Meer nieuws

Bert Vanden Berghe (Wortegem-Petegem) : een klassekweekhok leidt tot heel sterke resultaten !

16 Jan 2024

Ja, ik zou ook wel duif willen zijn op de hokken in Wortegem-Petegem ! In een oase van groen en rust mogen vertoeven op prachtige hokken, met alle voorzieningen om het onderhoud en de gezondheid zo hoog mogelijk te houden is een zegen voor de duif en de speler.
We vertellen geen nieuws, want de foto’s van de hokken mochten reeds geregeld pronken toen topresultaten werden gepubliceerd zoals :

1e nationaal Agen (Fyter)
1e nationaal Pau (Den Boswachter)
1e nationaal Gueret (Miche nationaal)
2e nationaal Agen
2e nationaal Agen
2e nationale asduif fond (Gloria)
2e nationaal Libourne
2e nationaal Brive
2e nationaal Brive
2e nationaal Agen
2e  internationaal Pau
2e nationaal Chateauroux
3e nationaal Libourne
3e nationaal Poitiers
3e nationaal Brive
3e nationaal Tulle
3e nationaal Agen
3e internationaal Agen

(klassementen zie verder in deze reportage)

Hiermee is ook reeds lang het bewijs geleverd dat er ook heel wat stielkennis aanwezig is om de duiven in volle forme aan de startlijn te krijgen.
Bert (in samenwerking met verzorger Bart) heeft in het verleden genoeg aangetoond een duif te kunnen lezen en te selecteren en op te kweken tot topprestaties

Een gouden basisstam

Bert had ervaring genoeg in de duivensport om te beseffen dat je vooreerst kwaliteit op je hokken moet hebben om te kunnen meespelen aan de top van de Belgische duivensport. Hij klopte jaren na elkaar aan bij het toenmalige gouden kweekhok van Gaby Vandenabeele uit Dentergem. Gaby beschikte in die periode over een kweekhok dat wereldberoemd was en dat voor veel spelers wereldwijd de deur opende naar succes. Ook in de huidige duivensport zijn deze duiven nog steeds terug te vinden in menig pedigree van nationale winnaars en asduiven. De verervingskracht van deze kolonie was en is nog steeds ongeëvenaard.
Enkele jaren kocht Bert een ronde jonge duiven uit de kweekduiven van Gaby en wist zo zonder omwegen de echte basis te leggen van de successen (met rechtstreekse duiven) en met de nazaten van deze duiven.
Iconen als Fyter, Gloria waren rechtstreekse Gaby-duiven, maar in een latere fase kwamen andere toppers zich op het voorplan plaatsen die uit deze gouden kweekader ontsproten waren. Zo is Den Boswachter (1e nationaal Pau) een rechtstreekse Jan Hooymans-duif met ook Vandenabeele-bloed in zijn aderen.
In een latere fase werd dit fundament aangevuld met het beste van Raf en Kurt Platteeuw, Jan Hooymans, Freddy & Jacques Vandenheede, Sorin, Clicque en enkele individuele duiven die met succes werden ingekruist. 
Deze stam werd, ondanks dat er topduiven werden verkocht, vrij intact gehouden naar de origine toe. Dit bewijzen de resultaten van de laatste jaren waaruit blijkt dat aan kwaliteit zeker niet is ingeboet.
Ook het feit dat er een waslijst aan referenties zijn die met deze duiven lukken is het beste bewijs dat het kweekhok bulkt van de kwaliteit.

Sterke referenties als kers op de taart

Het zou echt verwonderlijk zijn mochten andere spelers niet gelukt zijn met duiven van een dergelijk kweekhok. Deze sterke basis doet het op de hokken in Wortegem maar tevens op andere plaatsen. Bij Gaby Vandenabeele werd nog succesvolle samenkweek gedaan met Fyter en Gloria.

Hierna een (onvolledige) opsomming van referenties :

1e nationaal Bourges 2022 (10.366 d) bij Patrick Claeys in Aalter. Vader van deze duif is een rechtstreekse duif Vanden Berghe.

Fyto op de hokken van Jos Thoné is een zoon van Fyter x dochter Super Romeo x Gloria en is uitgegroeid tot een topkweker en vader van 
Hulk : 1e nat Z Chateauroux, 1e Sourdun, 1e Gien, 1e Chateauroux
Felix : 1e nat Z Chateauroux
Galaxus : 1e Bourges, 1e Argenton, 1e Argenton II, 1e Laon, 1e Limoges

Fytor (Thoné) is vader van
Tulso : 1e Vierzon, 8e prov Vierzon, 5e prov Tulle
Kathi : 1e Laon

Op de hokken van PEC zijn Fyter x Gloria ouders van
Ace 169 : 2e beste jaarduif op 3 fondvluchten
13e nat asduif KBDB fond jaarlingen
11e nat Libourne
1e prov Libourne
59e nat Jarnac

Eyletten Michel & Gunther bezitten de Gouden Bert 
1e Soissons, 1e Momignies, 2e Melun, 2e Melun, 17e prov Limoges, 30e prov Brive, 32e nat Z Argenton, 43e nat Z Limoges, 54e nat Z Brive, 75e nat Argenton
Gouden Bert is vader van 1e interprov Melun, 2e Soissons, 105e nat Chateauroux

Eric Limbourg bezit Magic Gloria
1e nat Z Cahors
16e nat Cahors
1e prov Issoudun
41e nat Issoudun
1e Souppes

Dirk Walgraeve 
Agnar : 3e beste duif zware fond jaarlingen 2019
1e nat Z Argenton
3e nat Argenton
1e prov Issoudun
10e nat Chateauroux

Simoens Roger BE17-4018040
1e nat Z Limoges
2e nat Limoges
1e nat Z Tulle
8e nat Tulle
9e nat Z Brive
10e nat Brive
1e Nat Z Limoges
62e nat Limoges

Patrick De Smet (Zwalm)
1e Toury 3.240 d

 

Koen Crucke : “door de inbreng van de duiven van Bert speel ik regelmatig top nationaal” dixit Koen
1e provinciaal Orléans (vader direct Bert)
Hazard 1e nat Z Chateauroux (vader direct Bert)
Nancy 1e nat Z Bourges (kleinkind duif Bert)
Titus 2e nat Z Argenton (vader duif Bert)
Laura 1e nat Z Bourges (vader duif Bert)
Lotte 1e nat en 1e nat Z Bourges (vader duif Bert)
Pogacar 1e nat Z Gueret, 1e prov Gueret, 1e nat Z Bourges, 2e nat Bourges, 4e nat Z Chateauroux…(moeder duif van Bert)

Kevin Loyson 
1e nat Z Argenton (uit samenkweek Koen Crucke – Bert)

Een renderende aanpak

De wijze van spelen, verzorgen, aanpak is relatief klassiek gestoeld. De vluchten waar de focus wordt op gelegd zijn de vluchten vanaf de zware halve fond tot enkele vluchten van de zware fond (dus 400 km tot 900 km).  Deze afstanden vereisen dat de kwaliteit van de duif overheerst. Niettemin wordt in de verzorging niets aan het toeval overgelaten en wordt door Bert in assistentie van Bart de verzorging heel correct en stipt uitgevoerd.
Er wordt gekweekt uit een 26-tal kweekkoppels. Er wordt vroeg gekweekt en voor eigen gebruik worden (ook uit vliegduiven) een 175 a 200 jonge duiven gehouden. De vliegploeg bestaat uit totaal 110 duiven (60 duivers en 50 duivinnen). Er wordt geen totaal weduwschap gespeeld.
De duivers worden op klassiek weduwschap gespeeld, de duivinnen zijn per 2 gekoppeld aan 1 duiver en mogen voor het seizoen ofwel kweken ofwel broeden met deze duiver om ze bakvast en sterk gekoppeld te maken.
Bij de inkorving worden de duivinnen halfbak bij de respectievelijke thuisblijvende duiver gelaten en bij thuiskomst is de duivin die de eerste thuiskomt degene die eerste bij de duiver mag vertoeven. Hier wordt al eens de jaloezie tussen 2 duivinnen uitgebuit om de motivatie op te schroeven.
De jaarse duivers mogen voor de inkorving ook hun duivin halfbak even ‘strelen’ en worden zo het spel en de motivatie aangeleerd.
De oude duivers op de fond krijgen voor de inkorving normaliter geen duivinnen te zien om ze zo rustig mogelijk de korf in te plaatsen.
Als voer vanaf het najaar tot en met maart Vanrobaeys Mauser (Duitse mengeling die heel rijk is aan diverse zaden) gevoederd aan alle duiven. In het vliegseizoen wordt de Vanrobaeys Platteeuw mengeling gevoederd aangevuld naargelang de omstandigheden met Beyers Special Mengelingen, kempzaad, gepelde zonnepitten en nu wat fijne zaden.
Gedurende het jaar door wordt veel gebruikt gemaakt van Oregano ovv olie en naargelang de evolutie in het seizoen worden genoeg vetten ovv olie over het voer gemengd.
Medisch wordt nooit blind gekuurd en enkel op advies van de veearts ingegrepen. De enige ‘blinde’ ingreep is na het seizoen waarbij alle duiven gedurende 8 dagen met een breed product worden gekuurd en daarna worden ingeënt met paratyfus-entstof.

 

De resultaten spreken voor zich en zijn het bewijs van de juiste aanpak

Een overzicht van de nationale zege’s en topnoteringen was reeds te lezen. Ook in de diverse klassementen wordt de laatste jaren “heel dik” gescoord (enkel nationale klassementen) :

2e nationale asduif KBDB fond
6e nationale asduif KBDB fond jaarlingen
17e nationale asduif KBDB fond jaarlingen
5e nationale asduif KBDB All round
15e nationale asduif KBDB All round
19e nationale asduif KBDB All round
27e nationale asduif KBDB All round
30e nationale asduif KBDB Zware halve fond oude
10e nationale asduif KBDB fond oude 
24e nat kampioen KBDB fond oude
9e nat kampioen KBDB fond oude
30e nat kampioen KBDB fond jaarse

2023

3e Olympiade duif KBDB cat H
4e Olympiade duif KBDB cat E
10e Olympiade duif KBDB cat D

Provinciale en lokale klasseringen zijn in deze opsomming niet opgenomen. Naast de topprijzen een mooie waaier aan klassementen wat toch de sterkte en de regelmaat van de kolonie aantoont.

In het seizoen 2023 werd 
19 keer top 100 nationaal gevlogen van Chateauroux tot Narbonne.
32 keer top 50 zonaal gevlogen van Chateauroux tot Narbonne.

Dergelijke resultaten kunnen maar gehaald worden in een en-en verhaal. En topduiven en een topverzorging. Bert, die een groot hart voor de duivensport heeft, heeft zijn hok opgebouwd op het beste wat er op de markt aanwezig was en is.
Met fijne stielmankunst heeft hij dit verder gevlochten tot een kweekkolonie die zich nu reeds een 15-tal jaar aan de top van de duivensport heeft genesteld. Deze inspanningen hebben geresulteerd in nationale zege’s, in asduiven, in topklasseringen…kortom er valt nog weinig te bewijzen.  
Een bijkomende zeer deugddoende troef is het feit dat velen geslaagd zijn met de inbreng van de duiven van Bert wat nog meer de kwaliteit van de kolonie in de verf zet.
Ook voor de toekomst oogt het mooi en goed. De kwaliteit is en blijft aanwezig, er wordt met veel toewijding voor de duiven gezorgd en de ambitie om aan de top te blijven is meer dan ooit aanwezig !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

BERT BIEDT OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN TOPDUIVEN AAN.

DEZE VERKOOP EINDIGT DONDERDAG 18 JANUARI OM 15u

Enkele top aanbiedingen zijn: