Meer nieuws

FERDINAND & KAREL DENDUYVER (Ichtegem) Nationaal kampioen KBDB jaarlingen fond & grote fond.

14 Oct 2019

De naam Denduyver is in het noord-westen van West-Vlaanderen, en ver daarbuiten, reeds vele 10-tallen jaren een gevestigde waarde in de duivensport... iedereen die er tegen speelt heeft het geweten, als je hen klopt zal je meestal niet ver weg zijn van de eerste prijzen. Dit is altijd zo geweest bij de vader van Ferdinand, wijlen Cyriel Denduyver... dit is zo bij z'n zus/schoonbroer spelende onder de naam Deschacht-Denduyver... en dit is ook zo bij Ferdinand en Karel Denduyver.
Ferdinand, samen met z'n zoon Karel vormen een perfect duo, ze vullen erkaar perfect aan... en ondanks Karel een goeie 10 km. woont van de hokken in Ichtegem, komt hij bijna dagelijks langs... er is tijd en ruimte voor discussies, er word af en toe wat heen en weer geplaagd... maar er is vooral veel vreugde dat ze delen... en niets dat mooier is dan dit tussen vader en zoon.

*Hokbestand en rassen:
-Ferdinand en Karel bezitten 27 kwekers.
Op het kweekhok komen er jaarlijks enkele jonge duiven bij, speciaal gekweekt uit de beste kweek-en vliegduiven... van 2018 en 2019 zitten er zo een 10-tal nieuwe kweekduiven op het kweekhok.
-Voor 2020 zitten er 29 weduwnaars (13 oude + 16 jaarlingen),
en 18 vliegduivinnen (6 oude + 12 jaarlingen)
-Er worden jaarlijks een 120-tal jonge duiven geringd om te spelen te Ichtegem.

De aanwezige rassen:
Cyriel Denduyver, Deschacht-Denduyver, Marc en Geert Pollin, M. & F. Van De Walle, Gino Depestel, Vandepoele E. &V., Houben J.-L.&N., Georges Lidou, Vergaerde-Denolf, Morent G.&R., Geert Stoop, Vanwildemeersch-Vyncke, Decoster Ronny & Stijn, Dekeyser W.-J.&H., familie Schreel, Erik Denys en Hendrik Mortier.

Het kweekhok is samengesteld uit 6 echte stamduivers:
1. 029/96 'De Pelè' : 2 jaar na elkaar provinciale asduif (in '98 en in '99)
2. 507/98 'De Marc' : werd o.a. 1ste provinciaal asduif West-Vlaanderen jonge duiven in 1998
3. 812/00 ''T Poeltje' : werd o.a. 1ste Olympiadeduif sport fond in Porto 2005, 3de prov. asduif fond 2004, grootvader 1ste nationaal Limoges 2010,...
4. 072/00 'De Temmen' won o.a. 1ste provinciaal Perigueux in 2002 en 7de prov. asduif fond oude in 2002.
5. 626/08 'De Kapitein' : won o.a. 1ste nationaal Limoges in 2010
6. 587/09 'De Zwever' won vele topprijzen van Ablis tot Tulle

*Een droom dat uitkomt:
Na 13 provinciale overwinningen, zonale winst, nationale winst, provinciale asduiven, 1ste Olympiade-duif, 2 maal winnaar van een One Loft Race,... kwam de droom van Ferdinand uit... hij wou altijd al eens nationaal kampioen worden. 2 Jaar geleden was het reeds bijna zover, maar ze strandden toen op een meer dan verdienstelijk 4de plaats... dit eveneens op de fond & grote fond bij de jaarlingen.
Van uitstel kwam hier echter geen afstel... want afgelopen seizoen konden Ferdinand & Karel dan toch de nationale titel veroveren op de fond en grote fond bij de jaarlingen.

Het nationaal kampioenschap werd gewonnen met volgende resultaten:
Agen nationaal 4650d. 38° met 'Dokus' 108° met 'Redstar'
Libourne nationaal 4354d. 139° met 'Dokus' 858° met 'Redstar'
Souillac nationaal 4056d. 102° met 'Leo' 103° met 'Gaston'
Tulle nationaal 7155d. 218° met 'Romain' 420° met 'Kasper'

De prestaties en afstammingen van de duiven die het nationaal kampioenschap winnen vind je verder in deze reportage.

Het winnen van het nationaal kampioenschap vult dus het rijkelijk gevulde palmares mooi aan. Zie hier de bijzonderste resultaten van de laatste jaren:
-13 provinciale overwinningen
-1ste provinciaal kampioen West-Vlaanderen jonge duiven in 1998
-1ste Olympiadeduif KBDB sportklasse Fond Porto in 2005
-1ste nationaal Limoges 2-jaarse tegen 5607 duiven in 2010
-2de One Loft Race FCI Khon Khen Thailand in 2014
-1ste One Loft Race FCI Talent Quatro Tsjechië in 2016 (Fly-4-us)
-1ste One Loft Race FCI Khon Khen Thailand in 2016 (Fly-4-us)
-4de nationaal kampioen KBDB fond + grote fond jaarlingen in 2017
-1ste Zonaal zone A1 Gueret jaarlingen in 2018
-1ste nationaal kampioen KBDB fond + grote fond jaarlingen in 2019
-1ste provinciale asduif KBDB West-Vlaanderen grote halve fond jaarlingen 2019

Ondertussen is Karel thuis te Zerkegem ook gestart met een hokje duiven, dit onder de naam 'Hok Denduyver'... en ook daar laten de prestaties niet op zich wachten. Zo hadden ze op 29 juni op beide hokken duiven mee op Tours. Zoals gewoonlijk ging Karel voor de eerste geen duiven kijken te Ichtegem... waar ze op deze Tours rats aan de top begonnen. Enkele minuten nadat ze te Ichtegem 3 duiven thuis hadden (1jaarse en 2 oude) belde Karel eens naar huis om te weten als er daar reeds waren... en ja daar waren reeds 3 duiven thuis, en als alles juist was zouden ze daar nog net iets vroeger beginnen... vol ongeloof reed Karel vrijwel onmiddellijk naar huis. Het resultaat was eigenlijk wel ongelooflijk: provinciaal tegen 1627 jaarlingen winnen Ferdinand & Karel de 2de provinciaal... Hok Denduyver te Zerkegem wint de 1ste provinciaal... en verder nog 6,7,21,... van 14d.
Op de provinciale dubbeling tegen 2629 oude duiven, hebben ze op beide hokken elk 3 duiven tegen de 21ste provinciaal van 16 en 14 duiven!

*Medische kant & bijprodukten:
Eerst en vooral worden de bakken en hokken dagelijks grondig gekuist, wat sowiso ten goede komt tegen coccidiose, wormen, luchtwegen,... Dagelijks worden er duiven in de hand genomen, wat niet alleen bevordelijk is voor tamme duiven die ze hier zeker hebben, maar ook als er dan al eens iets zou schelen word dit snel opgemerkt.
Voor het seizoen wordt dierenarts Noël Simpelaere geraadpleegd voor en grondige check-up. Tijdens het seizoen wordt de dierenarts enkel nog geraadpleegd bij mindere prestaties (wat gelukkig niet veel voorvalt voor Ferdinand en Karel).
Voor trico wordt tijdens het seizoen maandelijks gekuurd, afwisselend met 1/4 flagil of een pilletje 'BelgaMagix' (Belgica De Weerd). De duiven die om de 3 weken meegaan, worden na iedere vlucht gekuurd.
Tijdens het seizoen wordt ook afwisselend een kuur gegeven met 'Amoxicure' of 'linco-spectin'... beiden zo 1à2 maal per seizoen.
Bij thuiskomst staan er steeds elektrolyten ter beschikking in het water.
'Sedochol' wordt af en toe 2 dagen naéén gegeven, maar slechts om de 2 à 3 weken.
Ook 'Aminovit' (Herbots) is een produkt dat hier graag gebruikt word... de duiven krijgen dit soms 3 dagen na elkaar.

*Het spel met de oude, jaarse en jonge duiven:
2 Jaar geleden werd met enkele jaarse duivinnen gestart, en dit met mooie resultaten. Hierdoor werd zowel vorig jaar als dit jaar terug met duivinnen op weduwschap gespeeld, en in de toekomst zullen ze hier sowieso met duivinnen blijven spelen.
Na het seizoen hebben alle duiven een ronde jongen mogen grootbrengen, waarna:
-de weduwnaars eind november terug gekoppeld worden om te kweken... de jaarlingen brengen sowieso 2 jongen groot, bij de oude duiven gebeurt het wel al eens dat ze maar 1 jong moeten grootbrengen.
-de vliegduivinnen worden pas met lichtmis (begin februari) terug gekoppeld, waarna ook deze terug een koppel jongen grootbrengen.
De duivinnen zitten het ganse seizoen opgesloten in hun bak, dit in gewone weduwnaarsbakken waar ze halfbak in zitten. 3 Maal daags krijgen ze gezamenlijk eten en drinken... 's morgens, na een kwartier gaan ze terug hun bak in. 's Middags gaan ze dan buiten, maar meer dan 5 à 10 minuten vliegen ze niet, waarna ze binnengeroepen worden en terug wat mogen eten en drinken om vervolgens terug opgesloten te worden. 's Avonds wordt het ochtendritueel dan herhaald.
Wekelijks vliegen de duivinnen een vlucht van +/- 400 km.
Voor het inkorven krijgen de duivinnen steeds 1 tot 1,5 uur hun duiver te zien, bij thuiskomst blijven ze meerdere uren samen.
Als er toch nog duivinnen zijn die onderling paren, gaat er minstens 1 van de 2 uit.
De weduwnaars kregen vroeger steeds hun duivin te zien voor het inkorven, maar daar zijn ze van afgestapt. De jaarlingen krijgen hun duivin wel nog te zien voor het inkorven bij de kleinere vluchten. Later op het seizoen gebeurt het wel nog af en toe dat ze een duivin zien voor het inkorven voor een beetje extra motivatie. Bij thuiskomst zitten de duivinnen dan wel klaar, maar deze blijven niet zolang samen als de vliegduivinnen.
Van de moment dat de jonge duiven gespeend worden volgt een eerste strenge selectie in de hand... de mindere duiven gaan er onverbiddelijk uit.
De jonge duiven worden verduisterd tot eind mei. Eens ze 2 maal Clermont gevlogen hebben worden de duivers en duivinnen gescheiden. De rest van het seizoen worden ze dan op de schuifdeur gespeeld.
Buiten het feit dat er streng geselecteerd word in de hand, is de selectie bij de jonge duiven niet zo streng. Vanaf jaarse duif dient er dan wel gepresteerd te worden, en moeten ze top kunnen vliegen om over te blijven.

*Enkele van de toppers met hun afstamming:
Te beginnen met de jaarlingen die het nationaal kampioenschap wisten te winnen:

-3044004-2018 'Dokus': 5e provinciale asduif KBDB fond jaarse 2019
Deze duif wint 2 topprijzen voor het nationaal kampioenschap op respectievelijk Agen en Libourne
 

3044035-2018 'Redstar':
Ook deze duif wint z'n 2 prijzen voor het nationaal kampioenschap op Agen en Libourne.

3044008-2018 'Leo':
Deze vliegt z'n topprijs als 1ste afgegeven op Souillac voor het nationaal kampioenschap.

3044040-2018 'Gaston':
Deze duif werd 2 seconden na z'n broer 'Leo' als 2de afgegeven getekend op Souillac

3044022-2018 'Romain':
''Romain' zat op de laatste vlucht voor het nationaal kampioenschap als 1ste getekend in de mand, en stelde zeker niet teleur met een 218de nationaal

3044081-2018 'Kasper':
'Kasper' kwam uiteindelijk als 4de van de 4 jaarlingen thuis ten huize Denduyver, maar vliegt wel nog z'n prijs ruim per 10-tal met een 420ste nationaal... hij is eveneens een broer van 'Romain' die als 1ste afgegeven de mand in zat.
 

Nog enkele andere toppers van het hok Ferdinand & Karel Denduyver:

3022094-2014 'Kurt Junior':

3018031-2015 'Den Uitbreker':

3024033-2016 'Gino':

3044033-2018 'Gaelle': 1e provinciale asduif KBDB grote halve fond jaarse 2019

3044044-2018 'Steffi':

*Tot slot enkele mooie prestaties van 2019:
Arras 114jl.: 5,8,9,10,11,... 14/20
Arras 209jl.: 25 1/1
Arras 442o.: 3,... 6/6
Clermont 240jl.: 11,12,17,18,... 9/13
Clermont 466o.: 1,19,35,36,38,... 21/34
Fontenay prov. 1008jl.: 22,46,50,75,99,... 10/18
Fontenay 261o.: 3,12,15,16,23,26,... 27/32
Fontenay prov. 2744o.: 15,98,164,176,225,233,272,... 19/32
Blois prov. 1892jl.: 14,45,62,98,... 6/9
Blois 402o.: 1,7,9,13,16,... 9/14
Blois prov. 4845o.: 40,115,167,235,271,... 10/14
Clermont 295jl.: 4,... 4/4
Fontenay 403jl.: 3,4,7,10,... 15/18
Fontenay 869o.: 5,6,10,21,27,... 19/24
Vierzon 125jl.: 1,3,4,... 5/8
Vierzon zone A1 511jl.: 3,15,16,40, 6/8
Tours prov. 5864o.: 108,178,347,348,372,388,389,... 14/18
Tours prov. 3091jl.: 91,162,173,182,... 9/11
Poitiers 569o.: 1,6,23,43,47,50,... 13/20
Poitiers prov. 2854jl.: 5,76,156,169,178,... 8/12
Montauban nat. 5408o.: 806,1142 2/2
Agen nat. 4650jl.: 38,108,188 3/3
Tours prov. 3110o.: 3,12,21,95,109,189,212,... 9/16
Tours prov. 1958jl.: 2,56,98,112,... 6/8
Limoges nat. 9661o.: 179,192 2/4
Montluçon 92jl.: 1,3,7,8, 4/6
Montluçon zone A1 439jl.: 3,10,24,25 4/6
Chateauroux prov. 1328o.: 21,27,... 3/4
Libourne 146jl.: 2,... 2/3
Souillac nat.: 4056jl.: 102,103,110,... 4/5
Tulle nat.: 6206o.: 149,... 2/2
Tulle nat.: 7155jl.: 161,218,238,420 4/4
Fontenay 543jo.: 1,20,30,... 18/24
Chateaudun 433jo.: 4,13,30,33,... 17/24
Clermont 772jo.: 20,32,35,44,48,67,... 22/31
Chateaudun zone A1 2525jo.: 47,179,210,... 9/14
Clermont 318jo.: 5,6,... 7/8
Bourges 683jo.: 3,23,31,37,... 10/16
Pontoise 842jo.: 2,6,8,49,65,67,68,74,... 18/32
Chateauroux 636jo.: 8,34,39,45,... 19/32
Pontoise 503jo.: 18,49,... 6/8
Chateaudun zone A1 986jo.: 16,35,81,... 6/8
Argenton 563jo.: 23,35,45,52,55,57,... 7/10
Pontoise 427jo.: 15,27,... 7/8
Chateauroux 298jo.: 24,... 6/6

*De gewonnen kampioenschappen van 2019:
1. Kampioen van Belgie KBDB fond + grote fond jaarlingen
1. Provinciale asduif KBDB West-Vl. grote halve fond jaarlingen met 033/18
1. Algemeen kampioen grote halve fond o+jl. (Beerst)
1. Kampioen grote halve fond jaarlingen (Beerst)
1. Asduif jaarlingen met 041/18 (Beerst)
2. Kampioen jaarlingen Inter-westvlaamse
3. Kampioen kleine halve fond jonge duiven (Wijnendale)
3. Kampioen fond jaarlingen (Beerst)
4. Kampioen snelheid o+jl. (Wijnendale)
4. Kampioen grote halve fond (Beerst)
4. Kampioen fond jonge duiven (Beerst)
5. Provinciale asduif KBDB fond jaarlingen met 004/18
10. Algemeen kampioen Inter-Westvlaamse