Meer nieuws

Casaert-Sénéchal (Russeignies): 1e Nationaal Bourges 24.006 oude duiven

25 May 2024

Niets dan blije gezichten als we de oprit van het mooie huis en dito duivenhokken van Sébastien, Lydie en Hugo Casaert oprijden. Verleden week stond het Herbots Team ook al in Russignies want toen had hun “Kate” er niets beter op gevonden dan de 1e interprov. Vierzon op haar palmares te noteren. 

Juist geteld een weekend later mochten de champagne kurken opnieuw door de Henegouwse lucht knallen want nu zijn het de duivinnen “Lydie” en “Granddaughter Porsche” die de nodige aandacht opeisen. “Lydie” (B22-4150252 – een rechtstreekse dochter van beroemde “Porsche 911”) liet alle 24.006 oude Bourges vliegers haar staart zien. Tegen 42.791 Bourges duiven noteerde ze de 3e hoogste snelheid. Enkel hokgenoot “Kleindochter Porsche” en de nationale winnares van Walter De Ruyck behaalden een hogere snelheid.

Als je op 2 weken tijd zulke 2 mooie overwinningen binnen rijft, dan is de forme duidelijk aanwezig. Een stelling die de algemene Bourges uitslag tevens bevestigt
24.006 oude: 1-20-24-75-133-164-214-224-246 (51/73)
18.785 jaarse: 2-64-168-237-262-289 (43/95)

Niet verwacht

Sébastien: “Ik was verrast toen er zich hier 2 Bourges duiven lieten registreren. We waren nog volop geconcentreerd op de val van de Toury duiven en aangezien een blik op het computerscherm ons leerde dat er in de voorkant nog geen duiven geklokt waren, dachten we nog tijd te hebben om een Bourgesvlieger te verwachten. Maar dat was buiten de ambities van “Lydie” en “Granddaughter Bourges” gerekend. Lang stonden ze beiden als 1e nationaal genoteerd maar uiteindelijk werden we bij de jaarse geklopt door de duivin van Walter De Ruyck. Het feest kon beginnen.”

Totaal weduwschap

Sébastien bestuurt een vliegploeg bestaande uit 80 oude en 140 jaarlingen, allemaal op totaal weduwschap gespeeld. De jaarlingen hebben weinig ervaring, want ze hebben alleen deelgenomen aan een paar snelheidswedstrijden in 2023.
Sinds enkele jaren neemt Sébastien, op advies van zijn goede vriend Pascal Ariën, deel aan het nationale programma van grote halve fond en fond (de duiven worden zo mogelijk elke week gespeeld).
Na de samenwerking sinds 2015 met PEC heeft Sébastien geen kwekers meer en richt hij zich voornamelijk op het sportseizoen. De vliegers kweken niet voor het seizoen en werden op 5 april gekoppeld om tot 25 april bij elkaar te blijven. Tijdens deze broedperiode worden ze opgeleerd (tot maximaal 60 km). De duivinnen zitten tijdens het seizoen in een volière, waar ze (dag en nacht) verblijven.
Wat de jonge duiven betreft, zal Sebastien in 2024 over 120 jonge duiven beschikken via PEC en, voor het eerst dit jaar, 120 jonge duiven van het KAIER-hok via zijn vriend Pascal Ariën.
Wat de verzorging betreft, hecht Sébastien veel belang aan de dagelijkse training van de vliegploeg en aan een rijker dieet voor de laatste 5 maaltijden voor de inkorving. Als motivatie worden de nestschotels gewoon omgedraaid voor de inkorving, en indien nodig wordt op het einde van het seizoen een boost gegeven door de geslachten bij elkaar te laten.
Begin januari worden de duiven gevaccineerd tegen pokken en paramyxo virose door dierenarts Pascal Lanneau, die de kolonie wekelijks controleert tijdens de competitieperiode. Voor het begin van de wedstrijden wordt een 8-daagse kuur tegen trichomoniasis gegeven. 

Dan toch gemotiveerd?

Op de vraag of “Lydie” speciaal gemotiveerd was, kon Sébastien niet onmiddellijk een duidelijk antwoord geven, tot we naar het hok gingen om de foto’s  te nemen. Sébastien liet “Lydie” los en ze vloog met een ongeziene colère in haar woonbak waar er een andere duivin met haar duiver aan het “knuffelen” was. Ik zag zo aan de reactie en de gezichtsuitdrukking van Sébastien dat hij dit ook niet verwacht had. Was “Lydie” toch kwaad op een andere duivin? Was dit de reden om super gemotiveerd de mand in te gaan en deze top prestatie uit haar vleugels te schudden? 
Wie zal het zeggen?
Terloops vermeld “Lydie” heeft ondertussen een ticket richting kweekhok gekregen. 

We wensen familie Casaert nog heel veel succes en op naar de volgende overwinning. 

Stefan Mertens

 

"Lydie"
B22-4150252
1e Nationaal Bourges 24.006 oude

Distance: 438km

Snelheid: 1.355,05 m/m

B23-4163980
2e Nationaal Bourges 18.785 jaarse
2e snelste van 42.791d.

Stefan Mertens