Meer nieuws

Dennis en Sandra Verhagen Buyl uit Westkapelle (Zeeland) winnen 1e Nationaal Agen ZLU Jaarlingen

05 Jul 2022

Door het meerdere keren uitstellen en op maandag lossen van Pau (Bordeaux) werd het inmanden van de duiven voor Agen verplaatst naar woensdag en met een lossing op zaterdag. Het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli is het altijd een drukte van jewelste op de duivenkalender. Op de wedvluchtprogramma’s staan voor vrijdag de nationale grote fond vlucht met ochtendlossing vanuit Bordeaux/Ruffec gepland. Op zaterdag dan de lossing van Internationaal Agen ZLU. En op zaterdag ook een Grand Prix Train Grande Vitesse midfond vlucht. En een weekend waarop in veel afdeling ook de opleer- of trainingsvluchten voor de jonge duiven beginnen. Dan op maandag weer inkorven voor de volgende internationale marathon vlucht, n.l. Barcelona. Pffff, petje af voor de medewerkers in de inzetlokalen of inkorfcentra.

Op zaterdagmorgen was de weerssituatie op de losplaats Agen goed. Er was geen bewolking en haast geen wind en een temperatuur van ca. 19°. In het begin was de wind op de vluchtlijn zwak en voornamelijk uit oostelijke richting. Op de vluchtlijn draaiend naar Zuidoost tot Zuid en geleidelijk toenemend. De temperatuur zou maxima 21-24° bedragen. 
Om 6.30 uur klonk het sein tot het lossen op de draf- en renbaan, de Hippodrome de Beau aan de Avenue du Quercy in Beaumont de Lomagne. 
De inrichter, Les Amis du Bordeaux Télévie, zag helaas het aantal internationaal ingetekende oude en jarige duiven teruglopen naar 33.615 en dat waren er 2.110 minder dan 2021.  Ook in Nederland werden er minder duiven ingemand. Nu waren het er in totaal 12.211 en in 2021 waren dit er 13.700.
Bij de jaarlingen zaten er 6162 in de mand en dit zijn er 642 minder dan verleden jaar toen dit er 6804 waren. Voor de heel veel jaarlingen betekende Agen ZLU de fond-doop in een mogelijke mooie carrière. 
Zoals gebruikelijk werden er zaterdagnamiddag heel wat Pc’s, Laptops, I-pads en I-phones tevoorschijn gehaald om de eerste aanmelding vanuit Frankrijk op de site te zien verschijnen. De social-media zijn op deze internationale vluchten haast niet meer weg te denken. Hoe laat en waar zou de eerste melding in Frankrijk op het scherm verschijnen? 
De klok wees 15.41 uur toen Pascal Pourchaux in Bouvigny, in het westen van Frankrijk, de eerste jaarling meldde op een afstand van 736 km. Snelheid 1335 m/min. Al heel snel werd duidelijk dat de duiven door de oostelijke en zuidelijke wind, de kustlijn hadden gevolgd. De aanmeldingen getoond via “Radar” op de site gaven dit duidelijk aan. Allen werden gemeld uit het noordwesten van Frankrijk en later ook in het westen van België. 
De eerste jaarling in België werd gemeld door de bekende topmelker Gino Clicque uit Wevelgem. Hij klokte zijn eerst-getekende jaarling om 16.12 uur op een afstand van 787 km. Dit zou een snelheid geven van 1350 m/min. Hij zou internationaal winnaar gaan worden. 
In Nederland begon de spanning toe te nemen. Ze zouden nog een uurtje moeten wachten. En zoals verwacht kwam de eerste melding van een jaarling uit Zeeland en wel uit Westkapelle. Het was de combinatie Dennis Verhagen en echtgenote Sandra Buyl die om 17.17 de eerste jaarling meldde. Hun afstand was 868 km en dit zou een snelheid geven van 1341 m/min. Ze stonden al snel bovenaan de ZLU meldlijst. Het hek was van de dam. Wie zou er nationaal gaan winnen bij de jaarlingen? Het werden uiteindelijk toch Dennis en Sandra Verhagen-Buyl.

Een ongelofelijke ervaring

Dennis en echtgenote Sandra zaten samen met Dennis broer Alex en diens echtgenote Jessica in de hof e wachten op de aankomsten van de duiven van Agen ZLU. Broer Alex is zijn buurman en eveneens actief duivenliefhebber. Met Alex heeft hij nog jaren samen gevlogen onder de naam Gebr. Verhagen. Dennis en Sandra hadden 24 jaarlingen mee, waarvan er 7 meegingen als weduwnaars en 17 welke op nest werden gespeeld. De nestduiven broeden allen op eitjes van ca. 10 dagen. Dennis had al met Aart Jan Maljaars uit Zoutelande zitten bellen over een mogelijk tijdstip van aankomst. Hoe laat zou er geklokt moeten worden om vroeg te zitten nadat ze de aankomst hadden gevold op de site van de KBDB-RFCB. “Als je om rond 17.30 uur kunt pakken zit je vroeg” was de mening van Aart Jan. En dan gebeurt het. Om 17.17 uur kwam hun vale doffer, die later de naam “De Kogel” kreeg als een kogel uit het zuiden aanzetten. Dat was toch even schrikken. Na het melden in NIC Kruiningen, kwam hij boven aan de meldlijst van de ZLU te staan. En dan breken er spannende uurtjes aan. Hoe zouden ze op verdere afstanden gaan pakken. Het bleef even stil op de site eer een tweede duif werd gemeld. Alleen Gero Dijk uit Alblasserdam kwam kortbij. Toen er die avond geen snellere duiven werden geklokt op de verdere afstanden werd de nationale overwinning een feit. Daarna werd er ten huize van de familie Verhagen nog tot in de kleine uurtjes gefeest. De telefoon bleef maar rinkelen en van overal kwamen felicitaties. Zondag morgen kwam er controle van de ZLU en ook de Fotograaf Falco Ebben kwam alles op de gevoelige plaat vastleggen. Een weekend om niet snel meer te vergeten. Iets wat je niet zo snel meer meemaakt, zegt een blijde Dennis.

Verder klokte ze nog om 18.23 (2x), 18.25, 18.39, 18.43, 18.47 (2x) en hadden er ’s avonds 15 thuis. Dit resulteerde in de plaatsen 1-13-138-148-225-249-287-598-829-830 etc. Internationaal staan ze op een voorlopige 4de plaats bij de jaarlingen. 

 

De “Kogel” 

De vale doffer welke nationale winnaar van Agen ZLU jaarlingen werd, draagt ringnummer Nl21-1236823 en werd op weduwschap gespeeld. Van Sandra kreeg hij de naam de “Kogel”. 
In zijn geboortejaar ging hij de mand in tot Chateaudun en als jaarling kreeg hij de opleiding tot Chateauroux. Omdat hij op de opleidingsvluchten steeds arriveerde bij de eerste duiven kreeg hij op Agen het vertrouwen van de bazen mee om als tweede getekende de mand in te gaan. En hij slaagde met verve. Voor het inmanden had hij 1,5 uur bij zijn duivin mogen zijn.

Zijn vader is de “Vale 336” van ’18 en is afkomstig van Aart Jan Maljaars uit Zoutelande.
Gr. vader de “954” van ’12 en heeft op zijn palmares o.a. een 3de St. Vincent (239 d), 16de Perpignan (336 d) en 47ste Barcelona (240 d) staan.
Gr. moeder is het “953” van ’12 met o.a. een 50ste Bordeaux ZLU, 6de Pau (251 d), 4de Pau 241 d) etc. 

Zijn moeder is het “Blauw 690” afkomstig van Bart van Olmen uit Broechem in België. Aangeschaft op een verkoop van een ‘goede doelen’ project. 
Gr. vader is de “736” van ’17 met o.a. 3de Limoges (590 d) en 6de Cahors (629 d)
Gr. moeder is het “Blauw Belg 751” van ’14. 

Zie ook de stamkaart.

Basis van de kolonie.
Dennis en Sandra zochten het niet ver naast de deur om zich duiven aan te schaffen voor het snelle werk en de marathon vluchten. Voor de snelle duiven klopten ze aan bij Koen Minderhout, nu eveneens weer wonend in Westkapelle. Duiven uit de lijn van de “Geeloger” werd een basislijn. Via de competitie “Ladies League” kwamen ze in contact met de broers Frederik en Jan-Willem Dekkers uit Terneuzen en uiteraard kwamen er ook duiven van hun besten. En last but not least duiven van de Gebr. Scheele uit Terneuzen. Hieruit werden 5 koppels samengesteld welke voor het nageslacht zorgen voor de programmavluchten. Om de 15 fondkoppels te vormen kwamen er duiven van Aart-Jan Maljaars uit Zoutelande, Cas en Klaas van de Graaff uit Arnemuiden en Bart van Olmen uit Broechem België (is moeder winnaar Agen). 

Een toppertje met het “Goudklompje”.
Met voornoemde basisduiven behaalden ze o.a. in 2018 de 3de Nationale Asduif Dagfond. Verder bezitten ze een topduif in de naam van het “Goudklompje” van 2018. Ze vloog als jaarling 21ste Nat. Agen Jrl. (3.940 d) en 33ste Intern. (10.616 d). Daarna ging ze naar Narbonne en vloog de 3de Nat. (3829 d) en werd 26ste Int. (8284 d). Ze werd toen Beste Europese Jaarling ZLU. Dit seizoen vloog ze weer de 188ste Nat. Bordeaux (Pau) (4891 d). Nu mogen ze de 1ste Nat. Agen ZLU Jaarlingen tegen 6.162 duiven aan hun erelijst toe gaan voegen. In IFC (Internationaal Fondcentrum Centrum) Zeeland stond ze ook al divers keren op het erepodium. Ze timmeren al aardig aan de succesweg. 

