Meer nieuws

Penne Bert (Nederhasselt) 1° World Best Pigeon jonge duiven 1e Olympiade duif Cat. F. internationaal

27 Mar 2024

Nederhasselt. Een gemeente in zuid Oost-Vlaanderen die deel uitmaakt van Ninove en die op duivengebied op de kaart werd gezet door Bert Penne. Je wint immers niet ieder jaar een 1° Olympiadeduif en daarbij nog eens 1° World Best Pigeon ! Of in Nederlandse taal “beste duif van de wereld” !

VOORGESCHIEDENIS !
Alles begon in Nederhasselt waar de duiven nu nog gehuisvest zijn , vader Raoul is steeds een geducht snelheidsspeler geweest en het mag gezegd worden het was kwaad “kersen” eten tegen de kolonie van Raoul. Quievrain was zijn lievelingsvlucht en ontelbare koning en keizerstitels vielen hem te beurt. De rol van moeder Rita mogen we echter niet onderschatten want zij zorgde eveneens voor de duiven , het trainen en ook inkorven viel haar dikwijls te beurt. Trouwens nu nog zou het voor Bert moeilijk of niet gaan zonder de hulp van moeder Rita en vader Raoul . Bert (46) woont in Heldergem een paar minuten van de ouderlijke woning waar de duiven zitten. Met een jong gezin van twee opgroeiende kinderen is het niet evident de duivensport zonder hulp te beoefenen . Als jonge knaap was Bert verzot op de “beestjes” en kreeg zo de liefde voor de duiven met de paplepel binnen . Zijn tweede liefde was voetbal, als keeper deed hij het niet onaardig en speelde in zijn jeugd Nationaal voor K.V.Mechelen . Raoul en Rita hebben bijgevolg veel gras gezien want met een jeugdspeler die in een Nationale Competitie speelt is één maal per week trainen niet voldoende , dus bollen maar.

“RITA”. WORLD BEST PIGEON !

Een jonge duif , een duivin die voor deze prestatie zorgde die bijgevolg ook nog al “passant” 1° Olympiadeduif werd (bij ons weten de eerste Belg ooit) deed het met volgende knallers. Deze Afstand 158 km vloog ze op een geweldige motivatie, trouwens haar eerste twee vluchten miste ze haar “trein” . In de week van haar derde vlucht werd ze verliefd en deze keer zou ze haar “trein” niet missen . Een week later zou ze dit “huzarenstukje” nog eens overdoen . Twee keer na elkaar , “chapau” maar zou ze dat ook een derde keer kunnen ? In de derde week werd haar duiver echter verliefd op een andere jonge duivin en ze vond het oké en ze gingen met hun “drietjes” naast elkaar liggen in de schotel ! Deze motivatie zorgde voor een derde “exploot” en zorgde ervoor dat ook vader Raoul in Maastricht mee op de hoogste “trap” van de Olympiade mocht klimmen !

NOYON 1°/3.642d. Snelste 5316d.
NOYON 1°/2.867d. Snelste 7497d.
NOYON 1°/2.278d. Snelste 5316d.

Ze kwam telkens als een “schicht” thuis en verlette geen seconde ,waarlijk een wonderduifje.

STERKTE VAN HET KWEEKHOK !
Dat alles begint met kwaliteit zal voor iedereen wel duidelijk zijn . In 2020 kreeg men er bezoek van laffe dieven die met een deel van de stevige “fundering” aan de haal gingen . Er werden om deze diefstal te herstellen 11 van de beste vliegduiven naar het kweekhok geplaatst. De basis bestaat vooral uit de lijn van het “Bordeauken” en het oude soort van Vandermaelen Sonia, “Greipel” en een kweekdoffer van Herbots-Heller. De daaruit geboren jongen aangevuld met de soort van Bosmans Ronny en Geert, Bassez Bart, Jo Ronsijn en Alain D'Hoker vormen er de basis.

HET SPEL !
Ten huize Penne werd er gestart met 23 koppels op totaal weduwschap die gekoppeld worden zodanig dat begin Maart de jongen gespeend worden. Daarna werden ze niet meer gekoppeld en kwamen zo op weduwschap.

WAT ETEN WE !
Als voeder  wordt gebruik gemaakt ven de Galaxy mengelingen van de firma Beyers . Voor Bert is de recuperatie van enorm belang daarom wordt er vooral beroep gedaan op de producten van Winners . Zo wordt er vooral gebruik gemaakt van Entero Plus, Broncholit, Winchol, Probacto, Finol, Energie Start Forte. Deze producten worden het ganse jaar volgens het seizoen en wedstrijdprogramma gebruikt.

KAMPIOENSCHAPPEN !

1° World Best Pigeon Jonge !
1° Olympiadeduif Cat F !
7° Provinciale Asduif Zware Halve Fond Jaarse Kbdb !
8° Provinciale Kampioen Zware Halve Fond Kbdb !
10° Provinciale Kampioen Kleine Halve Fond Kbdb !
1° Kampioen jonge 1+2+3 Halve Fond Denderbond Ninove !
1° Kampioen Jaarse 1+2+3 Zware Halve Fond Denderbond Ninove !
1° + 2° Super Asduif jonge Noyon Zandbergen !

JONGE DUIVEN !
De jonge duiven worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen en krijgen steeds kweekmengeling tot ze Noyon (157 km) vliegen. Eenmaal de jonge duiven verder worden gespeeld worden ze gevoederd zoals de oude met het Galaxy systeem van Beyers De jonge garde beschikt over een ruime voliére voor de hokken waar ze steeds in terecht kunnen . Het op leren gebeurt er in kleine stappen en tijdens het speelseizoen worden ze af en toe nog eens op een kleine afstand gelost. De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld en worden eveneens verduisterd. Daarna worden ze ook belicht.

MEDISCH !
Men heeft te Nederhasselt het vertrouwen in dierenarts Ludo Thijs die om de veertien dagen de mest controleert . Gekuurd wordt er enkel op advies van Ludo Thijs . Oude en jonge duiven worden ingeént tegen Paramixo. De jonge duiven vanzelfsprekend met Paramixo/Rota en Paramixo/Herpes . Tegen Paratyfus wordt niet gespoten wel tegen de pokken . Om de vier weken wordt de mest op kweek gezet en uiteraard gecontroleerd ,kortom ten huize Penne wordt niets onverlet gelaten .

TOT SLOT !
Als raad voor een beginneling zou Bert aanraden eerst te stappen , niet onmiddellijk de geldbeugel ver open trekken. Trachten met een goed spelende liefhebber in contact te komen, er trachten eiéren van zijn beste vliegduiven te bekomen en ze eerst te spelen. Zijn raad nauwkeurig opvolgen en niet om de haverklap veranderen van systeem . Streng selecteren want wat goed is komt snel .

HET MOOISTE !
Het mooiste moment van 2023 is ongetwijfeld de derde eerste prijs die wonderduifje “RITA” naar huis bracht . Samen met vader Raoul in Maastricht op het hoogste trapje gaan staan en de Olympiadetitel in ontvangst nemen . Laat ons eerlijk zijn niet iedereen heeft ooit de kans om een Olympiadetitel te pakken . Bert heeft de smaak van zo een titel mogen “proeven” , dat Ellen,Mattis en Wout fier zijn op hun papa betwijfelen we niet , in tegendeel. Maar vergeten we vooral de rol van vader en moeder Raoul en Rita niet die hun uiterste best doen in de verzorging van hun gevleugelde vrienden . Er rest me alleen nog proficiat te wensen van het ganse Herbots Team.

 

Rudy Fosselle