Meer nieuws

Broekx Niels – Oud-Turnhout 2e Nationaal Limoges 6.889 oude duiven

10 Jul 2024

Oud-Turnhout: We zijn er meer dan van overtuigd dat Niels, Marleen en Jan Broeckx totaal geen introductie nodig hebben. Voor zij die hun topseizoen 2023 niet meer mochten herinneren, hierbij nog een samenvatting: 
1e en 3e Olympiade duif Cat. E. – Marathon – Maastricht ‘24
21 x 1e prijs (zonder dubbelingen)
3 x 1e provinciaal op de fond
19e en 22e Nationale asduif KBDB Fond 
18 x Top-100 nationaal 
6 x Top-15 nationaal
1e Algemeen kampioen Quievrain “Samenspel Turnhout”
1e Algemeen kampioen Noyon “Samenspel Turnhout”
1e Algemeen kampioen Noyon “Soteo”

 

3 seconden verschil

Met een kleine verschil van luttele 3 seconden verliezen ze afgelopen weekend de nationale overwinning op Limoges. Het enige wat de pijn meer dan verzacht is dat hun zeer goede vrienden Van Oeckel Bart en Nance met de zege gaan lopen. We kunnen u garanderen, samen hebben ze al “goed gevierd”! 

De 2e plaats nationaal wordt behaald door geschelpte duivin B21-6083706, een mooi geschelpte duivin die dit jaar ook al volgende topresultaten scoorde
33e Nationaal Sancoins 9.753 duiven 
417e Nationaal Argenton 16,457 duiven 
Andere topprestaties die haar palmares sieren, zijn o.a.:
3e tegen 1.705d. (339km)
15e tegen 1.382d. (392km)
18e tegen 923d. (339km)

Een klasseduivin welke een ticket naar het kweekhok krijgt want het risico om haar te verliezen wordt niet genomen. 

Pittig detail…het is al de 3e maal dat Marleen, Niels en Jan hun naam op de 2e plaats nationaal zien staan. De motivatie 

 

Kort over het spelsysteem

De oude en jaarse duiven worden allen gespeeld met thuis blijvende partner. De oude duivinnen worden tot en met Limoges/Souillac (750km) gespeeld. De jaarse duivinnen werken het nationaal programma van de 500km af terwijl de jaarse duivers hun kunnen op de snelheid (Quievrain en Noyon) mogen bewijzen. 
De duivinnen worden wat verplicht verduisterd. “Hier vlak naast ons is er een manege” vertelt Marleen “en zeker in de winterperiode wordt de aanpalende piste volop verlicht, net zoals een voetbalveld. Meer uitleg is overbodig zeker? De duivinnen worden tot en met half Mei van 19u tot 8u verduisterd. Nadien worden ze tot eind seizoen bijgelicht en dat is van 6 ’s morgens tot 23u ’s avonds.
De duivinnen deden niet aan winterkweek maar werden begin Mei gekoppeld voor een 5-tal dagen. Jan: “Meestal koppelen we ze op een woensdag/donderdag, vliegen tijdens het weekend nog een vlucht, en worden op Maandag/dinsdag terug gescheiden en zitten voor de rest van het seizoen op weduwschap.
De duivinnen hebben de mengelingen uit het Beyers gamma op het menu staan. Als basis is er de Vandenabeele (eiwitarm) mengeling en naargelang de inkorfdag nadert wordt deze geleidelijk vervangen door Galaxy Energy. Als extra’s wordt er dan weer vertrouwd op de producten uit het Herbots Animal en Herbovet gamma zoals Biergist (B.M.T.) – 4 Oliën – Eiwitten (Pro-Recup) – enzovoort…
Op medisch gebied hebben we het volle vertrouwen in dierenarts Raf Herbots. Zijn begeleidingsschema qua vaccinaties en kuren wordt zeer strikt gevolgd. Tweemaal per jaar gaan we in zijn wachtkamer zitten en voor de rest is er heel veel telefonisch contact. Tegen tricho gaan wekelijks, op maandag en dinsdag, de gekende gele druppels over het voeder.

 

Stefan Mertens