Meer nieuws

Eddy Claes uit Kortenaken heeft zijn start niet gemist

25 Jun 2020

Eddy Claes uit Kortenaken heeft de start van het duivenseizoen 2020 niet gemist. Het stond in de sterren geschreven dat deze ‘nieuwkomer’ ook in 2020 van zich zou laten horen na een verbluffende, overweldigende herstart in 2019.

Eddy, een jonge 60-er, speelde tot in 2005 samen met zijn broer Freddy en Walter Devos onder de naam Claes-Devos.  Mooiste herinneringen uit die periode waren de prestaties van o.a. “den 192-96” die 82 prijzen vloog waarvan 34 per 20-tal en 24 keer een 1ste prijs vloog, enkel uit Momignies (115km). Een andere uitschieter was “de 227 duivin” van 2000.  Deze vloog als jaarling een 1ste prijs NATIONAAL vanuit Argenton (545 km) tussen de duivinnen, die toen nog apart vlogen. Op de gezamenlijke uitslag van de jaarduiven stond zij op plaats 9. Jaarlijks werden toen wel een paar klasseringen gehaald in het provinciaal kampioenschap en/of het toen zeer gerespecteerd en sterk bezet AVE-REGINA kampioenschap. Maar in 2005 viel toen het doek, wegens teveel en te druk. Alles ging weg inclusief de hokken en benodigdheden. Geen drinkpot bleef over. 

Een nieuw begin in 2018 

Heel wat jaren was er totaal geen interesse meer voor het duivenspel. Maar langzamerhand flakkerde het duivenvuur weer op. ‘Duivenloze’ Eddy begon stap bij stap elders de duiven op te wachten en raakte weer in de ban van de duivensport. Mede dankzij de exploten van de duiven van vriend Walter Devos, die zelfstandig beginnen spelen was, alwaar het Barcelona-gebeuren jaren een  feestelijk evenement was waar veel supporters en buren naar uit keken. 

Nadien ging Eddy meer en meer bij Lambrechts-Lismont en Kumpen-Schepers de duiven opwachten. Eddy stond op de eerste rij toen “Dirty Dancer” van de tandem Kumpen-Schepers de nationale overwinning uit La Souterraine in 2016 won bij de oude duiven.

In 2018 stak de duivenmicrobe weer de kop op en in 2018 startte Eddy met een nieuwe ploeg duiven. De finesse van weleer bleek niet verleerd te zijn want snel stapelden de successen zich op. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En broer Freddy is ook weer van de partij als steun en toeverlaat. 

Duivensport anno 2005 versus 2020

Volgens Eddy is de duivensport enorm veranderd op alle vlakken. Evolutie is nu eenmaal niet te stoppen en er gaan altijd wel zaken zijn die “vroeger beter” waren. Duivensport is ook wekelijks “melken” bij het inkorven of binnenbrengen van de klokken. Ik luister graag naar ieder verhaal, soms steek je er wat van op, een andere keer is het gewoon plezant, volgens Eddy. En als er iets is wat het vooral moet blijven is het dat laatste: ”gewoon plezant”.

De hokopbouw- voornaamste rassen. 

Van bij de herstart in 2018 bleken de duiven van volgende hokken ofwel 1ste prijswinnaars te schenken of top-3 asduiven lokaal/provinciaal te geven:  duiven van  Geert Beken uit Scherpenheuvel, Sabrina Brugmans en Rudi Serré uit Loksbergen en Rudi Serré (via Walter Devos), Walter Devos uit Kortenaken, Danny en Bjorn Knaepen, Lambrechts-Lismont-Kumpen uit Kortenaken, Frank Monette uit Diest, Davy Tournelle uit Rummen, Veulemans-Perilleux uit Vissenaken en Luc Vrijdags-Schroeven uit Kortenaken. 

Het spel. Jaarse en Jonge? Duivers? Duivinnen?

In het startjaar 2018 speelde  Eddy uiteraard enkel met jonge duiven. Wat hij hiervan onthield was dat je geen vroege en zwaar bevlogen jonge duiven moet hebben om als jaarling goed te presteren. Eddy had een mixted-ronde die later was en die in volle rui zijn geleerd en gespeeld tot Laon in september. Het zijn uit deze reeks dat de meest succesvolle jaarduiven komen die in 2019 gevlogen hebben.

In 2019 speelde Eddy met jonge (duivers en duivinnen) en met de jaarse (duivers en duivinnen). Het spelen met duivinnen op weduwschap was voor hem nieuw. Davy Tournelle uit Rummen heeft hem ook hierin sterk geadviseerd, alsook in de verduister- en bijlichtmethode. In zijn vorige loopbaan als duivenliefhebber had hij dat nooit eerder  gedaan, noch het spel met duivinnen op weduwschap, noch het verduisteren en bijlichten.

Kwekers en vliegduiven werden gekoppeld op 3 januari. Dit gaat ook de periode zijn dat ze in de toekomst gaan gekoppeld worden bij Eddy die zelf geen enkel voordeel ziet in ‘novemberkoppelingen’.

 Het totaal weduwschap:

Als volledige leek in deze speelmethode is hij er in 2019 aan begonnen. De duivinnen zitten in een loketkast opgesloten en komen daar enkel uit om te trainen (1x per dag) en te eten. Ze hebben wel altijd drinken beschikbaar in hun kast. Ze krijgen dezelfde voermethode als de weduwnaars die ook 1x per dag trainen. De duivinnen werden mee verduisterd met de jonge duiven. Hij kreeg het advies van Davy Tournelle om de duivinnen in het begin bij te lichten om de forme te vervroegen, maar om praktische reden heeft hij dat niet gedaan. De duivinnen zitten juist naast de jonge duiven. Vandaar.

Bij het inkorven worden de schotels gedraaid en mogen ze kort samen. De tegenstanders van het volledig weduwschap argumenteren vaak dat er “niemand wacht” als de eerste duiven thuiskomen. Maar de resultaten van 2019 spreken dat wel tegen.

De jonge duiven:

Een 60-tal jonge bevolken het hok, 2 rondes van de kwekers en enkele van de jonge van de weduwnaars, enkel van deze waar “iets” in gezien wordt en een paar bon-duiven. De jonge duiven worden vrij voorzichtig gespeeld om reden dat het uiteindelijke doel het spel met de jaarse en oude op de halve fond is. De jonge duiven werden in 2019 wel verduisterd en nadien bijgelicht. Het spel met de jonge duiven kan plezant zijn, zegt Eddy, maar het geniet duidelijk niet zijn grote voorkeur.

Smet op het seizoen 2019 was de duivendiefstal in volle seizoen. Maar als je dan op het feest van de Brabantse Unie als één van de weinige liefhebbers uit sector 3 bij de prijzenpakkers bent op de zware halve fond  mag je jezelf gelukkig prijzen. Beginnersgeluk volgens Eddy die zoals steeds bescheiden blijft. De kampioenschappen 2019 geven we u er graag bij.

2020: al 7 eerste prijzen op 2 week-ends

Lokaal heeft Eddy in de maatschappij van Oplinter in 2020 met 2 duivenweek-ends achter de kiezen al zijn visitekaartje afgegeven. 

Salbris oude: 1,2, tegen 180 duiven; Sermaises oude 1,2, tegen 455 duiven; Sermaises jaarse: 1, tegen 256 duiven; Momignies jonge : 1, 3 tegen 392 duiven; Melun oude: 1,2,3,4,5,6, tegen 364 duiven; Melun jaarse: 1,2,3, tegen 126 duiven; Soissons oude: 3,4, tegen 233 duiven..

De uitslagen van de hoofduitslagen van de verbonden/samenspelen geven talrijke ereplaatsen. 

Een besluit: hou hem in de gaten op de nationale vluchten. You ain’t seen nothing yet!

Belangrijkste kampioenschappen 2019.

OVERZICHT KAPIOENSCHAPPEN 2019.

Kampioenschap “BRABANTSE UNIE”

3e kampioen “Jaarduiven Zware Halve Fond met nr. “1-2 en 3” 

Kampioenschap “ASDUIVEN”:

3de Asduif “KHF Jonge duiven” Provincie Vlaams-Brabant

1ste. ALL-ROUND ASDUIF (Oplinter – Drieslinter)

1ste,3de en 5de JONGE SNELHEID Frankrijk (Oplinter-Drieslinter)

1ste  en 2de  JONGE KHF (Oplinter)

Kampioenschap “1Ste en 2de GETEKENDE”

1ste JONGE SNELHEID FRANKRIJK (Oplinter-Drieslinter)

1ste JONGE KHF (Oplinter)

1steJAARSE KHF (Oplinter)

1ste JAARSE ZHF (Oplinter)

Kampioenschap “BESTE HOK”

1ste JONGE SNELHEID Frankrijk (Oplinter – Drieslinter)

1ste JAARSE ZHF (Oplinter)

2de JONGE KHF (Oplinter)

2de JAARSE KHF (Oplinter)

1ste Prijzen.

33 x 1ste prijs (incl.dubb.) met o.a.:

Etampes 1/167(Ja)

Chateauroux 1/193(Ja) 

Argenton 1/177 (Ja) 

Nanteuil 1/125(Ja)

Etampes 1/728(O) 

Chateauroux 1/115 (Jo) 

Fay-Aux-Loges 1/117(Jo)

Provinciaal

Jaarse: Vierzon 3/1269

Jaarse: Fay-aux-Loges 6/742 

Jonge: Fay-aux-Loges 5/3127 

Jaarse: Fay-aux-Loges 3/332