Meer nieuws

Algemeen kampioen Club des XX - Wilfried Van de Maele (Heule)

14 Nov 2022

Club des XX West-Vlaanderen werd opgericht eind de jaren '50. Oorspronkelijk was er eerst de NOVA club en kort daarna Club des grand Fond, deze clubs hadden in het begin 12 leden. Dit waren allemaal zakenmensen of industriëlen uit die tijd. De naam Nova club is ontstaan uit de 2 eerste letters van de familienaam van de voorzitter Norman Norbert en secretaris Vandenbroucke Joseph. De club is ontstaan uit de leden van de Nova-club exclusief de 8 nieuwe leden, vandaar de naam CLUB DES XX. Er konden enkel 20 liefhebbers lid zijn van de club en nog enkele ereleden.  Wanneer iemand uit de club ging werd er gestemd voor een nieuw lid die past in het kader van de club. We hebben de eerste 12 leden kunnen opsporen en graag zou ik deze namen willen vermelden:  Norman Norbert,  Vandenbroucke Joseph , Mattijs Julien , Durieu Norbert, Steverlynck Bernard, Devriendt Marcel, Graaf de Villegas Juan, Lefebure Robert, Vanbruane Andre, Beuselinck Maurice, Delbar Maurice, Vereecke Roger. Erelid was Staes Wilfried die toen voorzitter was van de KBDB.

De bedoeling van de club was om een mooi kampioenschap uit te schrijven op de fond en zware fond uit het nationaal programma. Er waren tal van ereprijzen te winnen en er was ook jarenlang een dure wisselbeker (standbeeld van een duif). Het kampioenschap was altijd met eerste en tweede afgegeven duif  op de vooraf afgesproken vluchten . Het inschrijvingsgeld was nogal prijzig voor die tijd, zo'n 7000 BFR., maar de prijzen waren natuurlijk ook hoog met een dergelijke prijzenpot. Er waren ook evenveel ereprijzen te winnen als er leden waren en dat was een kist champagne van 6 flessen. Deze waren te verdienen wanneer men een 1ste of 2de of eventueel 3de ingegeven duif het vroegste kon klasseren op Nationale uitslag. Er was ook vele jaren een ploegenklassement die verloot werd op de voorjaarsvergadering. Er werd 2 x per jaar vergaderd, eerst in februari en dan in oktober. Hedendaags gaan de vergaderingen nog altijd door in diezelfde maanden. Alsook het kampioenschap is min of meer hetzelfde gebleven. Alleen de wisselbeker is weggevallen. Jarenlang was Norbert Norman de voorzitter en Vandenbroucke Joseph de secretaris, nadien was het Durieu Norbert en Steverlynck Michel die de rollen overnamen.
Na het millennium werd het voorzitterschap overgenomen door Jean-Luc Ampe uit Aartrijke, sedert 2019 is de nieuwe voorzitter Clicque Gino. De secretaris is Willem Luc en schatbewaarder, penningmeester is Vandenberghe Jan.
Zoals eerder vermeld wordt er nog altijd 2 x per jaar vergaderd, in februari wordt het kampioenschap besproken aan de hand van de nieuwe nationale kalender en in oktober worden de prijzen uitgedeeld van de verschillende categorieën.
De laatste 20 jaar gaan de vergaderingen door in Restaurant Weinebrugge in Brugge, een restaurant met een vergaderzaal en een bar om na het eten nog even bij  te praten.
Door de jaren heen waren er tal van nieuwe leden, omdat sommige liefhebbers op hoge leeftijd stopten met het houden van duiven en ook zijn er aantal spijtig genoeg overleden. Vele gekende liefhebbers waren lid en nog steeds lid zoals : Denys Emiel, Vanhee Michel, Vervisch Filip, Lippens Noel, Sylvere Toye, Tassaert Leon, Vansteenkiste Andre, Devos Etienne, Vermander Eric, Vanacker Hubert, Van den Broucke Luc, Brouckaert Andre, Norman Filip, Wynants Peter, Latruwe Gerard, Biebuyck Etienne, Lietaer Andre, Ampe Jean-Luc, Steverlynck Michel, Ghesquiere Marcel, Sioen Luc, Van Maele Georges en Devriendt Jozef, Vandemaele Hilaire enz...

Momenteel bestaat de club uit 21 leden die voorkeur hebben voor het fond en het zware fondspel. De bedoeling van de club is om gezellig samen te zijn en zodat er spreiding is van de geld- en ereprijzen, zo kunnen er maximum 3 ereprijzen gewonnen worden. De concurrentie is bikkelhard, een voorbeeld daarvan is dat we dit jaar 5 nationale overwinnaars hebben en een tal van nationale klasseringen hebben binnen de leden. We hebben dus heel wat te vieren op de kampioenen dag. 
Hopelijk kunnen we nog vele jaren doorgaan met onze club, want het zou jammer zijn mocht er een einde aan komen aan zoveel jaar bestaan van Club des XX. De eerste oprichters van de club zouden fier zijn dat na meer dan 60 jaar er nog altijd toekomst is met deze mooie club.

Nog even de algemeen kampioen vermelden van 2022:  Vandemaele Wilfried uit Heule, die een fantastisch seizoen heeft gespeeld. De nationale winnaars zijn: Dobbelaere Martens, Verschoot Joel, 2 x Clicque Gino en Vermander Eric.