Meer nieuws

Eddy De Martelaere (Gavere) 1e Nationale asduif KBDB snelheid oude duiven

02 Mar 2023

De asduif van België snelheid oude 2022 heeft ondertussen een mooie naam gekregen namelijk Louis Vuitton of zoals het in de modewereld is een echt icoon. Met een ongeziene prestatie over het ganse seizoen heeft deze tweejaarse duiver deze felbegeerde titel naar de Baaigemstraat in Gavere gebracht. En dat hij dit met bravoure heeft gedaan is het feit dat dit is gevlogen met een coëfficiënt die in het verleden nog nooit zo scherp werd gezet. Dan mag deze duif met veel fierheid de snelste duif van België worden genoemd in 2022.

Deze tweejaarse prachtige, donkergeschelpte duiver realiseerde dit met volgende uitmuntende resultaten

17-04 Noyon            3.776 d.         4e
24-04 Noyon            4.849 d.         5e
08-05 Noyon            2.958 d.         4e
15-05 Noyon            2.313 d.         2e
22-05 Noyon            1.881 d.         1e
10-07 Noyon            1.123 d.         2e

Scherpste coëfficiënt ooit behaald in de geschiedenis
Deze knalprestaties resulteerden in een coëfficiënt van 0,66 % wat het meest scherpe percentage is dat ooit werd neergezet op de snelheid en dit over een periode van 112 jaar ! Het is altijd een verrassing, zowel voor de speler als voor de buitenwereld, wanneer records worden gebroken, maar bij deze duif stond het lichtjes in de sterren geschreven dat hij tot topresultaten in staat was.

Als jonge duif vloog hij reeds een 1e prijs op Noyon van 588 duiven. Als jaarling vloog hij :
Noyon                       3e van 361 d
Noyon                        6e van 178 d
Noyon                        7e van 325 d
Noyon                        8e van 414 d
Noyon                        9e van 371 d

Het was reeds vroeg te zien dat hij tot heel wat in staat was. In het voorbije seizoen 2022 ontbond hij dan al zijn duivels en maakte hij een subliem seizoen. Naast de resultaten waarmee hij de titel van nationale asduif  behaalde vloog hij nog enkele kopprijzen zoals :

Noyon            6e van 344 d - 24e van 1.624 d
Noyon                        10e van 422 d

Louis Vuitton werd gekweekt uit “de soixante neuf” (BE14-4015369) een duiver die bij Eddy zelf heel goed vloog. Hij vloog 8 keer top 10 met een eerste prijs inbegrepen.  Deze duif werd gekweekt uit duiven van Eddy Den Haese en wijlen Louis Cooreman. De moeder is Christiane (BE14-4163295) een duivin direct van de hokken van wijlen Louis Cooreman uit Moorsel. 

Louis Vuitton is een prachtige duif in de hand. Het heel goede nieuws is dat hij ook reeds belovende signalen heeft gegeven als kweekduif want hij is namelijk de vader van een duif die reeds 1e Noyon, 3e Noyon en 5e Noyon vloog (Remco).

Fier als een gieter
Dat is het gevoel dat overheerst bij Eddy en zijn familie. De trots die zoiets met zich meebrengt is een niet te evenaren gevoel zegt Eddy spontaan. Het is een gevoel waar Eddy even moest aan wennen. Hij is namelijk van nature de eenvoud zelve. Duivensport is een echte mooie hobby waar, naast de inzet en het plezier van het verzorgen, de mooie resultaten een wekelijks welgekomen hoogtepunt zijn in het weekend.  Maar daarvoor zal Eddy niet naast zijn schoenen gaan lopen en dat siert ook bovenal. 
Eddy is in de duivenmiddens een graag gezien compagnon, altijd in voor een gezellige babbel bij een koffie of een pintje, sportief concurreren met elkaar, maar vooral de duivensport als hobby beoefenen en dit met een onbegrensde voorliefde voor de snelheid. In zijn club, zijn omgeving gunt iedereen Eddy deze topklassering hartelijk, dat staat buiten kijf.
Eddy is met zijn 59 lentes in de finale sprint naar een volgende stap in zijn loopbaan aan het uitkijken. Op 1 mei eerstkomend gaat hij met pensioen na jaren van zware arbeid in de bouwsector.  Hier en daar is er wat carrosserieschade en dat laat zich in allerlei lichamelijke kwaaltjes wel voelen….en bij de familie De Martelaere is het zeker en vast van het vele werken, geen twijfel.
Eddy woont samen met zijn vrouw Anneke in de Baaigemstraat in Gavere sinds 1993 in hun eigen woning. In de omgeving waar Eddy opgroeide en nu woont werden in het verleden kampioenen geboren, getogen en gelauwerd.  Namen als De Smet Gebroeders, de familie Dhont, Leutenez, Vermassen, Bauters en ga zo maar door woonden of wonen daar allen op een zakdoek.  Daar overleven in de duivensport was wekelijks op het scherp van de snee spelen en met pannenkoeken werd je al gauw eruit getackeld. De ideale biotoop om weerbaarheid aan te kweken en te selecteren naar goede duiven.
Het begon ooit, zoals bij zovelen, samen met vader. Eens in de eigen woonst werden ook de verdere afstanden gespeeld en met succes, maar de liefde voor de pure sprint haalde het op al de rest. Resoluut werd de kaart van de snelheid getrokken en duiven in die zin gekweekt, bijgehaald en gespeeld.

Het weduwnaarshok

 

Topsprintrassen als basis
Het zou verwonderlijk zijn mocht Eddy zijn kweekhok niet hebben opgebouwd met topsprintrassen. Er waren sedert jaren eigen duiven die op Noyon heel sterk vlogen. 
Wanneer je sterke resultaten haalt dan kom je ook in het vizier van andere sterke spelers..en zo werd door wijlen Louis Cooreman contact gezocht om duiven te ruilen. Beiden werden er beter van en deze ruiloefening werd enkele keren herhaald. Ook van burentandem Van De Voorde – Verlinden uit Baaigem (1e nationaal Bourges jonge duiven 2006) kwamen echt goeie.
Van de hokken van Eddy Den Haese uit Balegem kwamen zonen van o.a. lijn Diamant x Goed Grijs van Gebroeders Leideman (eigenlijk de soort van Van Den Brande Gebroeders) en de soort van Eijerkamp uit Brummen (Nl). Ook duiven van ‘de soort’ van Olympic Kittel van Dirk Van Den Bulck kwamen van bij Eddy Den Haese. Er werden goede duiven gekregen van Raphaël De Clercq uit Nederename en van Bondue Maurice uit Vlamertinge. Zoals je kan zien heel gekende namen, maar ook mogelijks meer onbekende namen, maar zeer zeker verborgen diamanten.

Hoe kweek en behaal je de asduif snelheid van België ?
Het is allemaal beheersbaar, goed georganiseerd en op maat van een echte hobby bij Eddy. De jonge duiven worden gekweekt uit 30 koppels duiven nl. 18 kweekkoppels en 12 vliegduiven op weduwschap. Ja, inderdaad, slechts 12 duiven komen aan de start van het seizoen. Alles wordt rond 15 december gekoppeld en ook de vliegduiven brengen 2 jongen groot. Dit alles resulteert in een 55 a 60 jonge duiven, die in een latere fase nog worden aangevuld tot een ploegje van 70 jonge duiven.Na het kweken komen de vliegduiven niet meer samen en einde maart, begin april, bij goede weersomstandigheden worden de duiven opgeleerd. Opleren is 5 keer met eigen vervoer tot ongeveer 30 kilometer, dan tweemaal Doornik met de club en dan onmiddellijk naar Noyon.  Quiévrain wordt niet ingekorfd. Eddy heeft hiermee geen goede ervaringen omwille van teveel duiven op te korte afstand met nogal wat verliezen tot gevolg.  Door ze onmiddellijk op Noyon in te korven is dit geenszins het geval. De vluchten Noyon zijn vluchten waarbij naast de Oostvlaamse duiven ook de duiven van Antwerpen en Vlaams Brabant worden gelost. Het is dus uitkijken geblazen. Met jonge duiven is dit in de beginfase wel eens koers met hindernissen, maar eens ze deze leerfase voorbij zijn is de orïëntatie heel goed aangescherpt.

De duivers trainen éénmaal daags om 7 u ’s morgens, dit is geen verplichte training maar bij normale conditie wordt er snedig uitgepakt. Ze mogen 1 uur buiten vertoeven. Elke duif wordt in de nestbak afzonderlijk gevoederd en als voer wordt het Aidi-voer gegeven. Op zon-en maandag en dinsdag is dit M1, op woensdag 50/50 M1 en M2, en op en donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen is dit M2. De duiven worden op zaterdagnamiddag ingekorfd en vliegen steeds op zondag.
Supplementen zijn de producten van het gamma De Reiger. Sedert een tweetal jaar worden deze aangevuld bij het voer tot grote tevredenheid van Eddy. Eddy volgt hier het schema dat hem door de producent wordt aangereikt (producten zoals Elexir De Reiger, Fortipur, Vit Smix..).
Medisch worden de duiven naast de verplichte entingen onderzocht door dierenarts Van Snick uit Zottegem 3 weken voor de koppeling (en ook gevaccineerd met het paratyfus vaccin).  Om trichomonas te bestrijden wordt ¼ Flagyl gegeven tijdens de broedperiode en in het seizoen afgewisseld met Trichoplus.  Behandeling tegen eventuele euvels aan de luchtwegen zijn vorig seizoen niet nodig geweest. Wel worden oogdruppels van Bony toegediend.
De duiven worden steeds op dezelfde wijze gemotiveerd voor de inkorving. De nestschotel wordt omgedraaid en gedurende een half uur mogen ze tot rust komen in de nestschotel. Nadien krijgen ze hun duivin te zien gedurende een tweetal minuten en mogen niet trappen. Dan gaan ze de korf in.  Bij thuiskomst mogen ze gedurende een half uur bij hun partner in de aanvang van het seizoen. Naarmate het seizoen vordert wordt dit één uur. Na 5 vluchten mogen ze bij hun partner blijven tot op zondagavond.
Opmerkelijk aan Louis Vuitton was ook het feit dat hij steeds uit dezelfde vlieglijn kwam en Eddy er zijn klok kon op gelijk zetten dat, wanneer hij op zijn vlieglijn was, hij top van het concours vloog. Vliegen toppers dan toch alleen uit de klad ?
De goeie genen van Louis Vuitton (die ondertussen op de topkweekhokken van de familie Herbots verblijft in een samenwerkingsverband met eigenaar ADL uit de Verenigde Staten) zijn veelbelovend. De beste jaarduif van Eddy vorig seizoen was Remco die een rechtstreekse zoon van LV is. Remco vloog 1e, 3e en 5e Noyon. Een veelbelovende kracht voor het komende seizoen.
De jonge duiven bij Eddy gaan ook nooit verder dan Noyon maar worden heel goed opgeleerd. Ze worden enkele malen in een opbouwend kilometeraantal getraind met eigen vervoer om dan enkele keren leervlucht Doornik in clubverband te vliegen. Dan ook onmiddellijk naar Noyon. Van zodra ze de leervluchten Doornik achter de rug hebben worden de geslachten gescheiden en wordt het seizoen verder op weduwschap afgewerkt. Bij thuiskomst op zondag blijven de jonge duiven altijd samen tot de maandagmorgen.  Wanneer de vluchten van de Ronde van België in zicht komen blijven ze samen en worden ze, indien mogelijk, op broeden gespeeld op deze vluchten. Op deze wijze hebben ze genoeg ervaring om als jaarling aan de bak te gaan.

De jonge duiven hokken 

Op de snelheidsvluchten wordt je duivenmelker pur sang
Tijdens het gesprek met Eddy en een rondleiding op de hokken viel het ons nogmaals op dat het op de snelheid is dat je “de stiel” van het spelen onder de knie krijgt. De kwaliteit van de duiven is van primordiaal belang en staat boven alles, maar het vraagt van de verzorger een scherp oog, een gezonde discipline en een prima verzorging om de duiven als knalbommen aan de start te brengen. Niks mag onverlet blijven, want dit is topsport van het hoogste niveau. Elke beginnende speler zou zeer zeker gebaat zijn met enkele jaartjes snelheidsspel of een degelijke stage bij een sterke snelheidsspeler, de ideale basis voor heel wat stielkennis !
Het heeft heel wat emoties losgeweekt bij Eddy en Anneke in de Baaigemstraat. Eddy benadrukt ook de rol van Anneke in dit alles. Door wat gezondheidsperikelen heeft zij hem volop gesteund en geholpen in het verzorgen van de duiven en dat kan niet genoeg in de verf worden gezet. Er komen nog mooie en fiere momenten aan wanneer op de Nationale Dagen van de KBDB Eddy, Anneke en Louis Vuitton worden gehuldigd als de sprintkampioenen van 2022 ! Kampioen zijn is plezant !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens