Meer nieuws

Goossens Jos - Olmen: 1e Nationaal Limoges 17.356 oude duiven

11 Jun 2022

B19-6120819
1e Nationaal Limoges 17.356  oude

Afstand: 681km
Snelheid: 1313,74m/m

Olen. Het was een zeer drukke bedoening toen we in de Schoolstraat nr. 12 aankwamen om de nationale overwinnaar Limoges te gaan feliciteren. Jos Goossens is de naam en men ziet zo dat de familie Goossens een en al “duivensport” ademt. Aangezien Jos de ene na de andere telefoon aan het beantwoorden was, was het mevrouw Goossens die ons verwelkomde. “Dat is nogal wat hé”…begint ze haar verhaal…”in het straat was het schoolfeest en ik heb wat geholpen en ineens stond hij zeer geëmotioneerd naast mij. Ik dacht dat er iets gebeurd was maar hij zei “ik heb de 1e prijs nationaal gewonnen. Sindsdien liepen de felicitaties volop binnen en stond de telefoon rood gloeiend. Wat een zottekot”

Een moeilijkere start
Jos is eindelijk verlost van de telefoon en staat ons te woord: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik een zeer moeilijke start van het nieuwe seizoen had. Meer zelfs, mijn courage om me dagelijks voor 100% in te zetten was weg geëbd. Ik liet de boel maar begaan…hokken werden niet meer gekuist…bij het voederen werd er niet op een graantje meer gekeken en bij de inkorving van Limoges werden mijn 8 deelnemende duiven zomaar van het hok geplukt. Blijkbaar heeft deze wijziging een zekere motivatie gebracht.”
De Limoges winnaar is duiver “B19-6120819”, een donker geschelpte duiver van het middelmatige/kleinere type. Perfect gebouwd, goed gesloten slot en een sterke rug en karkas. Op de vraag of de “819” speciaal gemotiveerd was, kon Jos niet onmiddellijk een antwoord geven. “Ik heb niets speciaals opgemerkt” zegt hij “en over zijn aankomst kan ik ook niet veel vertellen. Het was wielrennen op TV en ik was snel eens gaan lonken en toen ik buiten kwam zag ik dat hij al geconstateerd was. Alles werd vlug aangemeld en op KBDB online verscheen mijn naam bovenaan. Het was nog enkele minuten bang afwachten en dan kwam de bevestiging dat de nationale zege binnen was. Ongelofelijk”

Systeem

De basis van de kolonie Goossens werd opgebouwd met duiven van: Van Hove-Uytterhoeven, Putte; Ludo Claessens, Putte (NL); Rudy Hendrikx, Lanaken; Hans Hirn (D), Jean Verspreet, Rocourt; Hok Malfait, Jabbeke; VandyckDebeule, Geetbets en Vanoppen-Luyten, Herk-de-Stad. 
De stamkaart van de “819” kon Jos niet voorleggen. “Ik weet niet onmiddellijk wie zijn ouders zijn” vertelt Jos eerlijk ”Ik heb wel een vermoeden maar ben niet 100% zeker.“
Na aankomst van een wedstrijd krijgen de weduwnaars sportmengeling en elektrolyten in het drinkwater. Sportmengeling staat dagelijks op het menu. Sporadisch krijgen de duiven vitamines in het drinkwater. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er behandeld tegen coccidiose en trichomonas. Ook werd er twee dagen behandeld tegen luchtweginfecties. Wanneer de weduwnaars drie à vier dagen thuis zijn van een wedstrijd krijgen ze de “gele druppels” toegediend over het voeder. Daarmee moeten ze het doen bij Jos. 

Inkorflokaal
Zoals we reeds noteerden ademt de familie Goossens duivensport. Het bewijs is dat ze hun ruime garage openstellen voor de plaatselijke club voor de inkorving van de snelheidsvluchten Quievrain en Noyon. In geen enkel café was het lokaal nog welkom en gelukkig kwamen Jos en zijn vrouw met de oplossing. Tijdens ons bezoek was er juist een inkorving van Noyon en we moeten bekennen het was er een super gezellige bedoening. Proficiat aan iedereen die daar de handen uit de mouwen steekt. 

Met Limoges hebben we terug een “kleinere” liefhebber aan de eer en dat maakt onze nationale duivensport ook zo mooi.
Nogmaals van harte proficiat van het hele Herbots team

 

 

 

De hokken

Stefan Mertens