons gevraagd om na tien uur te komen omdat dierenarts Tony Oranje aanwezig zou zijn om de gezondheid van de duiven te controleren. Deze controle vindt zonder uitzondering elke maandag plaats en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Hans en Evert-Jan. Zelfs de pers moet wachten.

Van een afstandje kunnen we de duiven zien cirkelen over het ruime terrein. De hitte deert de duiven niet; ze voltooien hun ochtendtraining in topvorm. De aanblik bij aankomst doet het hart van elke duivenliefhebber al een slag overslaan.
Een zeskoppig team is verantwoordelijk voor de verzorging en training van de duiven op de Eijerkamp hokken. De vliegploeg van Lotte Eijerkamp wordt getraind en verzorgd door Oliver Sabol. Esther Noorderijk is verantwoordelijk voor de jonge duiven en in de laatste weken van dit seizoen ook voor de gehele oude-vogelploeg van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Arnold Paalman, Gerjan Remmerts en Rick Wuestenenk verzorgen exclusief de kweekduiven. Henk Jurriens is de rechterhand van Hans en Evert-Jan en staat al tientallen jaren bekend als het belangrijkste aanspreekpunt voor velen. Het opereren in de duivensport zoals de Eijerkamps dat al meer dan 50 jaar doen vereist een team van deze omvang omdat de naam Eijerkamp staat voor kwaliteit en professionaliteit, en alleen op deze manier kunnen beide volledig worden gegarandeerd. Dit is opnieuw duidelijk in de resultaten van dit jaar.

DateLocationDistance (km)Prizes, incl. 1stTotal Pigeons
29.4.Bierges1871., 8., 12., 17., 21., 27., 30., 31. u. 32.5.357
27.5.Niergnies2991., 2., 7., 8., 9. u. 11.3.341
13.5.Morlincourt3561., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11., 12. u. 16.2.309
20.5.Morlincourt3561., 2., 5., 8., 9., 12., 13., 14., 15. u. 17.1.753
27.5.Gien5511., 3., 4., 5., 6., 8., 10., 11., 15. u. 16.1.343
3.6.Chalons3731., 2., 4., 12., 13., 21., 22., 25. u. 26.1.307
22.7.Tienen1661., 2. 3. 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. u. 11.3.260
29.7.Bierges1871., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 16. u. 17.3.046
17.7.Laon3321., 2., 3., 4., 6., 13., 18., 20., 21. u. 22.2.715
4.8.Quievrain2561., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. u. 11.1.095
12.8.Tienen1661., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. u. 10.2.087
12.8.Niergnies2991., 6., 7., 16., 33., 38., u. 78.9.870 (prov.)
Total--16 x 1st Prize-

Sinds 2022 vliegen Hans en Evert-Jan Eijerkamp ook samen met Arnold Paalman in combinatie in Laren, waar Arnold woont. Ze komen uit in afdeling 9 en de resultaten in het eerste jaar met de oude duiven waren fenomenaal, te beginnen met diverse provinciale overwinningen en indrukwekkende series.
Wie echter denkt dat Hans of Evert-Jan door de grootte van de verzorgingsploeg of de grootte van de duivensport ooit de controle zouden verliezen, heeft het goed mis. Vooral Hans kent met zijn 89 jaar zijn duiven en vooral zijn asduiven.

Gebroeders Janssen 
De duiven van Eijerkamp zijn legendarisch en door de jaren heen zijn er talloze namen en toppers geweest die het vermelden waard zijn. De doorbraak kwam in 1964 toen Hans zijn eerste duiven kocht bij de Gebroeders Janssen in Arendonk. Hier begon het succesverhaal van de Eijerkamp duiven en het is sindsdien altijd doorgegaan. Tot op de dag van vandaag, bijna zestig jaar later, is het bloed van de Janssen duiven nog steeds terug te vinden in de kweekstam van de Eijerkamps.

NL-18-1627863 - "Luka Modric".
Een van de huidige toppers van de Eijerkamp hokken heeft ook zijn wortels in de Janssen duiven: "Luka Modric", vernoemd naar de uitzonderlijke Kroatische voetballer, doet zijn naam en afkomst al op jonge leeftijd eer aan. Zijn moeder is "Honda" en via haar vertegenwoordigt hij de achtste generatie Janssen duiven, oorspronkelijk van Arendonk naar Brummen gebracht.

Als jonge duif blonk hij uit op nationaal niveau in Nederland, werd de eerste nationale Asduif bij de jonge duiven, behaalde twee eerste prijzen, een derde prijs op de nationale uitslag vanuit Peronne (332 km) en een zesde prijs vanuit Troyes (447 km). Via zijn vader combineert "Luka Modric" de Janssen duivenlijn met de uitzonderlijke duiven van Leo Heremans. Zijn vader, "Jackpot Junior", is een kleinzoon van de "Olympiade 003". De Heremans duiven kwamen in 2006 op de Eijerkamp hokken na een aanbeveling van Willem de Bruijn om Leo Heremans en Karel Ceusters te bezoeken. De rest is geschiedenis: de duiven maakten indruk en nadat enkele jonge duiven van hok wisselden en hun succesverhaal op Greenfield Stud schreven, blijven Hans en Evert-Jan de lijn van deze duiven op hun hokken kweken.

Kweek Filosofie

We zitten in de “showroom” en praten met Hans, Evert-Jan en Henk. Het is eerder een ongedwongen gesprek dan een traditioneel interview. Terloops bespreken we de “kweekfilosofie” van de Eijerkamps. Evert-Jan trekt een vergelijking met het fokken van paarden. Zijn dochter is een fervent ruiter en tien jaar geleden kwam hij in contact met een paardenfokker die zijn eigen ervaringen deelde en Evert-Jan waardevolle lessen gaf. De parallellen met zijn observaties bij duiven maakten deze ontmoeting cruciaal voor hem en vormt nu een belangrijk deel van de kweekdoelen op de hokken van Eijerkamp.
Zowel het gesprek met zijn kennis als zijn eigen ervaring bevestigden voor hem dat de beste duiven uitsluitend "in een rechte lijn" worden gekweekt. Broers of zussen, ooms of tantes kunnen nooit dezelfde succesvolle duiven voortbrengen als de echte "supersterren". In voetbaltermen zou je zeggen: "Wat telt is op het veld," en alleen directe afstammelingen van deze supersterren worden gekweekt.
De Eijerkamps hebben ook slechte ervaringen met het introduceren van buitenlandse lijnen. Aankopen van buitenlandse duiven en dus ook nieuwe lijnen worden zelden en weloverwogen gedaan. In 2018 hebben Hans en Evert-Jan op aanraden contact gezocht met André en Bert Leideman. Een serie jonge duiven kwam op de Eijerkamp hokken en maakte daar indruk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Eijerkamps hun kans grepen toen de gebroeders Leideman in 2020 hun vliegploeg op het internet veilden en een aantal van de beste vliegduiven tot dan toe verwierven. Onder hen waren ook "Viton" en "Dochter Goed Grijs." De twee zijn de ouders van "Speedy Grizzle," met topresultaten in 2023 bij Greenfield Stud: Deze resultaten tonen het succes van de "Speedy Grizzle" en zijn uitzonderlijke prestaties op verschillende vluchten.
Op het uitgestrekte terrein van Greenfield Stud huisvest de familie Eijerkamp niet alleen sportduiven, maar ook hun paarden. Het hok voor jonge duiven weerspiegelt hun welzijn en hun prestaties doen daar alle eer aan. Ruimte zat zodat de jonge duiven in hun eerste levensmaanden de omgeving kunnen verkennen.

Het succes stopt niet bij "Speedy Grizzle". De kweeksuccessen bij familie Eijerkamp zijn opmerkelijk. Tot de nakomelingen van "Viton" x "Dochter Goed Grijs" behoren "Gucci Grizzle," een provinciale Asduif, en "Grizzly Diamond," een winnaar van 2 x 1e provinciaal. Ze zijn ook grootouders van verschillende 1e prijs winnaars en een 2e en 3e nationale Asduif, met de achterkleinkinderen van dit uitzonderlijke koppel die al veelbelovend zijn. In de afstamming van "Dochter Goed Grijs," vind je ook snel de Roeper en Stellermann duiven. Haar vader is eveneens een kleinkind van "Olympic 16," en haar moeder, "Goed Grijs," is afkomstig van de gebroeders van den Brande en was zelf een topvlieger bij de gebroeders Leideman voordat ze werd ingezet voor de kweek. Ook niet te vergeten zijn topkweekduiven als 'Bor' en 'Eva'. Een andere topduif is 'Kai Mook' die op de hokken van Eijerkamp 3 enorme 1e prijzen won en nu ook is verhuisd naar de kweekhokken.

Verleden, heden en toekomst 
Hans Eijerkamp bouwde zijn eerste duiventil in 1955 en is sindsdien onvermoeibaar toegewijd aan de duivensport. Het eerste hok in zijn woonplaats Zutphen is al lang verdwenen; in 1970 werd het wereldberoemde Ponderosa in gebruik genomen en in 1977 kocht Hans Eijerkamp het uitgestrekte terrein dat hij in 1978 in gebruik nam als "Greenfield Stud".
In bijna 70 jaar is hij er, samen met zijn familie, in geslaagd om niet één succesverhaal te creëren, maar meerdere. Hans nam al vroeg het bekende meubelbedrijf van de familie over van zijn vader en breidde het verder uit. Toen er eenmaal succes was geboekt in de duivensport, herkende Hans, net als in de meubelzaak, het potentieel en combineerde op zijn unieke manier het aangename met het nuttige. De kweekduiven van Hans en Evert-Jan Eijerkamp worden in aparte kweekafdelingen gehouden om “vreemdbevruchting” te voorkomen. Wie wist er niet van de waardebonnen voor een jonge duif bij een bezoek aan de Eijerkamp meubelzaak? Het concept werkte en al snel kochten niet alleen Nederlandse sportliefhebbers hun meubels bij Eijerkamp, maar ook liefhebbers uit heel Europa, die maar al te graag een van de felbegeerde Eijerkamp duiven wilden bezitten. Vandaag de dag heeft het bedrijf meer dan 300 werknemers op twee locaties en maakt het regelmatig gebruik van televisieoptredens om hun meubels te promoten. De vouchers zijn niet meer verkrijgbaar, legt Evert-Jan uit. Hoe effectief het concept ook was, het werd uiteindelijk overweldigend en paste niet meer in deze tijd.

Toen er gevraagd werd naar de huidige tijd, ging het gesprek al snel over de verschillen tussen de duivensport in Nederland en andere landen. Deze vergelijking werd goed getrokken. In Nederland zijn de “individuele vluchten” sinds jaar en dag de hoogtepunten, die grote aantallen deelnemers trekken.De sport is nu anders dan twintig jaar geleden en vertegenwoordigt een heel ander tijdperk dan vijftig jaar geleden. Hoe deze transformatie zich uiteindelijk zal voltrekken is onbekend, net zoals niemand dat in het verleden wist, maar het zal fascinerend zijn om te observeren.

FAMILIE EIJERKAMP  BIEDT OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN TOPDUIVEN ALLEN GEKWEEKT UIT HUN BEWEZEN KWEKERS

DEZE VERKOOP EINDIGT DONDERDAG 7 DECEMBER OM 14u