Tulle Oude duiven

Nationaal

  • MARTENS TONY
  • 29 Jul 2021 00:00
  • 31 Jul 2021 00:00
  • Oude duiven

Martens Tony - Lummen: 1e Nationaal Tulle 5.067 oude duiven

Lummen: Met Tulle nationaal oude duiven is het voor Tony Martens uit Lummen al zijn 3e nationale zege welke hij op zijn palmares mag noteren. Na Bourges ’96 en Bourges ’18 was het afgelopen weekend opnieuw bingo. Met een constatatie om 15u 11min en 47 sec voor een afstand van 655km maakt zijn winnares een gemiddelde snelheid van 1374,79 m/m. Hiermee klopt ze in de eindsprint de duiven van Veulemans-Perilleux (Tienen – 1373.56 m/m)en Van Wezer Philippe (1369.70 m/m). 
Gevolg… niets dan blije gezichten te Lummen.  

Alles spelen

Als we naar de basis van de Martens kolonie vragen krijgen we als antwoord “Soontjes duiven”. Tony legt uit “Ik ben in feite nog maar sinds 1993 duivenliefhebber. In 1996 nam ik de eerste maal aan een nationale vlucht namelijk Bourges deel en ik won toch wel de 1e Nationaal zeker !  Door deze overwinning kwam ik in contact met de familie Herbots en via hen kwamen de eerste fondduiven richting Lummen. Een duif uit de “El Torro” (2476734/1996) is mijn stamvader geworden. Via Jos Herbots bekwam ik Antoon en Luci Vanderwegen duiven waarbij een super kweekduivin namelijk 5153271/1999. Daarnaast werd in de loop der jaren bij verschillende liefhebbers duiven aangekocht en succesvol was ik met duiven van Daniel Aerens (Drongen), Luc Smets (Bertem), Georges-Henri Bodson, Alex Rans (Herent) en Hubert Vanherck (Borgloon). 
Duiven is mijn hobby en ik speel alle vluchten en met alle vluchten bedoel ik werkelijk alle vluchten, dit zowel op de snelheid , halve fond, fond en grote fond. Voor iedere discipline heb ik een hok en er mag geen vlucht georganiseerd worden of ik sta aan de inkorftafel. Het seizoen werd gestart met een groep van 10 duiven voor de snelheid, 18 duiven voor de halve fond en 21 koppels voor de fond en verdere vluchten. De snelheid- en halve fond duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld, de andere duiven beginnen aan het seizoen volgens het systeem van totaal weduwschap en half weg het seizoen wordt er overgeschakeld op het nestspel. Duiven op nest trainen minder en daarom durft Tony ze wel egelmatig op een afstand van 40km gaan lossen. 
Qua systeem wordt alles zo eenvoudig mogelijk gehouden. Tijdens het sportseizoen staat er op de menukaart maar één soort mengeling en dat is sportmengeling. Deze wordt vanaf thuiskomst tot en met de volgende inkorving gevoederd. Electrolyten bij thuiskomst en tijdens de week regelmatig vitaminen over het voeder, daarmee moeten ze het doen. Medisch werd er voor de aanvang van het seizoen tegen trichomoniose behandeld. Tegen ornithose werd nog niets gegeven. 

“Mila”

De nationale winnares is een schitterende duivin met ring B17-5000660 rond haar poot. “Het is op haar eerste nestje ooit dat ze wint” begon Tony zijn verhaal en terwijl hij deze woorden sprak zag hij aan onze mimiek dat we het moeilijk konden geloven aangezien ze van het jaar 2017 was. “Voor alle duidelijkheid…Mila is een late duivin van 2019 maar geringd met een ring van 2017. In 2020 werd ze niet gepaard en enkel zeer goed opgeleerd om dan nu op haar eerste fondvlucht en op haar eerste nestje direct een topprestatie uit haar vleugels te slaan. Haar nestpositie was een pas gekipt jong op de dag van de inkorving. Ondanks ze super gemotiveerd moet geweest zijn deed ze bij thuiskomst nog enkele toeren en bleef ze nog wat op het dak slenteren. Alles bij elkaar gerekend kon ze toch een goede minuut sneller geregistreerd zijn. 

Tony...geniet van deze nieuwe nationale zege en op naar nr. 4 zouden we zeggen!
Proficiat van het hele Herbots team

"Mila"
B17-5000660
1e Nationaal Tulle 5.067 oude

Afstand: 655km

Snelheid: 1374.79 m/m

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens