Libourne Oude duiven

  • DeBLANC YOURI
  • 17 Jul 2019 00:00
  • 20 Jul 2019 07:10
  • Oude duiven

DEBLANC YOURI - RONSE 1st NAT. LIBOURNE 4,607 OLD BIRDS

Ronse: Libourne nationaal kende een deelname van 4.605 oude duiven welke door 1.140 liefhebbers ingekorfd werden. Om de nationale overwinnaar definitief aan te duiden dienden de “controleurs” alles heel goed te bekijken want het werd een ware millimeterspurt, een ware foto finish, tussen Yoeri Deblanc (Ronse) welke zijn winnaar aan een gemiddelde snelheid van 1242,94 m/m klokte en Vervloesem Patrick (Rijmenam) welke zijn oude duif aan een gemiddelde snelheid van 1242,85 m/m liet registreren ! Zelden zo een “close finish” gezien.

“Julien” is de steenrots !
Op de flanken van het Muziekbos (grens Ronse-Louise Marie-Maarkedal) woont Youri Deblanc met zijn gezin. Youri is al van kindsbeen af bezeten van duiven waar hij de microbe te pakken kreeg bij zijn grootvader. Hoewel hij niet echt veel overschot in zijn tijdsbesteding heeft, door nogal drukke beroepswerkzaamheden en een kroostrijk gezin, is het toch sterker dan hemzelf en is hij passioneel met de duiven aan de slag.
Youri steekt het niet onder stoelen of banken, het is dankzij Eric Vermander uit Oekene dat hij echt duivenmelker is geworden. Hij leerde Eric in het verleden kennen en zoals genoegzaam bekend is dit een hok van echte toppers, dit jaren naeen. Eric heeft duiven die zowel van 100 km tot Barcelona de kop vliegen. Toen Youri in 2005 in Ronse kwam wonen haalde hij 6 duiven bij Eric Vermander. Eén van deze duiven was de “Julien” (BE05-3072796) een duif met Devos- en Lippens-bloed in zijn aderen. “Julien” was een klepper die als 18-maander de 7e nationaal op een keiharde Irun vloog van 5.252d en het jaar nadien de 51e nationaal Pau en nog een 81e nationaal op Chateauroux van 10.981duiven. Toen was het voor Youri reeds duidelijk dat hij deze duiver als stamkweker moest houden. En als bij wonder pasten de genen van “Julien” op een duivin van de oude fondstam van Marc Valepijn. Dit koppel bracht ondertussen reeds diverse topduiven op de wereld. Bemoedigend is nog meer dat de nakweek het minstens even goed doet en de vererving zeer sterk is.

De inzet en focus wordt beloond
Youri is zoals reeds eerder vermeld, beroepshalve nogal druk bezet, en dat was in de periode 2009-2014 nog intenser (met veelvuldige buitenlandse reizen). Dit leidde ertoe dat hij tot 2016 enkel met jonge duiven en duivinnen op weduwschap speelde. Er was te weinig tijd om met weduwnaars te spelen maar de laatste jaren, sinds 2017, heeft Yoeri toch de kaart van het weduwschap met duivers getrokken… en dit met overduidelijk succes !

De aanpak is vrij klassiek :
De weduwnaars vliegen éénmaal per dag, in het begin van het seizoen krijgen ze hun duivin niet te zien voor de inkorving. Van zodra de fondvluchten eraan komen krijgen ze hun duivin wel voor de inkorving. In het begin van het seizoen worden ze licht gevoederd, om dan, bij het hardere werk gevoederd te worden in een combinatie van de energierijke voeders
De weduwduivinnen worden tot midden mei op nest gespeeld en gaan nadien op weduwschap. Ze vliegen ook éénmaal per dag en in de beginfase trainen ze vlotjes een uur vol. Naarmate het seizoen vordert neemt dit gestaag af en in een latere fase trainen ze bijna niet meer. Wel gaan ze wekelijks de korf in. Ook sedert seizoen 2017 hebben de dames een vaste partner wat voorheen eerder de chaosaanpak was. Dit vaste partnerschap heeft tot merkelijk betere resultaten geleid. In de week verblijven ze op schapjes voor de woonbakken, bij de inkorving worden de koppels in de nestvakken samen gelaten alsook bij de thuiskomst.
Als supplementen kon de conditie zeer goed op peil worden gehouden met Avidress en Usne Gano en Zell Oxygen (Herbots) en bij thuiskomst aanvulling van het voer met eiwitten.
Medisch wordt bij voorkeur preventief ipv reactief gewerkt. In de loop van het seizoen werd er tweemaal behandeld tegen trichomonas. Eind mei werd er 3 dagen behandeld tegen luchtweginfecties. Af en toe worden de befaamde “gele druppels” gebruikt.
Dagelijks wordt verse gritmengeling verstrekt

Yoeri geniet van uw eerste nationale zege en het zal ons niet verwonderen als we de komende jaren nogmaals aan uw voordeur staan om u voor een nationale zege te feliciteren. Het is u van harte gegund.

"STAR JULIEN" B17-4002888
1st NAT. LIBOURNE 4,607 OLD BIRDS