Meer nieuws

Geert Maroy (Heestert) wint 1e, 2e en 4e nationale asduif fond jaarlingen in 2023 !

27 Apr 2024

Het kan eens meezitten om top te spelen, maar wanneer het jaar na jaar gebeurt dan kunnen we stilaan maar zeker het toeval uitsluiten.

Geert is met zijn 65 lentes een ervaren rot in het duivenvak, kent alle hoeken en kanten van de sport, heeft van alles meegemaakt, is letterlijk geboren in een pot duivenmelk, en is zo stilaan begonnen om in de mooie herfst van zijn leven de duivenzon volop op zijn gezicht te laten schijnen en zijn muur te behangen met nationale titels en asduiven.

Een ongebreidelde liefde voor de duif en het spelleke, en dit gekoppeld aan inzet en kwaliteit heeft de voorbije jaren al heel veel roem en duivenplezier naar Heestert gebracht. Komt dit zomaar uit de lucht gevallen ?

Eén en één is meer dan twee !

Soms stellen we met genoegen vast dat één en één niet altijd exact twee is. Enkele seizoenen terug spraken Geert Maroy en Sebastien Courtens af om hun handen in elkaar te slaan en hun krachten en talenten te bundelen. 

Geert met al zijn ervaring, en Sebastien ook met al heel wat ervaring als verzorger op gerenommeerde hokken gooiden letterlijk en figuurlijk al hun gewicht in de weegschaal van de hokken in Heestert.

En al vrij vroeg bleek uit de resultaten van de samenwerking dat ze een mooi verhaal zouden schrijven. De kolonie van Geert is aanzienlijk (alhoewel in huidige duiventijden dat ook al een stuk achterhaald lijkt te zijn..). Met +-100 vliegduiven (duivers op weduwschap met thuisblijvende duivin), 300 jonge duiven en 70 koppels kweekduiven. Geert heeft altijd graag met veel duiven gespeeld en nu de lasten van dit alles, samen met de lusten te kunnen delen met een getalenteerde medeverzorger is ongetwijfeld een grote toegevoegde waarde die beiden boven zichzelf laten uitstijgen.

Onder het motto ‘goede afspraken maken goede vrienden’ hebben ze de taken ook verdeeld onder elkaar mits permanent onderling overleg en samenwerking. Geert verzorgt de kweekduiven en de jonge duiven, Sebastien de vliegduivers en in 2024 zullen dit ook (bij wijze van test) een ploeg (25 à 30) duivinnen zijn.

Geert is met pensioen en kan de dag rond duiven verzorgen, Sebastien doet dit in de namiddag en avond.

De cocktail van dit alles heeft in de voorbije seizoenen tot prachtige resultaten geleid en is één en één duidelijk meer dan twee geworden met heel sterke resultaten en klassementen als toetje.

Geen minuterie, maar stipt en correct

De focus ligt met de oude duiven en jaarse op de dagfond en zware fond (in feite gaat bij beiden de voorkeur uit naar de dagfond, maar de grootte van de kolonie laat zeker toe om ook de zware fond te spelen).
De verzorging is geen minuterie geworden maar wel een stipte, goede, correcte verzorging,waar in het volle seizoen niets aan het toeval wordt overgelaten. In de herfst en winterperiode (tussenseizoen) zijn er nu ook, nav de behaalde titels, veel sociale verplichtingen (alhoewel verplichtingen, ik denk eerder een genoegen) waar beiden graag aanwezig zijn.
Er wordt slechts één ronde jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt. Zowel de kweekduiven als de vliegduiven kweken vroeg wat met 300 jonge duiven een voldoende groot peloton maakt dat een gedegen test als jonge duif toelaat en voor voldoende jong potentiëel zorgt als jaarling.
Deze aanpak laat toe om vroege jonge duiven te hebben die normaliter alle nationale vluchten kunnen vliegen en voldoende ervaring opdoen in hun jeugd om als jaarduif onmiddellijk volledig aan de bak te kunnen. Alhoewel de voorliefde uitgaat naar het spel de met oude duiven worden de jonge duiven voluit gespeeld en worden ook hier puike resultaten neergezet. Het hoofddoel evenwel blijft veel ervaring opdoen.
Bijkomend is er nog relatief weinig werk aan de kweekduiven wanneer het volle vliegseizoen eraan komt. De beschikbare tijd kan worden besteed aan het verzorgen en opvolgen van de vliegduiven.
Beiden zijn er rotsvast van overtuigd dat vooreerst er voldoende kwaliteit in de duiven moet zitten om resultaten te halen. Het overgrote percentage van het volledige plaatje zijn steengoede duiven op een goed hok. De verzorging en de finesse van de speler maakt de cirkel rond en zorgt voor prestaties of topprestaties.
De kolonie is voor een groot deel gebaseerd op een aantal bewezen en jarenlang overlevende rassen die in de kweek-en vliegploeg zitten ingepast. Namen als Eric De Baere, de soort van Stefan en Norbert Ally, De Smeyter – Restiaen, Ameel-Van Laecke, Brantegem-Denooze, Roger Mylle en nog enkele individuele duiven vormen de basis van het kweek-en vlieghok.
Een mix van deze duiven leidt tot topresultaten van 300 km tot 1000 km met een volledige ontbolstering op de vluchten tussen de 600 en 900 km (hun favoriete terrein).
De hokken zijn allen voorzien van ruime volières en alle nestbakken zijn voorzien van mesttransportbanden. Dit maakt het poetsen van de hokken iets meer gebruiksvriendelijk en geeft aan beiden meer tijd om de duiven te observeren. Je kan het oldschool noemen maar de weduwnaars worden nog elk afzonderlijk in hun nestbak gevoederd. Dit scherpt territoriumdrang aan, verbetert het contact van de verzorger met de duiven en laat toe om duiven ifv de aankomende vluchten op te voederen.  Het vraagt wat tijd, maar betaalt zich hier blijkbaar ruim terug in sterke resultaten.
Het voer is voor een groot deel een eigen (relatief lichte) mengeling die naargelang de afstand van de vluchten en de voorziene intensiteit wordt aangevuld met meer zwaarder voer van Vanrobaeys en Versele-Laga. De vluchten op de halve fond worden gespeeld met licht voer en het opvoeren voor hetzij de dagfond, hetzij de zware fond in 6 beurten of 8 beurten.  Ook hier geen minuterie, maar eerder aanvoelen en het gedrag (vlieggedrag, fitheid bij thuiskomst…) vertalen in lichter of intenser voeren.
Het trainen (in de prille lente éénmaal per dag, later tweemaal per dag) wordt in de aanvangsfase geintensifiëerd tot 45 minuten à 1 uur. Een goed basisritme vooraleer het seizoen aanvangt is nodig, eens de wedstrijden op volle schema komen mag dit korter maar het vlieggedrag is bepalend voor het observeren van al dan niet aanwezig forme.
Medisch wordt weinig of niets aan het toeval overgelaten. Pascal Lanneau, die in de buren woont, is hun vaste raadsman en er is een tweewekelijks consult en overleg. Liefst zo ver mogelijk van ingrijpen verwijderd blijven, maar ageren indien nodig is hier het credo.
Als supplementen wordt trouw gebruik gemaakt van Hepateveto en de producten van Next Level.  Bij thuiskomst electrolyten en eiwitten voor een vlug herstel en daarmee is de spreekwoordelijke kous afgebreid.

Zullen we een hokje klaarmaken ?

In het seizoen 2022 werd reeds de 1e nationale asduif jaarlingen zware fond behaald en nog enkele andere hele mooie klassementen. Toen viel ons ook op dat binnen het kader van het verzorgen van de weduwnaars voor en tijdens het seizoen en nog een soort van “onderafdeling” is opgezet door Sebastien en Geert, namelijk eens een hokje jaarlingen klaarmaken voor specifieke vluchten.

