Meer nieuws

Dirk Van Dyck – Zandhoven “De Kannibaal” veranderde zijn leven!

24 Mar 2023

Het voelt heel raar aan, een gevoel van onbegrip waarbij nogmaals het bewijs geleverd wordt dat het leven “keihard” kan zijn. Het feit dat we nu een reportage over wijlen Dirk Van Dyck aan het neerpennen zijn is onwezenlijk. Het had niet mogen zijn dat Dirk zo jong van ons heengegaan is. Persoonlijk hebben we het geluk gehad om Dirk zowel als “mens” en als “duivenliefhebber” te leren kennen. Ik herinner me nog die dag dat we beiden uitgenodigd waren voor een panelgesprek in Duitsland. Het moet eind jaren ’90 geweest zijn. Ik haalde Dirk thuis op en beloofde het thuisfront dat ik hem veilig en wel terug ging afzetten. Van een GSM was bijna geen sprake en met ons tweeën tuften we richting Frankfurt. Tijdens deze rit was het mij opgevallen dat Dirk een grote liefde voor de natuur had. Een trekvogel hoog in de lucht of een distelvink op een paal langs een weide had hij onmiddellijk gespot. Dirk vertelde: “Vroeger zat ik regelmatig in de bossen van Zandhoven om vogels te vangen.. Dat waren nog de tijden. Als kleine jongen was ik altijd buiten. Ik wist bij manier van spreken het nest van iedere vogel zitten. Deze hobby heb ik tot en met het verbod op vogelvangst uitgeoefend Wegens het verbod op vogelvangst ben ik met de duiven begonnen. Ik ging “de stiel” leren bij een van de fijnste duivenliefhebbers die ik ooit gekend heb namelijk nonkel Jos Dillen. Quievrain was toen de vlucht. Iedere dag nam ik ze mee naar mijn werk. Juist geteld 15km en bij thuiskomst riep mijn vader ze binnen. De duiven stormden naar huis en het woord “verletten” heeft nooit in hun woordenboek gestaan.” 

Het was 1973 dat Dirk met duiven van nonkel Jos Dillen begon. Deze werden versterkt met duiven van de beste vitessers toentertijd en dat waren Frans Van Beirendonck, Andre Bellens en Kesselaers Gerard, allen afkomstig uit Zandhoven. 

In de loop der decennia werd er succesvol duiven gehaald bij

 Gommer Leysen, Pulderbos (lijn “Oude 03”), Mariën-Royberghs, Berlaar, Louis Adriaenssens, Grobbendonk, Eduard Moons, Berlaar,  Jules Verbeeck, Nijlen, Van Looy-Somers, Vorselaar, L-J-B Geerinckx, Wommelgem (uitwisseling), Marcel De Maere, Puivelde (2006), Eddy Janssens, Zandhoven (uitwisseling), Gommaar Verbruggen, Kaggevinne (2008), Verhoeven-De Houwer, Wechelderzande (2008), Leo Heremans, Vorselaar (“Di Caprio” aangekocht), Gaston Van de Wouwer, Berlaar (2008), Leon Jacobs, Tremelo (2009), Op de Beeck-Baetens, Putte (2010), Van Elsacker-Jepsen, Schilde, Roger Geysen, St. Job (snelheid), André Roodhooft, Pulderbos, Marcel Vercammen, Vremde, Jos Vercammen, Vremde, Stickers-Donckers, Lille, C. & R. Denissen, Kapellen, Willy Daniels, Kessel (2013), Marcel Wouters (Westmalle), Jan Hooijmans, Kerkdriel (2013),Herman Bevers, St. Job (super jonge duif).

“De Kannibaal”

In 1993 werd de overstap van vitesse naar de halve fond gemaakt en dit ging niet ongemerkt voorbij. Het was “Rambo” (B93-6621023) die als jaarling een sterk seizoen maakte met o.a.: 1e Dourdan 408b. – 1e Dourdan 306b. – 1e Orleans 278b. – 2e Orleans 367b. (7e prov. 3.385b.). Maar belangrijker was dat “Rambo” een begenadigd kweker was. “Rambo” werd gekoppeld tegen “Het Laatje”. “Het Laatje” was infeite de vaste duivin van een sterk presterende rode duiver, maar van een rampzalige Quievrain kwam deze rode duiver nooit meer terug en zo werd “Het Laatje” tegen “Rambo” gekoppeld. Een schot in de roos. Een van zijn eerste jongen, B94-6323005, won 5e Orleans 1.990d. en twee weken later 1e prov. Bourges 6.761 jongen en 2e nationaal tegen 40.401 jonge duiven. Deze duiver werd prompt omgedoopt in “De Bourges”. 

