Meer nieuws

Ad Schaerlaeckens opnieuw fenomenaal

02 Mar 2021

Er zijn, zoals in alle groeperingen, organisaties, lagen van de bevolking, personen die zich onderscheiden van het grijs. Niet dat ze persé geen grijs willen zijn, maar het zit in hun aard om zich te onderscheiden. Zo ook in onze geliefde duivensport. Je laat de naam Ad Schaerlaeckens vallen in onze duivenmiddens en je hebt onmiddellijk vis aan de haak. Ofwel kennen ze Ad van zijn boeiende, spitse, zwart-wit columns of blogs in diverse duivenpublicaties, ofwel kennen ze hem van zijn duivenprestaties…ofwel kennen ze hem van de velen die geslaagd zijn met duiven van zijn hok, referenties.
Ad is ook een fervente verdediger van het vitesse- en halvefondspel binnen onze duivensport. Niet zozeer omdat dit hemzelf nauw aan het hart ligt, maar omdat hij dit vergelijkt met de disciplines in de atletiek zoals de 400-800-1500 meter. En wie kijkt er nu niet met spanning naar dergelijke evenementen.  Het blijkt ook uit ‘de geschiedenis van de duivensport’ dat heel wat duiven die voor verdere vluchten worden gebruikt (lees dagfond en fond) hun basis vinden in de snelheidsduiven.

Woorden : gewaardeerde mening en advies

Ad, die inzake woonst, een echt grensgeval Nederland-België is (Baarle-Nassau), is tevens een gewaardeerd klankbord voor beoefenaars van de duivensport.  Ben je beginner dan kan je bij hem terecht voor goede raad of een hint naar spelers waar je aan goede duiven kan geraken. Ben je geoefende en doorwinterde vakman dan kan je je visie steeds aftoetsen met die van Ad, die met zijn analytische en kritische blik, je ongezouten zijn raad en mening zal delen.  Zijn helikopter vliegt hoog boven de duivensport wat hem een goed beeld geeft van de sport in zijn globaliteit.  Ook veel buitenlanders die op zoek zijn naar Belgische en Nederlandse duiven komen vaak voor advies bij Ad aankloppen.
Zeker voor beginnende spelers of zij die al eens twijfelen is de blog van Ad een aanrader. Ik zou zeggen dat deze blog, de publicaties van Willem De Bruijn en nog enkele andere iconen verplichte lectuur zouden moeten zijn. Je steekt er heel wat van op, krijgt gratis zeer nuttige tips aangereikt en leert er de duivensport op een objectief-kritische wijze analyseren.
Ad is ook een fervent aanhanger van het goed en juist lezen van wedstrijdresultaten. Hoeveel duiven ingekorfd, hoeveel procent prijzen, hoeveel duiven in de kop van de wedstrijd, hoe sterk of zwak gespeeld in verhouding tot eigen regio, provincie, nationaal, trok deze of gene duif zich uit de klad om top 10 te scoren tegen alle weersomstandigheden in enz.. zeer nuttige informatie voor wie op zoek is daar “de” duif, het sterkste resultaat, de juiste interpretatie van resultaten.

Daden

Woorden, daden, referenties.  “Veel blabla, maar weinig boemboem” past niet bij Ad.  Wat hij nu op papier of op het scherm zet heeft hij indertijd bewezen of bewijst hij nog.  Mister Orléans was ooit de titel die hij toegemeten kreeg en met reden. Hij rolde de nationale Orléans-vluchten geregeld op. In een ver verleden bouwde hij de basis van zijn kolonie met duiven van toen topspelers (en het hoefden niet altijd nationaal klinkende namen te zijn..) zoals Hofkens, Verheyen &Zoon, Van Breda, Van Gestel, nog wat later Janssens Gebroeders, Voets, nog wat later Vandenabeele, Karel Boeckx, Gust Janssen en natuurlijk de meer dan geslaagde samenkweek met de Ad van Wouters (zie de Ad, 1e nationale asduif KBDB).
Later werden nog duiven ingekruist van Heremans, Gebroeders Scheele, Willem De Bruijn, Dirk Van Dijck, Hermans….
Ad heeft een neus om de kwaliteit van een duif te zien, te voelen, te ruiken, noem het zoals je zelf wil, maar daar onderscheidt een kampioen zich van het gemiddelde. Alles staat of valt met die bewuste kwaliteit want voor veel andere poespas of wondermiddeltjes is hij nogal allergisch.  Het voer wordt eenvoudig gehouden en opgedeeld in 2 soorten voer, medisch worden de basics voor ogen gehouden en veel supplementen vinden hun weg niet naar het hok.  
Ook door een aantal fysieke ongemakken is het de laatste jaren wat minder evident geworden om de verzorging spic en span uit te voeren. Zonder de hulp van een aantal goede zielen zou het mogelijks niet meer lukken.  In die omstandigheden toch nog zeer sterk spelen en anderen bevoorraden kan je maar als je gewoonweg steengoede duiven hebt of de kunst in de vingers hebt om de juiste kruisingen te realiseren.  Ad is een fervent aanhanger van kruisen van duiven….het is nu toch ook geen geheim dat de beste wedstrijdduiven uit kruisingen van kwaliteit komen.
Kortom, het geeft een grote vorm van ontspanning wanneer je niks meer hoeft te bewijzen, maar daar zit het verschil in de grote kampioenen en de mindere goden, kampioenen raken maar moeilijk verzadigd. Het streven naar topkwaliteit en sterke resultaten zit dermate in de genen ingebakken dat gemiddeld niet genoeg is…en dat is ook bij Ad het geval.
Omdat hij ook aanvoelde dat hijzelf niet altijd de kracht en mordant meer had om elke dag op scherp de duiven te verzorgen ontstond er een mooi samenspel met de gebroeders Victor en Willy Maegh en schoonbroer Roger de Vrij. In Rijkevorsel werden jongen uit de beste duiven van Ad geplaatst en werden ze met raad en daad door Ad bijgestaan….en met verbazingwekkende resultaten tot gevolg.

Ook in 2020 

Deze combinatie Maegh AS speelt de laatste seizoenen letterlijk de pannen van het dak in het ZAV, wat niet een verbond is van Pietje Snot er waar het kruim van de halve fond en zware halve fond het tegen elkaar opneemt. 
Toen we in het weekend van 16 Juli de combinatie Reijnen-Bolton-de Hoogh bezochten naar aanleiding van hun nationale overwinning vanuit Issoudun tegen 18.176 jaarse duiven wist Erik Reijnen ons toen al te vertellen dat er tegen Ad Schaerlaeckens niet te spelen valt. “Ongelofelijk hoe sterk deze duiven presteren” zei hij met de nodige waardering in zijn stem.  Niemand die beter kan oordelen dan de liefhebbers die wekelijks de degens moeten kruisen met de Schaerlaeckens duiven.

Het seizoen 2020 werd door Corona perikelen helaas te laat ingezet want op de inleidende leervluchten uit Quievrain hadden de liefhebbers in de omgeving het al gezien. Weer niet tegen te vliegen. Helaas golden die vluchten niet voor prijs, maar dat was uitstel van executie. 

13 juni. Concours enigszins ontsierd door OZO wind die alle duiven naar het uiterste westen deed afdrijven en de Comb. zit uiterst oost. Toch nog 20/29.

20 juni Sermaises 
1.338 oude d: 3, 5, 6, 9, 18, 19, 20, 23 enz (21/24).
822 jrl: 2, 6, 10, 11 (9/11).
Overkoepeling 3.125 d: 3, 9, 10, 13, 28, 30, 32 (alles 1 op 100) en 21 op 24.

27 juni Sermaises 
1.052 oude d: 4, 5, 6, 8, 18, 19 enz   
Overkoepeling  2.274 d:  4, 5, 6, 8, 23, 25 enz   (20/26). Van alle samenspelen in de provincie Antwerpen als EERSTE vier duiven !!! 

4 juli Melun   
504 jrl:  2, 3, 4, (2e,  3e en 4e getekende), 13 enz  (7/11).
718 oude: 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 14, 18, 19, 23 enz (17/24)
Overkoepeling 1.743 d: 1, 6, 7, 8, 10, 16, 17, 25, 31, 32 enz  (17/24).

De winnares, 17-724, een duivin, was in 2019 3e Asduif en had in ZAV al een 1e gewonnen. Op internet kon men zien dat ze ook de tweede hoogste snelheid had van al die vele duizenden Antwerpse Melun vliegers. Ze is trouwens een volle zus van de 18-727 die als eerstgetekende vloog en de 4e won tegen 718 oude. In Overkoepeling 7e tegen 1.743 jongen.

Verleden week hadden Ad en zijn compagnons als eerste in heel de provincie 4 duiven van Sermaises. Nu hadden ze als eerste 4, 5, 6 en 7 duiven terwijl ze toch maar een beperkt aantal duiven spelen. Antwerpen vragen ze zich af wie in heel België op de HaFo beter doet!

Zei men over Melun van 4 juli al dat zo’n uitslag nog nooit gemaakt was  alle superlatieven schieten te kort na de vlucht die volgde uit Sermaise op 11 juli. Meest gehoorde kreten. ‘Nooit vertoond.’ ‘Buitenaards.’ ‘Ongelooflijk.’’ Niet normaal,’ ‘Niet te evenaren.‘ Volgt U maar eens mee: 

Jaarlingen:  
Door de Comb Ad en Roger werden slechts 7 jaarlingen gezet en die wonnen tegen 669 duiven:  1, 2, 3, 5, 7, 11. Dat zijn er dus 6 van de 7. De 7e won 40e prijs.

Oude in ZAV:
Tegen liefst 841 oude werd in ZAV begonnen met: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 17 enz (14/16). De eerste duif vloog liefst 12 minuten los op alle andere hokken met name van supermannen als Vercammen en Geerinckx.

Oude in Overkoepeling: 
In de gezamenlijke Overkoepeling met het Grensverbond vlogen niet minder dan 2.071 duiven: Daar wonnen de hellevogels van Schaerlaeckens: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 22, 26 enzovoorts. Ook hier vlogen de eerste duiven minuten vooruit. De winnaars bij jaarlingen en oude zijn verschillende duiven!

Referenties

Geen twee zonder drie, maar de drie van dit drieluik is misschien wel het moeilijkste om in de loop van een aantal jaren te realiseren nl. het voorleggen van referenties van anderen die slaagden met je duiven. Uitleggen kunnen er veel, en voor velen onder ons kunnen we dit klasseren bij het departement toogpraat. Resultaten halen…gelukkig bezitten België en Nederland een hoop sterke hokken die nog altijd mogen beweren, en terecht, dat ze wereldwijd het kruim van de internationale duivensport uitmaken, maar wanneer we het lijstje met referenties opvragen verbleken er velen bij deze vraag.

Allesbehalve is dit het geval bij de duiven van Ad Schaerlaeckens.  De lijst is lang, heel lang van spelers die in het verleden en momenteel echte winnaars verkregen van de hokken van Ad.  Ook de nakweek is bij velen een echt succes te noemen. De duiven komen uit kruisingen en ze laten zich inkruisen met andere kwaliteit en verheffen in veel gevallen de resultaten nog naar een hoger niveau.  Maar namen zeggen meer dan slogans. We laten het lijstje op jullie los en beperken ons tot resultaten uit rechtstreekse Schaerlaeckens-duiven :

 • Jespers v d Wegen rolden enkele nationaals op en wonnen een nationale zege op Montluçon..
 • Bij Bas en Gerard Verkerk, de geweldenaars uit Reeuwijk was stamduif Bubbels een rechtstreekse, kweekten de legendarische Sprint uit AS-duiven. Uit Ice Queen, die ook een rechtstreekse was kweekten ze een Olympiadeduif.
 • Uit een rechtstreekse kweekte Kennes zijn1e Nationale Asduif HaFo.
 • De vader-zoon combinatie Verbree haalden er de beste duiver en ook de beste duivin van Nederland.
 • Van Doorne kweekte de 1e nationale asduif jonge duiven uit AS-duiven.
 • Pieper 1e Nationale Asduif HaFo.
 • Fred La Brijn 3e Nationale Asduif HaFo.
 • Icoon Cor Leytens 1e Nat. Asduif vitesse en zijn Wereldkampioen fond..uit de 2 duiven die hij bij Ad ooit haalde.
 • G. v d Kemp kweekte de 3e Nationale Asduif HaFe uit duiven van Ad
 • John  Rockx uit Zegge kweekte uit 2 AS-duiven de 1e Nat. Asduif HaFo, gespeeld door Maas.
 • Ook uit 2 rechtstreekse kweekte v d Zijde 1e Nationale Asduif fond.
 • Met enkel duiven van As op hun hok werd Peter Swichtenberg Algemeen kampioen van Duitsland en Karoly Horvath kampioen van Hongarije.
 • Boeckx  kweekte een Provinciale Asduif en 3e Nationale Asduif sprint.
 • Marcel Wouters won de 1e Nationale Asduif KBDB (‘Den Ad’).
 • Luc van Mechelen kweekte vier Nationale Asduiven (‘Adriano’) en hij kweekte ook 2e Nationaal Montlucon (29.000 duiven), 1e Nationaal zone Chateauroux (6.276 d), 11e Nationaal zone Bourges (4.542 d) en 8e Noyon 3.309 d.
 • Kweekten Bart en Nance Van Oeckel en Jochems uit Hasselt 1e prijswinnaars Nationaal (zone).
 • Maarten Huijsmans 5e beste jonge duif Nederland.
 • Indy, een duif die Will en Falco Ebben bij Ad haalden, dus een rechtstreekse, won 6 eerste in groot verband. Vier maal bij 13 eerste NPO.
 • Bij dezelfde Ebben speelde 2 jaar terug met 2 jongen die hij bij Schaerlaeckens haalde de 1e en 2e asduif in hun kring.
 • In 2019 werd v d Kooy 2e Nationaal Kampioen Nederland. Vooral de  Schaerlaeckens duiven gaven een enorme boost aan de kwaliteit van zijn duiven.

 

Woorden, daden, referenties….eigenlijk de ideale cocktail om op je lauweren te gaan rusten, maar zo zit Ad niet in elkaar. Veroordeeld tot levenslang bezig zijn, of nog beter, bezeten te zijn van duiven is het bijna zijn lot om verder te blijven presteren, mensen te adviseren en te motiveren en te bevoorraden met het beste wat er onder de duivenhemel te vinden is.  Er zijn ergere dingen in het leven…….

Proficiat vanwege het Herbotsteam !