Toen werd dit reeds vermeld en aangehaald, namelijk een ploegje jaarduiven die heel specifiek worden voorbereid inzake vluchtprogramma en opvoederen naar één of enkele vluchten toe. Dat dit zijn vruchten meer dan afwerpt was ook in 2023 het geval met als resultaat 1e; 2e,4e nationale asduif grote fond jaarlingen.

De vluchten waarop dit werd gepresteerd waren (uiteraard) Agen en Narbonne (in tegenstelling tot Nederland de enige grote fondvluchten in België waar jaarlingen mogen meevliegen). 

Op deze twee vluchten werden dan ook schitterende resultaten neergezet :

  • Agen provinciaal : 1e,3e,5e,7e,15e,…..1.665 d
  • Agen nationaal : 13e,32e,47e,56e,92e….6.667 d
  • Narbonne provinciaal : 2e;7e,9e,66e…1.129 d
  • Narbonne nationaal : 45e  6.100 d

Een prachtprestatie om 3 duiven bij de eerste 5 op nationaal vlak te spelen op twee grote fondwedstrijden voor jaarlingen, een bevestiging van de aanwezige klasse en talent zowel van de duiven als van de spelers.
Ook in het nationale kampioenschap grote fond jaarse (1e en 2e afgegeven) werd een tweede plaats nationaal behaald, hierbij verslagen door hun ‘bijna buurman’ Matthias Putman uit Zwevegem.

 

Dit is tevens het bewijs dat binnen de ruime ploeg duiven die wordt gespeeld er toch wel een zeer goed oog en zicht is op de beste duiven van de groep, of de duiven die op dat ogenblik op een formewolk drijven. Een teken dat de dagelijkse observatie en opvolging er eentje is van 5 sterren.

Twee toppers uitgelicht 

Flor BE22-3026791

  • 1e nationale asduif grond fond jaarlingen KBDB 2023
  • 1e prov asduif grote fond West-Vlaanderen KBDB 2023
  • 1e Europese asduif jaarlingen (2 internationale vluchten) 2023
  • 5e provinciaal, 47e nationaal, 76e internationaal Agen
  • 2e provinciaal, 45e nationaal, 70e internationaal Narbonne

Flor heeft het edele bloed van Tomba Julien Vaneenoo en Roger Mylle x De Smeyter-Restiaen x Florea Sorin in zijn aderen.

Christoph BE22-3026628

  • 2e nationale asduif grote fond jaarlingen KBDB 2023 (na hokgenoot)
  • 2e provinciale asduif grote fond jaarlingen KBDB 2023 (na hokgenoot)
  • 4e Europese asduif jaarlingen (2 internationale vluchten) 2023

Christoph heeft in zijn afkomst De Smeyter-Restiaen (Willem De Bruijn x Gaby Vandenabeele) x Christoph Maroy en Eric Limbourg

Is driemaal scheepsrecht ?

Het is een zegswijze die nogal gemakkelijk uit de mond rolt wanneer alles op wieltjes loopt of lijkt te lopen. Een hok in forme kan veel, maar kan men jaarlijks de forme op het hok krijgen en houden ?  Hier gaan we dan terug naar de echte basics van succes in de duivensport namelijk kwaliteit van de duiven gekoppeld aan de stuurmanskunst van de speler(s).  Wij menen dat dit in Heestert echt wel goed zit. 

Twee zeer gemotiveerde kerels Geert en Sebastien, die er beiden volop van genieten maar van gebeten zijn om met veel duiven sterk te presteren. Waar velen schrikken van hokken met een groot aantal duiven zien we ook daar dat ze hun duiven echt wel kennen en de beste als 1e en 2e de korf instoppen. Daar zit dan het talent van de fijne stielman die, ook binnen en grote ploeg duiven, de goeie en deze in forme weet te detecteren.

En dat kunnen Geert en Sebastien, dit bewijzen ze nu reeds twee seizoenen met keiharde resultaten en klassementen. Hun motivatie zit zeker nog top. Daarom hebben wij weinig twijfels dat het komende seizoen ook zal doorspekt zijn van gespetter aan de top ! En dan kan driemaal scheepsrecht worden !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens