Meer nieuws

Cousaert – Willems (Maarkedal) winnen de Gouden Vleugel Barcelona 2022

13 Jul 2022

De editie Barcelona 2022 zal de geschiedenis ingaan als één van de zwaarste en meest eerlijke vluchten van de laatste jaren.  De duiven werden gelost met heel mooi weer en in de meest gunstige omstandigheden. Echter wist iedereen dat de entree in Frankrijk geen plezierritje zou worden.  De mistral was hard aan het blazen in de Rhônevallei en de tramontana hield ook lelijk huis in de Languedoc-Rousillon.
Welke richting de duiven ook kozen om over de Pyreneeën te vliegen of ernaast het zou keihard knokken worden.  In wielertermen klinkt dit “met de handen in de beugels”.  Het weer onderweg was zonnig, warm en meestal met wind op de snuit. Keihard….er zijn weinig synoniemen beschikbaar voor deze omstandigheden.
Op vrijdag geen duiven thuis was te verwachten, ook voor het noorden van Frankrijk die op de kortste afstanden mogelijks in het voordeel zouden zijn.  Op zaterdagmorgen druppelden de eerste aankondigingen binnen in Noord Frankrijk en alras bleek dat de verwachtingen zouden ingevuld worden, hard en traag.
Tot plots in Wallonië een klein duivinnetje iedereen het nakijken gaf en met een ruime voorsprong de internationale zegepalm zou binnenhalen. Een prachtige prestatie.

Wie wint de Gouden Vleugel ?
Voor veel Belgen die deelnemen met hun duiven aan de Barcelonavlucht is er naast de nationale overwinning nog een trofee die quasi op een evenwaardig niveau prijkt, namelijk de Gouden Vleugel.  De Brugse Barcelonaclub reikt jaarlijks de Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugel uit aan de 1e afgegeven duiven die hun hok bereiken. Het is omzeggens de kampioen der kampioenen “met voorbedachtheid”.  Het is een fel gegeerde trofee die bij de winnaars als het hoogste duivengoed wordt gekoesterd.

Tandem Cousaert-Willems (Maarkedal) wint de Gouden Vleugel
Het was om 9u 52 minuten en 43 seconden precies dat de 3 jaarse duiver Geert een einde maakte aan de beklimming van de laatste klim naar zijn hok namelijk de Boigneberg in het prachtige Maarkedal in de Vlaamse Ardennen.  Met een kleine zwier hees hij zich de duivengeschiedenis in. Hij overbrugde de afstand van 1.035,605 km van Barcelona tot Maarkedal met een minuutsnelheid van 878,59 meter per minuut. 
De villa van de familie Cousaert is prachtig gelegen op de flanken van de Boigneberg en ze hebben een heel mooi uitzicht op de heuvels richting Wallonië.  In de verte zie je letterlijk de grens met Wallonië wanneer je de torens van Dhoppe (La Houpe) in Vloesberg ziet.  Het was uit die richting dat de Geert naar huis kwam gestoven wat doet vermoeden dat hij eerder uit de meer oostelijke richting van Frankrijk is gekomen….maar wie zal het weten behalve Geert zelf ?
Het was dan nog eventjes afwachten in hoeverre een andere duif op verdere afstanden dit exploot nog kon verbeteren.  Na enkele tijd werd duidelijk dat de winnaar van de Gouden Vleugel 2022 in Maarkedal zou huizen. Het is met een ongelooflijke fierheid dat Georges en zijn familie dit exploot ervaart samen met zijn compagnon de route Romain Willems. Tijdens de huldiging door de Brugse Barcelonaclub was duidelijk dat iedereen hen deze trofee van harte toewenst. Het zijn fondspelers in hart en nieren, het zware werk is hun hobby en niets anders. Het is niet de tandem van de grote getallen en de grote korven, maar van kwaliteit en ontspanning en plezier in de duivensport. Op de prachtige hokken (boven de woning en tuinhokken) vertoeven de duiven in een waar paradijs. Ruimte genoeg, een goede verzorging en de tijd om te rijpen en uit te groeien. Op deze wijze wordt aan duivensport gedaan, gestoeld op een gezonde ambitie maar met vooral tot doel plezier te beleven aan de duivensport.

Een mooie hulde door de Brugse Barcelonaclub

Wat kan je meer dromen dan op een mooie zomeravond op een prachtig domein een hulde te brengen aan de winnaar.  Het bestuur van de Brugse Barcelonaclub lauwerde (bij monde van Ivan Baetens) tijdens een aangename receptie deze tandem met de nodige en verdiende lovende woorden.  Ook (bijna buur uit Ronse) Yvan Eeckhout bracht als secretaris van de organisatie Belgische Verstandhouding hulde aan deze prachtige winnaars. Ook heel wat vrienden, buren duivenspelers uit de ruime regio waren aanwezig op deze feestelijke samenkomst.
Georges en zijn vrouw Mieke en de ganse familie hadden gezorgd voor een heel mooie en verzorgde ontvangst wat dit alles nog meer aangenaam maakte.
Na het duivenseizoen, tijdens het duivenfeestseizoen, wacht hen nog een mooie hulde “met alles erop en eraan” in Brugge.  Iets om nu reeds naar uit te kijken !

Geert vloog zich naar de Gouden Vleugel

Geert is een frele maar goed gebouwde 3 jaarse geschelpte duiver. Het is een zeer levendige, eerder schuwe, duif.  Hij doet denken aan een Arabische volbloed, rank en krachtig.
Hij vloog als voorbereiding Vierzon en Argenton en ontgoochelde niet op Barcelona. Als 2 jaarse duif vloog hij Limoges.  De duiven bij Georges mogen rustig rijpen en moeten pas als 3 jaar volop aan de bak.
Geert heeft een 5-sterrenafkomst.  Zijn vader is de beste Pau-duif over de jaren 2014-2015 met een 4e internationaal en 30e internationaal wat ook al uitzonderlijke prestaties zijn. Hij stamt uit de oude stam waarop Georges zijn kolonie is gebouwd namelijk in hoofdzaak de duiven van wijlen Roger Florizoone (ook via de familie Devos uit Volkegem).
Zijn moeder is een ingeteelde kleindochter van dat andere Barcelona-fenomeen namelijk de New Laureaat van Luc Wiels.  Luc en Georges ruilden duiven en deze duivin van Luc Wiels is de moeder van Geert. Goed bloed liegt niet !
Hij werd op klassiek weduwschap gespeeld.
Georges (73 jaar) speelt reeds sedert de jaren ’90 van vorige eeuw in tandem met zijn buurman Romain Willems (79 jaar).  Georges had een drukke zaak in beheer en Romain was een zeer betrouwbare helper en tandemmaat voor Georges. Romain deed stipt was Georges hem vroeg in de verzorging van de duiven toen het voor Georges te druk was en dat was voor Georges een hele geruststelling.  Nu is Romain nog steeds de trouwe wachter van dienst.
Dit is terug een voorbeeld van duivensport op zijn mooist.  Met een gezonde ambitie trachten volop te genieten van een mooie hobby en dan deze bekroning krijgen is ronduit schitterend !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens