Meer nieuws

Bert Vanden Berghe (Wortegem-Petegem) wint Vierzon provinciaal jaarlingen Oost-Vlaanderen

23 May 2023

De provinciale vlucht uit Vierzon is zowat vergelijkbaar met de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad in de wielersport. Het is nog niet dé zwaarste vlucht in afstand, maar het is een zeer goede conditietest en waardemeter voor de aanvang van het seizoen.
Dit jaar was het echter een kraker. Met een krachtige noordoostenwind was het meteen een wedstrijd waar kunnen en conditie een must waren. Het was hard werken en door de vrij zware inloopvluchten in het begin van het seizoen, met eveneens meestal kopwind, was duidelijk dat het een wedstrijd van hard werken zou worden.
En zo geschiede. De eerste duiven haalden 1.100 meter en voor velen was het een vlucht van meer dan 400 km aan 1.000 meter.

Een meisje met power !
Het was een mooi jaarling duivinnetje (BE22-4100075) op de hokken van Bert Vanden Berghe in Wortegem-Petegem dat van het gehele pakket duiven (6.489 oude en 3.239 jaarlingen) die op de OVV-FVOV vlucht de tweede plaats behaalde en de 1e plaats bij de jaarlingduiven.
Ze is van goeden huize. Zoals gekend bouwde Bert jaren terug zijn kolonie grotendeels op de duiven van Gaby Vandenabeele, aangevuld met nog enkele andere tophokken. De laatste jaren werd deze stam aangevuld met duiven van Jan Hooijmans, Team Platteeuw, Sorin en nog enkele sterke rassen.  Hij is echter zijn oude goede basis trouw gebleven.  Die oude basis leverde hem heel mooie successen met namen als Fyther, Gloria, De Boswachter en nationale zege’s en asduiven. 
Dit duivinnetje heeft als vader een rechtstreekse Gaby Vandenabeele duiver gekoppeld aan een duivin van Paul Gevaert (gewezen tandem Gevaert-Lannoo) uit Deinze.
Het is een duivinnetje dat pas in april vorig jaar werd gespeend en als jonge duif Arras en tweemaal Clermont vloog.

Bert speelt zijn duivinnen in een systeem waarbij ze gepaard zijn met twee duivinnen en één duiver. In het vroege voorjaar kweken de jaarling duivinnen met deze duiver en wanneer het jong in de nest 10 dagen is dan worden de duivinnen naar de volière overgebracht. Dan mogen de oude duivinnen kweken met deze duiver. 
Naar de wedstrijden toe werden de jaarlingduivinnen een halfuurtje met hun duiver samen gelaten in de nestbak en werd later de oudere duivin op het hok gelaten zonder dat deze bij de het koppeltje kan. Op deze wijze wordt de jaloezie aangescherpt….en met succes blijkbaar.  Naast de 1e provinciaal werd ook de 14e; 49e enz… behaald. De week voordien vlogen deze jaarling duivinnen reeds een zware wedstrijd uit Orléans.
De jaarlingduivinnen hebben wat voorsprong op de oude duivinnen omdat ze wat meer en vroeger ingevlogen zijn.  We mogen ons dus nog aan vuurwerk verwachten met de oude duivinnen ook.

Bert en zijn verzorger Bart hebben er goede hoop op dat er nog wat mooie resultaten kunnen en zullen volgen.

Qua voeding krijgen de duivinnen de Platteeuw mengeling aangevuld met wat ruimengeling (fijne zaden) en wat Energie van Versele. Duidelijk genoeg om een zware wedstrijd aan te kunnen blijkbaar.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens