Meer nieuws

Guebs Andre (Bertogne) 1e Nat. Valence 5.469 oude

09 Jun 2024

Eerlijk gezegd we zijn “Google Maps” zeer dankbaar voor zijn hulp. Toen we op de website van de online aanmeldingen lazen dat de winnaar van de nationale vlucht Valence zich in Bertonge (deelgemeente Longchamps) liet registreren, hebben we eens in de haren gekrabd. Ik kan u verzekeren, als je als reporter zonet de nationale Argenton winnaar in Mol bezocht hebt, is het een hele rit naar de provincie Luxembourg om “dans le coeur des Ardennes” de volgende nationale overwinnaar te gaan feliciteren. 

Het was al tegen de valavond toen we in Route des Ecoles Nr. 1 aankwamen. Andre Guebs zat samen met een vriend en zijn gezin te genieten van de topprestaties die zijn blauwe weduwnaar “Mustang” zonet geleverd had. “On a déjà fait un peu la fête” waren de eerste woorden van Andre, wie zijn we om hem ongelijk te geven…we zouden net hetzelfde doen.

3e Nationale zege

Het lijkt ons, geografisch gezien, niet makkelijk om in dat gebied van België zich te weren op de nationale vluchten en dat werd door nationaal Valence winner Andre Guebs ook bevestigd. “We moeten het van de Rhône vluchten hebben” begint Andre zijn verhaal  “Valence, Montélimar en Marseille staan hier met fluor op de vluchtkalender aangeduid. Meer zelfs, wij korven enkel en alleen de vluchten uit de Rhône vallei in. Voor alle andere nationale vluchten pas ik“ 

Voor zij die denken dat de naam Guebs niet onbekend in de oren klinkt, wel deze Valence zege is al de 3e nationale zege voor Andre. In 1998 won hij nationaal en Internationaal Marseille tegen 19.966 oude duiven, in 2004 won hij 1e nationaal Marseille (en ook 2e nationaal Orange) en nu voor de derde maal bingo op nationaal niveau

“Mustang”

De nationale Valence winnaar is blauwe weduwnaar “Mustang”. Hij maakt deel uit van een 29-koppige weduwnaars ploeg. Dit zijn 20 oude en 9 jaarse weduwnaars. Andre speelt enkel met duivers op weduwschap. Tijdens het voorjaar heeft een deel van de weduwnaarsploeg jongen groot gebracht en het andere deel heeft niet gekweekt. “Mustang” zat in de groep in de 2e groep. 
Ook de voorbereiding voor Valence was wat speciaal. Andre vertelt: “We hebben hier heel veel last van roofvogels en daarom leer ik mijn duiven nooit op. Geloof het of niet maar de oude weduwnaars gaan direct naar Auxerre (292km). Nadien vlogen ze Nevers en hun 3e vlucht was al de nationale Valence vlucht. Ik weet dat mijn systeem zeer “hard” is, maar het is mijn manier van duiven spelen en de duiven moeten zich maar aanpassen. Als jaarling had “Mustang” wel 6 grote halve fond vluchten afgehaspeld. Dus had wat ervaring in de vleugels”
De basis van de Guebs kolonie is “eigen ras”. De eerste duiven kwamen van liefhebber Constant Rahier (St. Georges) en deze werden steeds geselecteerd. De goede duiven werden op de kweek gezet en zo werd de Guebs kolonie verfijnd tot wat het nu is. 

Op het menu staan de mengelingen van Van Robaeys. Als basis wordt een “winter mengeling” gevoederd en de laatste 4 dagen voor de inkorving van een belangrijke vlucht wordt deze vervangen door een Super Weduwschap mengeling.

Dierenarts Schröeder wordt jaarlijks bezocht en alle bijproducten komen dan ook uit het Tollisan/Schröeder gamma.

Andre: “Een nationale zege verwacht natuurlijk niemand maar ondanks het koude, natte weer hadden mijn duivers de conditie te pakken. Dat zag ik aan hun dagelijkse trainingen. De bende spatte steeds uit elkaar. Overal vlogen er duiven en als liefhebber zie ik dat toch zeer graag.”

Gelost om 7u20 liet “Mustang” zich voor een afstand van 574km reeds om 14u 30min en 39 sec. registreren. “Ik heb hem niet zien komen want ik was de duiven alles behalve verwachtende. Het waren vrienden die mij berichten met gelukwensen stuurden. Het Pas systeem had zijn werk gedaan.”

 

B22-1051259
1e National Valence 5.469 oude

Afstand: 574km

Snelheid: 1.333,35 m/m

Stefan Mertens