Meer nieuws

Frank Jensen, Herbots Gouden Vleugel winnaar 2023 van Denemarken op de Marathonvlucht vanuit München.

26 Mar 2024

Laten we teruggaan naar 12 augustus 2023, waar de laatste Marathon National klassieke vlucht van het seizoen vanuit München in Duitsland op de racekalender in Denemarken stond. De reguliere afsluiting van het oude duivenseizoen, dat in ieder geval bekend staat als een zware opgave. Een bijzondere vlucht met een extra ‘touch of fame’ met als doelstelling de prestigieuze Herbots Golden Wing trofee als kroon op het seizoen voor de winnaar. Voor velen de reden om hun favorieten nog eens op de best mogelijke manier aan de start te brengen, een strijd om de besten. Voor deze trofee kan slechts één duif van elke liefhebber genomineerd worden.

Vanuit heel Denemarken moesten de 306 speciaal geprepareerde favorieten hun weg terug vinden over een gevaarlijke renbaan. Vanuit de Beierse hoofdstad moesten de gevederde racers bergruggen, eindeloze bossen en heuvels bestrijken, tot aan het passeren van de landstrook tussen Noordzee en Oostzee om weer op hun thuisbasis te worden verwelkomd.

Na de lossing in de omgeving van München om 7.00 uur verwachtten de meeste liefhebbers tegen het einde van de dag de eerste aankomsten in het zuiden. Het bleek wederom een zeer zware vlucht te zijn en slechts weinig duiven kwamen op de lossingsdag thuis. Een race voor alleen de besten en sterksten.

De nationale winnaar van het hok Frank Jensen uit Horsens arriveerde om 18.17 uur na 858 km gespeeld te hebben. En gelukkig voor Frank was de Nationale winnaar ook zijn genomineerde duif in de competitie van de HERBOTS GOLDEN WING 2023 en won daarmee ook de GOLDEN WING.

De winnaar van GOLDEN WING was een 3-jarige duivin – DAN046-20-382 – die op totaal weduwschap werd gespeeld. Haar oorsprong is van Jos Joosen / Verrect-Arien. De vader is een rechtstreekse doffer van Jos Joosen en inteelt over hos 1. Internationale winnaar uit Perpignan in jaargang 2006. Dezelfde doffer is vader van 1. Nationaal Hof in 2023 op het hok Frank; dus een zeer bewezen kweker.

Frank Jensen had voor de vlucht grote verwachtingen van de “382”. Ze had in het seizoen al twee Nationale marathonvluchten gespeeld en op de vlucht uit Rouen in Frankrijk won ze er 17. Nationaal op een afstand van ca. 900 km. Voordat “382” werd ingekorfd mocht ze 4 uur samen zijn met haar doffer en had ze de mogelijkheid om stro te rapen voor de nestkom. “382” was in uitmuntende conditie toen ze de mand in ging, en dat was dan ook de reden dat ze als genomineerde werd gekozen.

Op dezelfde dag als de vlucht uit München werd er opnieuw een grote vlucht gelost uit het Duitse Giessen. Op deze vlucht had Frank 16 duiven mee en zijn eerste aankomst was niet vroeg, en hij was een beetje teleurgesteld. Hierdoor werden zijn verwachtingen voor een topresultaat uit München naar beneden bijgesteld. Maar plotseling kwam er tussen de aankomsten uit Giessen een duif heel snel en vastberaden naar zijn hok. Frank zag meteen dat “382” uit München arriveerde en wist meteen dat het een topresultaat was. Maar omdat veel hokken over grotere afstanden beschikten, beleefde hij 's avonds zeer spannende uurtjes naar aanleiding van de resultaten van andere concurrenten. De volgende dag werd voorlopig bevestigd dat “382” de eerste Nationale en HERBOTS GOLDEN WING 2023 won.

Voordat ze deze memorabele beker won, had de Gouden Vleugelwinnares in haar carrière geen enkele prijs gewonnen op kortere vluchten. Maar op de marathonvluchten toonde ze haar klasse; eerste keer dat ik drie jaar oud was. Zoals Frank al zei is ze een typische Marathonduif - als jonge duif was ze heel klein en zag er “lelijk uit”. Op veel hokken werd ze misschien niet op het vlieghok gehouden, als de liefhebber geen interesse had in de grote fond.

De winnende liefhebber Frank Jensen is een zeer sympathieke en gepassioneerde liefhebber. Hij staat altijd klaar om andere liefhebbers te helpen en zijn geheimen te delen. Hij begon in 1982 in de sport vanwege een connectie met een oude lokale liefhebber. Van die oude liefhebber leerde ze over de duiven en over de sport.

Op zijn vlieghok heeft hij plaats voor een 40-tal koppel vliegers en alle vliegers worden op totaal weduwschap gespeeld. Zijn hok voor de duiven is heel eenvoudig en door hemzelf opgebouwd. Het hok is verdeeld in vijf afdelingen: 2 voor vliegdoffers, 1 voor kweekduiven, 1 voor jonge duiven en 1 open volière voor de vliegduivinnen. Ook de hokken zijn zo gebouwd dat het voor de buren geen probleem zou zijn.

Hij heeft 14 koppels kweekduiven en elk koppel heeft zijn eigen grote nestkast, waardoor hij zeker is van de ouders van de jonge duiven. Jaarlijks kweekt hij zo'n 80 jonge duiven voor eigen gebruik. Wel selecteert hij de jonge duiven aan de hand; ze worden allemaal geselecteerd “via het winkelmandje”.

Alles in de dagelijkse verzorging bij Frank gebeurt zo eenvoudig mogelijk. Hij speelt zoveel mogelijk met zijn vliegploeg en vrijwel alle vliegers gaan elk weekend de mand in; vooral voor de duivinnen erg belangrijk. Als hij lesbische duivinnen ontdekt, worden deze na een seizoen als eerste weggeselecteerd – lesbische duivinnen passen niet in het vliegsysteem van Frank.

Voor alle liefhebbers heeft Frank één belangrijke uitspraak – “luister en leer en” – en daarna; "Doe het op jouw manier". Wijze woorden van Frank in onze mooie sport van een echte liefhebber!

Vanuit het Herbots-team in Denemarken wensen wij u het allerbeste voor de toekomst.

Van links naar rechts: Niels Johansen (Herbots.dk), Frank Jensen en Carsten Petersen (Herbots.dk)