Meer nieuws

Alexandre Joel - Fourbechies: 1e Nationaal Aurillac 2.849b. - snelste van 5.832b.

08 Aug 2020

Afstand: 600km
Snelheid: 1068,38 m/m

Fourbechies: Eerlijk gezegd we dienden eerst nog eens snel op Google Maps te kijken om te weten welke richting we dienden te rijden om de nationale winnaar Aurillac te gaan bezoeken. Fourbechies ligt namelijk in de schaduw van het beter gekende Froidchapelle en daar in dat rustige Henegouws dorpje werd afgelopen WE door de mozaïek kleurige duiver B17-1074522 een unieke prestatie op papier gezet. Hij werd door zijn baasje als enige richting Aurillac gestuurd en hij ontgoochelde niet. Alexandre vertelt: “Aangezien de rui al ver gevorderd was had ik mijn 8 overgebleven weduwnaars verdeeld over Aurillac en Perpignan. De verdeling was wat ongelijk…1 naar Aurillac en de andere naar Perpignan. Op de dag van inkorving had ik alle weduwnaars hun duivin getoond en in plaats van mijn “522” zijn duivin weg te nemen liet ik ze gedurende 3 dagen bij hem. Vanuit de paardestal werd een handvol stro genomen en op de grond van het hok gesmeten. De “522” mocht doen wat hij wou en sleurde elke strohalm van de vloer naar zijn woonbak… blijkbaar heeft hij hier de motivatie gevonden om het hele peloton van 5.853 Aurillac vliegers zijn staart te laten zien.
Ik was nog maar een 10-tal minuten aan het letten toen ik hem recht uit de goede richting zag aanstormen. Bij de aanmelding stond hij meteen op nummer 1 en ik dacht bij mezelf … de liefhebbers uit de achterkant , aan wie ik tot zelfs 100km moet geven, zullen er wel voorpakken… ik zal binnen een goed uur nog eens het internet checken en toen ik dat deed viel ik van mijn stoel dat hij nog steeds bovenaan de aanmeldingslijst stond. 

Duivensport als hobby

Voor Joel, metser als beroep, is de duivensport pure hobby. Zelfgemaakte hokjes , zonder enige luxe maar oerdegelijk, behuizen een ploeg van 11 weduwnaars waarvan er op de dag van inkorving van Perpignan nog 8 overbleven. De weduwnaars worden volgens het klassieke weduwschap gespeeld en mochten in Maart enkel gedurende 5 dagen broeden. 
Als voeding staat “4-seizoen mengeling” van Versele-Laga op het menu, enkel de laatste 5 dagen voor de inkorving wordt deze vervangen door “Nr.12” van Van Robaeys.
Medisch gezien werd er 3 weken geleden gekuurd tegen ornithose en na Valence is er een behandeling tegen trichomoniose gebeurd. Voor de rest verdwijnt er regelmatig een druppel in de ogen  en dat is het dan.
De basis van zijn kolonie is opgebouwd met duiven van Alain Dermonne, Froidchapelle; Depasse-Lardenoye, Wagnelée; André Regnier, Pesche en Roland en Guy Nihoul, Senzeilles.

Met Joel wordt er nogmaals bewezen dat er ook met beperkte middelen er grote prestaties in onze zo geliefde duivensport kunnen geleverd worden. Dat is toch zo mooi….

Nogmaals proficiat van het hele Herbots team

BE17-1074522 : 1e  Nationaal Aurillac 2.849 oude - snelste van  5.853d.

Afstamming

 

Hokken

Stefan Mertens