Meer nieuws

De Neve Marnick Tovenaar met de duivinnen

24 Jan 2023

Aalter: Wanneer Marnick iets doet, dan moet het in orde zijn.  Hij was van klein af aan al zeer geboeid door dieren en alles errond en dat is sedertdien niet veranderd. Hij is geboeid door het “duivenspel”, maar is vooral bezeten van een goede verzorging en het gepassioneerd omgaan met zijn lievelingen. Zijn installatie is relatief beperkt in omvang maar is goed uitgekiend en efficiënt in onderhoud.
Marnick is ook een winnaar, hij wil bovenaan de uitslag staan en hij beseft als geen ander dat een goede verzorging en discipline gecombineerd met klasse duiven de enige weg is die naar succes leidt.  Wat hij in de voorbije jaren uit zijn hoed toverde heeft reeds veel monden doen openvallen. Ook het seizoen 2021 was zeer succesvol met als hoogtepunt 3e Nationale asduif KBDB kleine halve fond met "B21-4111142". 

Een boost door het Vandenabeele-ras
In 1995 begon het echt. Met 2 zwarte duivers gehaald bij Gerard Desseyn (Aalter) was Marnick zeer succesvol. Deze hebben nog ettelijke jaren hun stempel gedrukt op de kolonie. Marnick werd in die tijd bijgestaan door Julien Mijnsberge, een plaatselijke snelheidsliefhebber die het in de vingers had om iets goed bij te halen. Julien was de vaste helper van de kolonie en leerde Marnick de basisbeginselen van de duivensport. In 1997 werd de kolonie versterkt met duiven van Cyriel Bonami (Landegem) & Antoine Timmerman (Knesselare). Het was een zeer succesvolle kruising.
Tot 1997 werd er enkel op de snelheid met jonge duiven gespeeld. Stilletjes aan werd overgeschakeld naar de halve en zware halve fond met als eindstation Limoges en Tulle. Echte investeringen werden er niet meteen gedaan. Die kwamen er pas in 2007… Marnick ging specifiek op zoek naar een soort duiven die bruikbaar zijn voor het duivinnenspel. Zo kwam hij bij streekgenoot en oude schoolmakker, Rik Cools, terecht. 
Een tweede belangrijke pijler die voor de kentering zorgde, was de inbreng van De Saer-duiven. Omdat Marnick zeer succesvol is met duiven van beide kolonies die grotendeels gebaseerd zijn op Vandenabeele-duiven, besloot hij zelf duiven aan te kopen bij Gaby Vandenabeele. 
Marnick steekt het niet onder stoelen of banken, sedert de inbreng van de rechtstreekse Gaby Vandenabeele duiven hebben zijn resultaten een enorme boost gekregen. De verzorging is één, de kwaliteit van de duiven is het andere belangrijke luik om te slagen in de hedendaags duivensport.
Naast de originele Vandenabeele duiven slaagt Marnick ook met rechtstreekse toppers van de eerder vermeldde Rik Cools en Rudi De Saer maar ook met rechtstreekse duiven van Joël Verschoot en Anhony Maes. Ongeveer 90 % van de kolonie van Marnick bestaat nu uit deze duiven. Het zijn slimme duiven, doorzetters en winnaars. Iets wat we allemaal zoeken als liefhebber. 

Top 15 Nat. klasseringen KBDB kampioenschappen  2014-2022

3. Nat. Asduif KBDB  zware halve fond  jonge duiven ‘15
3. Nat. Asduif  KBDB  kleine halve fond  jonge duiven  ‘21
3. Nat. Kampioenschap  kleine halve fond  jonge duiven ‘18
5. Nat. Asduif  KBDB  grote halve fond  oude duiven ‘14
5. Nat. Asduif  KBDB  zware halve fond  jonge duiven ‘15
8. Nat. Kampioenschap  zware halve fond  jonge duiven ‘15
12. Nat. Kampioenschap  halve fond  jonge duiven ‘20
13. Nat. Kampioenschap  halve fond  jonge duiven ‘17
15. Nat. Asduif  KBDB  kleine halve fond  oude duiven ‘21

Top 5 Prov. klasseringen KBDB Oost-Vl. kampioenschappen   2014-2022

1. prov. Asduif KBDB Oost-VL. Kleine halve fond jongen  ‘20
1. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond jongen  ‘18
2. prov. Asduif KBDB Oost-VL.  kleine halve fond jongen ‘21
3. prov. Asduif KBDB Oost-VL. Halve fond oude ‘14
3. prov. Asduif KBDB Oost-VL.  kleine halve fond oude ‘21
3. prov. Asduif KBDB Oost-VL.  halve fond jongen ‘19
4. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude  ‘14
4. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude  ‘18
4. prov. Asduif KBDB Oost-VL. Halve fond jongen ‘15
4. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond jongen  ‘17
3. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond jongen  ‘20
3. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude duiven  ‘19
3. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond jongen  ‘19
5. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude  ‘14
5. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude  ‘16
5. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL. Halve fond oude  ‘21
5. prov. Asduif KBDB Oost-VL all-round oude ‘22
5. prov. Kampioenschap KBDB Oost-VL kleine halve fond jaarse ‘22

 

Klik hier voor een overzicht van de beste uitslagen 2022

 

Momenteel biedt Marnick rechtstreekse kinderen van “Emma” (1e Nationaal Chateauroux) gekoppeld tegen een zoon van 1e Nationale asduif KBDB Fond “Bonten Crack" (Maes Anthony) aan in internet verkoop Pigeon Bids Januari 2023