Bergerac Oude duiven

Nationaal

  • SMET GUNTHER
  • 05 Jul 2023 00:00
  • 08 Jul 2023 00:00
  • Oude duiven

Smet Gunther (Lokeren): 1e Nationaal Bergerac 3.838 oude

B20-4111636
1e Nationaal Bergerac 3.838 oude

Afstand: 748km
Snelheid: 1,340.92 m/m

Bergerac is een nieuwe naam op het nationale vluchtprogramma en werd enkel voor oude duiven georganiseerd. De weersvoorspellingen voor het weekend waren zeer duidelijk, we gingen een weekend met meer dan 30 graden tegemoet en misschien heeft dat vele liefhebbers tegen gehouden om volop in te korven voor deze fondvlucht. Het seizoen is al zeer zwaar geweest.
In Bergerac werden de 3.838 oude duiven om 6.45 uur gelost, bij een temperatuur van 17°C en een lichte variabele wind, variërend van Z.O. naar Z.W..
In tegenstelling tot de Argenton duiven, welke snelheden boven de 1500 m/m haalden, haalden de eerste Bergerac duiven nipt 1.340 m/m. . En toen daalden de snelheden snel want enkel 4 haalden een gemiddelde snelheid van 1.300 m/m en de 100e plaats nationaal zit al op 1.200 m/m. 

Tweede nationale zege

Nationaal winnaar werd Lokenaar Gunther Smet. Bergerac is zijn 2e nationale overwinning want in 2015 won hij ook al Internationaal Agen jaarse. 
Deze maal is het blauwe duiver “B21-4111636”, een originele Loobuyck Jan en Jos duiver die de grootste eer opeist. “Ik heb hem spijtig genoeg niet zien komen” vertelt Gunther “ik dacht nog tijd te hebben om de jongen te voederen toen ik ineens een duif op de volière hoorde vallen. Bij het naar buiten gaan zag ik dat het een Bergerac vlieger was. Ik kon mijn ogen niet geloven. 
Mijn nationale winnaar maakt deel uit van een 56 koppige ploeg welke op totaal weduwschap gespeeld wordt. Ook ik kende verliezen en momenteel zitten er nog een 30-tal speelduiven. Belangrijk te weten is dat Gunter samen met zijn vrouw een groentenwinkel uitbaadt en maar vanaf 15u tijd heeft om richting duivenhok te trekken. 

Genoteerd voor u:
- Sinds 2007 speelt Gunther op eigen naam met de duiven met als hoogtepunt de internationale Agen zege in 2015. Maar het duivenspel liep niet zoals gewenst en in 2021 werd de selectielat zo hoog gelegd dat enkel 6 kwekers overleefden. Omdat het kweekhok dun bezaait was kocht Gunther een ronde jongen bij Loobuyck Jos en Jan in Aalter en kijk, een van die mannen wint Bergerac.

-De Loobuyck duiven zijn voor het zwaardere werk en om ook op de andere afstanden mee te kunnen heeft Gunther nog 20 jongen bij Wijffels Stijn (Gullegem) en 25 jongen bij Team Debo (Vichte) gekocht. 

- Geen speciale motivatie bij de inkorving. Gezien duiven van hetzelfde hok op verschillende afstanden gespeeld worden, worden de duivinnen op de dag van inkorving gewoon van het hok geplukt en de duivers krijgen een nestschotel. Na de vlucht blijven ze meestal tot ’s anderdaags samen.

- Het voeder van Aïdi staat op het menu. In het begin Mix 1 en nadien overschakelen naar Mix 2 en Mix 3. Qua bijproducten gaat er bij thuiskomst Belgasol in het drinken en s anderdaags gaat er olie + Protein K + K (Röhnfried) over het voeder. Op maandag en dinsdag wordt er 10ml Hexenbier per liter water gemengd. 

- Medisch gezien wordt op regelmatig basis op controle gegaan. Hiervoor wordt meestal de producten van Belgica De Weerd gebruikt.

Met Bergerac en Agen heeft Gunther de smaak van een nationale zege goed te pakken en wie weet wat er nog volgt. Het is hem van harte gegund

 

 

Stefan Mertens