Meer nieuws

Combinatie Van Leeuwen: 1e Prov. Le Mans 2.530 duiven

07 Jul 2022

Reeuwijk: Toen we in Maart een eerste verslag over Combinatie Van Leeuwen online gezet hebben, hadden we het al genoteerd. Wie in het duivenmilieu de Nederlandse plaatsnaam Reeuwijk uitspreekt denkt automatisch aan 2 zeer gekende liefhebbers namelijk Willem de Bruijn en Verkerk Bas. Maar sinds 2017 is er een derde naam die zich beetje bij beetje naast deze 2 kampioenen mag plaatsen en dan spreken we over de combinatie Van Leeuwen en Zoon. Deze combinatie wordt gevormd door Evert geruggensteund door zijn vrouw Johanna en hun zoon Evert Jr. . “Dankzij hun steun kan ik volop genieten van de duivensport” begint Evert zijn verhaal “want ik heb een eigen schilderbedrijf, dus dagelijks ben ik uit huis gaan werken. Nu moet ik wel bekennen dat mijn vrouw even fanatiek duivenliefhebber is dan mezelf, en dat maakt natuurlijk heel veel.” 
In ’90 kwam Evert in contact met de duivensport. Tijdens een bezoek aan een schoolvriend zag hij een groepje duiven trainen en nieuwsgierig als ze waren gingen ze bij de liefhebber info inwinnen. Deze liefhebber was Martin Wijtman. Martin vertelde enthousiast over de aankomsten van zijn marathon duiven, toonde de gewonnen bekers en vertelde over de verzorging. Een uitleg die meer dan indruk op Evert maakte en toen hij thuis kwam vertelde hij zijn ouders dat hij postduiven ging houden. Enkele weken later stond er al een hokinstallatie van 5 meter in de tuin en naast enkele duiven van Martin Wijtman, kwamen er ook duiven  van voetbalvriend Keven Blonk, De Wit Roel, Nico en Piet, Wiebren Vreeling en Piet Schenkels. Een sterke basis en Evert werd in ’94 jeugdkampioen van Nederland. De prestaties bleven de hoogte inschieten en nog een seizoen later had Evert de 3 beste duiven van Nederland. 
In 2014 werd er naar de huidige woonplaats in Reeuwijk verhuisd en met een bestand van 20 koppels vliegers (totaal weduwschap) en 100 jonge duiven wordt er voor alle programma vluchten ingekorfd. 
Op het kweekhok huizen 30 koppels, gevormd met duiven rechtstreeks Henny La Grouw, Dirk Van Dyck, Willem de Bruijn, Verkerk Bas en Gerard, Henri Diks, Johny Heylen, Hans Veraart en Piet Veraart en als laatste aanwinsten John Van Dongen. 

5 weken stil wegens vogelgriep

Deze overwinning doet meer dan deugd want wegens vogelgriep kon de combinatie gedurende 5 weken niet deelnemen aan de wedstrijden. 

Voor deze provinciale vlucht hadden ze 30 duiven ingekorfd en duivin “Eveline” brengt de spreekwoordelijke palm mee naar huis. 
“Eveline” NL21-1195483 won voor haar provinciale zege ook al: 13e Pontoise 5.114d. – 49e Fontenay 1.685d. – 83e Pont 2.656d.

Het hele Herbots team wenst jullie nog veel succes de komende weken