Op het einde van het seizoen ’94 kregen zowel “Rambo” als “De Bourges” een ticket voor het kweekhok en dat is de “meesterzet” van Dirk geweest want in 1995 kweekte hij uit “Rambo” de “B95-6246005”, welke als jonge duif een week weg bleef van een halve fond vlucht maar gezien zijn afstamming een 2e kans als jaarling kreeg. Een kans die de” 005-95” met beide handen greep want hij won: 1e Marne 856d. – 1e Dourdan 694d. – 1e Noyon 157d. – 1e Dourdan 727d. – 3e Dourdan 1.060d. – 5e Dourdan 290d. – 7e Dourdan 1.004d. – 7e Prov. Orleans 5.140d. – We weten nog dat Dirk vertelde dat deze doffer zo nijdig thuiskwam dacht hij dach…”ooit loopt het eens verkeerd en verongelukt hij zich”. Deze doffer werd 1e Nationale asduif KBDB halve fond en dankzij de inbreng van boezemvriend Eddy Janssens werd hij “De Kannibaal” genoemd. “De Kannibaal” was gegeerd en toen familie Herbots met een belangrijke Chinese klant langs kwam was de deal bijna afgerond maar na een gesprek met zijn mama besloot Dirk om “De Kannibaal” nooit te verkopen. Die dag veranderde het leven van Dirk!

Niet enkel “De Kannibaal” schreef duivengeschiedenis maar ook zijn kinderen en kleinkinderen hebben hun stempel op de internationale duivensport gedrukt. 
In 1996 kocht Gerard Koopman “Golden Lady”, een dochter van “De Kannibaal”. Zij werd o.a. moeder van wereldberoemde “Kleine Dirk”. “Golden Lady” is eveneens grootmoeder van beroemde “Amoré” en  “Dirkje”, de moeder van “Harry” bij Jan Hooymans. 

“Di Caprio” – Heremans-Ceusters

Dirk was op zoek naar een opvolger van “De Kannibaal” en deze vond hij in de verkoop cataloog van de tandem Heremans-Ceusters. Heremans-Ceusters was al een paar maal slachtoffer van een duivendiefstal en besloten om alles te verkopen. Dirk had zijn oog laten vallen op koop 167 namelijk “Di Caprio”. “Di Caprio” had zelfs een snuifje “Kannibaal bloed” door de aderen lopen en imponeerde met volgende unieke prestaties vanuit Quievrain: 1e/1.928d. – 1e/1.580d. – 1e/1.278d. – enz…

Dirk diende diep in zijn zakken te gaan om “Di Caprio” richting Zandhoven te brengen maar zijn investering loonde en “Di Caprio” werd o.a. vader van Olympiade duif “Olympic Niels” en grootvader van 1e nationaal Bourges “Natalia”. 

Maar ook bij andere liefhebbers scoorde de nakweek van “Di Caprio” als geen ander. Denken we hierbij o.a. aan “Golden Capri” welke bij Gerard Koopman vader werd van Olympiade duif “Kyara”. 
Ook comb. Verbree heeft met “Caprina” (dochter “Di Caprio”) een top duivin onder de pannen zitten. “Caprina” werd o.a. moeder van 1e Nationale asduivin WHZB/TBOTB “Samanta.”
Duitse sportvriend Heinrich Lepper kweekte uit een zoon van “Di Caprio” een Olympiade duif
In 2014 in het midden van de zomer stopte “Di Caprio” van de ene dag op de andere met bevruchten.  Zijn zoon “Olympic Niels” is zijn opvolger. “Olympic Niels” is vader 141-13 en 142-13 (1e en 2e asduif Union Antwerpen 2014). Hij is ook grootvader van 1e Dourdan 4157 d. (Mertens-De Wolf) en natuurlijk van “Friendship” van Rik Hermans (1e nat Chateauroux 25.710 d.).

“Natalia” wint nationaal Bourges

Het klinkt misschien wat eigenaardig maar het heeft tot 2014 geduurd vooraleer Dirk een nationale overwinning op zijn palmares kon noteren. Dikwijls was hij er zo dicht bij geweest maar nog nooit was het gelukt om een nationale zege te behalen. En nu… op een van zijn favoriete vluchten, namelijk Bourges Nationaal, wint zijn blauwe duivin “Natalia” de 1e prijs nationaal tegen 10.114 concurrenten. De eerste uren na de aankomst van de Bourges vliegers waren het zeer spannende momenten voor Dirk. Hij stond gekend als nationaal winnaar en de eerste felicitaties kwamen al binnen toen er plots een duif een hogere snelheid bleek te maken. Dirk werd ingelicht en was natuurlijk zwaar ontgoocheld dat die nationale zege hem terug nipt zou ontglippen. Maar na een extra controle bleek deze duif toch niet sneller te vliegen waardoor Dirk terug op nr. 1 kwam te staan. 
“Natalia” is een kleindochter van “Di Caprio” (Heremans Leo) die gekoppeld zat tegen een dochter van “De Kannibaal”. De moeder van mijn nationale winnares is een rechtstreekse Geerinckx duivin.

Nog enkele toppers


BE13-6122092 Queen

“Queen” werd in 2015 de 1e Nationale Asduif Oude KBDB Kleine Halve Fond
Haar prijzen in 2015:
Souppes: 1e van 1.210 duiven (Zone West) en  3e van 1.875 duiven (Union)
Souppes: 2e van 1.201 duiven (Zone West) en  2e van 1.916 duiven (Union)
Souppes: 5e van 1.879 duiven (Zone West) en 14e van 2.686 duiven (Union)
Melun:   5e van 1.250 duiven (Zone West) en  9e van 1.985 duiven (Union)
Souppes: 1e van   842 duiven (Zone West) en  3e van 1.280 duiven (Union)
Souppes: 9e van   744 duiven (Zone West) en 16e van 1.167 duiven (Union)

De vader van “Queen” is een kruising tussen een zoon van “De Kannibaal” en een kleindochter van “De Jan” van Leo Heremans. De moeder is een dochter van het “Blauw Superduivinneke” van Willy Joris-Andriesen (Asper).

"Kleine Jan" B13-6122233

Kleine Jan” won in 2014 de 1e Provinciaal Gueret van 1.561 duiven. Ook Nationaal in zone B2 van 2.247 jaarse won hij het goud. Nationaal eindigde hij op de 3e plaats.
“Kleine Jan” is langs vaderskant een kleinzoon van “De Kannibaal”. De moeder is een rechtstreekse Jan Hooymans uit een “zus Harry”

“Mathieu” BE19-6074127
“Mathieu” deed het in zijn geboortejaar onmiddellijk voortreffelijk. Hij won 3 x een eerste prijs en dat leidde mee tot de titel van 11. Nat. Asduif Snelheid jonge duiven 2019.
Hij is een zoon van “Zoon Olympic Niels”, BE14-6241631, een nieuwe kweeksensatie uit “Olympic Niels” en een dochter van “De Kannibaal”. Moeder is het Blauw BE14-4056813 van Marcel De Maere (Puivelde).

Een aimabel mens heeft ons verlaten

In 2017 sukkelde Dirk voor het eerst serieus met zijn gezondheid. Dirk was er het hart van in en vertelde ons “De laatste tijd kan ik nog amper functioneren. Ik ben heel snel buiten adem. Het verdikt van de eerste longspecialist die ik bezocht weigerde ik te aanvaarden. Van hem moesten alle duiven onmiddellijk weg. Nadien bezocht ik een andere specialist en deze ging gelukkig mee in mijn verhaal. Ik heb wel besloten om mijn duivenbestand serieus in te krimpen.” 
Doch de jaren daarop gaf  Dirk telkens aan dat hij op fysiek vlak moeilijke periodes achter de rug had. De gezondheid van Dirk ging er niet echt op vooruit. In 2019 werd hij op 1 Mei opgenomen in het ziekenhuis en 14 dagen later vertoefde hij daar nog. Je voelde zo dat Dirk toen besefte dat het met de duiven veel minder ging worden, maar in datzelfde seizoen schitterde Dirk als vanouds met 30 eerste prijzen. Dat gaf hem veel moed. 
Op 28 Mei 2022, de ochtend van zijn lievelingsvlucht Bourges, is Dirk op 61-jarige leeftijd van ons heengegaan. De strijd met verschillende gezondheidsproblemen waarmee hij de laatste jaren te kampen had heeft hij verloren. We zullen Dirk niet enkel en alleen herinneren als een groots kampioen met de duiven maar ook als een aimable persoon. Iedereen was er welkom en Dirk was steeds bereid om te helpen. De Driehoekstraat in Zandhoven werd een bedevaartsoord voor duivenmelkers. Grote en kleine liefhebbers uit alle werelddelen kwamen op bezoek. Ze werden door Dirk, Anna en Natalia altijd even vriendelijk ontvangen.

 

 

 

Enkele weken voor zijn heengaan hebben Dirk en Jo Herbots samen nog een selectie gemaakt van de duiven welke nu aangeboden worden op internetverkoop Pigeon Bids. 
In deze verkoop rechtstreekse kinderen van:
“Di Caprio”
“Olympic Niels”
"Natalia": 1e Nationaal Bourges
"Queen": 1e Nationale asduif KBDB oude 1/2 Fond 2015
"Blauwe Kannibaal": 2 x 1e Provinciaal
"Kleine Jan" 3e Nationaal Gueret
"234": 8e Nationale asduif 1/2 Fond jaarse KBDB

en natuurlijk verschillende kleinkinderen van  wereldberoemde "Di Caprio" - kleinkinderen Olympiade duif "Olympic Niels" - kleinkinderen 1e Nat. asduif KBDB "Blauwe Staf" - kleinkinderen "Blauwe Kannibaal Junior" - kleinkinderen "Ronaldo" (9 x 1e) - kleinkinderen "Jannes" (1e Nat. Montluçon - snelste van 28.034d.) - kleinkinderen "Little Queen" (3e Nat. asduif KBDB 1/2 Fond jaarse) - enzovoorts