Zowel programma- als fondspel
Dennis, 44 jaar, was als kleuter van 5 al geïnteresseerd in de duiven van buurman Van Alfen. In 1989 werd hij zelfstandig duivenliefhebber. Van het 2000 tot 2016 vloog hij samen met zijn broer in combinatie.  Sandra, die van huis uit geen enkele relatie tot de duivensport had, vond het best leuk en zeker de omgang met de duiven. Sinds 2016 gingen ze in combinatie vliegen en vooral het accent gingen leggen op de ZLU vluchten. Dennis die ’s morgens al vroeg op pad moet en pas in de late namiddag weer thuis is, is blij dat Sandra haast de gehele verzorging van de duiven op zich heeft genomen. Dennis springt ‘s avonds bij. ’s Morgens om 7 uur gaan de duiven in groepen los en soms is het rond de klok van 14 uur als alles verzorgd is. In de namiddag, rond 16.30 uur herhaalt zich deze klus tot ca. 20 uur als de hokken gesloten worden. 
In de hof staan een tuinhok van 13 meter lengte en is verdeeld in 6 afdelingen. In drie afdeling zitten 30 weduwnaars en in één afdeling ca. 10 koppels nestduiven, voornamelijk de jaarlingen. Daarnaast twee afdelingen voor ca. 80 tot 90 jonge duiven. In een apart hok zitten 20 kweekkoppels. 
Zowel kweek- als vliegduiven worden rond de kerstdagen gekoppeld en de vliegduiven brengen allen een jong groot. Is dit jong ca. 14 dagen dan wordt de duivin weggenomen en zorgt de doffer het jong tot het spenen. Tussen de weduwnaars zitten 14 doffers welke alleen op de programmavluchten worden ingemand en hoofdzakelijk op de dagfond vluchten. 
De overige 16 weduwnaars worden ingezet op de ZLU vluchten. De nestduiven, welke hoofzakelijk jaarlingen zijn, worden na hun invliegperiode tot en met de tweede dagfondvlucht (Chateauroux), ingezet op Agen Jaarlingen ZLU. Ze zitten dan te broeden op eitjes van ca. 10 dagen. Als ze van Agen ZLU goed naar huis komen dan gaan er nog een aantal mee naar Narbonne, zegt Dennis. 
Tussen de jaarlingen zitten ook 3 koppels oude duiven welke op de komende Barcelona worden ingezet. Ze broeden dan ook ca. 10 dagen. 
Alle oude duiven gaan voor het invliegen mee tot en met de tweede midfondvlucht om aansluitend ingezet te worden op een ZLU vlucht. Tussen de vluchten wil Dennis er wel eens mee rijden tot ca. 30 km om er het ritme een beetje in te houden. Ook verduisterde, of beter gezegd maakte hij het hok iets donker, om ze rustig te houden. 
De jonge duiven worden verduisterd en na de langste dag bijgelicht. Ze gaan alle vluchten de mand en krijgen zo een gedegen opleiding. 

Eenvoud troef in de verzorging
De verzorging van de duiven is vrij simpel te noemen. Zo kun je ook niet veel fouten maken, meent Dennis. Tijdens het vliegseizoen krijgen de duiven als basis de NPO en Championmix van Embregts-Theunis (verhouding 4:1) en Sandra voert ze in de potjes in hun nestbak. Een vol schepje, welk bij Prestatvit (Embregts-Theunis) zit, dient als maat. De programma duiven krijgen 3 à 4 voerbeurten voor ze de mand in gaan, de All-In-One mengeling van Koopman. De duiven welke naar de fondvuchten gaan krijgen deze laatste mengeling één tot anderhalve week voor ze worden ingemand.
Nadat de duiven weer thuis zijn krijgen ze de volgende ochtend de producten Origanium Red met Octavit over het voer en twee dagen voor het inmanden krijgen ze over het voer Origanium Red met Prestavit. Het betreft hier de supplementen van Embregts-Theunis.

Medische controle
Ook medisch gezien is het bij de combinatie heel simpel. Voor het kweekseizoen begint gaat hij op bezoek bij dierenarts Diender in Vlissingen om mest en duif te controleren. In het seizoen gaat hij elke drie weken met mest en duiven op controle. Alleen op diens advies wordt er iets toegediend. Alleen na de vlucht zit er anderhalve dag BS in het water. 

Tenslotte
Voor Dennis en Sandra werd het een weekend waar ze steeds van hebben gedroomd. Ooit een 1ste Nationaal winnen. Nu is hun droom werkelijkheid geworden en kunnen ze beleven wat ze vaak over andere liefhebbers hebben kunnen lezen. De roes rondom een nationale zege zal niet vlot vergeten zijn. Het meemaken is iets unieks, beamen beiden.

Dennis en Sandra van harte gefeliciteerd.

 

Marcel Görtzen