Meer nieuws

Carlos & Xavier Vandemeulebroecke (Saint-Leger) : wanneer topprijzen een traditie zijn !

26 Dec 2022

De sympathie en eenvoud zelve. Vader en zoon in duivensport verbonden. Altijd goedgezind, positief ingesteld en genieten van de mooie kanten van de duivensport. Zo kan je vader Carlos en zoon Xavier Vandemeulebroecke uit Saint-Leger omschrijven. Geen woorden, maar daden !

Niets meer te bewijzen

De titel gaan we illustreren met enkele topresultaten :

  • 1e internationaal Agen jaarlingen 11.444 duiven
  • 1e nationaal Agen jaarlingen 4.011 duiven
  • 2e nationaal Brive 4.384 duiven
  • 2e nationaal Limoges 6.949 duiven
  • 2e nationaal Narbonne 7.027 duiven
  • 3e nationaal Sint Vincent 3.080 duiven
  • 3e nationaal Montauban 4.801 duiven
  • 5 x 1e provinciaal kampioen fond KBDB

en in seizoen 2022

  • 1e kampioen fond en zware fond LCB
  • 1e kampioen fond Brabantse Unie
  • 1e Superstar Juli Fond – De Duif
  • 2e kampioen fond 1e en 2e Derby Hainaut
  • 2e Competitie 2022 Fond De Duif (België)
  • 1e kampioen fond Union Doornik
  • 6e kampioen nationaal KBDB fond oude 
  • Beste duif Marseille internationaal 2019-2022 (4 jaar)

Geboren en getogen in het edele beroep van landbouwer wordt dit nu door Carlos en zijn gezin in bijberoep uitgeoefend. Voeling met de natuur, voeling met de dieren is altijd een troef wanneer je ook op sportief vlak je gaat meten met de besten.

Overtuigd van het belang van een stevige basis (kwaliteit komt vroeg of laat boven drijven) hebben ze hun kolonie opgebouwd op een aantal stevige namen (Bolle via Casaert, Casaert-Senechal, Lizoen, Delrue Ivan, oom Henri Vanneste, Desmeyter-Restiaen, Patrick Dubois, Wilson Dekens, Frères Caro, Hardeman P., Bruno & Marvin Degand).

Uit al dit moois werd een stam duiven geteeld die in staat is nationaal top te vliegen van 600 kilometer tot Barcelona. Hun geliefkoosd terrein zijn de fond- en zwarefondvluchten.

In principe wordt het klassieke weduwschapspel met duivers gespeeld, maar toen ze ook hun duivinnen uittesten op de fond en zware fond bleek dat deze dames heel wat in hun mars hadden met (inter)nationale topscores erbovenop. Jaarlijks worden dan ook een ploeg duivinnen klaargestoomd voor het zwaardere werk zoals de vluchten Agen, Narbonne, Sint-Vincent enz… en met groot succes !

Als “melker” zijn het fijne stielmannen. Carlos is een dierenliefhebber en kenner en dit van kleins af aan, maar hij beaamt zonder blozen dat zoon Xavier minstens evenveel of zelfs meer feeling heeft om de duiven klaar te stomen. Xavier is zeer gemotiveerd en is een goede formeobservator. Hij kan als geen ander, in samenspraak met zijn vader, de ploeg observeren en opbouwen naar de fondkalender.  De resultaten bewijzen dit ten overvloede.

Saint Emilion zorgde met de internationale zege uit Agen voor de ultieme bevestiging

Het was een harde, eerlijke vlucht bij zeer warme temperaturen uit Agen in 2018. Er waren internationaal 11.444 jaarlingen ingekorfd en de duiven werden gelost om 8 u ’s morgens. Om 21u29 kwam deze mooie rode duiver als een pijl uit een boog op zijn hok in Saint Leger gedoken met een internationale zege als beloning. Met een minuutsnelheid van 961,10 meter per minuut een illustratie dat het geen makkie was en dat enkel de supergetalenteerden dit konden winnen. 

Het was geen verrassing voor dit hok, eerder een bevestiging van de kwaliteit van hun duiven en een soort kers op hun taart voor de resultaten die voorheen reeds werden behaald.

Voor dit vader-zoon duo was het eigenlijk het begin van enkele schitterende jaren. Een trend die top op heden nog niet werd gestopt. Saint Emilion opende de poort voor nog veel mooie kopprijzen op de fond en zware fond.

Jaar na jaar staan nieuwe sterkhouders op

Velen in de duivensport zijn zich goed bewust van het gevaar van succes. Aan de top komen is al een exploot op zich, stand houden in de kop is nog van een andere moeilijkheidsgraad. Dit kan maar wanneer jaarlijks nieuwe toppers worden geboren en opgeleid. Om dit te kunnen moet er een stevige kweekbasis aanwezig zijn die bulkt van de kwaliteit.  In Saint Leger bij Carlos en Xavier is dit ongetwijfeld het geval. Er gaan geen seizoenen voorbij of er tonen zich nieuwe topduiven, jaarlingen die zich aandienen gekneed uit de stevige kweekstam. De resultaten bewijzen dit.

Als bewijs dat dit geen ‘eindig resultatenverhaal’ is hier op deze hokken tonen we enkele van de huidige vaandeldragers van de kolonie

Deze topduiven en nog enkele andere luitenanten zorgden er in het voorbije seizoen voor dat de kolonie van Carlos & Xavier terug werd gelauwerd op diverse mooie podia.

Een Marseilletopper over verschillende jaren, top op Sint Vincent, 1e kampioen fond LCB, topklassement De Duif enzovoort hebben hier nogmaals het bewijs geleverd van de kwaliteit van deze kolonie. 

Het zijn ook echte “liefhebbers” in de ware zin van het woord, een zeer positieve ingesteldheid, winnaars tijdens de wedstrijd maar de collegialiteit hoog in het vaandel dragen is een houding die velen weten te waarderen en appreciëren. Ze zijn heel goed bezig in Saint Leger, hoeven niks meer te bewijzen, maar gaan elk seizoen, en met succes, voor de top !  Proficiat en duimen dat het zo mag blijven !

In Internet veiling Pigeons Bids bieden Carlos en Xavier enkele streng geselecteerde kinderen van hun beste duiven te koop aan. Topkwaliteit uit de eerste hand van een hok dat jaar na jaar topprestaties weet te behalen.  Een aanwinst voor elk kweekhok !

Geert Dhaenens

Enkele toppers zijn